Episodes
-
In de laatste aflevering van de podcast Drive praat Taco Oosterkamp met Jasper Meerding, die callcenterbedrijf ContactCare vanaf zijn 18e uitbouwde tot een bedrijf met 180 medewerkers. Momenteel haalt hij tonnen op voor een nieuwe startup.
Jasper Meerding (31) is oprichter van twee bedrijven: callcenterbedrijf ContactCare (2009, 180 medewerkers) en Gaiku (2016), een clouddienst voor vergaderingen waarmee Meerding tot nu toe een miljoen aan financiering ophaalde.
Meerding slaagde erin om ContactCare uit te bouwen naar een flink bedrijf, ondanks dat het bel-me-niet register het bijna onmogelijk maakte om outbound marketing te doen. De ondernemer begon het bedrijf al op zijn 18e, toen hij de kans kreeg om een callcenter op te zetten voor KPN.
Studeren was de rusteloze ondernemer niet bepaald op het lijf geschreven. "Ik dacht, wat leer ik hier nu eigenlijk. Ik wil het gewoon doen. Als ik de hele dag in een collegezaal zit dan zit ik te gapen en word ik ontzettend lui en moe. Terwijl als ik gewoon lekker bezig ben, dan zit ik vol energie en kan ik mensen meekrijgen."
Nieuw bedrijfMeerding dook in het diepe, en had na een jaar 80 bellende scholieren voor zich aan het werk. Met het vorderen van de jaren maakte Meerding zichzelf slim overbodig bij ContactCare. Daardoor kan hij nu veel tijd steken in vergaderdienst Gaiku. Wel belt hij dagelijks met de directeur die ContactCare nu leidt.
De ondernemer nam de afgelopen jaren tientallen mensen aan, waarbij hij nog altijd let op zijn gevoel. "Zoals Mark Zuckerberg ooit zei: zou ik in een andere wereld zelf voor deze persoon willen werken? Iemand kan een fantastisch cv hebben en alle persoonlijkheidstesten glansrijk doorstaan, maar als je gevoel zegt 'ik weet niet of ik met deze persoon zelf zou willen werken, in een andere rol', dan doe je het niet."
Luister ook om te leren:
- Hoe je je groei versnelt door de pers te benaderen
- Hoe je zorgt voor een goede online strategie
- Hoe Meerding persoonlijkheidstests gebruikt om zijn team optimaal aan te stellen
- Hoe belangrijk het is om focus te houden, ook als dat niet in je aard zit
- Waarom Meerding ervoor koos om niet de grens over te gaan met ContactCare -
In de podcast Drive spreekt Taco Oosterkamp met topondernemers. In deze aflevering: Victor van Tol, mede-oprichter van Snappcar: "De automarkt gaat consolideren en daarin zullen wij een belangrijke speler zijn, maar of we het platform boven Uber worden? Ik denk het in alle bescheidenheid niet."
Victor van Tol ergert zich mateloos aan de talloze auto’s die gemiddeld 23 uur per dag stilstaan. Met autodeelplatform Snappcar heeft hij één doel voor ogen: 5 miljoen minder auto’s in Europa voor 2022. Dankzij overnames en organische groei werd het bedrijf in een paar jaar tijd de tweede speler in de EU. De weg ernaartoe ging niet zonder slag of stoot: een exit van aandeelhouders, mede-oprichter Pascal Ontijd die de tent verliet en een tumor ter grootte van een appel die geconstateed werd bij van Van Tol. Toch bleek dit laatste een 'blessing in disguise'.
In deze podcast hoor je:
- Waarom Snappcar een oude 'vijand' partner heeft aangesloten
- Wat je doet als jouw visie niet strookt met die van de aandeelhouders
- Waarom het verschrikkelijk moeilijk is om deelauto's te verzekeren
- Waar Victor van Tol op let bij bij sollicitanten
- Wat voor gevolgen de zelfrijdende auto heeft voor Snappcar -
Missing episodes?
-
In de podcast Drive spreekt Taco Oosterkamp met topondernemers. In deze aflevering: Ridder Drost, oprichter van olijfoliemerk Liquido d'Oro.
Liquido d'Oro hangt de ambachtelijke productie van olijfolie in modern technologisch jasje. "Wij kopen niet de olijfolie, maar de olijven", zegt oprichter Ridder Drost over de aanpak van zijn bedrijf. Niet persen, maar centrifugeren, is het devies. Daardoor is er weinig druk, wat de bitterheid vermindert. Maar wellicht belangrijker is een afgesloten omgeving, in plaats van open systeem waarbij olijven gaan oxideren en er oncontroleerbare temperatuurverschillen ontstaan.
De Utrechtse ondernemer begon al op zijn 19e met ondernemen, en stond in 2014 al eens in de Sprout 25 onder de 25.
Om als consumentenmerk door te breken moet je ambassadeurs vinden, en daarvoor heb je meestal veel doorzettingsvermogen voor nodig. Drost ging net zo lang bij Joop Braakhekke op de stoep zitten, totdat de fameuze chef-kok met hem wilde praten. "Ik wist, als ik een beetje naam wil maken in de horecawereld, dan moet je de bovenkant en de chefs die ertoe doen zien te overtuigen. Maar dat valt natuurlijk niet mee, want die worden overspoeld door allerlei aanvragen."
Toen Drost - als trotse bezitter van een fotografisch geheugen - een assistente van Braakhekke het directe telefoonnummer van de tv-kok zag intoetsen, belde hij Braakhekke gelijk op. "Hij zei 'kom vanavond langs in mijn restaurant, dan maak ik wel even tijd voor je'." Toen Drost na uren wachten Braakhekke eindelijk kon laten proeven van zijn biologische olijfolie, viel die gelijk in de smaak. "Braakhekke sleepte me door het hele restaurant, alle vaste gasten moesten ook even proeven."
Met Braakhekke als ambassadeur werd het voor Liquido d’Oro makkelijker om andere restaurants te overtuigen. Ook chefs Stefan van Sprang (De Poel), en tv-kok Herman den Blijker werden ambassadeur van het merk van Drost.
Gaandeweg verlegde de ondernemer zijn aandacht van restaurants naar de retail- en foodservice-markt (waaronder Julia's en La Place) en e-commerce, waarmee het bedrijf ook landen zoals Groot Brittannië, Duitsland en de Verenigde Staten bereikt. Drost is momenteel in onderhandeling met een droomklant: Albert Heijn.
In deze aflevering hoor je ook:
- Wat Drost leerde van de aanpak van Italiaanse olijfboeren
- Het belang van het verhaal rondom je product, en hoe je geweldige teksten schrijft
- Hoe je door te barbecueën op een parkeerplaats in België een nieuwe klant kan overtuigen
- Hoe je profiteert van een samenwerking met een multinational, zónder je te laten overnemen
- Waarom Drost ruzie kreeg met het Ministerie van Defensie -
In de podcast Drive spreekt Taco Oosterkamp met topondernemers. In deze aflevering: Roland Sars, ceo van Media Distillery.
Roland Sars richtte in 2005 samen met Robbert van Geldrop cloud-opslagdienst voor bedrijven Backup Agent op, het bedrijf dat hij in 2014 verkocht. Daarna stapte hij in 2016 bij Media Distillery, een soort Google voor audio- en video. Het bedrijf analyseert voor bedrijven bijvoorbeeld wanneer zij met hun merk op tv komen, en stuurt ze vervolgens een alert. Voor radiozender BNR maakt de dienst alle audio met tekst doorzoekbaar. Het bedrijf analyseert nu per dag ongeveer 10.000 uur aan video.
https://www.sprout.nl/lijsten/challenger50-van-2016/media-distillery
Media Distillery werkt zo op het snijvlak van tv en kunstmatige intelligentie. Toen Sars voor het eerst kennis maakte met compagnons Joost de Wit en Geert Vos dacht hij gelijk "wow, dit kan wel eens heel groot gaan worden". Als aanvulling op de meer technische De Wit en Vos nam Sars de commerciële en organisatorische verantwoordelijkheid op zich.
https://www.mediadistillery.com
Sars studeerde aan de TU Delft, maar "ik was te commercieel van aard". Bedrijfskunde (Erasmus) sloot beter aan. Toen hij in 2003 de vraag kreeg van een vriend die data op zijn laptop was kwijtgeraakt, begon hij - tussen de colleges door - te sleutelen aan het prototype voor BackupAgent. Dankzij een paar pilots met kleinere Internet Service Providers, kon het duo de markt goed testen. Tegen de tijd dat de twee afstudeerden was de eerste angel-investeerder al aan boord. Toen de ondernemers hun bedrijf in 2014 verkochten telde de dienst 50.000 eindgebruikers, grotendeels buiten Nederland.
Een van de manieren waarop Sars bij blijft als ondernemer is met podcasts. Onlangs hoorde hij een herkenbaar verhaal over een klein bedrijf dat deals leerde maken met grote bedrijven. Dat raakte een snaar bij Sars. "Voor grote bedrijven is het vaak risicovol om bij een startup als ons een bepaalde dienst af te nemen. Hoe kom je er onder de aandacht, kom je door alle processen heen zodat je uiteindelijk bij de inkoper aan tafel zit en uiteindelijk de deal kan sluiten?"
Verras met snelheid, is een van Sars' deviezen. "Ik probeer altijd te zeggen, 'ik heb volgende week iets voor je'. En dan zorg ik dat ik de dag erop al iets heb. Dan is zo'n klant of investeerder verrast, en krijgt hij het gevoel dat je snel voor hem aan de slag bent gegaan."
Luister deze aflevering ook om te horen:
- Hoe je je team gek kunt maken door als ondernemer telkens 5 stappen vooruit te denken
- Hoe je energie haalt uit het werk dat je doet
- Hoe de opkomst van Netflix, Youtube en Uitzending Gemist alle marktwetten van televisie achterhaald maakt
- Hoe je verantwoordelijkheid neemt, wanneer je product een keer niet goed werkt
- Het belang van goede vragen stellen aan jezelf, als ondernemer die altijd blijft leren -
In de podcast Drive spreekt Taco Oosterkamp met topondernemers. In deze aflevering: inmaker van augurken en uitjes Oos Kesbeke gaf een oudbollig familiebedrijf een hip imago. 'Ik vind dat je nooit in de optocht mee moet lopen.'
Oos Kesbeke is de derde generatie die aan het hoofd staat van producent van tafelzuren Kesbeke, een familiebedrijf dat de grootvader van Kesbeke in 1948 startte "in een keldertje aan het Waterlooplein" in Amsterdam.
Het vak werd verkwanseld door industrialisatie en massaproductie, vertelt Kesbeke in deze podcast aan interviewer Taco Oosterkamp. Door een te groot aanbod werd de markt compleet verstoord en kwam het product in een vrije val.
De meeste bedrijven vielen om, maar Kesbeke bleef overeind, "omdat wij een eigenwijs bedrijf zijn". De concurrentie was dertien in een dozijn, zegt Kesbeke. "Het was allemaal net niet." De ondernemer besloot "een eigen pot" te ontwikkelen, ook om binnen te komen bij de supermarkten. "Dat heeft me veel geld gekost, maar ik wilde onderscheidend zijn in het vak." Die investering betaalde zich volgens Kesbeke uit in een "megagroei."
Jamie OliverKesbeke probeert een oeroude traditie ("Ik kan zo 100 recepten opschrijven om een augurk in te maken") te combineren met innovatie, bijvoorbeeld door samen te werken met chef-koks. Het bedrijf bedient nu zo'n beetje drie marktsegmenten: retail en groothandels zoals Sligro en Hanos, een b2b-tak die producten maakt voor bedrijven zoals KLM, Febo, Hema en Ikea en een 'culinaire' afdeling die speciale producten maakt voor onder meer Jamie Oliver en Jonnie Boer.
Kesbeke: "We hebben onze eigen koers bepaald. Tot op de dag van vandaag doen we (bijna) geen private label. En we hebben kwaliteit altijd vooropgesteld. Je kan best marchanderen met de prijs, maar nooit met de kwaliteit. Er gaat hier niets de deur uit waar we niet trots op zijn." Ook dankzij de revival van de hamburger is zijn merk nu "hip en trendy". "Een 'zuurtje' was in het verleden een oudbollig product, ik heb er altijd voor gevochten om dat om te bouwen. En dat lukt me vrij aardig. Dus ook jonge mensen gaan zuurtjes eten."
LoonkostenAchter de potten met ingelegde uien en augurken gaat een behoorlijk arbeidsintensief proces schuil, met nog altijd flink stijgende loonkosten. Het bedrijf bracht zijn uien vroeger bij huizen in Amsterdam om ze te laten schillen. Toen Amsterdammers dat niet meer wilden doen verhuisde die activiteit naar Zeeland, om vervolgens in Polen te belanden. "Maar de schilprijzen die de Polen vragen, dat begint uit de hand te lopen. Daar gaat het inmiddels zo goed, dat ze zeggen, 'dit kost het en anders doen we het niet'."
De ondernemer is een workaholic die letterlijk zijn recepten droomt. Hoeveel uren hij werkt? Hij heeft geen idee. "Ik ben hier van maandag tot en met zaterdag, altijd."
Luister de podcast ook om te horen:
- Hoe Kesbeke zich eerst op de hotelindustrie stortte, eerst met een soort offline Booking.com, daarna met eigen hotels
- Waarom hij een aantal dansscholen overnam
- Hoe hij na een ruzie met zijn vader toch weer terugkeerde bij het bedrijf waarin hij opgroeide
- Hoe hij jarenlang moest knokken tegen het imago van een 'Amsterdams' bedrijf
- Hoe hij chefkok Jonnie Boer leerde kennen -
In podcast Drive spreekt Taco Oosterkamp met topondernemers. In deze aflevering: Monique Ansink verdiept zich als old school producent in de nieuwste technologieën, van blockchain tot drones. 'Je moet wel op blijven letten, voor je het weet heb je geen bestaansrecht meer.'
Monique Ansink (47) is sinds 1999 directeur-aandeelhouder van Excellent Products, maker van jaarlijks ruim twee miljoen spanbanden, sleepkabels en andere producten waarmee ladingen veilig kunnen worden vervoerd.
Ansink kwam al op haar 21ste terecht bij het bedrijf uit Hoorn, dat net bezig was met exportplannen. "Ik wilde een baan waar ik veel kon reizen. Ik kreeg koffer mee met monsters en ik mocht op reis, dat was natuurlijk een topbaan." Ansink zette de verkoop op in Duitsland, Engeland en Scandinavië.
Ondanks internet en webshops doet Ansink haar marktonderzoek gewoon door ouderwets naar een land toe te gaan. "Dan neem je een taxi en je gaat alle winkels af waar je denkt dat jouw product verkocht kan worden."
Azië
Ansink bracht tussendoor een paar - leerzame - jaren door bij Nestlé. In de kern verschilde haar werk niet veel. "Het maakt niet uit of je een Maggi-blokje verkoopt of een spanband; het proces is precies hetzelfde." Het werken bij die multinational inspireerde haar om het productaanbod van Excellent Products te verbreden.
In 2007 stapte haar compagnon uit het bedrijf en nam Ansink de resterende 50 procent aandelen over. De ondernemer zag dat veel inkopers en bedrijven zich steeds meer op Azië begonnen te richten. "Ik dacht, dan moeten wij ook in Azië zitten, dan kopen ze rechtstreeks bij ons in."
Mede omdat ze een land zocht waar religie geen overheersende rol speelt in de politiek belandde ze in Vietnam. Excellent Products laat zijn producten nu maken in een fabriek in de hoofdstad Ho Chi Minh (50 medewerkers). Die fabriek is mede gefinancierd door de Nederlandse overheid, die het stimuleren van werk en nieuwe technieken in landen als Vietnam ziet als een nieuwe manier van ontwikkelingssamenwerking.
Nadat de lokale bedrijfsleider afgelopen oktober opstapte, droeg Ansink de leiding over aan '3 meiden' uit de productieafdeling. "Ik dacht, laat ik het gewoon proberen. Ze hebben dat zo goed opgepakt."
Veilig
Ansink wil de fabriek zo verantwoord mogelijk runnen, qua veiligheid en lonen (ook omdat dit vanuit de Europese Unie zo geëist wordt). Die aanpak kan in de praktijk een uitdaging zijn, merkte Ansink. "Je kan bijvoorbeeld wel zeggen dat we mensen in ons bedrijf niet langer dan 8 uur willen laten werken. Maar dan stappen ze over naar een ander bedrijf, waar ze wél 12 tot 14 uur kunnen werken, want dan verdien je natuurlijk meer."
Maar als ondernemer wil je goed kunnen slapen, is Ansinks drijfveer. "Als er zoiets zou gebeuren als in Bangladesh, terwijl je weet dat het niet goed is, dat lijkt me verschrikkelijk. We weten hier hoe het moet, dus waarom zou je dat daar niet doorvoeren? Ik vind mijn medewerkers hier net zo belangrijk als mijn medewerkers in Vietnam. Daar zou geen onderscheid in gemaakt moeten worden."
Als ondernemer in de productiesector moet je rekening houden met talloze regels, maar handhaving en sancties zijn er veel minder, zegt Ansink. Dat er daardoor veel wordt gesjoemeld is iets waar de ondernemer zich regelmatig druk over maakt. Ze reist zelfs af en toe naar Brussel om "ministers en Europarlementariërs wakker te schudden".
Beluister deze uitzending ook om te horen:
- Waar Ansink op let wanneer zij overweegt om een nieuw product te verkopen
- Hoe zij een verkoopafdelingen optuigde in Duitsland, Engeland en Scandinavië
- De belangrijkste sales en marketing-les die zij leerde tijdens haar periode bij Nestlé
- Hoe zij denkt dat blockchain en robotisering de productiewereld gaat veranderen
- Waarom Ansink het belangrijk vindt om te sparren met andere ondernemers
- Waarom zij een stichting opzette die eigenaar is van het bedrijf
- Waarom zij gelooft dat vrouwelijke ondernemers een steuntje in de rug kunnen gebruiken -
In podcast Drive spreekt Taco Oosterkamp met topondernemers. In deze aflevering: Oscar Kneppers breidt zijn startup-imperium uit naar opkomende landen. 'Wat wij leren van technologiebedrijven, gaan we toepassen op grote uitdagingen op het gebied van voedselvoorziening, gezondheidszorg en energie.'
Taco interviewt in deze podcast ondernemers die miljoenenbedrijven runnen, maar ze begonnen allemaal klein. Vaak letterlijk aan de keukentafel of op een zolderkamer. In Drive duiken we in de oorsprong van hun bedrijf en ondernemerschap: waarom werden ze ondernemer? Wat zat er tegen? Hoe zijn ze zo succesvol geworden?
Na een carrière als journalist, waarin hij onder meer Webwereld lanceerde, raakte Oscar Kneppers tijdens een verblijf in San Francisco de ban van het ondernemerschap. Het laatste zetje kwam toen zijn toenmalige uitgever hem het blad Fast Company liet zien, waarop stond: 'Quit your job, work your butt off, screw up', met daaronder tussen haakjes, 'And have the time of your life'. "Dat zorgde voor mij voor een soort kippenvel", zegt Kneppers in deze podcast.
Kneppers bouwde een eigen media-imperium op met Emerce en Bright. Na de verkoop van die twee titels richtte hij in 2011 Rockstart op, een startup-accelerator die ondernemers helpt met mentors en netwerk.
Colombia
De snelkookpan runt zes programma's in Amsterdam en Den Bosch, verdeeld in thema's als 'Web & Mobile' en 'Smart Energy'. Kneppers werkt in Colombia, Nepal en Myanmar aan 'Impact'-programma's voor lokale ondernemers.
In ruil voor selectie aan een van die programma's verwerft Rockstart een bescheiden aandeel in de 10 startups die per programma geselecteerd worden. Tot nu toe versnelde Rockstart 128 startups, die tot nu toe bij elkaar 53 miljoen aan groeigeld ophaalden goed zijn voor 650 werknemers. Rockstart helpt startups in 1000 dagen van 'promise' naar 'proof'.
Belofte
Ondernemers begeleiden in een land als Myanmar is geweldig, zegt Kneppers. In maart vliegt hij met 10 mentoren naar het land om 10 teams te helpen. "Dat is te gek, dat zit vol belofte. De lol is dat we bij Rockstart Impact de principes die we hebben gebruikt bij het helpen groeien van technologie-gerelateerde bedrijven, toepassen op impact-georiënteerde bedrijven. Dus wel innovatie, maar meer lokaal schaalbaar dan internationaal."
"Dat we daar echt vanuit niet beginnen, dat is voor mij een soort déjà vu van 8 jaar geleden, toen ik met Rockstart begon. Dat helemaal van de grond af opwerken, terwijl er niets is, alleen maar een belofte en een verhaal, dat is heerlijk. Het voordeel is dat we in Nepal de afgelopen 3 jaar al 29 bedrijven hebben geholpen. Dus je kunt het ook laten zien, het is niet alleen maar 'promise' maar ook 'proof'.
Zelfde taal
Als het om ondernemen gaat spreekt iedereen dezelfde taal. Het draait altijd om kansen zien en niet mislopen, en een actie-georiënteerde houding." De ondernemers in Azië en Zuid-Amerika richten niet op de standaard startup-thema's, maar bouwen aan kassen, koffieplantages en winkels. "Heel anders dan we hier doen, maar feitelijk spreken we dezelfde taal."
Zo ook in Nepal, waar Kneppers wel een fikse cultuurshock moest verwerken. "Nepal is zó anders georganiseerd. Ik dacht, waarom is het hier zo'n teringzooi? Waarom is het zo lawaaiig, vervuild en kapot? Ik begreep er niets van. Een stad als Rangoon (Myanmar, red.) is veel rustiger, en als Europeaan herkenbaarder, met brede straten in plaats van de nauwe steegjes van Kathmandu." Maar die contrasten maken reizen juist heerlijk, zegt de ondernemer.
Dynamiek
Investeren in ondernemerschap voorkomt dat mensen in opkomende landen verslaafd raken aan hulp en subsidie, en een afwachtende houding aannemen. "Dan krijg je een dynamiek die vergelijkbaar is met wat we hier in Europa doen."
Toen Kneppers door een kassenberijf in Nepal liep, besefte hij zich iets wezenlijks. "Dan denk je wel van, ik heb de afgelopen 7 jaar te veel tijd verspild met de zoveelste app bouwen voor het zoveelste marketing-ding wat je niet nodig hebt. Dat voelt als verwende jongens en meisjes, terwijl je daar bezig bent met hele fundamentele dingen op het gebied van voedsel, gezondheidszorg en energie."
-
In podcast Drive spreekt Taco Oosterkamp met topondernemers. In deze aflevering: Joost Istha, de oprichter van onafhankelijk mediabureau ZIGT.
Taco interviewt in deze podcast ondernemers die miljoenenbedrijven runnen, maar ze begonnen allemaal klein. Vaak letterlijk aan de keukentafel of op een zolderkamer. In Drive duiken we in de oorsprong van hun bedrijf en ondernemerschap: waarom werden ze ondernemer? Wat zat er tegen? Hoe zijn ze zo succesvol geworden?
Oosterkamp bezoekt Istha in Hilversum vlak na zijn vakantie. "E-mail is altijd", is het credo van de ondernemer. Dus ook tijdens vakanties. Op zijn horloge, tablet of mobiel: Istha reageert steevast snel. Dagelijks krijgt hij wel honderd tot tweehonderd mails, het hele jaar door. Gewoon reageren, ziet Istha als "een soort basis" van ondernemerschap.
Istha noemt zich dan ook graag ondernemer, niet ceo. "Je onderneemt. Je zet stappen om verder te komen. Dat is wat mij iedere ochtend motiveert." Met ZIGT werkt hij aan zijn missie: bedrijven helpen bij hun mediastrategie en adverteerders helpen bij hun inkoop
In deze podcast vertelt Istha ook:
- Waarom ondernemers altijd druk zijn
- Wat zijn manier is om zich geen zorgen te maken over zijn financiën
- Wat ZIGT op mediagebied anders doet dan de rest
- Hoe hij weet te concurreren met grote internationale bedrijven
- Dat je je moet realiseren dat je soms als ondernemer een "beperker" bent
- Hoe je je medewerkers motiveert, door ze meer fouten te laten maken -
Na een korte winterstop is de podcast Drive weer terug met exclusieve interviews met topondernemers, gepresenteerd door Taco Oosterkamp. In deze aflevering: Caroline van der Lande, medeoprichter van De Buurtboer, leverancier van bedrijfslunches van lokale ondernemers.
Taco interviewt in deze podcast ondernemers die miljoenenbedrijven runnen, maar ze begonnen allemaal klein. Vaak letterlijk aan de keukentafel of op een zolderkamer. In Drive duiken we in de oorsprong van hun bedrijf en ondernemerschap: waarom werden ze ondernemer? Wat zat er tegen? Hoe zijn ze zo succesvol geworden?
Taco bezoekt Van der Lande in haar kantoor in Duivendrecht, waar genoeg ruimte is voor een 900 vierkante meter grote hal met koelcellen. De Buurtboer heeft daarnaast nog een distributiecentrum in Rotterdam.
De Buurtboer biedt mkb-bedrijven zonder kantine een abonnement op een gezonde lunch. De producten zijn zoveel mogelijk lokaal en biologisch geproduceerd. Het bedrijf van Van der Lande en compagnon en Nikki Wiesman prijkte in 2012 al in Sprout Challenger 50.
Na 8 jaar ondernemen en honderden bedrijven als klant te hebben binnengehaald, zijn de rollen binnen haar bedrijf nu duidelijker dan ooit, zegt Van der Lande. Voor mensen die van afwisseling houden is dat soms even slikken. Sollicitaties werden professioneler, maar dat zorgt tegelijkertijd voor iets minder gezellige gesprekken, erkent de ondernemer. "Gesprekken zijn nu wel veel concreter, ik heb na afloop wel echt het gevoel dat ik een goed beeld heb gekregen van iemand."
In deze podcast vertelt Van der Lande ook:
- Hoe je goed afscheid kunt nemen van medewerkers
- Hoe het boek The E-Myth Enterprise van Michael Gerber haar inspireerde om een bedrijf te starten.
- Hoe je als ondernemer, samen met je team, je kernwaarden kan uitdragen.
- Hoe persoonlijke rollen veranderen naarmate je bedrijf groeit
- Over het belang van geluk op kantoor
- Hoe je een goed beeld van je klant kan krijgen, ook als je die weinig spreekt
- Hoe fijn het is om via een abonnementsmodel direct cashflow te hebben
- Hoe het investeren in andere ondernemers ook bijdraagt aan haar eigen netwerk en expertiseLees ook:
Hoe de Buurtboer profiteert van gezonde medewerkers
Hoe Caroline van der Lande vijf miljoen omzet met gezonde bedrijfslunches (video)
Deze twee ondernemers doneren wekelijks aan de Voedselbank en daar blijft het niet bij -
In de podcast Drive luister je naar exclusieve diepte-interviews met topondernemers, gepresenteerd door Taco Oosterkamp. In deze aflevering: Eline Vrijland-Van Beest, oprichter van slaapapneu-bestrijder NightBalance.
Taco interviewt in deze podcast ondernemers die miljoenenbedrijven runnen, maar ze begonnen allemaal klein. Vaak letterlijk aan de keukentafel of op een zolderkamer. In Drive duiken we in de oorsprong van hun bedrijf en ondernemerschap: waarom werden ze ondernemer? Wat zat er tegen? Hoe zijn ze zo succesvol geworden?
Eline Vrijland-Van Beest (34) is oprichter van NightBalance. Voor haar afstudeerproject (cum laude) aan de TU Delft ontwikkelde Vrijland-Van Beest een zogeheten Sleep Position Trainer; een band met een sensor erin die helpt om stagnerende ademhaling (slaapapneu) te voorkomen door patiënten te trainen om niet op hun buik te slapen.
NightBalance telt nu 25 medewerkers en haalde vorig jaar 12,5 miljoen euro aan investeringsgeld op. De ondernemer is ook mede-initiatiefnemer van Blue Sparrows MedTech Fonds, een groep van 7 Nederlandse ondernemers die startups in de medische technologie naar de markt helpen en voorzien van groeigeld.
Wereldreis
Vrijland-Van Beest, dochter van twee artsen, bouwde daarmee een idee van haar vader uit, vertelt ze in deze podcast. Na een wereldreis van 7 maanden besloot ze er in 2009 een eigen bedrijf omheen te bouwen. Daarbij werd ze aangespoord de TU Delft, die met Yes!Delft net een programma had opgetuigd om startende ondernemers te helpen.
De ondernemer werd over de streep getrokken nadat zij een interview zag met wereldkampioen surfen Kelly Slater. Die kreeg de vraag hoe hij met zoveel druk op zijn schouders voor de tiende keer wereldkampioen kon worden. "Zijn antwoord inspireerde mij. Hij zei: voordat ik met de wedstrijd begin, kijk ik mijn concurrenten in de ogen, en voel volledige vrede met het verliezen van die wedstrijd, en van die concurrenten. Als ik dat voel, kan ik alles geven, want dan maakt het niet meer uit."
"Toen dacht ik, wat als ik over een jaar compleet flop, met alle tijd, energie en geld die ik erin steek. Wat dan? Kan ik daar volledige vrede mee voelen? Toen dat antwoord 'ja' was, kon ik er volledig voor gaan. Ik had toch al een dikke studielening, daar kon nog best wat bij."
Managementteam
NightBalance is nu een internationaal bedrijf, dat zich ook op de consumentenmarkt wil richten. Om de volgende stap te kunnen zetten met haar bedrijf, moest Vrijland-Van Beest haar gehele managementteam op straat zetten. "Dat vond ik best heftig. We zaten met mensen zoals ik, mensen met enorme ambitie. Maar met de financieringsronde moesten we echt een professionaliseringslag maken. En dat betekent dat je ervaren mensen aan boord moet halen."
Of het lastig is om die ervaren mensen aan te sturen? "Als ze echt goed zijn, dan hebben ze mij ook minder nodig, en is het leiderschap ook minder zwaar."
Luister deze podcast ook om te horen:
- Waarom het uiteindelijke product van Nightbalance net afwijkt van het originele idee
- Waarom je een kpi zou moeten maken van de verhuizing van je bedrijf
- Wat zij leerde bij haar eerste bedrijf Mijneigenspel.nl
- Wat ze op de TU Delft leerde over het verkrijgen van 'super creatieve ideeën'
- Welke belangrijke vraag ze gebruikt om haar bedrijf te laten groeien
- Waarom het succesvol maken van een medtech-bedrijf praktisch onmogelijk is zonder externe financiers
- Hoe je je product vergoed krijgt door zorgverzekeraars
- Hoe je je aandacht scherpt houdt als je ook internationaal werkt -
In de podcast Drive luister je naar exclusieve diepte-interviews met topondernemers, gepresenteerd door Taco Oosterkamp. In deze aflevering: Hanneke Stegweg, die met iLost een nieuwe wereldwijde standaard neerzet voor gevonden voorwerpen.
Taco interviewt in deze podcast ondernemers die miljoenenbedrijven runnen, maar ze begonnen allemaal klein. Vaak letterlijk aan de keukentafel of op een zolderkamer. In Drive duiken we in de oorsprong van hun bedrijf en ondernemerschap: waarom werden ze ondernemer? Wat zat er tegen? Hoe zijn ze zo succesvol geworden?
Hanneke Stegweg is oprichter van iLost, een dienst die mensen helpt hun verloren spullen terug te vinden. Dat doet de startup onder meer door deals te sluiten met bedrijven en organisaties zoals hotels, festivals, pretparken en OV-bedrijven. Die zijn via iLost minder tijd kwijt aan het beheren van achtergelaten spullen. Ook verzekeraar Reaal koppelt klanten aan het platform. iLost draait sinds kort een proef met lokale busvervoerder Breng.
ZaadjeStegweg kwam op het idee voor iLost tijdens een jarenlange zeilreis, vertelt zij in deze podcast aan presentator Taco Oosterkamp. Stegweg werkte daarvoor bij Philips in de logistieke functie. "Ik moest met vaak reizen voor mijn werk, en raakte met enige regelmaat dingen kwijt, ik ben nogal chaotisch."
Het voelde inefficiënt dat zij telkens verschillende plekken moest afbellen. "Juist vanuit die logistieke achtergrond kijk je altijd naar hoe je een proces efficiënter kan maken, en beter voor de klant." Zo groeide langzamerhand het zaadje dat zou uitgroeien tot iLost.
EmotioneelDe vier jaar geleden gelanceerde dienst herenigde tot nu toe ruim 35.000 verloren spullen met hun eigenaar. Die berg spullen is grofweg te verdelen in drie soorten: spullen met financiële waarde, 'gedoe'-voorwerpen zoals sleutels en pasjes, en de categorie Emotie, zoals een camera met reisfoto's.
Ondanks de geboekte successen blijft het voor Stegweg een uitdaging om binnen te komen bij klanten. "Gevonden voorwerpen is nooit core business, het is altijd 'gedoe' en wordt vaak doorgeschoven." Maar ondertussen wordt er zo een onderdeel verwaarloosd dat wel degelijk met klantbeleving te maken heeft, zegt Stegweg. "Als iemand drie nachten in je hotel heeft geslapen, en zoiets wordt niet goed afgehandeld, dan maak je een slechte indruk."
Luister deze podcast ook om te horen:
- Hoe Stegweg in het begin eigenlijk te hoog mikte, met afspraken bij de NS en Schiphol
- De kracht van emotionele verhalen rondom verloren - en weer teruggevonden - spullen
- Hoe je de beste ideeën van andere mensen kunt filteren met één simpele vraag
- Hoe het voelt als iemand jouw ondernemersidee pikt
- hoe je keihard kunt onderhandelen, als je nog maar weinig weet
- Hoe je een succes maakt van je eerste crowdfundingcampagne -
In de podcast Drive luister je naar exclusieve diepte-interviews met topondernemers, gepresenteerd door Taco Oosterkamp. In deze aflevering: Johan van Mil, investeerder bij Peak Capital.
Taco interviewt in deze podcast ondernemers die miljoenenbedrijven runnen, maar ze begonnen allemaal klein. Vaak letterlijk aan de keukentafel of op een zolderkamer. In Drive duiken we in de oorsprong van hun bedrijf en ondernemerschap: waarom werden ze ondernemer? Wat zat er tegen? Hoe zijn ze zo succesvol geworden?
Nadat hij meerdere bedrijven had opgericht, werd Johan van Mil 10 jaar geleden investeerder. Met Peak Capital helpt hij, samen met zo'n 30 succesvolle ondernemers, startende bedrijven met kapitaal en knowhow. Peak Capital stak tot nu toe 18 miljoen euro in 14 bedrijven, waaronder Catawiki, Media Distillery en Tradecloud.
Lessen
Investeren leerde Van Mil in de praktijk, "met vallen en opstaan", vertelt hij in Drive. "De dingen die we nu doen met Peak Capital, zijn eigenlijk de lessen de die we de afgelopen 10 jaar hebben geleerd."
Een van die lessen is dat tijd een schaars goed is. Van Mils devies: zorg dat je continu voor ogen hebt wat je wilt bereiken. "Het hebben van focus onderscheidt de succesvolle ondernemers van de niet-succesvolle ondernemers."
Luister de podcast ook om te horen:
- Waarom focus steeds belangrijker wordt als ondernemer
- Wat hij leert van de 3 tot 4 ondernemers die hij dagelijks spreekt
- Waarom verkoop en marketing voor iedere ondernemer essentiële skills zijn
- Waarom Van Mil niet investeert in bedrijven met maar 1 oprichter
- Hoe je een goede co-founder vindt
- Hoe je de beslissing neemt om te stoppen met een bedrijf dat niet hard genoeg groeit
- Hoe Van Mil zijn eigen ondernemerscarrière begon, met een winstgevende handel in stroopwafelkruimels -
In de podcast Drive luister je naar exclusieve diepte-interviews met topondernemers, gepresenteerd door Taco Oosterkamp. In deze aflevering: Thérèse en Jonnie Boer, die met De Librije (3 sterren) het best beoordeelde restaurant van Nederland runnen.
Taco interviewt in deze podcast ondernemers die miljoenenbedrijven runnen, maar ze begonnen allemaal klein. Vaak letterlijk aan de keukentafel of op een zolderkamer. In Drive duiken we in de oorsprong van hun bedrijf en ondernemerschap: waarom werden ze ondernemer? Wat zat er tegen? Hoe zijn ze zo succesvol geworden?
Jonnie Boer (Giethoorn, 1966) is de beste kok van Nederland. Boer werd al op vierentwintigjarige leeftijd chef bij restaurant De Librije in Zwolle. Enkele jaren later nam hij dat restaurant over, samen met zijn vrouw Thérèse. Dat leidt in 1993 tot de eerste Michelin-ster. In 1999 en 2004 komen daar nog twee sterren bij. De Librije is de nummer 34 van de World’s 50 Best Restaurants. Deze week keerde De Librije (60 medewerkers) terug op de als nummer 1 van culinaire tijdschrift Lekker500.
Ondernemerschap
Jonnie en Thérèse Boer delen ondernemerschap én gezin. De ondernemers gaan graag het bos in om eekhoorntjesbrood te plukken, en maken lange ritten op de motor.
Het stel vind het belangrijk dat zij ondanks alle drukte zelf hun tijd kunnen indelen. "We bepalen zelf onze agenda's", zegt Thérèse. "Niet je eigen agenda beheren lijkt mij onrustig. Je bent minder vrij in je doen en laten."
Ondernemerschap was in het begin een luxe, zegt Thérèse. "We werkten van 's ochtends 8 tot 4 uur 's nachts, waaronder ook wc's schoonmaken en strijken. Maar naarmate je personeel krijgt, en meer kan delegeren, krijg je meer ruimte om te kunnen na- en vooruitdenken."
Luister de podcast ook om te horen:
- Hoe je als ondernemer tijd vrijmaakt voor belangrijke dingen, waaronder ook je gezin
- Welke systeem Jonnie gebruikt om zijn ideeën te schetsen, vast te leggen en te delen met zijn team
- Hoe en waar Therese en Jonnie op de beste ideeën komen om te innoveren
- Waarom Jonnie niet bang werd toen zijn beste medewerker een andere baan vond
- Hoe je verantwoordelijkheid loslaat, en hoe dat ruimte schept voor nieuwe dingen
- Waarom een ondernemer met te veel zorgen geen goede ondernemer kan zijn
- Waarom er bij De Librije niet geschreeuwd wordt -
In de podcast Drive luister je naar exclusieve diepte-interviews met topondernemers, gepresenteerd door Taco Oosterkamp. In deze aflevering: Kristian Valk, die de hotelwereld opschudt met Hotelchamp.
Taco interviewt in deze podcast ondernemers die miljoenenbedrijven runnen, maar ze begonnen allemaal klein. Vaak letterlijk aan de keukentafel of op een zolderkamer. In Drive duiken we in de oorsprong van hun bedrijf en ondernemerschap: waarom werden ze ondernemer? Wat zat er tegen? Hoe zijn ze zo succesvol geworden?
Kristian Valk is samen met Kasper Middelkoop oprichter van Hotelchamp, een softwareplatform waarmee hotel-ondernemers zelf kunnen zorgen voor meer directe boekingen, en minder afhankelijkheid van Booking.com en Expedia. Daarmee maakt het bedrijf de kennis van online conversie die normaal voorbehouden is aan de grote boekingplatforms beschikbaar voor hotels zelf. Hotelchamp is regerend Sprout Challenger van het jaar.
Kort voor deze podcast was Valk een paar dagen op bezoek bij klanten (hotels) in Berlijn. Dat is belangrijk om dicht bij je doelgroep te blijven, zegt hij. "Ik doe normaal geen sales. Als je niet oppast sta ik dan als ondernemer heel ver van de markt, van de klanten waar je het voor doet."
Financiering
Om hun groei van hun techbedrijf in de hospitality-industrie te financieren kozen Valk en Middelkoop in eerste instantie voor zo goed mogelijk passende angel-investeerders, waaronder internetondernemers en mensen met ervaring in de hotelbranche. "De nadruk lag in het begin op hotelondernemers, naarmate we groeiden voegden we een breder profiel toe, zoals onlangs iemand instapte die meer een human resources-achtergrond heeft. Die past veel beter bij de fase waarin het bedrijf nu zit, waarbij we veel mensen aantrekken. Die mensen wil je ontwikkelen, tevreden stellen en het liefst een paar jaar voor je bedrijf behouden."
Geld blijven ophalen is cruciaal, en tijdrovend, erkent Valk. "Als dat geld niet binnenkomt, is het voorbij. Als startup draai je in de aanloopfase meestal verlies, voegt hij toe, en heb je een bepaalde een burn rate. "Dat betekent dat je een continue behoefte hebt aan vers kapitaal."
En dat is geen luxe in de grote, internationale markt die Hotelchamp probeert te veroveren. Een voordeel: "Een hotel in Australië werkt precies hetzelfde als eentje op de Veluwe. Het vervelende voor hen is dat ze extreem afhankelijk zijn van grote platforms zoals Expedia en Booking.com."
Pas op voor teveel overeenkomsten
Het eerste idee voor Hotelchamp deelde Middelkoop met Valk in een koffiebar. De twee kenden elkaar al 10 jaar, maar hadden nog geen innige band. "In de weken daarna zeiden we tegen elkaar, dit moeten we misschien maar eens samen gaan doen." Het geheime ingrediënt van hun goede samenwerking zit 'm in twee dingen, vertelt Valk. Enerzijds in het delen van dezelfde waarden en normen, bijvoorbeeld dat je eerlijk omgaat met leveranciers of klanten.
Tegelijkertijd verschillen Valk en Middelkoop juist van elkaar. Pas op voor de neiging om neiging om met iemand te gaan samenwerken "met dezelfde bloedgroep", tipt Valk andere ondernemers. In het begin ben je blij met die overeenkomsten, maar daarna gaat het in de weg zitten. "Je gaat elkaar niet versterken. Stel dat de ene goed is met cijfers, en de andere met commercie, dan ben je allebei goed in iets. Maar als je allebei goed in cijfers bent, wie gaat dan die klant binnenhalen?"
Verdeling
Nog een nadeel is dat je automatisch de hele tijd in elkaars vaarwater zit. "Kasper en ik hebben dat juist niet. We hebben de rollen goed verdeeld, dat werkt echt fantastisch. Kasper is heel sterk in het product, het analytische aspect, de dynamiek van de markt en hoe je ons verhaal naar buiten brengt. Ik doe meer de bedrijfsmatige kant van het bedrijf, van sales tot en met legal."
"Zo'n verdeling is heel effectief. Niet aleen omdat je je tijd beter indeelt, maar omdat je ook veel meer op je kracht kan acteren, in plaats van dat je je zwaktes probeert te verbeteren. Het leidt ook tot heel veel vertrouwen en rust binnen het team, iedereen weet waar hij aan toe is."
Luister de podcast ook om te horen:
- Wat de marketingstrategie is achter de snelle groei van Hotelchamp
- Hoe je geweldige business-ideeën kunt krijgen als je goed let op de mensen om je heen
- Hoe je je eerste investeerders vindt
- Welke (online) worstelingen van hoteliers Hotelchamp oplost
- Waarom het goed is om als oprichters van een bedrijf niet te veel op elkaar te lijken
- Hoe Hotelchamp zijn eerste klanten vond
- Hoe het 'lean' ondernemen, valideren en een minimum viable product daarbij hielpen.
- Welke uitdagingen je tegenkomt bij het tegelijk bouwen van een team én een productLees ook: Hoe Hotelchamp opschaalt door uitzonderingen te elimineren
-
In de podcast Drive luister je naar exclusieve diepte-interviews met Nederlandse topondernemers, gepresenteerd door Taco Oosterkamp. In deze aflevering: Bastiaan Hagenouw, de bankier die de fietsenmarkt opschudt.
Taco interviewt in deze podcast ondernemers die miljoenenbedrijven runnen, maar ze begonnen allemaal klein. Vaak letterlijk aan de keukentafel of op een zolderkamer. In Drive duiken we in de oorsprong van hun bedrijf en ondernemerschap: waarom werden ze ondernemer? Wat zat er tegen? Hoe zijn ze zo succesvol geworden?
Ex-Lehman Brothers-bankier Bastiaan Hagenouw nam in 2009 met een compagnon twee fietsenwinkels in Den Haag over. In 2012 wordt hun International Bike Group (IBG) overgenomen door NPM Capital, en kopen zij webshop Fietsenwinkel.nl.
Inmiddels telt het bedrijf 25 vestigingen; dit jaar komen daar dertig stuks bij, in Nederland en het buitenland Afgelopen jaar lag de omzet op 40 miljoen euro, dit jaar wordt dat getal naar verwachting verdubbeld. IBG verkocht in 2016 ongeveer 70.000 fietsen, oftewel bijna 10 procent van alle nieuw fietsen in Nederland. Hagenouw heeft 500 medewerkers in dienst.
Luister naar de podcast om onder meer te horen waar Hagenouw zijn tijd aan besteedt en hoe hij ervoor zorgt dat zijn marketingteam bijblijft met de allernieuwste ontwikkelingen. En waarom het een voordeel was dat hij bij de start van zijn bedrijf niet al te veel kennis had van de markt.
Groei gaat makkelijker wanneer je als fietswinkel groter bent en efficiënt werkt, erkent Hagenouw. Maar echt onderscheiden doe je wat hem betreft door je klanten zo goed mogelijk te doorgronden en bedienen. "Ons enige bestaansrecht, is luisteren naar de klant."
-
In de podcast Drive luister je naar exclusieve diepte-interviews met Nederlandse topondernemers, gepresenteerd door Taco Oosterkamp. In deze aflevering: hoe Bart van Olphen een revolutie teweeg wil brengen in de viswereld.
Taco interviewt in deze podcast ondernemers die miljoenenbedrijven runnen, maar ze begonnen allemaal klein. Vaak letterlijk aan de keukentafel of op een zolderkamer. In Drive duiken we in de oorsprong van hun bedrijf en ondernemerschap: waarom werden ze ondernemer? Wat zat er tegen? Hoe zijn ze zo succesvol geworden?
Bart van Olphen (46) reist de hele wereld over om op de meest spectaculaire plekken te koken met vis. Zijn merk voor verantwoord gevangen vis, Fish Tales, ligt onder meer bij Albert Heijn. Van Olphen werd door Jamie Oliver uitgenodigd om samen vis te bereiden.
De kok verwierf ook faam met zijn 25 seconden durende kookvideo's op Instagram.
Van Olphen runde zelf een viswinkel, toen hij in 2006 besloot alle onverantwoorde vis de deur uit te doen. Voor de tonijnblikjes van Fish Tales - volgens Greenpeace de enige verantwoorde tonijn - reisde de ondernemer zelf af naar de Malediven, met een team van AH-huisblad Allerhande. Zo'n reis brengt hij met drones en onderwatercamera's in beeld.
Van Olphen wil dat zijn kinderen over 20 jaar nog steeds vis kunnen eten, en dat lokale gemeenschappen, met hun eigen gebruiken en natuur, niet ten onder gaan. Op de Malediven geldt de lokale regel dat je binnen een straal van 200 mijl vis alleen mag vangen met een ouderwetse hengel en haak. Tijdens het maken van opnames zag Van Olphen dat hooguit 1 op de 300 tonijnen 'hapt', de rest zwemt door. Zo blijft de visstand op peil blijft en wordt bodemschade voorkomen.
In sommige landen is wel 60 tot 70 procent van de beroepsbevolking afhankelijk van de visserij. Tegelijkertijd vangt iets meer dan 1 procent van alle (grote) visboten 66 procent van alle vis. "Dat is uit balans. Vis is het enige dier dat we nog uit de wildernis halen, daar moeten we goed mee omgaan."
In gesprek met Taco Oosterkamp vertelt Van Olphen ook:
- Waarom 'verantwoord ondernemen' volstrekt normaal is
- Hoe hij aan het begin van zijn carrière in een 3 sterren-restaurant in Parijs sla stond te wassen
- Hoe Van Olphen met zijn vorige bedrijf ten onder ging aan zijn eigen succes
- Waarom zo'n beetje elke ondernemer dankzij online video en social media kan concurreren met
Unilever.
- Hoe de visbranche jarenlang kon profiteren van een gebrek aan transparantie -
In de podcast Drive luister je naar exclusieve diepte-interviews met Nederlandse topondernemers, gepresenteerd door Taco Oosterkamp. In deze aflevering: Marleen Basart (BitesWeLove) wil gezonde snacks groot maken.
Taco interviewt in deze podcast ondernemers die miljoenenbedrijven runnen, maar ze begonnen allemaal klein. Vaak letterlijk aan de keukentafel of op een zolderkamer. In Drive duiken we in de oorsprong van hun bedrijf en ondernemerschap: waarom werden ze ondernemer? Wat zat er tegen? Hoe zijn ze zo succesvol geworden?
Marleen Basart is oprichter van BitesWeLove. Toen zij een paar jaar geleden bij een grote supermarkt verantwoordelijk was voor het tussendoortjes-schap, zag ze daar vooral repen en koeken bomvol suiker. Om een gezonder alternatief te ontwikkelen begon zij in eerste instantie FoodWeLove, een maandelijkse box met delicatessen en recepten. Voor haar tweede bedrijf BitesWeLove benaderde zij in 2014 Robert en (broer) PP Menken, ervaren rotten in de notenwereld.
Drie jaar geleden rolden de eerste 'bites' van de productielijn, verkopen gingen in eerste instantie enkel via een abonnement. Tot nu toe verstuurde het bedrijf meer dan een miljoen porties naar zakelijke klanten en consumenten in Nederland en België.
Zakelijke klanten
In gesprek met Taco vertelt Basart onder meer hoe zij met haar team een nieuwe visuele identiteit ontwikkelde voor haar bedrijf. "Enerzijds zijn we een beetje uit ons jasje gegroeid. Maar het is vooral het gevolg van een inzicht dat we ongeveer een jaar geleden hadden. We zagen dat we het meeste verkochten aan zakelijke klanten, waaronder cateraars, airlines en hotels."
Basart realiseerde zich ineens dat hun product daarmee 'zomaar' was beland in een zakelijke omgeving. Ondertussen was het bedrijf overgeschakeld op losse verkoop. "Werkt het dan ook? Vertelt dat nog wel het verhaal wie zij zijn, als je het product lostrekt van het abonnement. Dat is de zoektocht die we de afgelopen maanden doorliepen." De pivot die daarop volgde was "best wel een moeilijk moment". "Maar ik heb geleerd dat 'nee' zeggen tegen dingen ook betekent dat je 'ja' zegt tegen andere dingen, en andersom."
Balans
Een trend waar BitesWeLove, behalve gezond eten, op in wil spelen is het afkalven van de traditionele 3 maaltijden per dagen, ten faveure van meerdere snackmomenten op een dag. "Bij millennials zie je dat het zelfs vaak een maaltijd vervangt."
Puur richten op 'super foods' is wat haar betreft niet het antwoord. Mensen zijn op zoek naar een prettige balans tussen gezond en minder gezond eten. "Het eten van noten is een goede manier om dat te doen."
-
In de podcast Drive luister je naar exclusieve diepte-interviews met Nederlandse topondernemers, gepresenteerd door Taco Oosterkamp. In deze aflevering: merkenbouwer Rafaël Redczus van Berkel.
Taco interviewt in deze podcast ondernemers die miljoenenbedrijven runnen, maar ze begonnen allemaal klein. Vaak letterlijk aan de keukentafel of op een zolderkamer. In Drive duiken we in de oorsprong van hun bedrijf en ondernemerschap: waarom werden ze ondernemer? Wat zat er tegen? Hoe zijn ze zo succesvol geworden?
Rafaël Redczus van Berkel is oprichter van N8W8, een bureau voor het lanceren van vernieuwende merken. Daarmee hielp hij tot nu toe honderden bedrijven met hun marketing. Daarnaast lanceerde hij een reeks zijprojecten. Zoals 360 graden-videoproductiebedrijf YellowBird, waarmee hij al in zijn studententijd begon met het maken van 360 gradenfoto's voor vijfsterrenhotels.
OndernemerschapRedczus van Berkel zat al op zijn 15e met zijn ouders bij de rechtbank om zijn eerste bedrijf te kunnen starten. Hij leerde zichzelf drukwerk ontwerpen en afdrukken met een net verschenen kleurenprinter van HP. Een opleiding in de grafisch hoek lag voor de hand, maar Redczus van Berkel voelde meer affiniteit voor ondernemerschap.
"Het runnen van een bedrijf, dat wil ik onder de knie krijgen", zei hij tegen zichzelf. Een studie bedrijfskunde in Groningen eindigde in een specialisatie marketing. "Toen merkte ik dat marketing voor mij een combinatie is tussen mooie dingen maken, een bedrijf runnen, strategie, en concept-denken. Ik was altijd een gemiddelde student, totdat ik bij marketing terechtkwam, toen viel ik ineens op. Toen dacht ik, dit is mijn roeping."
Bezielde merkenZijn ouders, kunstenaars met een biologische winkel, schrokken van de richting die hun zoon opging. "Mijn moeder wilde in eerste instantie niet langskomen op mijn nieuwe kantoor in Groningen. Het leek haar helemaal niks. Maar toen ze het in het echt zag, beviel het haar wel. Ik heb er namelijk een twist aan gegeven. Ik zei: ik ga merken bouwen, maar wel merken die ik zelf zou kopen. Niet defast moving consumer goods die je in de supermarkt ziet, maar 'bezielde' merken, merken die betekenisvol zijn."
Redczus van Berkel beleefde zijn doorbraak als ondernemer aan einde van zijn studententijd. Het ging om een pitch voor een buitenlandse klant - "ze wisten niet dat ik zo jong was" - waar hij als 'invuloefening' voor zijn marketingtentamen aan meedeed. "Toen zei die klant uit Duitsland, we komen bij je op bezoek. Ik had wel mijn eigen woning, maar het was nog wel studentikoos." Maar de klant kon het gebrek aan fratsen wel waarderen; N8W8 won de klus van 100.000 euro.
In de jaren die volgde hoefde Redczus van Berkel naar eigen zeggen nooit ook maar een seconde na te denken over wat hij zou moeten doen. "Het kwam allemaal op me af - en ik heb op bijna alle 'ja' gezegd. Daarna heb ik geleerd om nee te zeggen."
Luister deze podcast ook om te horen:
- Waarom een sterk merk zowel hoofd als hart raakt
- Waarom hij niet gelooft in het uitgangspunt 'Wat wil de markt?', maar uitgaat van waar een ondernemer goed in is
- Hoe de middelbare school in de krant kon lezen waarom hij had gespijbeld om een grote klus af te maken
- Hoe hij het voor elkaar kreeg om tijdens zijn studententijd de hele wereld af te vliegen om hotelkamers en zwembaden te fotograferen
- Hoe hij samenwerkte met de staf van koning Willem Alexander
- Hoe hij zijn werkwijze aanpaste om met veel meer plezier met klanten te werken -
In de podcast Drive luister je naar exclusieve diepte-interviews met Nederlandse topondernemers, gepresenteerd door Taco Oosterkamp. In deze aflevering: (tele)marketing-goeroe Will Ditmeijer.
Taco interviewt in deze podcast ondernemers die miljoenenbedrijven runnen, maar ze begonnen allemaal klein. Vaak letterlijk aan de keukentafel of op een zolderkamer. In Drive duiken we in de oorsprong van hun bedrijf en ondernemerschap: waarom werden ze ondernemer? Wat zat er tegen? Hoe zijn ze zo succesvol geworden?
Will Ditmeijer is met haar Ditmeijers' Group een rot in het vak op het gebied van direct marketing en telemarketing. De ondernemer begon haar carrière in de jaren '60 bij Laurens Daane, de man die het fenomeen telemarketing naar Nederland haalde. "Ik heb geluk gehad dat ik daar belandde. Ze zochten een 'rots in de branding'."
Ditmeijer beleefde een "fantastische tijd" bij Daane. Ze belandde in een mooi, modern ontworpen kantoor, gevuld met kunstwerken van Karel Appel en M.C. Esscher - vrienden van Daane. Een bescheiden baan met het ontvangen van mensen en het bijhouden van de agenda, groeide in 20 jaar uit naar het hoofd van een afdeling telemarketing.
VisionairBij Daane zag Ditmeijer ook hoe de eerste huis-aan-huisbladen en vacaturegidsen van Nederland werden opgezet. "Eigenlijk alles wat toen 'DM' was, dat deed hij. Hij was een visionair." Daane verkocht zijn bedrijf uiteindelijk aan uitgever Wegener.
Na een paar jaar bij Wegener begon Ditmeijer voor zichzelf. De kunstliefhebber begon als "ziekelijk verzamelaar" een kunsthandel in Amsterdam. In de kelder - zonder ramen - van datzelfde pand richtte zij ondertussen een marketingbedrijf op met een team van 7 mensen. Een telemarketing-bedrijf c.q. kunsthandel is dan wel geen alledaagse combinatie, maar "communiceren is ook kunst", zegt de ondernemer.
Met inhoudDitmeijer koos bewust mensen uit andere vakgebieden, waaronder musici, modeontwerpers, politicologen, een acteur en een ex-topsporter. "Hoog opgeleid, mensen die inhoudelijk wat te zeggen hebben." op dit moment heeft haar bedrijf 88 mensen in dienst. Leeftijd maakt daarbij niet uit, "als je stem maar goed is".
Behalve kunst houdt Ditmeijer veel van zeilen. "Dat is de enige plek waar ik mijn verstand op nul kan zetten."
Luister deze podcast ook om te horen:
- Hoe je je echt inleeft in de klant voor wie je werkt
- Dat je daarbij een soort James Bond bent
- Hoe Ditmeijer omgaat met moderne media
- Hoe je je publiek segmenteert en zorgt voor een boodschap waar een klant goed op reageert
- Waarom je er wat haar betreft - als ondernemer helemaal voor moet gaan
- Waarom Ditmeijer van tegenwind veel harder gaat fietsen -
In de podcast Drive luister je naar exclusieve diepte-interviews met Nederlandse topondernemers, gepresenteerd door Taco Oosterkamp. In deze aflevering: Patrick de Laive, medeoprichter van The Next Web.
Taco interviewt in deze podcast ondernemers die miljoenenbedrijven runnen, maar ze begonnen allemaal klein. Vaak letterlijk aan de keukentafel of op een zolderkamer. In Drive duiken we in de oorsprong van hun bedrijf en ondernemerschap: waarom werden ze ondernemer? Wat zat er tegen? Hoe zijn ze zo succesvol geworden?
Deze week het ondernemersverhaal van Patrick de Laive, samen met Boris Veldhuijzen van Zanten oprichter van tech-conferentie en -nieuwsplatform The Next Web (60 medewerkers), wereldwijd misschien wel het meest invloedrijke tech-medium buiten de VS. Het team van De Laive en Veldhuijzen van Zanten werkt daarnaast aan talloze zij-projecten die af en toe uitgroeien tot nieuwe bedrijven, zoals TwitterCounter, Pr.co en Mila Industries. Een van de nieuwste projecten is Index.co, waarmee de gegevens van ruim 250.000 in kaart worden gebracht. Onlangs stapten De Laive en Veldhuijzen van Zanten ook in vastgoed, met de opening van startup-hub TQ in het centrum van Amsterdam.
De Laive, al vanaf zijn 14e bezig met aandelen, wilde na zijn middelbare school op de optiebeurs in Amsterdam werken. Na 6 weken had hij al zijn examens gehaald en kon hij - al schreeuwend - gaan handelen. "Mijn stem is nogal schor, dat komt daardoor." Gedesillusioneerd haakte hij tien maanden later, 10 kilo lichter en zonder stem, weer uit de beurswereld om economie te studeren in Rotterdam. Leukste aspect aan die studie (met uitstapje naar Argentinië) is dat hij die periode wél vrienden overhield. “En je bent iets beter met Excel dan anderen".
Die studie Financiële Economie stoomde De Laive officieel klaar voor een carrière rondom fusies en acquisities. "Dat trok mij niet, maar het internet vond ik wel heel erg interessant. Alleen was dat in 2005 eigenlijk zo ‘dood’. Iedereen maakte er gebruik van, maar niemand verdiende er geld mee, er waren geen businessmodellen."
De Laive startte samen met compagnons Veldhuijzen van Zanten en Arjen Schat een sociale bookmark en annotatie-dienst (Fleck). Om die dienst onder de aandacht te krijgen wilden het drietal afreizen naar een internetconferentie in San Francisco. Maar kaartjes bleken peperduur, om nog maar te zwijgen over een eigen standje. "We dachten, goh, zullen we niet zelf een eventje organiseren?"
De bedoeling was om hun startup tijdens dat event te lanceren. Maar omdat er al flink wat mensen waren die geld hadden neergelegd voor een ticket, wilde het drietal er ook weer geen 'reclameshow' van maken. Fleck vergaarde een grote groep gebruikers. "Maar we hadden geen enkel benul hoe we er geld aan moesten verdienen en de technologie."
Meer succes was er voor The Next Web, dat uitgroeide tot een ver buiten de grenzen vermaarde conferentie met 15.000 bezoekers en een nieuwswebsite met 10 miljoen bezoekers per maand. De conferentie moet echt toegevoegde waarde hebben voor bezoekers die er tijd voor uittrekken, benadrukt De Laive “Mensen die bij ons komen moeten meer verdienen dan ze uitgeven.”
Luister deze aflevering ook om te horen:
- Hoe de conferentie. website en andere startups van The Next Web elkaar aanvullen
- Hoe De Laive met een potje bluffen binnenkwam als handelaar op de optiebeurs bij ING
- Hoe je als ondernemer media-aandacht krijgt
- Waarom zijn grootste concurrenten plekken zijn waar ondernemers juist niet betalen om elkaar te ontmoeten
- Waarom het zo belangrijk is om 'nee' te zeggen als ondernemer
- Waarom een patent aanvragen pas het begin is
- Show more