Episodes
-
I Göteborg regnar det i genomsnitt var tredje dag. Därför vill Rain Gothenburg göra Göteborg till världens bästa stad när det regnar. Möt Jens Thoms Ivarsson som är konstnärlig ledare för Rain Gothenburg som drivs av Göteborgs stad och lyssna på vad som görs i stan och hur det kan bli lite roligare med regn. Göteborg satsar också på att bli en internationell förebild för hantering av skyfall- och dagvatten. Vill du läsa mer om Rain Gothenburg: http://www.goteborg2021.com/jubileumsprojekt/rain-gothenburg/. Eller följ på Instagram: @rain_gothenburg
Intervjuar gör Louise Bergman och podden produceras ideellt av Bergman Kommunikation, kontakt: [email protected]
-
Hur står det till med Göteborgs restaurangliv? Och hur har det förändrats de senaste åren? Emma Kolback, kock och delägare i Dubbel Dubbel, Folk och Sing Sing, delar med sig av sina erfarenheter och vad hon önskar för Göteborgs framtida krogliv.
Intervjuar gör Louise Bergman och podden produceras ideellt av Bergman Kommunikation, kontakt: [email protected]
-
Missing episodes?
-
Hur fungerar akutsjukvården i Göteborg och hur går det till när man kommer dit? Och hur arbetar akutmottagningarna för att prioritera och bedöma risker för att skapa en så bra akutsjukvård som möjligt och korta väntetiderna? I det här avsnittet möter vi Tobias Carlson som är läkare och akututvecklingschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Vi talar också om utmaningarna att arbeta i en ängslig och föränderlig värld.
-
Hur rolig får man vara på sociala medier? Cajsa Stina Forsberg är skådespelerska och konstnär. Hon återanvänder andras bilder och skriver text till som hon publicerar på Facebook och på Instagram under namnet bleknos. Om hon är olydig en gång till på Facebook får hon inte vara med på fem månader. Vi pratar om humor, om livet och spekulerar kring varför vi lägger ut det vi gör på sociala medier.
Caisa Stinas Göteborgstips:
Promenad: Västa Kyrkogården, Judiska kyrkogården
Besök: Spättans Antikvariat, Konstmuséet, Konstepidemin
Ät och drick: Tai Shanghai i Haga (billigt och tyst)
Häng runt: Mariaplan, Stenpiren (sol längre och båtar)
-
Emilia Sandberg och Malin Drake är två av de 30 personer som arbetar ideellt för TEDxGöteborg. Här berättar de om TEDxGöteborgs målsättning att etablera en unik mötesplats för hela stadens invånare i syfte att utbyta värdefulla idéer. Vi får också höra om den speciella TEDtalk-retoriken hur man bygger upp ett tal för att fånga en publik.
Länkar till TEDx-talks som hörs i avsnittet:
Printing life av Erik Gatenholm: https://youtu.be/TN-Y3QnaOkY
The art of focus av Christina Bengtsson: https://youtu.be/xF80HzqvAoA
-
I det här avsnittet talar vi om hur Göteborgs stadsbyggnad kan bli ännu bättre, om trygghet, västlänken, favoritfasader och vad det finns att lära av historien.
Jag kom i kontakt med Hans Bjur när han vann priset för årets Göteborgsbok 2018 för Lilienbergs stad. I det här avsnittet träffar jag Hans och hans fru Gunilla Linde Bjur. De är båda arkitekter och har varit professorer på Chalmers, Hans i stadsbyggnad och Gunilla i arkitekturens kultur och kommunikation. Vilka råd vill Hans och Gunilla ge till beslutsfattare?
Böcker som nämns i avsnittet:
Lilienbergs Stad av Hans Bjur, foto: Krister Engström. Utgiven 2018 på Balkong Förlag
Arkitekter och fasader Göteborg 1850-1920 av Gunilla Linde Bjur, foto: Krister Engström. Utgiven 2013 på Balkong Förlag
Rom - arkitektur och stad av Hans Bjur och Gunilla Linde Bjur. Utgiven 2015 på Balkong Förlag
Musik:
Alf Robertson "Jag lämna mitt hjärta i Göteborg"
Sonja Hedenbratt "Stan är full av stollar"
Sven-Åke Cederhök "Gamla Goa Göteborg"
Jag som driver podden, Louise Bergman, är en vanlig göteborgare som till vardags driver kommunikationsprojekt och gör informationsfilmer. Podden drivs ideellt utav kärlek till Göteborg.
-
Ulf Merlander är närpolisområdeschef i Nordöstra Göteborg. Efter 25 år som polis tycker han fortfarande att han har världens roligaste jobb. I det här avsnittet reflekterar han över sitt ledarskap och vad som krävs för att göra ett gott arbete i särskilt utsatta områden. Vilka metoder fungerar för att människor ska få det tryggare och bättre?
-
Hur står det till med den svenska narkotikapolitiken? Hur bör behandlingsverksamheter vara utformade för personer med missbruk? Lyssna på Birgitta Göransson, psykolog, tidigare kriminalvårdsdirektör och nu samordnare för Skyddsvärnets Krismottagning. Hon blev nyligen utsedd till hedersdoktor i socialt arbete vid samhällsvetenskapliga fakulteten i Göteborg. Motiveringen lyder: "Som företrädare för kriminalvård, missbruksvård, idéburen verksamhet, samt som tidskriftsredaktör, läromedelsförfattare, föreläsare och socialpolitisk debattör har Birgitta Göransson bidragit till en fruktbar och dynamisk dialog mellan akademi och praktik inom socialt arbete. Hennes mångåriga gärning präglas av en orädd och outtröttlig kamp för marginaliserade gruppers rättigheter samt av en tro på att såväl människan som samhället kan förändras."
-
Hur kan elever trivas och prestera bättre i skolan? Hur kan ett utsatt bostadsområde bli tryggare? Hamid Zafar är rektorn som fick ordning på Sjumilaskolan i Biskopsgården, han är också debattör i integrationsfrågor och krönikör i Göteborgs Posten. Hör Hamids reflektioner kring dagens skola, att skapa ordning och trygghet, om faran med alltför låga förväntningar och missriktad välvilja, utmaningar och lösningar för utsatta stadsdelar plus mycket mer.