Episodes
-
Samfunnet åpner, stenger, åpner og stenger igjen. Det samme gjør aktivitetstilbud i ulike deler av landet. Mange barn og unge har i flere runder vært forhindret fra å drive med aktiviteten de er så glade i. Hva gjør det egentlig med dem? Hvorfor blir mange så daffe? Hva gjør du når barna bare vil slutte? Og hvor mange aktiviteter er egentlig ideelt?
-
En håndfull norske barn sitter fortsatt i Al-Hol, i Syria, en av verdens mest beryktede flyktningeleire. De er barn av norske mødre, og de kalles fiendens barn. Er det rett å hente dem hjem? Dette er en annonsørinnholdepisode for Redd Barna, produsert av annonseavdelingen Schibsted Partnerstudio.
-
Missing episodes?
-
En ny spesialepisode for Aftenpostens abonnenter. Vi har med oss en gjev gjest – seksbarnsfar, programleder og forfatter Fredrik Skavlan. I episoden snakker han om verdien av å ha en stor flokk. Om å kaste iPaden ut av huset. Om å synes at barnelek er dørgende kjedelig. Om foreldres prestasjonsangst. Og masse annet.
Episoden er tilgjengelig via ap.no/FK
-
Forrige uke arrangerte Foreldrekoden og Aftenposten et nettmøte med Hedvig Montgomery. Hun rakk ikke svare på alle. Derfor lagde vi en spesialepisode med 18 spørsmål og svar, tilgjengelig på ap.no/fk.
Episoden er for Aftenpostens abonnenter.
-
Dette er ikke en episode av Foreldrekoden, men en veldig varm anbefaling. For Aftenposten har fått en ny, viktig podkast i familien!
Forklart Junior er en ukentlig nyhetspodkast for barn. Her får barn forklart en viktig eller komplisert sak på en enkel måte hver uke. Den er også fin og høre på sammen. Denne ukens episode handler om noe mange barn – og voksne – lurer på: Når er en vaksine mot koronaviruset egentlig klar?
-
Gutten sa han hadde spilt fotball mot Ronaldo. Jenta nasket sminke på kjøpesenteret, men nektet plent. I sesongens siste episode handler det om barns moralutvikling. Og litt om voksnes egne hvite løgner...
-
Nå er ungdommen bare lei seg? Og når er det fare på ferde? Denne episoden handler om ungdomsdepresjoner og selvmordstanker. Du får blant annet møte Karoline (26), som var svært nær det aller verste. I dag er hun engasjert i psykisk helse-arbeid for unge gjennom rådgivningstjenesten Psyktærlig. Hun deler i episoden sin sterke, personlige historie, og kommer med noen klare, gode råd til foreldre som er bekymret for sine.
Trenger du noen å snakke med?
Akutt selvmordsfare: 113
Legevakt: 116117
Kirkens SOS Telefon: 22 40 00 40
Nettsted: kirkens-sos.no
Mental helse Telefon: 116 123. Nettsted: sidetmedord.no
Mer informasjon om krisetelefoner og nettsteder finnes på Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebyggings informasjonssider: nssfinfo.no
-
Om det er ADHD, funksjonsnedsettelser eller diabetes – barn som krever ekstra oppfølging stiller foreldre på prøve. Hva krever det egentlig av foreldrerollen å et barn med en diagnose? Hvordan innretter man oppdragelsen? Og hvordan møtes foreldrene og barna selv av omgivelsene rundt?
-
Gidder ikke gjøre lekser. Vil ikke smake på middagen. Orker ikke rydde rommet. Tør ikke prøve noe nytt. Hva kan foreldre gjøre? Motivere! Her er vår guide.
-
Himling med øynene. Kalde skuldre. Null respons i chatgrupper. Ingen svar på meldinger. En subtil form for mobbing brer om seg blant barn og unge. Hva kan foreldre gjøre for å hjelpe barn som føler seg utestengt?
-
Hva er riktig reaksjon når 3-åringen har glemt en pinne i skogen? Når 10-åringen har mistet dagboken? Når 15-åringen ikke får svar på meldingen til jenta han er forelsket i? Trøst høres enkelt ut. Men skal det funke, må du følge noen bestemte trinn.
-
Eller hva med når guttene lakker negler og vil gå i kjole? Hva sier og gjør du når barna bryter med forventede kjønnsroller? Hun, han, hen: Når er det en lek? Og når handler det om legning?
-
Har vi gått for langt i å anerkjenne barnas følelser, vilje og meninger? Denne episoden er viet ordet «nei». Det er ikke et negativt ord. Det er et nødvendig ord. Men nei er ikke bare nei. Si det smart!
-
Når bør du flytte inn? Når kan du begynne å sette grenser? Hva kan du forvente av bonusbarna? Hvilket ansvar har du som «urforelder»? Alt om livet i den kompliserte bonusfamilien.
-
En bagatell. Så utbrudd. Så vanskelig å håndtere. Og så fort gjort å føle seg som en dårlig forelder. Stopp! Lær deg heller å forstå og håndtere 5-åringen som hylskriker i en time, 10-åringen som kollapser av «ingenting» og 15-åringens voldsomme reaksjon på en helt vanlig kommentar.
-
Hva gjør du når tiåringen begynner å lyve så det renner? Hva sier du når tenåringen går i knas av en kommentar på Snap? Og hvordan håndterer du andre foreldres himlende øyne når ditt barn går amok? Tre raske eksempler på hva SKAM gjør med både barn og foreldre. På sitt beste gjør den at vi funker sosialt. På sitt verste kan den lede til ensomhet og depresjon. Vi gjør et dykk ned i skammens vesen.
-
«Jeg tolker det som en slags engstelse,» sier en mamma til Foreldrekoden i denne episoden. Hun snakker om sin forsiktige sønn. Hvert femte barn kan regnes som forsiktig. Hva kjennetegner dem? Hva er forskjellen på sjenerthet, beskjedenhet og forsiktighet? Kan man vokse det av seg? Hvorfor oppleves det så flaut og belastende for foreldre? Og hva er egentlig greia med sensitive barn?
-
Endelig er vi i gang med ny sesong! Og denne uken er det mange som skal gjøre ting for første gang. Hvordan gir du barna en god start? Psykolog Hedvig Montgomery og programleder Bjørn Egil Halvorsen snakker om hvilken rolle du bør innta som foreldre til barn i barnehage, småskolen, på mellomtrinnet eller ungdomsskole. Gode råd og klassiske feller du bør unngå.
Har du tips til temaer vi bør ta opp? Send mail til foreldrekoden@aftenposten.no, eller henvend deg via Facebook-gruppen vår.
-
Hvordan organisere ferien med barn i tre ulike aldre? Hvor kort/lenge bør man være på ett sted? Hvor mye bør barna være på skjerm? Hvordan skaper man en egentlig ferie barna vil huske? Og hva med skilsmissebarna? Alt dette og mer til i denne bonusepisoden. God sommer. Vi er tilbake i august!
-
I januar arrangerte vi et live-event i Kulturkirken Jakob i Oslo. Her kommer andre del av dette veldig givende arrangementet. Temaet er stress. Det siste kvarteret er viet spørsmål fra salen om alt fra skjermbruk til barn og ironi.Del 1 av denne livesendingen ble publisert i 13. april. Du finner den i din podkast-app, for eksempel herPS: Lydnivåene er noe lavere enn under ordinære studiosendinger. Etter vignetten i denne epiosden kan det derfor være lurt å skru opp volumet.
- Show more