Episodes
-
De correctie op de cryptomarkt is nog niet voorbij. De koers noteert rond de 94.000 dollar en ook belangrijke altcoins hebben het zwaar. De huidige correctie lijkt grotendeels te danken aan de invloed van de Amerikaanse centrale bank, met een strikte koers onder leiding van Jerome Powell. Tegelijkertijd wordt duidelijk hoe afhankelijk de cryptomarkt momenteel is van bredere beursontwikkelingen. Positief nieuws op Wall Street betekent vrijwel altijd een stijging in de cryptoprijzen. Alle ogen zijn nu gericht op 20 januari, wanneer Donald Trump het stokje overneemt van Joe Biden als president van de Verenigde Staten.
Ondanks de dip in de cryptomarkt blijven de grote Bitcoin- en Ethereum-ETF’s op de Amerikaanse beurs goed presteren. Op 2 januari kende het Bitcoinfonds van BlackRock de grootste uitstroom ooit, met 332 miljoen dollar die het fonds verliet. Toch werd dat verlies snel goedgemaakt, en groeit het fonds weer gestaag. Overmorgen vieren deze fondsen hun eerste verjaardag, een jaar dat de boeken in gaat als de meest succesvolle ETF-lancering ooit. Ook Ethereum kende een recordmaand in december, met bijna 1,3 miljard dollar aan nieuwe instroom.
Een opmerkelijk nieuwtje komt uit Tsjechië, waar de centrale bank serieus naar Bitcoin kijkt als onderdeel van hun diversificatiestrategie. Directeur Ales Michl wil in 2028 vijf procent van de balans in goud aanhouden en overweegt daarnaast een kleine investering in Bitcoin. Hoewel dit nog niet concreet is, is het feit dat Bitcoin überhaupt ter sprake komt bij een Europese centrale bank bijzonder te noemen. Het zou de eerste keer zijn dat een Europese centrale bank overweegt om Bitcoin op de balans te zetten.
Bhutan blijft intussen een verrassend actieve speler in de cryptowereld. Het kleine Himalayaland heeft al geruime tijd overtollige waterkracht ingezet om Bitcoin te minen en heeft inmiddels voor meer dan een miljard dollar aan Bitcoin op de balans staan, ongeveer een derde van het bruto binnenlands product. De volgende stap lijkt een strategische crypto-reserve te zijn, te beginnen in een speciale economische zone genaamd ‘Gelephu Mindfulness City’. Naast Bitcoin zou Bhutan ook Ethereum en Binance Coin willen aanhouden. Hoewel de plannen ambitieus klinken, is het onduidelijk hoe haalbaar ze zijn. De markt lijkt vooralsnog niet onder de indruk, wat doet denken aan eerdere projecten zoals de Bitcoin City van El Salvador.
Deze week in de Cryptocast
Een gesprek over de plannen voor een Strategische Bitcoin Reserve van Trump. Dat is ongetwijfeld heel goed nieuws voor de prijs, maar het heeft allerlei indirecte gevolgen. Is Bitcoin nog wel dat gave programmeerbare geld als de belangen zó groot zijn. En werd Bitcoin niet ooit in het leven geroepen om de macht van overheden en grote bedrijven in te perken? In plaats van er onderdeel van te worden. Te gast is Tom van Lamoen, co-host is Paul BuitinkMet Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De mogelijke introductie van een strategische Bitcoinreserve in de Verenigde Staten roept veel vragen op. Niet in de laatste plaats bij veel Bitcoiners, die twijfelen of zo'n stap wel leidt tot daadwerkelijk meer adoptie van het wereldwijde geldsysteem dat Bitcoin in de basis is. Tegelijkertijd is het invoeren van een dergelijk plan wél positief voor de prijsontwikkeling van Bitcoin. Op deze ongemakkelijke combinatie gaan we in deze aflevering dieper in. Te gast is Tom van Lamoen, gemeenteraadslid in Amersfoort, lijsttrekker van de Libertaire Partij en betrokken bij de Noderunners. Co-host is Paul Buitink, managing director bij Holland Gold.
Er circuleren verschillende scenario's, variërend van het omzetten van in beslag genomen Bitcoin naar een staatsreserve tot het actief aankopen van nieuwe Bitcoin door de overheid. De meest vergaande optie is het voorstel van senator Cynthia Lummis om de komende vijf jaar een miljoen Bitcoin te kopen met Amerikaans belastinggeld. Ook het verkopen van Goud lijkt men niet te schuwen.
Deze ontwikkeling doet denken aan de goudreserves die landen al decennia aanhouden. Die reserves ontstonden organisch gedurende de goudstandaard, maar hebben ook nu nog een functie in het internationale monetaire systeem. De vraag is of een Bitcoinreserve een vergelijkbare rol kan spelen, en of dit een geopolitieke wedloop tussen landen kan veroorzaken.
Er zijn al bewegingen in die richting zichtbaar. Rusland staat bedrijven inmiddels toe om Bitcoin te gebruiken in internationale handel, mogelijk om sancties te ontwijken. Dit zou een eerste stap kunnen zijn naar bredere acceptatie van Bitcoin door overheden. Tegelijkertijd roept dit vragen op over de rol van de overheid in het Bitcoinecosysteem.
De groeiende invloed van institutionele spelers zoals BlackRock en MicroStrategy op Bitcoin heeft ook gevolgen voor het netwerk. Dit raakt aan fundamentele vragen over centralisatie en de oorspronkelijke uitgangspunten van Bitcoin.
Gasten
Tom van Lamoen
Paul Buitink
Links
Minister: Russen betalen internationale handel met bitcoin
Host
Daniël Mol
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Missing episodes?
-
De Europese cryptowet MiCAR is vanaf 2025 officieel van kracht. Nederlandse cryptobedrijven moeten zich nu aan een uitgebreid pakket nieuwe regels houden. Op 30 december werden de eerste bedrijven bekend die een MiCAR-vergunning in Nederland hebben weten te bemachtigen. Deze wet heeft ook grote gevolgen voor stablecoins in Europa - zo mag Tether niet meer worden aangeboden. Toch lijkt dit vooralsnog weinig impact te hebben op 's werelds grootste stablecoin, die ondertussen wel blijft investeren in bedrijven die wél in Europa actief mogen zijn.
De Bitcoin koers beweegt inmiddels rond de 101.000 dollar, na een correctie in de afgelopen weken die nu ten einde lijkt te komen. Ook altcoins, die het zwaar te verduren kregen, laten weer herstel zien. Dit lijkt te wijzen op iets meer risicovol beleggingsgedrag, op de cryptomarkt. De vraag is wel in hoeverre de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen, met name een mogelijke overwinning van Donald Trump, bepalend zullen zijn voor de marktontwikkeling in 2025.
Het Ethereum-netwerk staat ook aan de vooravond van een nieuwe upgrade. Begin 2025 moet PECTRA worden uitgerold, een samenvoeging van de upgrades Prague en Electra. Deze upgrade wordt in twee delen opgesplitst en brengt verschillende technische veranderingen met zich mee. Ondertussen heeft Ethereum het nog steeds zwaar ten opzichte van Bitcoin en directe concurrenten. Het netwerk moet zich staande houden tegenover opkomende alternatieven zoals Solana, SUI en Fantom. Co-host is Paul Buitink.
Gasten
Paul Buitink
Links
Alle partjien die een MICAR-vergunning in Nederland hebben
Mooi overzicht van Ethereum's PECTRA-upgrade
Host
Daniël Mol
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De koers van Bitcoin beweegt sinds kerst zijwaarts rond de 95.600 dollar. De markt is nog steeds aan het verwerken wat de Federal Reserve een paar weken geleden heeft gezegd. Ook altcoins vertonen weinig beweging en volgen vooral de Bitcoin.
Een opmerkelijk verhaal rond een memecoin kwam op eerste kerstdag naar buiten. Tech-investeerder Siqi Chen deelde op X berichten over zijn dochter Mira, die lijdt aan een zeldzame hersentumor. Chen wilde geld ophalen voor onderzoek en deelde daarvoor donatie-adressen voor Bitcoin en Solana. Kort daarna ontving hij een grote hoeveelheid tokens genaamd MIRA op zijn Solana-adres. Een onbekende had deze memecoin gecreëerd en de helft van de voorraad naar Chen gestuurd. Na het delen van dit verhaal op sociale media steeg de waarde van zijn wallet naar 18 miljoen dollar. Chen heeft inmiddels anderhalf miljoen dollar kunnen doneren en bouwt zijn positie geleidelijk af.
Aan het eind van 2024 bevestigde de Russische minister van Financiën Anton Siluanov dat Russische bedrijven Bitcoin mogen gebruiken voor internationale transacties. Dit is een opvallende draai, want lange tijd stond de Russische overheid negatief tegenover crypto. De versoepeling van de regels lijkt verband te houden met de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende sancties. Rusland draagt inmiddels ook bij aan het Bitcoin-netwerk door mining-activiteiten.
De Europese cryptowet MiCAR is op 30 december 2024 van kracht gegaan. Cryptobedrijven hebben nu één Europese licentie nodig in plaats van registraties in alle afzonderlijke lidstaten. De AFM houdt toezicht en controleert of exchanges geen onregelmatigheden vertonen. De wet verplicht exchanges tot duidelijke informatieverstrekking over verhandelde munten en regelmatige audits. Door de gelijktijdig ingevoerde travel rule moeten klanten meer informatie verstrekken bij het verzenden of ontvangen van crypto.
Deze week in de Cryptocast
Een terug- en vooruitblik op cryptojaar 2025, met co-hosts Bert Slagter en Remy van der Nagel. 2024 was toch wel het jaar dat Bitcoin óók doorbrak op Wall Street. En komend jaar gaat, bijvoorbeeld met de verkiezing van Donald Trump heel erg interessant worden. Én we bespreken de verhaallijnen die in 2025 nog meer gaan spelenMet Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
We blikken in deze aflevering uitgebreid terug op het cryptojaar 2024 én kijken vooruit naar 2025.
2024 werd vrijwel heel het jaar gedomineerd door de komst van de Bitcoin Spot ETF's. Op 10 januari keurde de Amerikaanse beurswaakhond SEC deze nieuwe beleggingsproducten goed, na een turbulente aanloop waarbij het Twitter-account van SEC-voorzitter Gary Gensler werd gehackt met een vals goedkeuringsbericht. De ETF's hebben in hun eerste elf maanden de verwachtingen waargemaakt en bieden een nieuwe manier voor institutionele beleggers om in Bitcoin te stappen. In Europa waren de ETN's minder succesvol, mogelijk door de verschillen in regelgeving en marktstructuur.
2024 stond ook in het teken van MICAR, de nieuwe Europese cryptowetgeving. Nederlandse en internationale bedrijven moesten voldoen aan deze regelgeving, wat leidde tot een consolidatieslag in de Nederlandse markt. De implementatie van MICAR vergde aanzienlijke inspanningen van bedrijven als Bitvavo, maar creëerde ook duidelijkheid over de toekomst van de Europese cryptomarkt. De strijd om Europa lijkt nu echt te beginnen, met internationale partijen die hun positie proberen te verstevigen.
Met het oog op 2025 zijn alle ogen gericht op de Amerikaanse politiek. Donald Trump neemt het presidentschap over en heeft tijdens zijn campagne uitgesproken steun getoond voor de crypto-industrie. Bij de SEC vertrekt Gary Gensler en neemt Paul Atkins zijn plaats in als voorzitter. Aanhangers van de vierjarige Bitcoin-cyclus zien 2025 als het jaar van een mogelijke nieuwe bullrun. Ook buiten de VS zijn er ontwikkelingen: verschillende regio's positioneren zich als 'crypto hub' en Europa implementeert de MICAR-wetgeving verder. Azië blijft een belangrijke rol spelen in het crypto-ecosysteem.
En tot slot: wat gaan de belangrijkste verhaallijnen worden voor 2025? Co-hosts zijn Bert Slagter en Remy van der Nagel.
Gasten
Bert Slagter
Remy van der Nagel
Links
Host
Daniël Mol
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De goedkeuring van de Bitcoin Spot ETF's op 10 januari markeerde een keerpunt voor de cryptomarkt in 2024. De producten boden institutionele beleggers een nieuwe manier om in Bitcoin te stappen. Later volgden ook ETF's voor Ethereum, al hadden die een minder grote impact op de markt. Het jaar stond ook in het teken van Michael Saylor en zijn bedrijf Microstrategy, dat zijn Bitcoin-strategie verder uitbreidde, zij het nog zonder veel volgers uit het bedrijfsleven.
Bitcoin heeft zich in 2024 verder gevestigd als onderdeel van het traditionele financiële systeem. Na het herstel in 2023 van de bearmarket, was 2024 een jaar van verdere institutionalisering. Veel altcoins staan nog wel in het rood ten opzichte van hun pieken in 2021, met uitzondering van enkele nieuwe projecten. December toonde zich een lastige maand voor de financiële markten, toen het aantal verwachte renteverlagingen voor 2025 werd teruggebracht van vier naar twee.
Voor 2025 staat er veel te gebeuren op reguleringsgebied. MICAR is nu officieel van kracht in Europa, wat grote gevolgen heeft voor de cryptosector. Ook de Travel Rule (TFR) wordt geïmplementeerd, wat impact zal hebben op transacties. In 2026 volgt DAC8, een Europese richtlijn gericht op het tegengaan van belastingontduiking via crypto. De vraag is hoe de Europese cryptosector zich zal ontwikkelen ten opzichte van Amerikaanse bedrijven, die onder het bewind van Trump mogelijk meer vrijheid krijgen. Co-hosts zijn Bert Slagter en Remy van der Nagel.
Gasten
Bert Slagter
Remy van der Nagel
Links
Host
Daniël Mol
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Cryptoliefhebbers boerden in 2024 héél goed. Niet alleen brak de bitcoin eindelijk door de magische grens van 100.000 dollar. Ook werden digitale valuta een steeds volwaardiger onderdeel van het financiële systeem. In deze speciale samenwerking tussen BNR Beurs en de Cryptocast kijken we naar wat volgend jaar teweeg gaat brengen.
Dit jaar zijn investeerders volop beloond voor hun engelengeduld in de digitale munten. Met beleggingsproducten, recordkoersen en - belangrijker nog - erkenning van banken en beurzen.
Volgend jaar belooft al helemaal een feestje te worden voor wie crypto's een warm hart toedraagt. De beide podcast slaan daarom de handen ineen om jou eens bij te praten over wat je zoal mag verwachten, met Trump die aantreedt en SEC-'plaaggeest' Gary Gensler die van het toneel verdwijnt. Ook word je wegwijs gemaakt in munten die je misschien niet kent, maar die wel goed aan de weg timmeren.
Luister ook naar BNR Beurs!
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Het Solana-ecosysteem heeft een druk jaar achter de rug. In het voorjaar liet het netwerk definitief zijn waarde zien door miljoenen transacties rond memecoins te kunnen verwerken. Maar hoe zit het met andere toepassingen? Te gast is Geale Simon Postma, ambassadeur voor de Solflare wallet en expert op het gebied van Solana.
Later in 2024 werd op Solana Breakpoint in Singapore de nieuwe Solana Seeker telefoon gepresenteerd. De opvolger van de Saga blijkt een groter succes dan zijn voorganger, al lijkt dat vooral te komen door de memecoin-airdrops die ermee samenhangen. Ook werd er aandacht besteed aan Firedancer, de nieuwe clientsoftware voor het netwerk. De testversie daarvan, Frankendancer, draait inmiddels al.
Memecoins speelden dit voorjaar dus een belangrijke rol in het Solana-ecosysteem. Het netwerk bewees hiermee zijn technische capaciteiten, al zijn er inmiddels ook andere toepassingen. Zo lanceerde Jupiter zijn eigen token en biedt Sling mogelijkheden om kleine bedragen naar Afrika te sturen, inclusief mogelijkheden om direct uit te stappen naar lokale valuta. Ook Triton ontwikkelt zich met RPC-oplossingen voor het netwerk.
Er zijn ook nieuwe concurrenten voor Solana bijgekomen. SUI wordt vaak genoemd als mogelijke 'Solana-killer', al is dat op dit moment nog prematuur. Ook SEI probeert zich in dezelfde markt te positioneren. De concurrentie met Ethereum lijkt vooralsnog beperkt: beide netwerken vullen elkaar meer aan dan dat ze elkaar beconcurreren. Het wallet-landschap wordt nog altijd gedomineerd door Phantom, maar er zijn ook alternatieven zoals Solflare. Co-host is Remy van der Nagel.
Gasten
Geale Simon Postma
Remy van der Nagel
Links
Host
Daniël Mol
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De winstgevendheid van stablecoin-uitgever Tether is dit jaar gestegen naar 10 miljard dollar. Het bedrijf gebruikt deze winst onder meer voor nieuwe investeringen. Zo steekt het bedrijf 60 miljoen dollar in Rumble, een mediaplatform dat zelf al Bitcoin op de balans heeft staan. Tether staat bekend om zijn stablecoin USDT, een digitale munt die gekoppeld is aan de dollar. Ondanks het succes zijn er ook obstakels: vanaf 31 december mag de stablecoin niet meer worden verhandeld op de Europese cryptomarkt vanwege nieuwe regelgeving.
De cryptomarkt kreeg afgelopen week een flinke klap nadat Fed-voorzitter Powell aangaf dat er minder renteverlagingen zullen komen in 2025 dan eerder werd verwacht. De Bitcoin-koers daalde van 108.000 dollar naar ongeveer 93.000 dollar. Daarmee hield Bitcoin zich nog relatief sterk ten opzichte van andere cryptomunten. De vraag is nu hoe diep en lang deze correctie zal worden. Een argument voor optimisme is dat een minder agressief rentebeleid mogelijk een te snelle oververhitting van de markt voorkomt.
El Salvador heeft ondertussen een deal gesloten met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het land krijgt een lening, maar moet daarvoor wel concessies doen rond zijn Bitcoinstrategie. De betaling met Bitcoin in het land wordt voortaan volledig vrijwillig. Tegelijkertijd heeft president Bukele aangekondigd dat hij het aankopen van Bitcoin voor de staatskas versnelt. Waar El Salvador voorheen één Bitcoin per dag kocht, is dat tempo nu verhoogd. Het land blijft vooralsnog de enige natie die actief Bitcoin aankoopt voor de staatskas, al zijn er wel signalen dat andere landen mogelijk zullen volgen in 2025. Co-host is Remy van der Nagel.
Gasten
Remy van der Nagel
Links
Tether maakt 10 miljard dollar winst
El Salvador moet wat inleveren rond zijn Bitcoinplan
Host
Daniël Mol
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De koers van Bitcoin heeft deze week een klap gekregen na de toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell. De munt daalde van 108.000 dollar eerder deze week naar 101.500 dollar. Zoals wel vaker het geval is, deden altcoins het nog slechter: Ether zakte naar 3.700 dollar en Solana naar 211 dollar. De Amerikaanse beurzen verloren 3 procent, de brede cryptomarkt het dubbele.
Ondertussen zijn de Bitcoin ETF's een groot succes. De spot ETF's, die pas elf maanden geleden gelanceerd werden, zijn nu al samen groter dan alle goud-ETF's bij elkaar. Volgens Bloomberg-analisten gaat het om de meest succesvolle ETF-lancering ooit. Samen met de mogelijke verkiezing van Trump zijn de ETF's de belangrijkste reden voor de huidige bullmarkt. Ook in andere delen van de wereld, zoals Australië en Hong Kong, worden deze producten nu toegelaten. In Europa bestaan ze ook al, maar maken ze veel minder impact dan in de VS.
In Nederland heeft de AFM een eerste vergunning uitgedeeld onder de nieuwe Europese cryptowet. ZBD, een bedrijf dat het lightning network inzet voor gaming, krijgt als eerste een vergunning. De wet wordt op 30 december van kracht. Mogelijk hebben meer Nederlandse partijen al een vergunning binnen, maar wachten zij met de aankondiging tot de officiële datum. Onderdeel van de nieuwe wetgeving is ook dat persberichten altijd langs de compliance-afdeling moeten.
Er ontstaat een nieuwe trend waarbij crypto en AI worden gecombineerd voor memecoins. Zo zijn er AI-agents, een soort digitale helpers, die zelf memecoins kunnen bedenken. Een voorbeeld is Truth Terminal, een Twitter-account met een taalmodel als schrijver, die een eigen religie begon genaamd de Goatsy Gospel. Daar kwam de memecoin Goatseus Maximus uit voort. Modernere platforms zoals Eliza en Clanker kunnen AI-agents lanceren die zelfstandig met smart contracts kunnen interacteren. Deze platforms zijn inmiddels tientallen of honderden miljoenen waard.
Deze week in de Cryptocast
Met Sam Wouters en Raoul Esseboom praten we over hoé je Bitcoin nu bespreekt tijdens het kerstdiner. En of dat überhaupt wel een slim idee is. Met prijzen van boven de 100.000 dollar is de kans aanwezig dat het ter sprake komt. Maar: hoe pak je dat nu aan? Want met hele wilde verhalen over digitaal goud, of microstrategy, of een strategische bitcoin reserve kom je er misschien niet. En soms is het dus ook gewoon een goed idee om de gezelligheid te bewaren...
Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De feestdagen staan voor de deur en dat betekent tijd doorbrengen met familie en vrienden. Voor veel bitcoiners is dit hét moment om gesprekken over Bitcoin aan te gaan, maar hoe overtuig je eigenlijk anderen van de waarde van Bitcoin? In deze aflevering gaat Daniël Mol in gesprek met Sam Wouters van River en Raoul Esseboom van Cryptotakkies. Zij zijn allebei dagelijks bezig met het verhaal rond Bitcoin te vertellen.
Veelgebruikte verhalen zoals "Bitcoin is hard geld", "digitaal goud" of "een wapen tegen inflatie" klinken misschien logisch, maar hoe resoneren die bij iemand die weinig interesse heeft in geld of cryptovaluta? Sam beschrijft hoe hij dit aanpakt, mede aan de hand van een grafiek die hij eerder heeft gedeeld tijdens zijn presentatie op Bitcoin 2024 in Nashville. Deze grafiek, getiteld "A Bitcoiner's Journey", beschrijft de fases die mensen doorlopen in hun ontdekking van Bitcoin en hoe ze opgedane kennis vervolgens overbrengen aan hun kennissenkring.
Tot slot bespreken we praktische tips voor het zogenaamde het succesvol overbrengen van een idee. Wat werkt, wat niet? Moet je per persoon een specifieke invalshoek kiezen? En zijn er mensen die je beter helemaal niet kunt proberen te overtuigen? Boeken blijven een populaire manier om anderen te introduceren aan Bitcoin. Klassiekers als The Bitcoin Standard worden vaak genoemd, maar is dat nu wel de juiste manier om iemand aan jouw zijde te winnen.
Gasten
Sam Wouters
Raoul Esseboom
Links
Blog: How To Make Friends and Family Listen to You About Bitcoin
De presentatie van Sam op Bitcoin 2024 in Nashville
What is Bitcoin? Explained in 3 Minutes - Tuttle Twins
Host
Daniël Mol
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Deze week ging het veel over DAC8. Deze richtlijn verplicht cryptobedrijven, waaronder Nederlandse, om transacties en eigendommen nauwgezet te rapporteren aan belastingautoriteiten. De regels worden vanaf 2026 van kracht in Nederland en vragen de nodige voorbereidingen. Mauro Halve, hoofd Compliance bij AMDAX, vertelt hoe de wet werkt en of dit nu veel werk is. Het is ook maar de vraag of DAC8 écht een oplossing is voor belastingontduiking, want dat is ook op dit moment al een héél slecht idee, zeker op Nederlandse exchanges.
Naast DAC8 komen er nog andere grote veranderingen aan, waaronder de Europese cryptowet MICAR, transactieregels via TFR en de cyberweerbaarheidsnormen onder DORA. Mauro licht toe hoe deze regels vanaf 2025 de sector verder professionaliseren. Tegelijkertijd maakt de Nederlandse cryptosector zich zorgen over de hoge toezichtskosten, die relatief fors zijn vergeleken met andere Europese lidstaten. Dit zou volgens Mauro Nederlandse bedrijven in een nadelige concurrentiepositie kunnen brengen.
In de prijsanalyse bespreken we een nieuwe stijging van Bitcoin, die de grens van 107.000 dollar doorbrak. Daarbij lijkt Bitcoin zich zeker nog niet in een manische fase te bevinden, want dagelijks worden er ook zo'n 30.0000 Bitcoin verkocht.
Tot slot: Microstrategy, het bedrijf van Michael Saylor, is officieel opgenomen in de NASDAQ-100 index. Deze mijlpaal onderstreept niet alleen de sterke prestaties van het aandeel, maar ook de groeiende acceptatie van Bitcoin als strategische asset. Microstrategy heeft zichzelf stevig op de kaart gezet met zijn Bitcoin-inkoopstrategie, waardoor het aandeel zelfs beter presteert dan techgigant Nvidia. Ook was er aandacht voor een recente aanpassing in de Amerikaanse FASB-accountingregels, die de boekhoudkundige behandeling van Bitcoin gunstiger maakt. Bert legt uit hoe deze verandering niet alleen goed nieuws is voor bedrijven als Microstrategy, maar ook bredere implicaties heeft voor de institutionele adoptie van Bitcoin.
Gasten
Raoul Esseboom
Links
DAC8
Microstrategy opgenomen in NASDAQ 100
Over de FASB-accountingregels
Host
Daniël Mol
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Na een week vol bewegingen staat Bitcoin nog steeds boven de 100.000 dollar. Andere munten doen het zelfs beter, maar afgelopen maandag leden speculanten in één klap 1,5 miljard dollar verlies. De grootste verliezen werden vooral geleden bij Altcoins, die tot wel 25% daalden in enkele uren tijd.
Donald Trump ziet Bitcoin als een belangrijke meetlat voor zijn toekomstige presidentschap. Bronnen dicht bij de nieuwe president wijzen op een koersdoel van 150.000 dollar per Bitcoin. Als onderdeel van deze strategie is David Sacks benoemd tot 'Crypto Tsar', een tech-investeerder uit de PayPal-Maffia die bekend staat om zijn voorkeur voor minimale regelgeving.
Microstrategy, het bedrijf van Michael Saylor, maakt opnieuw furore. Bloomberg meldt dat het bedrijf mogelijk wordt opgenomen in de NASDAQ 100-index. Dit zou kunnen resulteren in maar liefst 2 miljard dollar aan kapitaalinstroom van passieve beleggers. Saylor koopt elke week voor miljarden aan Bitcoin door aandelen of obligaties uit te geven, wat het bedrijf tot een van de snelstgroeiende aandelen op de Amerikaanse beurs heeft gemaakt.
Riot Platforms gaat voor 500 miljoen dollar aan obligaties uitgeven om Bitcoin te kopen. Het is wederom een Bitcoinminer die deze strategie volgt, maar grote bedrijven volgen Saylor nog niet massaal. Bij Microsoft kwamen activistische aandeelhouders met een voorstel om cashreserves om te zetten in Bitcoin. Ondanks een presentatie van Saylor aan het bestuur ging Microsoft niet overstag. Aandeelhouders van Amazon moeten ook stemmen over een soortgelijk besluit.
Deze week in de Cryptocast
Een gesprek met de CEO van Quantoz, Arnoud Star Busmann. Dat is een bedrijf uit Utrecht dat Stablecoins bouwt. Digitale euro's en dollars dus. We weten dat Tether, de bekendste stablecoin, daar vele miljarden mee verdient. De vraag is of Quantoz dat ook gaat lukken, want je moet toch een bepaald netwerkeffect bereiken. Co-host is Bert Slagter.Trump heeft oog op 150.000 dollar
David Sacks crypto tsaar
Bloomberg ziet Microstrategy opgenomen worden in NASDAQ 100
Microsoft aandeelhouders lopen niet warm voor Bitcoin
Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Stablecoins spelen een steeds grotere rol in de wereld van crypto en blockchaintechnologie, en in deze aflevering van de Cryptocast duiken we in de ontwikkelingen rondom EURQ en USDQ, twee stablecoins die ontwikkeld worden door het Nederlandse bedrijf Quantoz. Te gast is Arnoud Star Busmann, CEO van Quantoz, samen met co-host Bert Slagter. Arnoud vertelt hoe hij relatief recent aan het roer van het bedrijf kwam en wat hem aantrok in deze positie. Quantoz is al jarenlang actief, maar heeft veel tijd in stilte gebouwd aan zijn visie en producten.
Quantoz richt zich op stablecoins, digitale valuta die gekoppeld zijn aan traditionele valuta zoals de euro en de dollar. Arnoud legt uit hoe deze munten meer zijn dan simpele ERC-20-tokens; achter de schermen zijn sterke bankrelaties, exchanges en marketmakers nodig om een stabiele koppeling met fiatvaluta te waarborgen. De keuze voor de Ethereum-blockchain lijkt daarbij vooralsnog de beste optie. Quantoz heeft in zijn missie stevige investeerders zoals Kraken en Tether aan boord, wat opmerkelijk is voor een Nederlandse startup in deze niche. Maar hoe verdien je eigenlijk geld met stablecoins? Arnoud geeft inzicht in hun bedrijfsmodel. Regulatie speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van stablecoins.
Quantoz is erin geslaagd om een EMI-vergunning (Electronic Money Institution) te verkrijgen van de Nederlandse centrale bank, een cruciale stap voor het opereren binnen de Europese cryptomarkt. Onder de aankomende Europese cryptowetgeving MICAR zijn er echter strenge eisen, zoals het verplicht aanhouden van een groot deel van de reserves bij banken. Dit is een punt van discussie binnen de sector, aangezien sommige partijen banken als onvoldoende veilig beschouwen.
Een van de grootste uitdagingen is de marktpositie. De stablecoinmarkt wordt vaak gezien als een "winner takes all"-omgeving, waarin de grootste spelers zoals USDC domineren. Waarom zou een euro-stablecoin nu wél succesvol kunnen worden, waar eerdere initiatieven faalden? Arnoud licht toe hoe Quantoz het verschil wil maken.Naast stablecoins zet Quantoz ook in op tokenisatie, een technologie die belooft de waarde van activa zoals aandelen, kunst en vastgoed om te zetten in digitale tokens. Hoewel de brede adoptie nog op zich laat wachten, ziet Arnoud zeker mogelijkheden op deze markt. Wat staat er nog in de weg, en hoe ziet de toekomst eruit?
Gasten
Arnoud Star Bussman
Bert Slagter
Links
Quantoz
Host
Daniël Mol
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Michael Saylor blijft zijn Bitcoinstrategie uitbreiden met een ongekende aankoop van twee miljard dollar door zijn bedrijf Microstrategy. Dit is inmiddels de vijfde week op rij dat hij meer dan een miljard dollar aan Bitcoin toevoegt aan de balans. Het roept de vraag op: wat is zijn uiteindelijke plan? Hoewel zijn strategie inmiddels navolging vindt bij andere bedrijven, zoals de Bitcoinminer RIOT Platforms, blijft het tempo waarin deze beweging groeit bescheiden. Bedrijven zoals Hut8 en Marathon Digital gingen RIOT voor, maar een echte doorbraak lijkt nog uit te blijven. Toch lijkt Saylor te gokken op een wereldwijde adoptiegolf, aangedreven door een 'fear of missing out'. Zelfs bij grote corporaties begint Bitcoin meer voet aan de grond te krijgen. Activistische aandeelhouders hebben het onderwerp na Microsoft nu ook bij Amazon op de agenda gezet voor de aandeelhoudersvergadering. De precieze drijfveren achter deze beweging zijn onduidelijk, maar de betrokkenheid van invloedrijke investeerders suggereert dat het idee van Bitcoin op de balans serieus wordt overwogen bij ’s werelds grootste bedrijven.
De markt zelf kende deze week een historisch moment: Bitcoin doorbrak de grens van 100.000 dollar. Sindsdien beweegt de prijs schommelend rond deze mijlpaal. Maandag was er even paniek op de markten, want na de beursopening in de VS vlogen de koersen naar beneden. Vooral altcoins hadden het zwaar, met verliezen rond de 20%. Inmiddels lijkt de markt zich wat te herstellen.
Internationaal blijft Bitcoin politiek geladen. El Salvador, dat Bitcoin in 2021 introduceerde als wettig betaalmiddel, staat onder druk van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In ruil voor een lening wil het IMF af van bepaalde Bitcoin-gerelateerde afspraken, zoals de verplichting voor winkeliers om de munt te accepteren. Hoewel El Salvador Bitcoinland nummer één blijft, is de populariteit van de munt onder de bevolking beperkt. Ondertussen wordt op sociale media volop gespeculeerd over andere landen die Bitcoin zouden overwegen, zoals Golfstaten, China en zelfs de VS. Vooralsnog blijven deze geruchten onbevestigd, maar de geopolitieke dimensies van Bitcoin worden steeds zichtbaarder.
Gasten
Bert Slagter
Links
Host
Daniël Mol
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De cryptomarkt heeft deze week een belangrijke mijlpaal bereikt: Bitcoin is eindelijk door de 100.000 dollar heen gegaan. De koers stond rond de 102.000 dollar, een stijging die gisteravond al werd ingeluid met een uitbraak en vannacht om 3:30 uur werd bevestigd. Naast Bitcoin deden ook andere munten het goed, zoals Ethereum, XRP en enkele kleinere altcoins. De vraag rijst natuurlijk: wat is de reden voor deze stijging? Er is niet één specifieke oorzaak aan te wijzen, maar het lijkt een samenloop van positieve ontwikkelingen te zijn. Steeds meer Amerikaanse politici worden overtuigd van Bitcoin, en de cryptovriendelijke benoeming van Paul Atkins als nieuwe voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond zorgt voor extra optimisme. Ook de groeiende instroom van grote kopers in de markt en de populariteit van Bitcoin-beleggingsfondsen hebben bijgedragen aan de recente koersstijging.
Een opvallende ontwikkeling is de aankondiging van het Canadese Bitcoin-miningbedrijf Hut8, dat maar liefst 500 miljoen dollar wil ophalen om Bitcoin aan te kopen. Dit klinkt misschien vreemd voor een bedrijf dat Bitcoin mineert, maar het is onderdeel van een grotere trend. Microstrategy-CEO Michael Saylor was de eerste die dit model introduceerde: hij haalt zoveel mogelijk geld op om Bitcoin te blijven kopen. Hut8 volgt nu zijn voorbeeld, en het is al de tweede miningpartij die deze strategie omarmt. Eerder deed Marathon Digital hetzelfde, met een Bitcoinbezit van meer dan 3 miljard dollar. Dit heeft een positief effect op de beurskoers van deze bedrijven, waarbij Hut8 een stijging van ongeveer 8% zag na de aankondiging.
Aan de andere kant van de markt werd in het Verenigd Koninkrijk een grootschalig witwasnetwerk blootgelegd, waarbij honderden miljoenen aan crypto werden verhandeld. Dit netwerk was een samenwerking tussen de Russische staat en georganiseerde misdaad in Westerse landen, en werd via stablecoins zoals Tether uitgevoerd. De Britse National Crime Agency (NCA) noemt het de grootste anti-witwasoperatie die ze ooit hebben uitgevoerd. Tether zelf heeft echter nog geen verklaring afgelegd over deze onthullingen. Dit roept de vraag op hoe de betrokkenheid van stablecoins in dit soort netwerken de toekomst van Tether zal beïnvloeden, vooral nu het bedrijf nauw samenwerkt met de Amerikaanse overheid.
Tegelijkertijd is er opvallend nieuws uit Rusland. President Vladimir Putin zei deze week dat niemand Bitcoin kan verbieden en dat de ontwikkeling van de cryptocurrency onvermijdelijk is, ongeacht wat er met de dollar gebeurt. Dit is bijzonder, aangezien crypto lange tijd in Rusland verboden of zwaar gereguleerd was. Vorige week zette Putin zijn handtekening onder een wet die cryptovaluta als 'bezit' erkent, wat een belangrijke stap is in de acceptatie en regulering van de crypto-industrie in Rusland. Het lijkt erop dat Rusland en andere BRICS-landen Bitcoin willen integreren in hun handelsverkeer, wat de geopolitieke relevantie van de cryptocurrency verder vergroot.
Deze week in de Cryptocast
Een gesprek met Bram Kanstein en Bert Slagter over het bedrijf dat ik al eerder heb genoemd vandaag: Microstrategy. CEO Michael Saylor koopt dus voor tientallen miljarden aan Bitcoin. Wij hebben uitgezocht hoe hij dat precies doet en of het ook gruwelijk mis kan gaan.
Bitcoin passeert magische grens van 100.000 dollar
Hut8 gaat geld ophalen om Bitcoin te kopen
VK legt groot witwasnetwerk bloot
Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Michael Saylor en zijn bedrijf MicroStrategy staan al jaren bekend om hun opmerkelijke en volhardende strategie om Bitcoin te verzamelen. In augustus 2020 zette Saylor een belangrijke stap door met Microstrategy als allereerste Bitcoin op de balans te zetten. Sinds deze zomer doet hij nog veel gekker: Bitcoin is niet langer alleen een beleggingsoptie, maar inmiddels een kernonderdeel van zijn bedrijfsmodel. Inmiddels is Microstrategy hét bedrijf dat financiële producten rond Bitcoin maakt, en daar blijkt vraag naar.
Saylor's aanpak is zowel gewaagd als doordacht. Hij gebruikt financiële instrumenten zoals senior convertible notes, die vaak een rente van 0% hebben, maar aantrekkelijk blijven door conversie-opties die de investeerders potentieel aandelenrendement bieden. Met deze middelen heeft MicroStrategy een manier gevonden om op grote schaal Bitcoin te blijven kopen zonder direct grote financiële risico's te nemen. Bovendien worden aandelen van MicroStrategy steeds populairder, niet in de laatste plaats vanwege de unieke waardepropositie die voortkomt uit de hoeveelheid Bitcoin per aandeel. Het "Bitcoin per aandeel"-model maakt de aandelen aantrekkelijk voor beleggers die indirecte blootstelling aan Bitcoin zoeken via de traditionele financiële markten.
Toch roept deze strategie vragen op. Hoe lang kan MicroStrategy doorgaan met het herhalen van dit spel? Het model hangt sterk af van een stijgende Bitcoinprijs en het vertrouwen van de markt. Een daling van de Bitcoinprijs of wantrouwen ten opzichte van MicroStrategy's financiële instrumenten kan de machinerie verstoren. De mogelijkheid van een omgekeerd vliegwieleffect, waarbij financiële verplichtingen zwaarder wegen naarmate de marktwaarde daalt, is een reëel risico.
Daarnaast speelt de macht die Saylor met zijn strategie opbouwt een rol in de discussie. Sommige critici vergelijken MicroStrategy met een "centrale bank" binnen het Bitcoin-ecosysteem, wat vragen oproept over de decentralisatieprincipes van Bitcoin. Dat sommige Bitcoin-maximalisten inmiddels MicroStrategy-aandelen kopen, illustreert de spanningen binnen de gemeenschap. Maar hoe dit verhaal eindigt – met Saylor als geniale strateeg of als waaghals die te ver ging – blijft voorlopig de vraag.
Gasten
Bram Kanstein
Bert Slagter
Links
Michael Saylor bij Cantor Fitzgerald
Bram Kanstein over Microstrategy
Host
Daniël Mol
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De cryptowereld staat in de Verenigde Staten opnieuw in het teken van controverse rond overheidsbeleid. Verschillende prominente figuren, waaronder investeerders en tech-ondernemers, bekritiseren de vermeende ‘Operation Choke Point 2.0’. Dit beleid, gericht op het ontmoedigen van financiële diensten voor risicovolle sectoren zoals crypto, roept herinneringen op aan de eerste versie van Operation Choke Point, die onder de Obama-regering gericht was op controversiële industrieën zoals wapenhandel en gokken. Durfinvesteerder Marc Andreessen bracht het onderwerp onder de aandacht in de Joe Rogan-podcast, terwijl bankier Caitlin Long parallellen trekt met de #MeToo-beweging, waarbij de omvang van het probleem nu pas zichtbaar wordt. Voormalig Meta-topman David Marcus noemde het op sociale media een ‘politieke executie’, vergelijkbaar met de teloorgang van Meta’s cryptoproject Diem.
Opmerkelijk is dat Donald Trump zich tijdens het Bitcoin-evenement in Nashville sterk maakte voor het beëindigen van Operation Choke Point 2.0 als hij de verkiezingen wint. Of hij dit kan waarmaken, blijft onzeker. Ondertussen vraagt de Nederlandse cryptosector zich af in hoeverre vergelijkbare obstakels hier spelen. Eerdere problemen rond het verkrijgen van bankrekeningen door cryptobedrijven lijken daarop te wijzen.
In de prijsanalyse zien we dat Bitcoin ook deze week beweegt tussen de $91.000 en $98.000.Terwijl Bitcoin stagneert, is er opvallende beweging bij oude altcoins zoals XRP, Stellar Lumens en Cardano. Toch staan deze stijgingen niet in verhouding met de positie die deze munten in 2017 en 2021 hadden, zeker ten opzichte van Bitcoin.
Op stablecoin-gebied is er ook nieuws: Tether stopt met zijn euro stablecoin EURT vanwege de nieuwe Europese cryptowet MICAR. De regelgeving vereist dat stablecoins een groot deel van hun onderliggende reserves bij banken stallen, wat volgens Tether risicovol is. Het bedrijf verdient doorgaans aan kortlopend schuldpapier en stelt dat deze verplichtingen hun model onder druk zetten. Tegelijkertijd investeert Tether in een Nederlands bedrijf dat een euro stablecoin aanbiedt, mogelijk een strategische zet om toch een voet aan de Europese markt te houden. Welke stablecoins wel onder MICAR blijven opereren, wordt een cruciale vraag voor de markt. Co-host is Bert Slagter.
Gasten
Bert Slagter
Links
Over Operation Chokepoint 2.0
Tether stopt met EURT
Host
Daniël Mol
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
De cryptomarkt is de afgelopen dagen behoorlijk volatiel geweest. Bitcoin leek vorige week op het punt te staan de magische grens van 100.000 dollar te doorbreken, maar staat nu op 95.400 dollar. In de loop van de week zakte de koers zelfs tijdelijk onder de 90.000 dollar. Dit soort schommelingen horen nu eenmaal bij een markt die zo intensief wordt verhandeld. Ook andere cryptomunten hadden te maken met veel bewogen, voornamelijk omhoog. Ethereum zag een flinke stijging van 18% en staat nu op 3.600 dollar. Solana heeft een meer gematigde stijging van een paar procent behaald, en de munt noteert nu 238 dollar.
Er was ook nieuws uit de VS: voorzitter van de SEC, Gary Gensler, heeft aangekondigd in januari zijn functie neer te leggen. Dit is een belangrijke stap voor Donald Trump, die tijdens zijn campagne beloofde Gensler te ontslaan op zijn eerste dag in functie. Gensler vertrekt nu zelf en zijn opvolger wordt iemand met een meer pro-crypto houding. Daarnaast werd bekend dat Scott Bessent, de voorgenomen minister van Financiën onder Trump, eveneens een voorstander is van Bitcoin en de Amerikaanse cryptosector. Bessent heeft een achtergrond in Wall Street en werkte eerder als rechterhand van George Soros.
Een ander opvallend verhaal komt van het platform Pump.Fun, waar gebruikers in staat waren om hun eigen memecoins te lanceren. Dit soort coins, die meestal voor de lol bestaan en als risicovolle speculaties fungeren, kunnen met één druk op de knop worden gecreëerd. Het platform bood ook de mogelijkheid om een livestream te starten zonder enige moderatie, wat leidde tot schokkende beelden. Denk aan mensen die met wapens schoten wanneer de waarde van hun munt daalde, drugsgebruik, naaktbeelden en zelfs iemand die zichzelf opsloot in een hondenkooi. Na de ophef heeft Pump.Fun de livestreamfunctie snel stopgezet, maar het platform blijft bestaan, omdat het draait op het Solana-netwerk, dat niet afhankelijk is van een centraal bedrijf.
Tot slot is er nieuws over Tether, het bedrijf achter de grootste stablecoin USDT. Tether stopt met de uitgifte van zijn euro-stablecoin vanwege de nieuwe Europese cryptowet MiCAR, die in januari van kracht wordt. Volgens Tether voldoet de wet niet aan hun eisen op het gebied van reserves, aangezien een groot deel daarvan bij een bank gestald moet worden. In plaats daarvan heeft Tether liever kortlopende staatsobligaties. Tether blijft echter actief in Europa door te investeren in andere stablecoins, waaronder die van het Utrechtse bedrijf Quantoz.
Deze week in de Cryptocast
Met Bert en Peter Slagter van Bitcoin Alpha een begrijpelijke uitzending gemaakt over de nieuwe bullmarkt die nu een week of 4 is losgebarsten. Het is moeilijk te geloven: maar Trump is zeker niet de enige oorzaak. Daar praten we over. En hoe de komende maanden er weleens uit kunnen zien. Want als de talkshows iedere avond vol zitten met BN'ers die over crypto praten, is het wellicht een goed idee om wat winst te nemen.
Trump heeft SEC-opvolger op het oog
Tether stopt met Euro Stablecoin
Pump.Fun stopt met livestream-mogelijkheid
Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
In deze aflevering van de Cryptocast draait alles om de bullmarkt: wat is het, hoe herkennen we het, en hoe ga je ermee om? We beginnen bij de basis: wat betekent een bullmarkt precies, en waar zitten we nu in de marktcyclus? We bespreken de indicatoren die erop wijzen dat we ons in een opwaartse fase bevinden, zonder alleen naar de prijs te kijken. Zijn er harde signalen die bevestigen dat de bullmarkt echt begonnen is? Dat alles bespreekt Daniël Mol met Bert en Peter Slagter, beiden analist bij kennisplatform Bitcoin Alpha.
Daarna duiken we dieper in op wat deze nieuwe bullmarkt heeft veroorzaakt. Drie factoren spelen daarbij een sleutelrol: financiële ontwikkelingen zoals de goedkeuring van ETF’s en nieuwe regelgeving, technische vooruitgang op platforms als Ethereum en Solana, en politieke veranderingen, zoals de toenemende acceptatie van Bitcoin in de Verenigde Staten en de invoering van duidelijke cryptoregels in Europa. Hoewel namen zoals Donald Trump veel genoemd worden, is deze beweging breder en diverser. Maar de vraag blijft: heeft deze bullmarkt echt duurzame kracht?
Ook staan we stil bij de huidige staat van deze bullmarkt. De stijging van Bitcoin van 67.000 naar 98.000 dollar heeft de aandacht getrokken, maar hoe verhoudt deze run zich tot eerdere bullmarkten? Wat vertellen de indicatoren over wie er kopen en wat we nog kunnen verwachten? We bespreken ook de invloed van grote spelers zoals Michael Saylor en de impact van psychologische barrières, zoals de grens van 100.000 dollar. Verder gaan we in op de rol van altcoins. Is een 'altseason' een goede ontwikkeling, of juist een mogelijk risico voor de duur van deze bullrun?
Tot slot bespreken we topsignalen en praktische strategieën. Hoe herken je het moment dat de hype een hoogtepunt bereikt, en hoe ga je daarmee om? Is deze cyclus echt anders dan eerdere? Onze gasten geven tips om een plan te maken voor je beleggingen: van duidelijke doelen en price targets, tot gesprekken met familie of een financieel adviseur. Of je nu alles in crypto houdt, gedeeltelijk uitstapt, of een plan maakt voor je pensioen, voorbereiding is cruciaal in een bullmarkt.
Gasten
Peter Slagter
Bert Slagter
Links
Bitcoin Alpha: De route naar $250.000: waar staat bitcoin over 6 maanden?
Host
Daniël Mol
Redactie
Daniël Mol
See omnystudio.com/listener for privacy information.
- Show more