Episodes
-
Netværk for Akademikere, Studerende og Interesserede i Mellemøsten - Eller bare Nasim. Det er dagens tema i Fokuspunkt Mellemøsten, hvor bestyrelsesmedlem Julie Holm Hahnemann fortæller om organisationens arbejde. Lyt med i dagens episode af Fokuspunkt Mellemøsten!
Vært: Harbo Mousten Medvært: Julie Holm Hahnemann.
-
I april 2021 blev Jordans eks-kronprins Hamzah bin Hussein sendt i husarrest, efter at have været anklaget for at stå bag et kup mod kong Abdullah II. Var der tale om en muligt kup i Jordan? Og hvad skete der i de dage? Det er noget af det, som James Dorsey hjælper med at svare på, i dagens udgave af Fokuspunkt Mellemøsten.
Vært: Harbo Mousten Medvært: James Dorsey
-
Missing episodes?
-
Hvad skal Iran med deres atomkraft og hvorfor er det så vigtigt for USA og Vesten at kontrollere det? Det er spørgsmålet i denne episode af Fokuspunkt Mellemøsten, hvor Martin Beck hjælper med at forstå USAs interesse i Irans atomprogram.
Vært: Harbo Mousten Medvært: Martin Beck
-
Fronterne er trukket op mellem Israel og Palæstina, efter knap en måneds hårde demonstrationer og kampe. I løbet af den sidste uge har raketter og missiler været en del af nyhedsstrømmen fra det konfliktramte område. Men står vi overfor endnu en krig mellem Israel og Palæstina, eller der der tale om et mindre oprør? Det er noget af det, som Lars Erslev Andersen fra Dansk Institut for International Studier, forsøger at svare på i dette afsnit af Fokuspunkt Mellemøsten.
Vært: Harbo Mousten Medvært: Lars Erslev Andersen
-
Vi skal ikke langt tilbage i Danmarkshistorien for at finde Muhammed-tegningerne og en stor international krise. De danske satiretegninger bragte sindene i kog i Mellemøsten og hele den muslimske verden, og førte til en øget risiko for terror i Danmark. Men hvad med terrorgrupperne selv? Bruger de satire? Det fortæller Mehmet Ümit Necef om i dagens afsnit af Fokuspunkt Mellemøsten.
Vært: Harbo Mousten Gæst: Mehmet Ümit Necef
-
Mød Ghadeer L. Ladaa, tidligere spiller for det Palæstinensiske kvindelandshold i fodbold og nuværende fodboldtræner på et af Ramallahs fodboldakademier. Ghadeer gæster Fokuspunkt Mellemøsten til en snak om ligestilling på og uden for fodboldbanen i Palæstina.
Vært: Harbo Mousten Medvært: Ghadeer L. Ladaa
-
Siden FIFA gav det kommende verdensmesterskab i fodbold til Qatar har der været kritiske røster. For ligesom resten af Golf-staterne anvender Qatar kafala-systemet til at kontrollere udenlandsk arbejdskraft. Men hvad er kafala-systemet og hvad gør det godt for? Det stiller Dr. phil. og lektor Martin Hvidt skarpt på i dagens afsnit af Fokuspunkt Mellemøsten.
Vært: Harbo Mousten Medvært: Martin Hvidt
-
Siden 2007 har de danske KFUM-spejdere samarbejdet med tunesiske spejdere fra Les Scouts Tunisiens. Men hvad er forskellen på en dansk og tunesisk spejder? Og hvad kan danske spejdere egentligt bidrage med i Tunesien. Det svarer de to spejdere, Julie Søndergaard og Jeppe Madsen på i dagens afsnit af Fokuspunkt Mellemøsten!
Vært: Harbo Mousten Medværter: Julie Søndergaard og Jeppe Madsen
-
Den 1. februar 2012 dannede Port Said Stadium i Egypten rammen for massakren på 72 fodbold-ultras fra gruppen al-Ahly. Journalist og underviser James M. Dorsey gør os klogere på fodboldfansene i Egypten og deres kamp mod den Egyptiske stat. Og hvorfor det kostede 74 egyptere livet på Port Said Stadium.
Vært: Harbo Mousten Medvært: James M. Dorsey
-
I årets og sæsonens sidste episode af Fokuspunkt Mellemøsten snakker vi med Dan Ejlertsen, som bruger sin uddannelse i Mellemøststudier til at bidrage til et dansk politisk partis forståelse af Mellemøsten. Vi kommer også ind på, hvad uddannelsen kan bruges til.
Vært: Harbo Mousten Medvært: Dan Ejlertsen
-
I år er det 20 år siden, at det Arabiske Forår for alvor tog fart i Mellemøsten. Tunesien var det første land, som trak overskrifter i verdenspressen, efter gadehandleren Mohamed Bouazizi satte ild til sig selv. Men hvorfor var det lige netop i Tunesien, at oprøreret startede? Og hvad har det betydet for landet? Det prøver vi at få svar på gennem Tunesien-eksperten Rikke Hostrup Haugbølle.
Vært: Harbo Mousten Medvært: Rikke Hostrup Haugbølle
-
Europa har de seneste tider oplevet en række terrorangreb. Men hvem er terroristen og hvad driver et menneske til at slå andre ihjel i guds navn? Det er noget af det, som Mehmet Ümit Necef forsøger at gøre os klogere på, i ugens afsnit af Fokuspunkt Mellemøsten.
Vært: Harbo Mousten Medvært: Mehmet Ümit Necef
-
Tamer Instituttet og Det Danske Hus i Palæstina står bag en Covid-19 kriger i Palæstina. Målet er at udbrede viden om pandemien, i et land hvor misinformationer er en del af hverdagen. Hvordan det lader sig gøre, det kan du høre i dagens afsnit af Fokuspunkt Mellemøsten.
Vært: Harbo Mousten. Medvært Sahar Soufan.
-
USA skal vælge en ny præsident. Men har det indflydelse på Mellemøsten - og hvis ja - hvilken?
Sammen med Professor Martin Beck, tager Fokuspunkt Mellemøsten et kig på valgets indflydelse i Mellemøsten. Hvad vil ændre sig - hvis noget? og hvad er forskellen mellem demokraternes og republikanerns politik i Mellemøsten?
Vært: Harbo Mousten. Medvært: Professor Martin Beck
-
Dagens medvært er Alice Nielsen, forhenværende intensivsygeplejerske ved Aalborg Universitetshospital - og sygeplejerske ved det Internationale Røde Kors. Alice har været udsendt til mange af verdens brændpunkter - også i Mellemøsten. I denne episode af Fokuspunkt Mellemøsten fortæller hun om livet som sygeplejerske uden for de vante rammer.
Vært: Mikkel Harbo Mousten Medvært: Alice Nielsen
-
Saudi-Arabiens kronprins Mohammed bin Salman er en mand med visioner for sit land. Men hvem er han egentligt? Hvorfor var han tæt på at købe en engelsk fodboldklub i sommeren 2020? og hvorfor var han interesseret i et dansk Esport firma? Få svaret i dagens episode af Fokuspunkt Mellemøsten.
Vært: Mikkel Harbo Mousten. Medvært: Professor Martin Hvidt
-
Midt i Ramallah ligger det Danske Hus i Palæstina, en organisation med fokus på dialog og kulturel udveksling mellem Danmark og Palæstina. I dette afsnit har Fokuspunkt Mellemøsten besøgt DHIPs direktør Helle Schierbeck i Agger, hvor direktøren for det hele har opholdt sig under Corona-epidimien.
Medvært: Helle Schierbeck
-
Israel og de Forenede Arabiske Emirater indgik for en lille måned siden en aftale. USA's præsident, Donald Trump, kalder det en fredsaftale mellem to lande, men som vi kommer ind på i dagens afsnit, så har de to lande aldrig været i krig. Vi kommer også ind på hvad betydning det har for Palæstina, at et arabisk land, som ellers traditionelt har haft solidaritet med Palæstina, nu pludselig indgår en aftale med Israel. Og så skal vi også se lidt på hvad betydning den her aftale egentligt har for de implicerede lande. Er det game over for Palæstina?
Dagens gæst er Professor Martin Beck fra Syddansk Universitet.
-
I starten af August blev Libanons hovedstad Beirut rystet af to store eksplosioner. For en stund var Libanon på alles læber og i alle medier. Men hvad har ulykken egentligt af betydning for Libanon, og hvordan så situationen ud i landet inden eksplosionerne? Det spørger vi om i denne uges Fokuspunkt Mellemøsten. Vært: Mikkel Mousten. Gæst: Peter Seeberg