Episodes
-
00:00:49 - Eksempel: Hvordan brainstormer du nye idéer med AI?
00:02:37 - Hvordan kan flere AI-modeller bidrage til mere originale idéer?
-
Sundhedsdata er et af de hotteste emner lige nu. Data, der kan hjælpe os med at forstå kroppens funktioner, diagnosticere sygdomme og finde nye måder at håndtere kroniske lidelser på. Men når det kommer til sundhed, er der en vigtig forskel: Vi mennesker er ikke ens. Kvinders biologi bringer unikke behov og udfordringer med sig, som kræver specifikke teknologiske løsninger.
I denne episode dykker vi ned i den spirende femtech-industri – en verden af innovation, der spænder fra apps og wearables til medicinsk udstyr og forbrugerprodukter, der fokuserer på kvinders sundhed. Vi udforsker, hvordan teknologi bruges til at samle og analysere data om alt fra menstruation og fertilitet til graviditet og menopause.
Men det er ikke uden udfordringer. Femtech-branchen står over for barrierer som manglende adgang til data, begrænset forskning og vanskeligheder med at tiltrække investeringer i en finansverden, der ofte er præget af mænd.
Vi får indblik fra to spændende interviews: Først med Kathrin Folkendt, grundlæggeren af nyhedsbrevet Femtech Insider, som vi mødte på TechBBQ. Dernæst taler vi med CEO Colleen Acosta fra femtechvirksomheden Freya, der arbejder med teknologi indenfor kvindelig fysiologi.
Links:
Femtech Insider https://femtechinsider.com
Freya: https://freyabiosciences.com
-
Missing episodes?
-
Forstå, hvorfor du som medlem af IDA skal stemme til IDA Valget i denne korte explainer.
-
Forstå, hvad IDA Valget handler om i denne korte explainer.
-
Understand what the IDA election is all about, and why you should vote.
-
Verdens rigeste mand, Elon Musk, er den nyvalgte amerikanske præsident Donald Trumps nyeste og bedste ven. Musk støttede Trumps kampagne med millioner af dollars og spillede en meget aktiv rolle i vælgermøderne, især i svingstaterne. Nu er valget overstået, og spørgsmålet er, hvad Elon Musk får til gengæld for sin indsats?
Hvilken indflydelse vil hans nære forhold til Donald Trump have på hans forretninger? Hvordan kommer det til at påvirke Tesla, og hvordan vil det påvirke SpaceX som leverandør til NASA? Vil Elon Musk få en formel plads i Det Hvide Hus?
Techtopia har kontaktet Brad Templeton, der er ekspert i selvkørende biler og en mangeårig aktør i den amerikanske tech-branche i Silicon Valley for at høre hans vurdering, som han netop har beskrevet i en klumme i Forbes Magazine.
Medvirkende:
Brad Templeton - Software ingeniør, IT ekspert og foredragsholder
Link:
Brad Templetons klumme https://www.forbes.com/sites/bradtempleton/2024/11/07/musks-political-efforts-paid-off-what-about-for-tesla-robotaxis/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1Y-tiZPMbn4T9xCCUDCVx_HSadVyqqQndG15h_dLwLAMSGzowM-0W_rYs_aem_d9II_8BJ0rQH1G3hh-UdHg
Brad Templetons hjemmeside: https://www.templetons.com/brad/
-
IDAs formand, Laura Klitgaard mødte Jens Myrup Pedersen, professor i cybersikkerhed fra Aalborg Universitet til en hurtig snak om kompetencer inden for cybersikkerhed.
-
I dagens episode dykker vi ned i lydteknologiens kreative verden med Dubby – en ny danskudviklet lydeffektenhed fra Componental. Dubby kombinerer hardware og software og giver brugerne mulighed for at eksperimentere og skabe deres eget lydunivers gennem et innovativt og brugervenligt værktøj, inspireret af musikgenren dub.
Medstifter af Componental, Rasmus Kjærbo, fortæller om virksomhedens rejse fra idé til Kickstarter-succes og ambitionerne om at gøre lydteknologi tilgængelig for musikere, producere og kreative sjæle.
Hør historien om, hvordan Dubby kan forandre din lydoplevelse, og om fremtidsplanerne for dansk lydteknologi.
Medvirkende:
Rasmus Kjærbo – medstifter og leder af Componental
Links:
Dubby - The Flexible Music Multi-Tool for Producers and DJs by Componental — Kickstarter
Componental | Exciting & Open Audio Hardware
-
3D print er meget mere end plasticdimser og reservedele. Nu kan man også printe mad.
Vi har længe talte om kunstigt kød, men det er blevet overhalet af laksen. Den østrigske startup Revo-Foods har bygget sit eget produktionsapparat, hvor de printer vegansk mad. Og laks er den hidtige krone på værket.
Techtopia smagte den 3D printede laks på årets AMSummit, hvor man også kunne høre om 3D printede kantsten, rev til havbiologi og et kommende 3D printet kollegie i Holstebro.
Medvirkende:
Lasse Olesen, co-founder, Erle Tek
Mikkel Birch, co-founder og CEO, Stone Reefs
Manuel Lachmayr, CTO og co-founder, Revo-Foods
Links:
Erle Tek: https://www.linkedin.com/posts/erle-tek_erletek-newconstructionera-activity-7177245241261912065-P3vq/
Stone Reefs www.stonereefs.dk
Revo-Foods revo-foods.com
-
Vi har altid hørt, at intet kan bevæge sig hurtigere end lyset – men hvad nu hvis universet har et par tricks i ærmet?
I denne episode tager jeg en snak med Peter Laursen fra Cosmic Dawn Center på Niels Bohr Instituttet, der er på hjemmebane, når vi udfordrer fysikkens hastighedsgrænser.
Kan rummets udvidelse løbe fra lyset? Kan vi finde smutveje gennem ormehuller? Og hvad har en ballon og nogle forvirrede myrer med det hele at gøre?
Lyt med og find ud af, om vi måske kan bryde den ultimative kosmiske fartgrænse.
Find mere om Cosmic Dawn Centerher: https://cosmicdawn.dk/
Redigering, tilrettelæggelse og vært: Tino Tønnesen
…
Sound Effect by Jurij Trading Nation Samuel F. Johanns from Pixabay
-
For 15 år siden var 3D-print, hvor printere fremstiller fysiske genstande frem for tekst, en af de mest hypede teknologier – ligesom generativ AI er i dag. Dengang blev 3D-printere spået at blive den næste store IT-revolution, og vi forventede snart at have en stående derhjemme. Det skete dog ikke helt som forudset, men i industrien har 3D-print taget store skridt og bruges nu til alt fra skibsmotordele til briller og raketkomponenter.
I denne episode møder vi modedesigneren Brigitte Kock, der printer sit eget tøj hjemme i stuen og drømmer om, at vi alle kan gøre det samme i fremtiden. Vi tager også et kig tilbage på den første skrivebords-3D-printer fra 2009 og udforsker, hvordan 3D-print fungerer i hjemmet.
Du kan møde Brigitte Kock og hendes 3D-printede fashion til AM Summit i Øksnehallen i København, torsdag den 24. oktober, hvor der også er spændende talere fra store industrivirksomheder.
Medvirkende: Brigitte Kock – Modular 3D designer
Links:
AM-Summit https://amsummit.dk
Brigitte Kock https://variableseams.com
-
Vi fortsætter debatten om, hvordan generativ AI forandrer musikbranchen. I sidste uge undersøgte vi de nyeste AI-værktøjer, der gør det muligt for amatører at skabe musik uden at kunne synge, spille eller læse noder. Denne gang stiller vi spørgsmålet: Er det kreativitet eller plagiat, når AI giver os muligheden for at skabe popmusik på nye måder?
Den britiske journalist og rådgiver i musikbranchen, Chris Cooke, beskæftiger sig indgående med AI i forbindelse med musikproduktion og jura.
Herefter får vi selskab af Morten Wagner, CTO hos Trifork, der udvikler digitale løsninger til blandt andet det offentlige. Morten er også en passioneret hobbymusiker og komponist, der bruger AI som en del af sin musikskabelse.
Der er mange udfordringer, når det gælder AI's indflydelse på kunstnere, komponister og pladeselskaber. Men én ting er sikkert: Juristerne står klar til at forme fremtiden for musikproduktion.
Medvirkende:
Chris Cooke, journalist for CMU
Morten Wagner, CTO hos TriforkLinks:
Chris Cooke:https://mynameischriscooke.com
Morten Wagner/Popgoblin: https://open.spotify.com/artist/2isY5cmtn3XYzQuDOyyAZ3?si=lU5qEZDESdSPhUbUHLvO0w
Henrik Føhns' personlige AI pophits playliste: https://soundcloud.com/funzafunza/sets/ai-music-songs-partially-or
-
For mange er feedback-sessioner forbundet med noget krævende, opslidende og måske endda demotiverende. Samtidig oplever mange medarbejdere, at de ikke får den konkrete feedback, de egentligt har brug for for at udvikle sig.
I dette afsnit fortæller Anders Trillingsgaard, ekspert i organisationspsykologi og forfatter til bogen Feedback gentænkt, om, hvorfor feedback er vigtigt for både trivslen og resultaterne i din organisation. Samtidig deler han tips og råd til, hvordan du som leder får skabt en positiv feedback-kultur i din virksomhed, hvor medarbejdere selv ønsker at få feedback.
-
I denne episode af Techtopia tager vi et nærmere kig på AI-genereret musik og de udfordringer det skaber for musikbranchen. Tech-scout Nicolai Franck fra Koda forklarer, hvordan tjenester som Suno og Udio bruger generativ AI til at skabe musik ud fra ophavsretligt beskyttede værker – uden tilladelse. Vi taler om, hvordan AI-teknologi både kan åbne for nye kreative muligheder, men også true de mennesker, der lever af at lave musik. Vi undersøger, hvordan AI kan forandre måden, vi skaber og lytter til musik på, og hvilke juridiske og økonomiske konsekvenser det har for komponister og musikere.
Medvirkende: Nicolai Franck, Techscout hos Koda
Links:
Koda
Suno
Udio
Playliste: Henrik Føhns’ personlige AI pophits https://soundcloud.com/funzafunza/sets/ai-music-songs-partially-or
-
Forstå IDA Valget og hvorfor du som medlem af IDA skal bruge din stemme.
-
Dansk programmør har skrevet kode til en AI, der både kan lave podcast, lydfortællinger og skrive bøger - tager den jobs fra mennesker eller er den det ultimative kreative værktøj?
I episode 340 hørte vi om Googles NotebookLM, der kan lave podcast med AI-værter. Kæben hang nede på brystet, men en dansk programmør demonstrerede det samme på en Demo-Dag for et år siden.
Og han har taget flere skridt videre end Google, idet hans AI nu både kan skabe lydfortællinger med musik, reallyd og dramaturgi samt skrive bøger, som han sælger på Amazon.
Han besøger Techtopia og fortæller om sit arbejde og sine visioner, mens hans AI koger en podcast sammen på hans bærbare computer. Vi slutter af med at høre den. Det er lidt ligesom tv-køkkenet, vi snyder bare ikke; det er live.
Medvirkende: Rune Vendler, programmør
Links:
Rune Vendler https://www.anypod.io
Demo Dag http://demodag.org/demodag-37-ey-ey-my-my-demodag-will-never-die/
-
Fra klimaforandringer til hastig udvikling af kunstig intelligens. I Danmark står vi over for store udfordringer, som kræver kloge hoveder inden for teknologi og naturvidenskab. Dem skal vi have flere af. Men fremover bliver der uddannet færre.
-
Hvor mange parsecs du har bevæget dig i dag?
Og hvordan ved vi at galakser bevæger sig væk fra os? Hvad er Hubble-konstanten, og hvorfor er den så vigtig for kosmologien?
Vi tager på en rejse ud i universets ekspansion, hvor vi sammen med dagens gæst, Peter Laursen fra Cosmic Dawn Center på Niels Bohr Instituttet, forsøger at forstå acceleration og hastigheder på kosmisk niveau.
Vi dykker ned i præcisionskosmologien og udforsker, hvorfor supernovaer er bedre end cepheider til at måle kosmiske afstande. Vi kommer naturligvis også ind på spørgsmål som: Hvem er stærkest – tyngdekraften eller mørk energi? Og hvorfor gasklumper fra det allertidligste univers er vigtige i dag.
Find mere om Cosmic Dawn Center her: https://cosmicdawn.dk/
————
Redigering, tilrettelæggelse og vært: Tino Tønnesen
Sound Effect by Luca Di Alessandro Music by Yevhenii Kovalenko from Pixabay
-
De to værter er nærmest overgearet friske. De vælter ud af mine høretelefoner i en voldsomt energisk samtale, der får mig til at glemme, at de slet ikke er rigtige mennesker.
Manden og kvinden, der diskuterer AI i min podcast-app, er nemlig selv AI. Udviklet af Google.
Med den nye opdatering af Googles AI NotebookLM er der sket noget uventet: en funktion, der tilfældigt blev lanceret, har potentialet til at revolutionere podcast-verdenen. NotebookLM er primært designet som et avanceret noteværktøj, men med den seneste opdatering kan den nu automatisk skabe samtaler mellem to virtuelle værter ud fra ethvert skriftligt indhold. Resultatet er en forbløffende realistisk og livlig podcastoplevelse, der hurtigt kan omdanne nyhedsbreve, rapporter eller andre tekster til levende samtaler.
Flere ser dette som et spændende eksperiment, hvor det er muligt at få hurtige, koncentrerede lydversioner af komplekse tekster. Selvom kvaliteten er høj, er der dog også udfordringer og etiske overvejelser, da indholdet er skabt af AI uden menneskelig redigering eller kontrol.
Teknologien rejser spørgsmål om autenticitet og troværdighed, og hvordan AI vil påvirke det traditionelle medielandskab. Vil vi fremover lytte til podcasts skabt af mennesker eller maskiner?
I studiet hos Henrik Føhns:Tim Frank Andersen, Institute of AI
Jan Birkemose, Medietrends
Links:NotebookLM https://notebooklm.google.com
Institute of AI https://instituteof.ai/
Medietrends https://www.medietrends.dk/
Spamsongs https://digidi.net/spamsongs
- Show more