Episodes
-
In deze aflevering gaan we in op het verhaal van Samuel. Hij kwam in de jaren negentig naar Nederland, maar mocht (hier) niet meer blijven. Als uitvoeringsorganisatie komt Dienst Terugkeer en Vertrek dan in beeld. Met haar ketenpartners probeert zij de terugkeer van personen als Samuel zo goed mogelijk te organiseren. En dat gaat de ene keer makkelijker dan de andere keer.
Kijk voor meer informatie over de Dienst Terugkeer en Vertrek op https://www.dienstterugkeerenvertrek.nl/
-
In deze aflevering horen we over Dünya. Nadat ze al 10 jaar met een verblijfsvergunning in Nederland verbleef, besloot ze een aanvraag te doen voor naturalisatie. Met spanning wachtte ze de brief van de IND af, maar toen die op de mat viel, bleek al snel dat naturalisatie voor haar nog ver weg bleef. Ze voldeed niet aan de documenteneis: ze had geen paspoort of geboorteakte van haar geboorteland.
Later kwam de RANOV-vrijstelling voor naturalisatie in beeld, maar ook dat bleek geen verlossing te zijn voor Dünya. En Dünya was zeker niet de eerste uit de groep die onder de zogenaamde RANOV regeling viel die hier tegenaan liep. Dat zag ook de IND, die besloot om in actie te komen. In deze podcast horen we zowel van medewerkers van de IND en van Dünya zelf over wat er voor en achter de schermen gebeurde om Dünya uiteindelijk toch Nederlander te kunnen maken en wat dit betekent voor de IND als uitvoeringsorganisatie.
Kijk voor meer informatie over de Immigratie- en Naturalisatiedienst op https://ind.nl/
-
Missing episodes?
-
In deze aflevering horen we over Elias. Hij komt in een penitentiair psychiatrisch centrum nadat hij een delict pleegt. Door zijn psychotische toestand kan hij niet naar de reguliere gevangenis.
Helaas is Elias geen uitzondering. Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) ziet meer en meer mensen met complexe zorgvragen in de gevangenis komen. Wat betekent dat voor zorg en veiligheid? En hoe gaat DJI met deze toename om?
Cas, Sabine en Eric, alledrie betrokken bij DJI, vertellen wat er gebeurt als zorg voor en na de straf ontbreekt.
Kijk voor meer informatie over de Dienst Justitiële Inrichtingen op www.dji.nl. -
In deze aflevering luisteren we naar het verhaal van Jasper. Hij loopt geregeld vast door zijn gedrag en komt op veertienjarige leeftijd zelfs in de jeugdgevangenis. Dan komt de Raad voor de Kinderbescherming in beeld. Wat doet de Raad en waar loopt hij tegenaan? Het opstellen van goed advies is één, maar, wat als die geadviseerde zorg niet beschikbaar is?
Luisteraars worden meegenomen door het dossier van Jasper, waarin de ervaringen van moeder Mirjam, inzichten van raadsonderzoeker Eveline en het perspectief van beleidsmaker Madelon te horen zijn.Kijk voor meer informatie over de Raad voor de Kinderbescherming op https://www.kinderbescherming.nl/
-
In deze aflevering onderzoeken we ‘zelfredzaamheid’. De Wet op de rechtsbijstand gaat ervan uit dat de inzet van een advocaat pas nodig is als sprake is van een conflict. De maatschappij is echter steeds complexer geworden, waardoor burgers vaker tegen problemen aanlopen die nu niet als conflict worden gezien. De wetgeving sluit dus niet meer aan bij de dagelijkse praktijk.
Om mensen met (juridische) problemen, die volgens de wet- en regelgeving niet aan de regels voldoen, toch snel van rechtsbijstand te kunnen voorzien, is er sinds 1 juli 2021 de tijdelijke Regeling adviestoevoeging zelfredzaamheid (Ratz).
In de podcast deelt sociaal advocaat Bianca Rafaela wat zij door deze regeling betekende voor een cliënt die was uitgenodigd voor een jeugdbeschermingstafel. Nawid, medewerker van de Raad voor Rechtsbijstand, vertelt wat mensgericht werken voor hem inhoudt. Directeur-bestuurder van de Raad Irene Nijboer legt uit hoe de Ratz is ontstaan en waarom het zo belangrijk is dat deze regeling bestaat.
Kijk voor meer informatie over de Raad voor Rechtsbijstand op https://www.rvr.org/