Episodes

  • Echt verbinden met anderen vraagt om zelfreflectie en zelfkennis, omdat het om contact maken op een dieper niveau gaat. In een zuivere verbinding is er namelijk contact waarin alle verbinden partijen zich kunnen voeden, opladen en zich geliefd en erkend voelen. In deze episode drink ik een theetje met Melany Esajas; (Sociaal) ondernemer en de oprichter en eigenaar van The Livingroom Talk en Melle’s Mussage.

    Melany neemt ons mee in haar reis van verbinden met anderen én hoe dat steevast resulteert in zelfonderzoek. Heel open en transparant deelt zij hoe deze journey eruit ziet voor haar en waarom ‘zichzelf leren kennen’ ook schaamte en schuldgevoelens opriep.

    Om veilig te verbinden met een ander, is het nodig te onderzoeken welke oude patronen jij meeneemt in huidige relaties en verbindingen én zicht te krijgen op wat er speelt in jou. Om volledige verantwoording te kunnen nemen voor alles wat je doet, de gevolgen van jouw keuzes en de mensen die jij in jouw leven toelaat is het dus belangrijk om goed met jezelf in verbinding te staan. Verbeter de wereld, begin bij (de connectie met) jezelf!

  • Leuke ontmoetingen met onbekende mensen, we maken het allemaal wel een keertje mee. Op het treinstation, in het park, op een feestje lekker een gesprek aangaan, herkenbaar?

    Ik dronk een theetje met Milo Yard, Architect en oprichter van De Dineravond. Milo vertelt over het spontane ontstaan van De Dineravond na een gezellig avondje nababbelen met vrienden en vrienden van vrienden. Er bleek behoefte aan meer gezellige onderonsjes met nieuwe ontmoetingen. Het ijzer werd gesmeed ét voila de eerste editie van de Dineravond was een feit.

    In ons gesprek neemt Milo ons onder andere verder mee in zijn filosofie achter De Dineravond, vertelt waarom je alleen kunt aanschuiven op referentie, maar deelt ook waarom het volgens hem een uitdaging is om de diaspora in één ruimte te krijgen.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Sneakers, de meeste van ons hebben wel een paar in de kast liggen. De grote merken krijgen vaak grote aandacht, maar er zijn ook aardig wat kleinere en minder bekende sneaker brands die lekker aan de voet zitten. Hoeveel van ons staan eigenlijk nog stil bij het verhaal achter de brand? Vaak kiezen wij voor de sneaker die het best past bij het aanzien dat wij willen uitstralen. In deze episode drink ik een theetje met Lorenzo Fraser, eigenaar van LOCHE Footwear die de stoute schoenen aantrok en zijn eigen brand startte. Lorenzo, die eerst startte met het doorverkopen van bestaande merken, neemt ons mee in zijn journey. Van de totstandkoming van zijn brandnaam tot aan het openen van zijn eigen showroom. De start van zijn eigen brand verliep niet geheel zonder hindernissen, maar inmiddels heeft hij de lessen kunnen omarmen. Nu hij zelfs zijn eigen showroom heeft en een aardige naam begint te maken deelt hij graag waar een starter op kan letten om sommige hindernissen te voorkomen of hoe deze te managen.

  • Echt luisteren naar een ander is best moeilijk. Onze gedachten bepalen namelijk onze reactie op de ander. Deze gedachten zitten vaak vol met interpretaties, oordelen en veronderstellingen waardoor je meer met jezelf dan met de ander bezig bent. Pas wanneer wij onze eigen oordelen aan de kant zetten kunnen wij volledig luisteren naar wat de ander zegt. In deze episode drink ik een theetje met mijn bestie Saskia Sambo - Kingsale. We hebben het over liefdevol communiceren in de brede linie. We hebben het over communicatie in relaties; ouder-kind, vriendschappen maar ook werk gerelateerde communicatie en communicatie met jezelf.

    De manier waarop je met jezelf communiceert is vaak een reflectie van hoe jij naar buiten toe communiceert en vice versa. Ook hebben wij het over de manier waarop er op het internet met elkaar en helaas ook over elkaar wordt gecommuniceerd. Ongezouten meningen worden gevraagd en ongevraagd gespuid en men lijkt voorbij te gaan aan het feit dat de beoordeelde een werkelijk mens is. Tijd om stil te staan bij liefdevolle communicatie, we zijn er tenslotte allen bij gebaat.

  • Incest en seksueel misbruik is voor de meeste mensen een zeer traumatische ervaring. Het is een ervaring die beschadigend is voor het slachtoffer en eventuele generaties die voortkomen, maar ook voor onderlinge verstandhoudingen en familierelaties. In deze episode drink ik een theetje met Rita Gemerts die haar persoonlijk verhaal deelt over het seksueel misbruik door haar eigen vader. Rita trekt de beerput over incest en seksueel misbruik open met de intentie de ogen te openen van hen die bewust en onbewust blind zijn voor de gevolgen. De impact is verstrekkend, het trauma beïnvloed oftewel belemmerd op diverse levensgebieden van slachtoffers.

  • Er zijn verschillende redenen waardoor mensen in de schulden komen. Het meest voor de hand liggend is een problematische schuldsituatie bij huishoudens met een laag inkomen, maar ook huishoudens waar er in principe voldoende inkomen is kan dit gebeuren.

    In deze episode drink ik een theetje met ervaringsdeskundige Cherida Romy die haar verhaal en ervaringen met betrekking tot het schuldhulpproces heeft opgetekend in haar boek 'Van schuldeiser naar schuldenaar.'

    Cherida is werkzaam geweest in de financiële sector en belandde door een samenloop van omstandigheden in de schulden. Cherida neemt ons mee naar de tijd dat zij zelf nog niet durfde te praten over haar financiële situatie en hoe zij tegen muren van onbegrip is opgelopen op het moment dat zij de stoute schoenen aantrok en wel om hulp vroeg. Ook deelt Cherida de mensonterende kant van het schuldhulpsysteem die zij heeft ervaren én waar in haar optiek nog duidelijke verbeterpunten liggen voor gemeenten en instanties. Inmiddels kan Cherida met trots zien hoe deze periode haar uiteindelijk heeft gevormd tot de sterke vrouw die zij nu is. Haar boek is een hulpmiddel voor zowel schuldenaren als instanties. Haar verhaal én die van vele anderen laat zien dat er voldoende ruimte voor verbetering is aan beide kanten.

  • Economie gaat over meer dan geld, het gaat ook over keuzes maken, financieel inzicht, cultuur, mindset, (koop)gedrag, ondernemen en meer. Een gezonde economische mindset geeft je de vrijheid tot een welvaartstoestand te komen waar de generaties die uit jou voortvloeien hun voordeel mee kunnen doen. In deze episode drink ik een theetje met Archie Groenewoud; schrijver van het kinderboek Kindernomie. Acrhie neemt ons mee in de totstandkoming van het kinderboek en het belang van het tot volle ontwikkeling laten komen van economisch inzicht bij kinderen. Ook zet Archie uiteen waarom het belangrijk is te beseffen welke rol je als individu en groep in de maatschappij inneemt. Kindernomie is een educatief boek voor kinderen vanaf 8 jaar om samen met hun ouders/verzorgers te lezen.

  • Voor veel mensen is afvallen om lichamelijk fit te worden een belangrijke reden, maar afvallen verkleint bij overgewicht ook de kans op gezondheidsproblemen of ziekten.

    In deze episode drink ik een theetje met Deborah Babel; Docent, Coach, Mentor en Sociaal ondernemer. In 2022 nam Deborah deel aan het programma Leverstijl waarin zij de journey aanging om haar relatie met voeding te onderzoeken en aan te passen voor een gezondere leefstijl.

    Deborah neemt ons mee terug in de tijd waar zij haar eerste bewuste keuze tot verandering van haar voedingslifestyle maakte en de reacties van haar omgeving hierop. Ook deelt Deborah openhartig hoe haar gewichtstoename haar in een isolement bracht en het punt dat de ommekeer bracht.

    Deelname aan het programma Leverstijl heeft Deborah nog bewuster gemaakt dat gedragsverandering ten behoeve van een gezonde eetlifestyle, alleen met kennis over het gedrag en een positieve attitude ten opzichte van het gedrag een hoge kans van slagen heeft.

  • In de loop der jaren zijn er steeds meer personen en organisaties bewustwordingscampagnes en initiatieven gestart om het taboe rond kanker te doorbreken. Kanker hebben en in behandeling zijn voor kanker is niet alleen slopend voor het lichaam, de psyche en mentale gesteldheid van de gediagnosticeerde maar ook voor de naasten is het psychologisch en emotioneel zwaar.

    Ik dronk een theetje met Jurgen Boerleider; Sportmasseur en oprichter van Stichting De Gouden Handen. Stichting De Gouden Handen creëert bewustwording over alle vormen van kanker en zet zich in voor het welzijn van ieder individu. In deze episode richten wij ons voornamelijk op prostaatkanker. Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. Jurgen deelt zijn ervaring met het verlies van dierbaren en welke emotionele stress hij heeft ervaren doordat de ziekte niet bespreekbaar was. In dit gesprek neemt Jurgen ons mee in de gevoelens van angst, woede, triestheid, hoop, onbegrip en teleurstelling waar hij als nabestaanden door werd overspoeld. Het willen openbreken van de taboe door middel van diverse bewustwordingscampagnes waarbij voorlichting en verbinding een belangrijke rol spelen heeft uiteindelijk geresulteerd in de oprichting van Stichting De Gouden Handen.

  • Vrouwelijk leiderschap betekent voor mij leiden vanuit authentieke waarde en vrouwelijke kracht. Mijn referentiekader van vrouwelijke kracht is de balans van directieve en toegankelijke en stimulerende kracht die vrouwen in mijn omgeving, opvoeding en netwerk van nature lijken te bezitten. Ik geloof dan ook dat er een verschil is tussen vrouwelijk en mannelijk leiderschap.

    Ik ging in gesprek met Caroline Glasbergen, auteur, spreker en founder van het platform New Female Leaders die niet gelooft in vrouwelijk of mannelijk leiderschap omdat de benaming aan gender gekoppeld wordt en dus voor verwarring kan zorgen. Caroline richt zich hierdoor liever op masculiene en feminiene waarden.

    Caroline zet uiteen welke wetenschappelijke onderzoeken zij hiervoor als basis neemt en waarom het zo belangrijk voor onze maatschappij is om de feminiene waarden in leiderschap meer te omarmen.

  • Alles en iedereen heeft een verhaal, ook jouw foto. Foto’s vertalen het verhaal van een situatie, emotie of gebeurtenis of misschien jouw product of dienst die jij wilt delen met (een deel) van jouw kring, doelgroep of soms zelfs breder: de wereld.

    Ik dronk een theetje met Branding Strateeg Jefren Mesa. In dit gesprek geeft Jefren ons een blik door zijn lens en de manier waarop hij zijn klanten uitdaagt zichzelf op een authentieke manier te presenteren.

    Jefren deelt zijn persoonlijke ervaring die ertoe heeft geleidt fotografie en dus branding op een heel andere manier te benaderen. Door de juiste vragen te stellen voordat Jefren achter de lens kruipt laat hij de foto spreken zonder woorden te gebruiken.

    Een niet te missen conclusie is, belangrijker dan jou mooi op de foto te laten staan, Jefren ervoor zorgt dat jouw foto het verhaal verteld dat jij werkelijk wilt delen.

  • Iedereen blinkt ergens in uit! Het mooiste is wanneer je als ouder het talent van je kind herkent en het kind de ruimte krijgt hierin te groeien. Ik dronk een theetje met Wereldmuziek Violiste Shauntell Baumgard, die hier een mooi voorbeeld van is.

    Shauntell neemt ons mee in haar wereld en deelt met ons de weg naar haar successen evenals de uitdagingen waarmee zij op jonge leeftijd geconfronteerd werd. Van een voorbeeld zijn tijdens oefening tot aan het achterin geplaatst worden bij het orkest optreden, zij heeft het meegemaakt en het haar niet in de weg laten staan te groeien in haar talent.

    Mede dankzij haar doorzettingsvermogen, geloof in eigen kunnen en liefdevolle achterban kan zij vandaag de dag van als voorbeeld voor jongeren van kleur fungeren.

  • De geboorte van een kind is één van de meest impactvolle gebeurtenissen in het leven van nieuwe ouders. Vaak de meest grote levensverandering waar je je eigenlijk nooit helemaal op kunt voorbereiden. Moeders hebben als drager van het ongeboren kindje een voorsprong wanneer het gaat om de eerste kennismaking met veranderingen. Juist omdat vaders dit proces anders beleven ging ik in gesprek met mijn zoon Darren Klipsteen, die sinds kort naast de titel 'De knapste man van Rotterdam' ook de titel 'Papa' draagt. Darren neemt ons een beetje mee in zijn proces in deze nieuwe fase en staat stil bij deze mooie nieuwe ontwikkeling en hoe hij omgaat met wat hij nu écht belangrijk vindt in het leven en de mogelijke uitdagingen van het vaderschap. Hij licht een beetje toe, voor zover dit kan in deze prille fase, hoe hij deze nieuwe fase samen met zijn grote liefde Nafayah wil vormgeven. Maar ook welke dingen hij voor ogen heeft om te doen om hun zoon positief te vormen en te beïnvloeden. Vader worden is ook een mooi moment om stil te staan bij jezelf en je eigen leven. Wat vond je vroeger zelf belangrijk als kind? Hoe kijk je terug op je eigen vader en je jeugd? Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt wat voor type vader je wel en ook absoluut niet wil zijn, is de kans groter dat je hier ook naar zult handelen..

  • Familieopstellingen is een manier om inzicht te krijgen in jouw eigen plek in een systeem en je verhouding met de anderen en de patronen binnen dat systeem. In deze context wordt met het systeem bedoeld de dynamiek in relatie tot familie, werk en of vrienden. Tijdens een familieopstelling worden de verborgen dynamieken binnen een familie zichtbaar. Opeens begrijp je waarom sommige privé en zakelijke relaties wel of niet soepel verlopen en hoe je hier verandering in kunt aanbrengen. In deze episode drink ik een theetje met Digna van Lint; coach en trainer Traumahealing en familieopstellingen. Om familieopstellingen te kunnen begrijpen heb ik zelf een sessie ondergaan. En hoe cliché het ook mag klinken, je moet het inderdaad zelf ervaren om de bijzondere werking van familieopstellingen te kunnen begrijpen. In ons gesprek legt Digna uit hoe je met behulp van familieopstellingen belastende patronen kunt doorbreken en oude pijn tot aan generationeel trauma los kunt laten.

  • Vrouwencirkels kenmerken zich door de verbinding van vrouwen in een open, veilige en sacred space waarbij kracht en kwetsbaarheid met elkaar wordt gedeeld. Of het nu om persoonlijke of zakelijke onderwerpen gaat, er wordt naar elkaar geluisterd. Je kunt het vergelijken met een stukje therapie en sisterhood, waardoor je je gesterkt en gesteund voelt om de uitdagingen van het leven het hoofd te bieden.

    In deze episode drink ik een theetje met Sjamanistisch priesteres; Tamara Blikslager. Tamara vertelt over het pad dat zij heeft afgelegd om steeds dichter bij 'De Bron' te werken en zich bezig te houden met haar roeping. Tamara neemt ons mee naar het begin van haar reis en deelt waar het haar en de vrouwen die zij mag bijstaan, tot nu naartoe heeft geleid.

  • Kinderen die zonder ontbijt naar school gaan, kinderen die kansen missen om hun talenten te ontplooien doordat ouders de financiële middelen missen en de wegen naar hulp niet kennen. Het is geen ver van je bed show, deze kinderen wonen namelijk gewoon hier in Rotterdam. Armoede in Rotterdam, het bestaat wel degelijk.

    Ik dronk een theetje met Vanessa Umboh; oprichter van stichting Stem zonder Gezicht en strijder voor 40.000 Rotterdamse kinderen die in armoede opgroeien. Vanessa probeert mensen vooral bewust te maken van wat armoede is en hoe schrijnend de situatie in Rotterdam is. Dat opgroeien in armoede een impact heeft op een positieve mindset en dus ook op het zelfvertrouwen van een kind is niet ondenkbaar.

    Omdat Vanessa zelf ook weet hoe het is om van weinig rond te komen en hoe belangrijk het is dat er mensen zijn die jou 'zien' zet zij zich in voor deze kwetsbare doelgroep. Met haar diverse projecten en haar boek 'Moeder van 40.000 kinderen' spoort zij alle rotterdammers aan om onderdeel van de oplossing te worden door, waar mogelijk te geven en te delen met elkaar.

  • Bij armoedebestrijding wordt over het algemeen uitgegaan van primaire levensbehoeften op basisniveau. Nog te weinig gezinnen maken gebruik gebruik van de middelen en mogelijkheden om hulp te ontvangen. Vaak merk je dat er een sociaal maatschappelijk oordeel geveld wordt wanneer jongeren uit gezinnen met een financieel tekort, toch bezwijken onder de sociale druk waarbij designerkleding en schoeisel als status wordt gezien. Wanneer er een gezonde balans is naar de wens om ‘erbij te horen’, zou deze behoefte niet perse erg hoeven te zijn.

    Ik dronk een theetje met Runell Martes; Ambulant Jongerenwerker en Wijkraadslid van Hoogvliet. Runell heeft speciaal voor jongeren uit minder bedeelde gezinnen een sneaker actie opgezet. Hiermee heeft hij maar liefst 832 sneakers gedoneerd gekregen. Ook Footlocker heeft een prachtige donatie gedaan. Dat er wat mooie designerschoenen tussen zaten was een leuke bijkomstigheid. Zijn doel was in eerste instantie om goede schoenen die niet (meer) worden gedragen een goed thuis te kunnen geven en de barrière open te breken waar het hulp vragen en hulp bieden betreft.

  • Hoe bewust zijn wij wanneer het om onze kledingkast gaat? De mode industrie is één van de meest vervuilende industrie. Gekochte kleding wordt soms maar 1 keer aangetrokken en sommige kledingstukken zelfs helemaal niet. Ik dronk een theetje met Megaidi Pinas, founder van Borrow a Brand. Megaidi deelt met ons waarom wij op zijn minst bewuster zouden moeten worden van ons koopgedrag. Ook vertelt ze over de nieuwe manier van consumeren waar wij als maatschappij naartoe bewegen. Deeleconomy is al een bekend begrip wanneer het aankomt op bijvoorbeeld milieuzaken. Doordat de kledingindustrie op zowel mens als planeet een grote impact heeft is het idee van Borrow a Brand bijna een logisch gevolg te noemen. Hoewel kleding steeds meer wordt voorzien van duurzaamheidslabels zie je dat er toch meer focus ligt op het label voor milieu dan op mensenrechten. Megaidi deelt hoe zij met Borrow a Brand bijdraagt aan een duurzame kledingindustrie en vrouwen voorziet van flexibiliteit en een geweldige look.

  • Je hebt vast wel eens de term voorbij horen komen, of misschien ook wel eens zelf gebruikt, 'ik word geleefd'. Regisseur van je eigen leven zijn betekent zelf leiding en sturing aan jouw leven geven. Het is een vorm van persoonlijk leiderschap. Om goed regie te kunnen voeren over jouw leven is het noodzaak jezelf goed te kennen en te weten waar je voor staat. Verantwoordelijkheid nemen over alle aspecten van jouw leven, the good, the bad and the ugly helpt hierbij.

    Ik dronk een theetje met Reggery Gravenbeek; filmproducent en jongerencoach. Reggery is op jonge leeftijd in de criminaliteit terechtgekomen. Zijn tijd in detentie verschafte hem veel tijd om na te denken over zijn keuzes en de oorsprong hiervan. Reggery deelt zijn ervaring nadat het leven hem een nieuwe richting opduwde. Zijn nieuw ingeslagen pad is er één waarbij hij vandaag de dag ook Rotterdamse jongeren, met name jongeren van Rotterdam Zuid, op een speelse manier nieuwe inzichten brengt en andere kernwaarden. Reggery is de winnaar van de categorie 'Leven op Zuid' van ZieZuidAwards. Een mooie erkenning voor het werk waar hij zich met veel liefde voor inzet.

  • Ex-gedetineerden hebben de juiste begeleiding nodig om weer goed terug te kunnen keren in de maatschappij. Niet iedereen heeft dezelfde mindset om het vlammetje van intrinsieke motivatie geheel zelfstandig aan te wakkeren. Ik ging in gesprek met Martin Miles; Motiverende spreker, ervaringsdeskundige en mede oprichter van bemiddelingsbureau Team Enkelband.

    Bij Team Enkelband wordt uitgegaan van de filosofie dat iedereen op zijn eigen manier iets positiefs kan toevoegen, mits ze de juiste mogelijkheden en begeleiding krijgen. Martin en zijn team bieden deze mogelijkheden en begeleiding evenals andere services aan met als doel om ex-gedetineerden en jongeren op het rechte pad te houden.