Episodes
-
Lång covid och POTS är neuroplastiska. Så! Nu sa och skrev jag det.
En vanlig fråga när vi föreslår att ett tillstånd kan vara neuroplastiskt, är "Så du menar att det är inbillat?" Svaret är alltid NEJ. Symptomen är inte inbillade. De är högst verkliga och kan vara mycket handikappande. Icke desto mindre ligger lösningen i tanke- och beteendeförändringar. Att låta känslor komma ut och att våga tro att och bete sig som att kroppen är frisk.
Välkommen till ett ärligt avsnitt som förhoppningsvis når också dig som inte redan känner till forskningen och erfarenheterna på området!
Välkommen att gratis testa Sensingyoga med mig, i Finntorp i Nacka/Södra Stockholm. Torsdagar kl. 17:30 fram till jul 2023. Om du vill fortsätta efter det har jag rabatt under hösten: 100 kr./gång. Välkommen! (Ingen Sensingyoga 16 och 30 november.)
-
I det här avsnittet talar vi om alla oss som ibland eller alltid ligger till sängs, jättesjuka i ett neuroplastiskt orsakat tillstånd. Då är det inte lätt att ändra nervbanorna. Eller? Sedan: huvudtemat i avsnittet är utmattning. Det är dags att vi slutar att spela med i utmattningsspelet! Hur gör vi det?
Välkommen!
-
Missing episodes?
-
Om sömnsvårigheter och att det verkligen inte alltid är så lätt att ta symptomen med humor! Om att inte klara att vara närvarande när man gör roliga saker.Bor du nära Nacka? Välkommen att för 50 kronor prova Sensingyoga vid Sicklasjön, tennisbanorna. Klockan 17:30 varje torsdag i augusti och september 2023, om det inte regnar.
-
I det här avsnittet sammanfattar vi vad vi har pratat om i podden hittills, för att få bukt med tillstånd som har skapats neuroplastiskt.
-
Här kommer en kort övning att använda när du mår så där dåligt. Sätt eller lägg dig ostört och se vad som händer. (kör inte bil medan du lyssnar på det här avsnittet)
-
Nu finns emotional awareness-terapi på Stockholms universitet. Men spelar det någon roll? Haters gonna hate, hate, hate...
-
Nu är podden tillbaka för en vårsäsong 2023!
Är du inte heller någon hoppjerka? Eller är du möjligen ibland för snabb på besluten? Om du känner igen dig i den här podden om neuroplasticitet och holistisk (o)hälsa, har du kanske, precis som jag, svårt att agera ibland. Jag ger dig här en hypnosliknande meditation för att få lämna huvudet en stund och se vad kroppen säger. Puh, vad skönt! Om du i stället tycker att du tar beslut alltför lättvindigt ibland, kan det här kanske hjälpa dig att stanna upp.
Med hopp om att du ska få hjälp att komma framåt utan vånda, med glädje.
-
I det här avsnittet pratar jag om hur hjärnforskarna Tor Wager och Yoni Ashar förklarar kronisk smärta, kronisk trötthet, fibromyalgi och andra symptom. Vi får höra om tre möjliga förklaringar till symptomen. Den första handlar om att volymknappen har dragits upp i de vanliga smärtreceptorerna. Den andra omfattar områden i hjärnan som man normalt inte förknippar med smärta, nämligen områden för lärande, minne och skapande av mening. Den tredje förklaringen handlar om immunsvar och inflammation. Därutöver kommer vi in på behandlingsformen Pain Reprocessing Therapy och till sist också en kort genomgång om tre olika sorters placebo.
Thoughts on Record: Podcast of the Ottawa Institute of Cognitive Behavioural Therapy 7 mars 2022
Tor Wager i Speaking of Psychology 5 januari 2022
Effect of Pain Reprocessing Therapy vs Placebo and Usual Care for Patients With Chronic Back Pain: A Randomized Clinical Trial, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34586357/
Brain Mechanisms of the Placebo Effect: An Affective Appraisal Account, https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2967817
-
Pusselbitarna fortsätter att falla på plats. Det här avsnittet handlar om mina förlossningsdepressioner. Det är så självklart när jag ser tillbaka på det i backspegeln, att mina upplevelser då också kan förklaras från ett neuroplastiskt perspektiv. Alla de här symptomen hör ihop: migränen, magproblemen, allergierna, lång covid-19 och POTS.
Det sitter i nervsystemet och det går att göra något åt det.
-
Här kommer ännu ett avsnitt om kallbad. Den här gången pratar vi om effekterna på den fysiska prestationen. I och med det här är jag färdig med kallbad i podden och nästa gång kommer något helt annat.
Andrew Huberman är en amerikansk hjärnforskare och professor i neurovetenskap vid Stanford University. Han forskar bland annat på neuroplasticitet.
Podcast Huberman Lab. Avsnitt nr 66, Using Deliberate Cold Exposure for Health and Performance.
-
Här kommer fortsättningen om kallbad. Vi går in på de mer direkt fysiologiska effekterna. Fokus ligger dels på att vi omvandlar vita fettceller till beiga eller bruna och hur vi maximerar den omvandlingen, dels på hur vi ökar dopamin och maximerar effekten av det.
Återigen, de fysiologiska effekterna påverkar också det mentala i oss. Och tvärtom.
Välkommen!
Andrew Huberman, hjärnforskare och professor vid Stanford University.
Podcast Huberman Lab, Using Deliberate Cold Exposure for Health and Performance -
Många är vi som har börjat duscha och bada kallt. Det känns bra ju! Här får du veta varför.
Om vi på rätt sätt lär hjärnan att hantera (den positiva) stressen från kallvatten, kan vi klara livets stressorer bättre. Vi kan också träna vår interoception, det vill säga förmågan att lyssna inåt.
Välkommen till ännu ett spännande avsnitt.
Andrew Huberman är en amerikansk hjärnforskare och professor i neurovetenskap vid Stanford University. Han forskar bland annat på neuroplasticitet.
Podcast Huberman Lab. Avsnitt nr 66, Using Deliberate Cold Exposure for Health and Performance.
-
I detta avsnitt tar vi återigen upp hjärnans modeller (priors). Neuroplastiska insatser, hypnos och psykoterapi utgör tre olika sätt att förändra hjärnans modeller. Om vi ändrar våra modeller kan vi slippa många olika symptom!
-
Flera hjärnforskare, läkare och psykologer talar om att reglera känslorna, i syfte att få bukt med till exempel smärta, migrän, magbesvär, allergi, hjärtklappning, sömnproblem, ångest och depression.
Vad innebär det då, att reglera sina känslor? Ska vi skärpa oss, lägga band på oss? Nej, inte riktigt.
Välkommen till 20 minuter på temat känsloreglering för bättre hälsa!
-
Välkommen till ett mellanavsnitt under sommaren.
Är det mer skadligt att sakna sociala kontakter än att röka 15 cigaretter om dagen, och mer skadligt än att vara alkoholberoende? Är det mer skadligt att sakna sociala kontakter än att inte motionera och farligare än att vara överviktig?
Detta menar Katarina Blom i boken Tillsammanseffekten. Om man tar hänsyn till kvaliteten på relationerna, visar sig hälsoeffekten vara än större.
En person med många sociala roller är mindre benägen att utveckla förkylningssymptom om virus droppas i näsan, än en ensam person.
Hör också om att möss i ensamhet utvecklar fetma och diabetes 2.
Det är dock, återigen, viktigt också hur relationerna ser ut. Kvaliteten på en parrelation ger utslag på hjärt- och kärlsystemet, hormonsystemet, stressnivåerna och immunförsvaret.
Katarina Blom skriver också om det svenska TV-programmet om fyraåringar på äldreboende och hur en boende där gick från att vara självmordsbenägen till att vilja leva till hundra år. En annan äldreboende på boendet led av demens vid projektets början och bedömdes efter projektet bara ha en mild kognitiv störning.
Meditation
I en studie nåddes lägre risk för inflammation och lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar tack vare endast en timmes meditation per vecka. Hör om hur vagustonen och andra markörer för hälsa förbättrades.I det här avsnittet behandlar vi farorna med att linda in oss i bomull. Vi behöver mening med tillvaron för att leva i hälsa. Att fylla livet med mening kan innebära vissa risker, men det vi har att vinna kan vara mer värdefullt.
Katarina Blom talar även hon om vikten av att våga sig sårbar för att skapa goda relationer. Detta i sin tur torde leda till bättre fysisk hälsa. Se gärna denna podds avsnitt 12 Våga visa vem du är.
Välkommen till en knapp halvtimme med tänkvärd forskning. -
Rahul Jandial är hjärnforskare och hjärnkirurg. I det här avsnittet återger jag det han säger om hur vi kan må bättre genom att reglera våra känslor. Att släppa ut sina känslor, att jobba med sin andning, meditera, ha positiva relationer och aktiviteter, samt tänka på kost och motion, det är konkreta exempel på hur vi kan göra det, enligt Rahul Jandial.
Vi talar också om kopplingen till epilepsi, tourettes, tvångshandlingar och depression.
Välkommen till ett avsnitt som kan vidga perspektiven.
-
Mia Elmlund har skapat Sensingyoga, ett sätt att hitta tillbaka till våra medfödda rörelser.
Jag har den stora äran att här ge er en fascinerande och fin timme med Mia, där hon berättar hur hon, med hjälp av sträckningar, skakningar och vridningar, har blivit fri från svåra smärtor och nu blommar för fullt.
https://www.instagram.com/sensingyoga.se/
https://www.facebook.com/groups/2676203492680734
https://www.youtube.com/channel/UCI9YsH3qmeMkPHzeqvjblZQ/videos
www.sensingyoga.se
-
Just nu jobbar jag med att börja visa vem jag egentligen är. Det känns som att det hör ihop med min fysiska hälsa. Plötsligt snubblar jag över smärtpsykologen Callie Klebanoff, som berättar att hon ser just detta som en viktig del när vissa av hennes patienter ska bli fria från neuroplastiska symptom. Hör mig prata om detta, och annat som hon (och jag) har kommit fram till.
-
I det här avsnittet berättar jag om den KBT jag gick i under min sjukdomstid. Behandlingen rimmar väl med det neuroplastiska och holistiska perspektivet. Kanske har jag KBT:n att tacka för en stor del av mitt tillfrisknande.
-
Ett redskap som kan vara viktigt för oss med långvariga symptom, är meditation. Här får du en meditation med inslag av sensingyoga, chakran och somatisk spårning. Hoppas att du gillar den och att den hjälper dig att gå till lugn, ro, trygghet, sunda relationer och kreativitet!
- Show more