Episodes
-
Kan jag äta mig till diabetes? Det är en av frågorna vi ofta hör från våra medlemmar. I dagens avsnitt går Rebecca och Esther igenom varför obesitas är en riskfaktor för diabetes typ 2, om man alltid har insulinresistens och diabetes typ 2 eller om det är tvärtom, samt vad du man kan göra för att stoppa utvecklingen av den ack så vanliga följdsjukdomen.
Närmare bestämt talar de i veckans poddavsnitt om:
varför obesitas är en riskfaktor för att utveckla diabetes typ 2vilka olika typer av diabetes som finnsvad det är som skiljer dem åtvarför insulin är så viktigt i våra kropparvad insulinresistens är och hur den uppståroch vad du kan göra för att förbättra dina förutsättningar att slippa följdsjukdomen.Som vanligt hittar du sammanfattning och länkar till veckans poddavsnitt av “Din övervikt är inte ditt fel” på YouTube, Apple Podcast och Spotify via www.viktdoktorn.se/104
Guidar Camilla
PS! Vad har du för frågor som du vill att vi djupdyker inom härnäst? Svara på vilket mejl som helst ifrån oss eller DM:a oss via våra sociala medier på Facebook eller Instagram DS.
-
Kan jag förebygga obesitas? Kan jag själv kan trigga igång sjukdomen? Eller är det helt enkelt så att det finns olika sårbarhetsperioder i mitt liv, särskilt om jag är kvinna? Det går vi igenom i dagens avsnitt av vår podd “Din övervikt är inte ditt fel”.
Närmare bestämt tittar vi på:
hormonförändringarhändelser som ökar insulinresistensenhur man kan förebygga att gener för obesitas slås påoch två enkla tips för att minska risken för obesitas under dessa livshändelser.Du hittar som vanligt en sammanfattning på www.viktdoktorn.se/103
Guidar Camilla
PS! Vi har öppnat ett sommarprogram som kickar igång torsdag den 4 juli – nyfiken? Gå in på www.viktdoktorn.se och se om något av våra programalternativ är för dig. DS.
-
“Behöver jag ge upp alkoholen för att gå ner i vikt?” Det här med alkohol är ett väldigt efterlängtat avsnitt. Inte bara av andra, utan även av undertecknad. Går man upp i vikt när man dricker alkohol? Triggar alkoholen fettceller på något särskilt sätt? Och är det sant att människor som lever med obesitas kan utveckla samma sjukdom som kan drabba alkoholister?
I veckans midsommaravsnitt av podden fokuserar vi alltså på alkoholen. Närmare bestämt på:
Går man upp i vikt om man dricker alkohol?Varför är det så lätt att äta fett under påverkan?Alkoholens två påverkansfaser på viktenHur allt är relativt med kalorierna och fettförbränningenVilka faktorer som påverkar din påverkanoch mycket, mycket mer …
Du hittar sammanfattning och länkar på www.viktdoktorn.se/102
Guidar Camilla som passar på att önska dig en underbar midsommar!
PS! Har du sett att vi kör ett kostnadsfritt forskningswebbinarium där vi rapporterar från den europeiska obeistaskonferensen som hölls i maj? TISDAG 25 JUNI är vi live och du är varmt välkommen! Boka plats på www.viktdoktorn.se/forskning och ta med dig vem du vill – det är gratis för alla. DS.
-
Är det relevant att räkna kalorier eller är det någonting annat som spelar roll? Och spelar den någon roll vilket fokus vi har när vi svarar på frågan? Det här är del TVÅ i varför kalorier räknas eller inte.
I veckans avsnitt pratar vi bl.a. om:
kaloriernas relevansatt sänka kaloriintaget för att gå ned i viktatt äta mer protein och fett för viktminskningom kostfibrer kan hjälpa till med min viktnedgångom kortsiktiga interventioner kan hjälpa på lång siktvad som påverkar basalmetabolismen i våra kropparoch hur du gör för att hitta en kosthållning som håller över tid.Allt om avsnittet finns på www.viktdoktorn.se/101
Guidar Camilla
PS! Har du sett att vi har ett kostnadsfritt webbinarium den 25 juni om den ALLRA SENASTE OBESITASFORSKNINGEN? Anmälan sker på www.viktdoktorn.se/forskning DS.
-
Det här med att uppleva dem, bli besviken över dem, känna skuld för dem, skämmas för dem och ändå säga ja till dem – det är vad människor som lever med obesitas ofta gör dagligen. Jag pratar naturligtvis om kalorier.
Och i veckans poddavsnitt – tänk att vi redan är uppe i 100 avsnitt! – reder vi bl.a. ut följande:
vad en kalori är för någothur man räknar kalorierhur man mäter kaloriervarför det är skillnad mellan kaloriervad som menas med att vi lever i ett “obesogenetics society”om det är någon skillnad på kalorier från olika typer av livsmedeloch hur kroppen tar hand om kalorier från olika typer av livsmedel.Du hittar sammanfattning och filmad version på www.viktdoktorn.se/100
Guidar Camilla
PS! Har du sett att vi har ett nytt programkoncept? Du kan starta Viktreseguiden när som helst för under tusenlappen per månad: www.viktdoktorn.se DS.
-
Vi är på väg in i värsta perioden, eller bästa – beroende på hur man ser det. Strax börjar studentskivorna, skolavslutningarna och midsommar. Det börjar vara grillat tillsammans med familjen, polarna och grannarna. Det börjar vara dags att åka iväg på stranden och det börjar vara så varmt ute att det blir en drink före middagen, det blir vin till middagen, det blir öl, det blir alkohol.
Denna vecka pratar vi alltså om utmaningarna med sommar och viktnedgång.
Närmare bestämt:
hur man kan tackla buffén så att man inte går underhur du fyller din tallrik utan att överfyllahur man kan dricka hela dagen utan att det blir för mycket – alkoholvarför det är kontraproduktivt att hoppa över lunchen när tillställningen startar vid trelösningen på strandens saft-och-kex-plus-glass-fällahur man vilar sig i styrkeform utan gym-träninginbromsningsmetod för kasta-i-sig-maten-beteendet(Oj, det här avsnittet blev verkligen packat med viktiga sommarvikttips)
Du hittar alla länkar och sammanfattningen på www.viktdoktorn.se/99
Guidar Camilla
PS! Har du sett att vi har ett helt nya programkoncept? Viktreseguiden (997 SEK/månad) och Kickstartsprogrammet (1997 SEK/mån). Vilken variant passar dig bäst? www.viktdoktorn.se DS.
-
Det är vanligt att gå ned för att sedan, ganska omgående, gå upp i vikt igen. Oavsett nivå. Oavsett tidsperspektiv. Igenkänning någon? Viktstabilitet kan kännas som ett ouppnåeligt mål, men förtrösta icket – det går alldeles ypperligt, om man vet hur. www.viktdoktorn.se/98
I veckans poddavsnitt av “Din övervikt är inte ditt fel” tittar vi närmare på:
definitionen av viktstabilitetgoda hälsomåttkänslor kring stabiliseringsfasenhur man ska ta sig till stora förändringaroch vad det är man bör säkerställa för att stabilisera stabiliseringen.
För sammanfattning och länkar, gå till www.viktdoktorn.se/98
Guidar Camilla
-
Hur skulle det kännas om jag sa att du kan förbättra din sista viktresa på 60 sekunder? Att det finns något du kan göra som redan efter några andetag har ökat din hälsa? Och att det vi pratar om är helt förankrat i forskning om övervikt och fetma (obesitas)?
Jag skulle svara: “Det låter för bra för att vara sant.” Jag förstår det. Och det är sant.
Sant är även att om du väljer att göra det mer än 60 sekunder, faktiskt så mycket som 20 minuter per dag, kommer du snabbare att se resultat.
Det behöver inte vara så mycket speciellt eller specifikt för att ha en väldigt stor effekt på din livskvalitet och hälsa.
I veckans poddavsnitt av “Din övervikt är inte ditt fel” pratar vi bl.a. om:
hur små förändringar leder till stora resultathur små förbättringar leder till stora förändringarhur korta insatser leder till långvariga resultatoch hur måttligt engagemang leder till kraftfullt utfall.
Guidar Rebecca & Camilla -
Är det smart att dricka kaffe till långt in på småtimmarna eller får jag mest energi av att lägga upp mitt dygn som om jag jobbade mellan 08-17 varje dag?
Det här är frågeställningar vi ofta pratar om på Viktdoktorn, för det kan vara svårt att få måltiderna att fungera när man jobbar skift eller natt.
Särskilt när man vill gå ned i vikt och stanna där.
I detta poddavsnitt av “Din övervikt är inte ditt fel” pratar vi närmare bestämt om viktminskning vid natt- och skiftarbete:
den cirkadiska rytmens åverkandagsljusets inflytande på mag- och tarm-kanalentidpunkter på dygnet då man alltid bör fasta – oavsett, eller?äter man ingenting, lite eller “precis som vanligt”?och hur man justerar sina matplaneringar efter sitt arbetsschema.
Vi gick verkligen igång på detta tema, så vi skapade en pdf till dig som blir nyfiken: “Kost vid skiftarbete under din sista viktresa”. Du hittar den på www.viktdoktorn.se/96Guidar Rebecca & Camilla
PS! Vill du få möjlighet att ställa frågor till oss LIVE? Få förklarat för dig varför vi säger att “Din övervikt inte är ditt fel” och våra bästa tips och råd för hur du kan starta din sista viktresa på bara tre dagar? Passa på att signa upp på vårt bootcamp som sätter igång nu på måndag den 22 april. Det är gratis och vi har plats för alla
-
Bara för att något är sant behöver inte betyda att det är relevant. Varken “fettfri” eller “utan tillsatt socker” betyder automatiskt att det du tittar på eller håller i handen är särskilt hälsosamt. För drar vi beskrivningarna till sin spets så är ett tvåkilospaket med raffinerat socker helt fettfritt och produkten utan tillsatt socker kan innehålla massor med socker ändå – från början …
I veckans avsnitt tittar vi närmare på:
vilseledande marknadsföringhur man navigerar bland alla dessa beskrivningarvad som är relevant och inte relevantoch hur man får koll
Du hittar mer information om avsnittet på www.viktdoktorn.se/95 Guidar Camilla -
Är det så att du lever med sjukdomen fetma eller obesitas och har blivit dåligt bemött i vården? I så fall är du inte ensam.
I dagens avsnitt går vi igenom en intressant rapport från Obesitas Sverige (tidigare HOBS).
Hur vanligt är ett dåligt bemötande för människor med sjukdomen obesitas?
Vilka typer av kommentarer har vårdpersonal gett?
I förlängningen – vad betyder detta för alla med sjukdomen fetma?
Och vad kan du göra om det händer dig?En sammanfattning av veckans avsnitt samt länk till rapporten i sin helhet hittar du på www.viktdoktorn.se/94
Guidar Camilla
-
Äntligen dags för påsk! Eller? Är du van vid att mötas av en fantastisk påskbuffé med flera flaskor påskmust på bordet och tillgång till ett överflöd av påskgodis? Det är i alla fall något som kommit upp under coachningar hos oss på Viktdoktorn. I veckans avsnitt tittar vi därför närmare på vilka medvetna val vi kan göra för att underlätta navigationen och hur vi förbereder oss mentalt för att stå emot eventuella frestelser under långhelgen som stundar.
I veckans poddavsnitt tar vi bl.a. upp:
tips för påskbuffénhur vi gör medvetna val kring våra matvalstrategier för att undvika överätandealternativ till sockrade drycker.För mer information om avsnittet – gå in på www.viktdoktorn.se/93
Guidar Camilla som passar på att önska dig Glad Påsk!
-
Har du någonsin känt dig lockad av choklad och tagit några rutor bara för att plötsligt inse att du har överätit, utan att egentligen vilja det? Varför blir vi sugna, hur påverkar det vårt ätbeteende och vad kan vi göra för att distrahera oss från att överäta?
I dagens avsnitt pratar vi om dopamin och distraktionsstrategier och hur vi kan hantera impulser på hälsosamt sätt, istället för att dämpa med kortsiktiga lösningar. I dagens poddavsnitt tar vi bl.a. upp:
Dopamin och vårt belöningssystem.Varför vi blir sugna och hur det påverkar vårt ätbeteende.Varför vi dippar i dopamin .Hur vi kan förebygga känslomässigt ätande.Hur musik kan hjälpa oss att hantera känslor av besvikelse.Hur vi kan lära av våra misstag för att förändra vårt ätbeteende.För mer information om avsnittet – gå in på www.viktdoktorn.se/92
Guidar Camilla
Hur vi kan lära av våra misstag för att förändra vårt ätbeteende.Hur vi kan lära av våra misstag för att förändra vårt ätbeteende. -
Sugen på något men vet inte vad? Spelar det någon roll vad du ser framför dig när du väljer vad som stoppas i munnen? Och måste vi undvika vissa livsmedel till varje pris när vi gör vår sista viktresa?
I dagens avsnitt avslöjar vi hemligheten bakom varför vi väljer socker före fett – eller är det tvärtom …
I det här avsnittet pratar vi framförallt om:
- Vad det är som styr våra val.
- Skillnaden mellan energitäta och näringstäta livsmedel.
- Kolhydrater eller fett, vad lockar mest?
- Undviker eller frossar vi i högprocessade livsmedel när vi är sugna?
- Och måste vi undvika vissa livsmedel till varje pris när vi gör vår sista viktresa?
För mer information om avsnittet – gå in på www.viktdoktorn.se/91
Guidar Camilla -
Är sötningsmedel i maten bättre än socker? Det cirkulerar en hel del påståenden om lightprodukter kopplat till hälsa och att sötma skulle trigga hunger. Vad är det bästa alternativet för hälsan?
Stevia eller socker, vilket är mest hälsosamt?Hur sötningsmedel påverkar viktnedgång.Sötningsmedel eller socker, vilket är bäst vid viktnedgång?Triggar sötningsmedel hunger? Sötningsmedel och oönskad övervikt.Råd om att byta ut socker mot sötningsmedel?
I dagens poddavsnitt tar vi bl.a. upp:För mer information, sammanfattning och länkar – gå in på www.viktdoktorn.se/90
Guidar Camilla
-
Går det att säga att någon är hälsosam eller ohälsosam utifrån vad det står på vågen? Är det så att vi behandlar människor med övervikt eller fetma annorlunda i vårt samhälle? Finns det ett särskilt stigma kring fetma? Hur pratar vi egentligen om fetma?
huruvida siffrorna på vågen är ett mått på hälsabehovet av olika behandlingsmetodersjälvkänslans betydelsemotivations rollvanans makt ördelar med att vara snäll mot sig självallmänna fördomar kring behandlingaroch vad vi kan göra åt det
Vi rapporterar provocerande påståenden baserade på ren okunskap från den nordiska obesitaskonferensen – och hur vi kan vara en del av den förändring vi vill se i vårt samhälle. I dagens poddavsnitt tar vi bl.a. upp:
För mer information, sammanfattning och länkar – gå in på www.viktdoktorn.se/89
Guidar Camilla -
I dagens avsnitt pratar vi om hur tankar och beteende är kopplat till ätbeteende och ifall det finns genvägar till att bli av med sin övervikt. Varför lyckas inte alltid en gastric bypass? Kommer läkemedelsstöd lösa alla våra viktproblem i framtiden?
I dagens poddavsnitt tar vi bl.a. upp:
- psykologiska aspekter kring ätande
- viktminskningsbehandling
- fysiologiska eller psykologiska aspekter som styr fetmaFör mer information, sammanfattning och länkar – gå in på www.viktdoktorn.se/88
Guidar Camilla -
I dagens avsnitt av "Viktdoktorn" diskuterar vi den aktuella problematiken kring obesitas, med utgångspunkt från SVT's Utrikesbyrån-special "Aldrig Mera Fet," där vi utforskar olika perspektiv och behandlingsalternativ.
50 % av världens befolkning är överviktiga och det är en global trend som bara går uppåt. Det finns ingen quick fix. Däremot finns det fler verktyg för att bedriva en bra behandling.
I det här avsnittet pratar vi om:
- Vikten av att nyansera bilden av obesitas.
- Hur kommer det sig att fler människor har fetma grad 3?
- Risken av att glorifiera lättillgängliga läkemedel.
- Vad innebär läkemedel på längre sikt.
- Håller medias narrativ kring obesitas på att ändras?
- Går det att jobba både preventivt OCH behandla?https://www.viktdoktorn.se/87
Hälsningar Rebecca & Camilla
-
“Det här med klimakteriet – det är nog här nu. Jag får vallningar och svettningar och har svårt att sova. Inte bara kämpar jag med min övervikt – ska jag behöva stå med det här också?” Om det föregående citatet skulle kunna vara från någon du känner – i så fall är dagens avsnitt för dig. I dagens avsnitt går vi nämligen igenom hur EN enkel förändring förbättrar BÅDE ovan nämna klimakteriebesvär OCH övervikten.
Närmare bestämt pratar vi om:
vad klimakteriet ärvilka symptom man ska hålla utkik efterklimakteriekopplad bukfetma – kan vi lösa det?klimakteriekopplade vallningar och svettningar – kan vi lösa det?och hur spelar motivationen in?EN ENDA lösning som du kan börja med redan idag …
Du hittar allt om avsnittet på www.viktdoktorn.se/86
Hälsar Rebecca & Camilla
-
Är det återigen dags att “köra en pulver-diet” för att “komma på banan” med vikten? Just nu vet vi att det är många som funderar på hur de på bästa sätt ska få till en stabil och hälsosam viktnedgång. Så vi började diskutera huruvida det är bättre/lättare/mer effektivt att dricka sin mat än att äta den? Och då sökte Rebecca fram en oerhört intressant studie som tittat närmare på om det är bättre att dricka eller äta din mat kopplat till mättnad.
I det här avsnittet pratar vi framförallt om:
är det någon skillnad på kroppens respons på flytande eller tuggad mat?hur går insulinet, glukosen och ghrelinet i kroppen efter flytande/fast intag?är det någon skillnad på min mättnad om jag dricker vatten till maten?är det någon skillnad mellan olika makronutrienter (proteiner, kolhydrater & fett)?och ett “knep” för att minska drivet att äta igen kort efter en måltid.För mer information om avsnittet – gå in på www.viktdoktorn.se/85
Guidar Camilla
PS! Har du missat att vi kör ett GRATIS bootcamp med start måndag 22 januari? Vi talar en HEL vecka med massor av live-sessioner och ett eget community och … gå in på www.viktdoktorn.se och se om det är något för dig! (Och vi har plats för ALLA som vill sluta begränsas av sin vikt, så dra gärna med fler.) DS.
- Show more