Episodes

  • I ukens episode fĂ„r du mĂžte en av de fremste HR-ekspertene her i Norge, nemlig professor BĂ„rd Kuvaas, som har bygget opp noen av landets mest anerkjente HR-programmer ved Institutt for Ledelse og Organisasjon pĂ„ HandelshĂžyskolen BI.

    BĂ„rd gir oss en informativ og inspirerende innfĂžring i fagfeltet Evidensbasert HR.

    Men hva er egentlig evidensbasert HR?
    En vanlig misforstÄelse er Ä sette likhetstegn mellom forskningsbasert kunnskap og evidens. Men evidensbasert betyr egentlig bare at de dataene som vi bygger vÄre beslutninger pÄ, har sin rot i en eller flere av fÞlgende kilder:

    De ansattes egne erfaringer (innsikt fra ledere og medarbeidere)Organisatoriske data (sykefravÊr, turnover, arbeidsmiljÞundersÞkelser)Innspill fra ulike interessenter (medarbeidere, linjeledere, kunder, lokalsamfunn)Forskningsbasert kunnskap (og den forskningen skal helst vÊre publisert i anerkjente tidsskrifter, sÄkalte peer-reviewed journals)


    Videre dukker vi ned i aktuelle fagfelt som motivasjon, tillitsbasert ledelse og belÞnningssystemer, der du fÄr helt konkrete eksempler fra Kuvaas sin egen forskning pÄ dette fagfeltet.

    PS. Det er litt bakgrunnsstÞy fra en byggeplass som vi dessverre ikke fikk fjernet fra lydfilen. Gjelder kun i fÞrste del, sÄ blir det mye bedre i siste halvdel av episoden.

  • I februar fikk jeg en litt uventet og veldig hyggelig telefon. En begeistret HR-leder fortalte om hvordan hun hadde lastet ned ny-som-lederguiden pĂ„ leonda.no sommeren 2023, og at hun og en kollega nĂ„ hadde designet og satt i gang et helt nytt program for fĂžrstegangsledere basert pĂ„ inspirasjon fra lederguiden. "

    Om jeg hadde lyst til Ă„ se hva de hadde laget?"

    "Ja, selvsagt"

    Og akkurat det var starten pÄ ukens episode :)

    Utrolig gÞy Ä se hvordan MÞre og Romsdal politidistrikt har designet et konkret og praktisk lederprogram, med akkurat det innholdet som nye ledere trenger. Og det beste av alt. I denne episoden fÄr du ta del i alle detaljer, fra innhold til gjennomfÞring. Her er masse inspirasjon Ä hente for deg som skulle Þnske Ä jobbe med lederopplÊring i egen virksomhet.

    Hvis du har lyst til Ä laste ned lederguiden fra Leonda, sÄ finner du den her:
    https://leonda.no/landingssider/nysomleder/

    Og skulle du ha lyst til Ă„ delta pĂ„ fysisk eller digital workshop pĂ„ temaet lederopplĂŠring til hĂžsten, sĂ„ kan du sende en e-post til [email protected] for Ă„ komme pĂ„ invitasjonslisten. Gratis digital workshop for deg som jobber med lederopplĂŠring, lederstĂžtte eller lederutvikling internt i en virksomhet.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Det er ikke hvert Ă„r det kommer ut en ny HR-bok, og nĂ„r det attpĂ„til er en lettlest og svĂŠrt aktuell bok som tar for seg HR i det norske landskapet, da er den vel verdt Ă„ omtale pĂ„ HR-podden.

    Her har vi fÄtt besÞk av forfatter Karen Modesta Olsen, professor pÄ NHH, som bÄde forsker og underviser innenfor HR-feltet. I episoden dukker vi ned i alt fra den norske arbeidslivsmodellen og hva dette betyr for HR-arbeidet, til hva som er trender i tiden.

    Du fÄr hÞre om temaer som

    Globalisering og HR-arbeidet i internasjonale virksomheterHybrid arbeidslivBÊrekraftig HRDigitalisering og hvordan dette pÄvirker HR-hverdagen


    Boken finner du i en rekke av landets bokhandler og nettbutikker, for eksempel her: https://www.akademika.no/okonomi-administrasjon-og-ledelse/hr-i-den-norske-arbeidslivsmodellen/9788202791452

  • Hva er coaching og hvorfor er det en nyttig ferdighet for deg som jobber med HR? Det er bare en av mange ting om coaching som du lĂŠrer i ukens episode med Toril Nygreen Grave. Her fĂ„r du lĂŠre forskjellen pĂ„ coachingmetodikk og det Ă„ ha et coachende mindset, hvorfor det noen ganger blir sĂ„ feil Ă„ gi rĂ„d, og hvorfor det er sĂ„ fristende for oss Ă„ gjĂžre det likevel.

    Toril gir ogsÄ helt konkrete tips til hvordan du kan utvikle et mer coachende mindset nÄr hun gjennomgÄr LEARN Coaching sin egen coachingmodell og forklarer de ferdighetene som ligger til grunn i modellen. Her kan du se coachingmodellen som hun snakker om i episoden: https://www.learncoaching.org/our-model.

    Perfekt for deg som er nysgjerrig pÄ coachingfaget og har lyst til Ä lÊre litt mer om dette spennende fagomrÄdet.

    ---------------------------------------------

    Toril Nygreen Grave startet TNG Consulting i 2009. Hun har tidligere jobbet som lĂŠrer i ungdomsskolen, samt 9 Ă„r i internasjonal shipping, blant annet som HR Manager. I tillegg til Ă„ vĂŠre pedagog har Toril en mastergrad i Verdibasert Ledelse. Hun er MCC* sertifisert av ICF, og har sittet 2 Ă„r som President i ICF Norge.

    Toril utfordrer mennesker til Ä vÊre det beste de kan vÊre, dette gjÞr hun bÄde som kursholder og som coach. Hun brenner for Ä se ledere utvikle seg, fordi hun vet det pÄvirker ansattes trivsel sÄ vel som bedriftens resultater.

    Toril har utviklet coacingutdannelsen LEARN Coaching sammen med en svensk kollega, og er faglĂŠrer ved Coaching Academy.

  • Denne uken er det podcast-vert Anne Lise Heide som deler fra sin hverdag som lederutvikler her pĂ„ HR-podden. Temaet er effekt av lederutvikling, og Anne Lise dukker ned i temaer som behovsanalyse, motivasjon og lĂŠringsdesign.

    Her fÄr du lÊre hvordan du kan gjennomfÞre en behovsanalyse, du fÄr konkrete tips til lÊringsdesign og rÄd til hvordan du kan styrke deltakernes motivasjon for lÊring og utvikling.

    Episoden er egnet for deg som har ansvar for lederutvikling i en virksomhet, eller for det som jobber med lederkurs og programmer.

    Leonda planlegger for tre webinarer om lederutvikling i nĂŠr fremtid.

    24.05.24 Hvordan mÄle effekt av lederutvikling10.06.24 Lederen som teamutvikler26.06.24 Slik bygger du en robusthet og resiliens i organisasjonen

    Signer opp pÄ vÄr e-post liste sÄ fÄr du invitasjon til kommende events med Leonda. GÄ til leonda.no/fagtips for Ä registrere deg pÄ e-post listen.

    https://leonda.no/landingssider/fagtips/

    Vil du vÊre med pÄ webinar om "hvordan mÄle effekt av lederutvikling". fredag 24.05.24. Her er link til pÄmelding: https://www.hr-nettverk.no/webinar-effekt-lederutvikling

    Velkommen :)

  • AI har blitt det store nye innenfor de fleste yrker, og mange har allerede effektivisert hverdagen sin betydelig ved hjelp av ChatGPT eller andre AI-verktĂžy. Det store nye er generativ AI og det at kunstig intelligens er tilgjengelig for folk flest. Det har blitt noe som du og jeg kan bruke for Ă„ effektivisere og forenkle arbeidsdagen vĂ„r.

    Men hva er egentlig siste nytt pÄ AI-feltet og hvordan skal vi nyttiggjÞre oss disse verktÞyene i hverdagen. Akkurat det kommer Jarle Hildrum inn pÄ i ukens episode.

    Her snakker vi om alt fra konkrete AI-tips til eget bruk, hvordan HR bÞr forholde seg til dette pÄ et organisatorisk nivÄ og hvilken betydning AI vil ha for HR sine ansvarsomrÄder i virksomheten.

    Du fÄr ogsÄ lÊre om de siste nye appene, hvordan du kan holde et AI-hackaton internt i din virksomhet og hva som er det beste trickset for Ä effektivisere din hverdag ved hjelp av AI.

    Tusen takk til Jarle Hildrum for en inspirerende oppdatering og en hel rekke konkrete og gode rÄd til hvordan vi som jobber pÄ HR bÞr forholde oss til AI-trenden og hva det kan vÊre kjekt Ä vÊre oppmerksom pÄ.

    Jarle Moss Hildrum er direktĂžr ved Deloitte Consulting Norge, hvor han spesialiserer seg HR-analyser og anvendelse av generativ AI innenfor HR-sektoren.

    Jarle er opprinnelig forsker med doktorgrad i innovasjonsledelse og jobbet 10 Ă„r i Telenors forsknings og innovasjonsavdeling fĂžr han kom til Deloitte.



  • FĂžler du deg noen ganger litt overveldet i jobben din? Er det mange som vil ha en liten bit av deg, og for lite tid til Ă„ gjĂžre alle oppgavene? Da kan du ha stor glede av ukens episode med Cecilie Thunem-Saanum.

    Cecilie er en av Norges fremste eksperter pÄ tidsstyring og hvordan skaffe seg en god arbeidshverdag, og i denne episoden deler hun noen av sine tips for en god hverdag og et godt liv.

    Her fÄr du lÊre om tidsbuffere, hvordan si nei pÄ en vennlig mÄte, og hvorfor det er sÄ viktig Ä riste av seg den "fattige fÞlelsen" etter en hektisk dag der minuttene og timene forsvant som dugg for solen.

    Du fÄr lÊre om selvpÄlagte tidsfrister og hvorfor det er sÄ viktig Ä holde de fristene du setter for deg selv, pluss mye, mye mer som handler om tidseffektive hverdager og det Ä skape plass for det livet du Þnsker deg.

    Ta del i praktiske eksempler og verdifulle rÄd fra foredragsholder og coach Cecilie TS.

    -----------------

    Cecilie Thunem-Saanum er en prisvinnende foredragsholder innen kommunikasjon og tidsstyring. Hun er ogsĂ„ forfatter, rĂ„dgiver, mentor, mor og isbader – og hun jobber bredt med bĂ„de offentlige og private virksomheter, med hele landet som arbeidssted.

    Uansett hvilken rolle Cecilie er i, lever hun etter det samme prinsippet: GjÞr mer av det du tror pÄ. Tro mer pÄ det du gjÞr. Foredragene hennes kjennetegnes av en lÞs tone, stram regi og klare mÄl. Hun er opptatt av Ä gi deg verktÞy som kan tas i bruk i hverdagen, og som er realistiske og gjennomfÞrbare.

    Les mer om Cecilie pÄ ceciliets.no

  • I januar 2012 ga Henning Bang og Thomas Nesset Midelfart ut boken Effektive Ledergrupper, en bok som senere har blitt et sentralt fundament og rammeverk for de aller fleste konsulenter som jobber med ledergrupper og ledergruppeutvikling. Det er forhĂ„pentligvis ogsĂ„ en favorittbok i hyllen til mange norske toppledere.

    Duoen Bang & Midelfart har hÞstet betydelig anerkjennelse for sitt arbeid med norske ledergrupper, bÄde for publikasjoner og for den forskningen de har bidratt med pÄ dette feltet. BÄde Thomas og Henning jobber som konsulenter og har bidratt til utvikling av en rekke toppledergrupper i privat og offentlig sektor.

    De har i tillegg bistÄtt til Ä utvikle gode og praktiske konsulentverktÞy innenfor dette fagfeltet, og de holder egne train-the-trainer programmer for konsulenter og HR-ledere som Þnsker Ä Þke sin kompetanse pÄ fagfeltet.

    I episode 125 fikk du mÞte Thomas Nesset Midelfart her pÄ HR-podden, og i denne episoden mÞter du hans makker, Henning Bang.

    ---------------

    Henning er sivilÞkonom og psykolog, spesialist i organisasjonspsykologi og har doktorgrad i psykologi. Han er professor ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo, der han underviser og forsker pÄ effektivitet i lederteam og grupper.

    Henning har drevet eget konsulentselskap siden 1986 og bistÄtt utallige norske organisasjoner i stÞrre og mindre endringsprosesser. Hans spisskompetanse er utvikling av ledergrupper, ledere og organisasjonskultur.

    Henning er ogsÄ en ettertraktet foredragsholder, bÄde i nÊringslivet og pÄ universiteter og hÞyskoler.

  • I ukens episode av HR-podden fĂ„r du en smakebit pĂ„ en helt ny bok innenfor fagfeltet kompetanseutvikling. En bok som lanseres i bokhandelen eksakt samme dag som vi slipper denne episoden :)

    Boken Dynamisk kompetanseledelse ufordrer den litt mer tradisjonelle tilnĂŠrmingen til fagfeltet kompetansestyring.

    Boken skiller mellom strategisk kompetansestyring og dynamisk kompetanseledelse, og stiller spÞrsmÄl med om den tradisjonelle tilnÊrmingen til kompetanse fungerer i dagens endringstakt og et stadig mer omskiftelig samfunn.

    Den utfordrer ogsÄ vÄr forstÄelse av kompetansebegrepet, og om det egentlig er et fenomen som kan veies og mÄles, slik at vi kan planlegge for Ä fylle kompetansehull i organisasjonen, eller om vi mÄ tenke helt annerledes og mer dynamisk om kompetanseledelse i en virksomhet.

    La deg inspirere til en ny mÄte Ä tenke kompetanse pÄ, nÄr du mÞter de nybakte forfatterne Olav Johansen og Tor Endre Gustavsen i ukens episode av HR-podden.

    PS. Boken Dynamisk Kompetanseledelse finner du bl.a. hos Fagbokforlaget.

    ---

    Tor Endre Gustavsen er leder for avdelingen Kompetanse og kultur i Skanska Norge. Han er utdannet cand.paed. ved Universitetet i Oslo, har etterutdanning i personalledelse og 25 Ärs erfaring med opplÊring, organisasjons- og lederutvikling fra nÊringslivet, bÄde i Norge og internasjonalt.

    Olav Johansen er fĂžrstelektor i organisasjon og ledelse ved Kristiania og Universitetet i SĂžrĂžst-Norge, og partner i Knowledge Management Company. Han er utdannet cand.paed. ved Universitetet i Oslo med etterutdanning i organisasjonspsykologi fra BI. Han har 15 Ă„rs erfaring fra nĂŠringslivet fĂžr han begynte i akademia i 2013.

  • Mange har sikkert hĂžrt om den Ă„rlige Great Place to Work-rangeringen, en kĂ„ring av Norges og verdens beste arbeidsplasser.

    Men hva skal egentlig til for Ä vinne den Êrefulle konkurransen om Norges aller beste arbeidsplass? Akkurat det fÄr du vite mer om i ukens episode av HR-podden.

    Her fÄr du lÊre mer hva som ligger til grunn for den Ärlige kÄringen, hvem som er med i konkurransen og hva du bÞr satse pÄ om deres organisasjon vil jobbe med Ä utvikle en helt fantastisk arbeidsplass.

    Great Place to Work er bare et av mange verktÞy som hjelper deg til Ä mÄle hvor godt ledelse og kultur fungerer i din virksomhet. Det er et solid forskningsmessig grunnlag som ligger bak de parameterne man mÄler i undersÞkelsen, og i dagens episode fÄr du innsikt i hva det er viktig Ä satse pÄ om dere vil tilby en unik arbeidsplass for folka dine.

    Ukens gjest er Jannik Krohn Falk. CEO i Great Place to Work Norge, og han deler sine beste tips for Ă„ bygge gode og verdifulle arbeidsplasser der folk trives.

    Aktuelle artikler som er nevnt i episoden:

    https://www.greatplacetowork.no/artikkel/medarbeiderundersoekelse/tillitsbasert-ledelse-loenner-seg

    https://www.greatplacetowork.no/artikkel/sertifisering/Ă„penhetsloven-bruk-innsikt-dere-allerede-har

    https://www.greatplacetowork.com/resources/blog/5-ways-workplace-culture-drives-business-profitability

  • Denne uken skal vi snakke om de glemte lederne. En stor gruppe ledere som verken fĂ„r nĂždvendig lederopplĂŠring, eller blir invitert inn pĂ„ bedriftens lederutviklingsprogram. Vi skal snakke om ledelse uten personalansvar.

    Vi skal snakke om prosjektledere, skiftledere, fagspesialister, stedfortredere og en hel rekke andre spesialistroller som har et viktig og sentralt lederansvar, men likevel ikke personalansvar for de folka som jobber for dem.

    Disse lederrollene er vanligere enn man skulle tro. Og det er en del klassiske utfordringer knyttet til denne type lederrolle, som vi mÄ snakke mer om. Det handler om mandat og myndighet, og det handler om lederopplÊring og kompetanse.

    Til denne samtalen har vi fÄtt med oss Vivi-Ann Hilde, lederutvikler, konsulent og god bransjekollega i Videocation. Vivi-Ann har i holdt kurs for ledere uten personalansvar i mange Är, og hun kan fortelle oss mer om hva denne mÄlgruppen trenger for Ä lykkes i rollen.
    -------------------------------------------------

    Vivi-Ann Hilde er rÄdgiver og hjelper sine kunder med Ä oppnÄ mÄl og resultater. Da trenger de kunnskap, verktÞy og selvtillit for Ä lykkes, og det Þnsker Vivi-Ann Ä bidra med. Hun er opptatt av at du som seer fÄr nyttige innspill til bruk i din jobb. Det er mÄlet enten du ser pÄ kurset i forhandlingsteknikk eller lederkursene.

    Vivi-Ann er sivilĂžkonom fra NHH og partner i konsulentselskapet Considium som er kjent for resultatledelse. Hun har halve karrieren hatt lederjobber innen markedsfĂžring i merkevarebedrifter som Orkla, Procordia og Macks Bryggeri og resten av tiden har hun vĂŠrt i konsulentbransjen i PwC, EBS og Considium.

  • For noen Ă„r tilbake kom jeg over en litt spennende kurstittel hos dagens gjest. Den gang het kurset: "Gi faen-kurs for flinke piker", men er senere dĂžpt om til "Gi-faen-kurs for flinke piker og gutter".

    Tittelen var pirrende nok til at vi inviterte Catherine Lemaréchal inn til workshop med Leonda-nettverket og lÊrte mer om hvordan manÞvrere godt i en krevende og hektisk lederhverdag.

    Og NÅ har Catherine kommet til HR-podden, for Ă„ lĂŠre deg noen kjekke effektivitets-hacks og livsnytertricks, og ikke minst fortelle litt om hva som gĂ„r sĂ„ inderlig galt som gjĂžr at vi fĂžler oss bĂ„de overveldet og ekstremt slitne til tider.

    Her er de gode rÄdene for en bedre hverdag, med aktuelle tips og konkrete Þvelser til deg som trenger Ä bli litt mindre perfeksjonist og litt mer livsnyter.

    RIKTIG GOD PÅSKE til alle HR-poddens lyttere!

    ---------------

    Catherine Lemaréchal er rÄdgiver og coach innen kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring. Catherine Lemaréchal driver eget selskap, Ticato AS og brenner for Ä hjelpe folk med Ä fÄ til mer enn det de tror at de kan.

    Hun holder foredrag, kurs, og workshops i presentasjonsteknikk, merkevarebygging, selvledelse og samspill, mÞteledelse, relasjons- og nettverksbygging samt tidsmestring. Hun fÄr tilbakemeldinger pÄ at hun er inspirerende, tydelig, fÄr folk med, og gir konkrete verktÞy som kan brukes med én gang.

    Catherine har tidligere arbeidet bl.a. i Geelmuyden Kiese og Burson-Marsteller. Hun er utdannet innen markedsfĂžring, kommunikasjon og ledelse gjennom Dale Carnegie, er NLP Certified Coach, og sertifisert i flere av FranklinCoveys programmer.

  • I januar 2012 ga Henning Bang og Thomas Nesset Midelfart ut boken Effektive Ledergrupper, en bok som senere har blitt et sentralt fundament og rammeverk for de aller fleste konsulenter som jobber med ledergrupper og ledergruppeutvikling. Det er forhĂ„pentligvis ogsĂ„ en favorittbok i hyllen til mange norske toppledere.

    Duoen Bang & Midelfart har hÞstet betydelig anerkjennelse for sitt arbeid med norske ledergrupper, bÄde for publikasjoner og for den forskningen de har bidratt med pÄ dette feltet. BÄde Thomas og Henning jobber som konsulenter og har bidratt til utvikling av en rekke toppledergrupper i privat og offentlig sektor.

    De har i tillegg bistÄtt til Ä utvikle gode og praktiske konsulentverktÞy innenfor dette fagfeltet, og de holder egne train-the-trainer programmer for konsulenter og HR-ledere som Þnsker Ä Þke sin kompetanse pÄ fagfeltet.

    I dag fÄr du mÞte Thomas Nesset Midelfart her pÄ HR-podden, og i nÊr fremtid spinner vi videre pÄ dagens tema, og da er det Henning Bang som er dagens gjest.

    --------------

    Thomas Nesset Midelfart er psykolog, spesialist i organisasjonspsykologi, og fast lÞrdagsspaltist i Dagens NÊringsliv i spalten «Lederlivet», sammen med Gitte Nesset Midelfart.

    Spisskompetanse: Utvikling av toppledergrupper og ledergrupper, evaluering og utvikling av styrer, og sparringspartner for ledere.

    Forfatter av bĂžkene "KjĂŠre leder. Slik fĂ„r du det beste ut av de fleste (Midelfart & Midelfart, 2023), "Effektive ledergrupper” (Bang & Midelfart, 2012; 2019) og "Effektive ledergrupper - for bedre udvikling, implementering og tvĂŠrgĂ„ende sammenhĂŠng" (Bang, Midelfart, Molly-SĂžholm & Elmholdt, 2015), samt flere artikler/bokkapitler om effektivitet i ledergrupper.

  • Mange opplever kultur som noe lite konkret og litt utydelig. Man snakker om at kulturen "sitter i vegga", som om det er noe som bare skjer med en organisasjon. Men sĂ„nn er det jo virkelig ikke. Kultur er et viktig og verdifullt styringsverktĂžy som hjelper organisasjoner til Ă„ nĂ„ sine mĂ„l, og da mĂ„ du vĂŠre i stand til Ă„ jobbe med kulturen som nettopp dette - et verktĂžy.

    Hvordan du gjĂžr det? Det kan du fĂ„ lĂŠre mer om i ukens episode av HR-podden. Her mĂžter du Inger-Lise GĂ„rdsrud, grĂŒnder, konsulent, erfaren leder og skikkelig nerd pĂ„ alt som handler om Ă„ fĂ„ organisasjoner til Ă„ lykkes.

    ------------
    Inger-Lise GÄrdsrud har spesialisert seg pÄ hvordan fÄ med folka pÄ den retningen som virksomheten trenger. I 20 Är har hun jobbet med ledelse og endring i ulike bransjer. BÄde i reiseliv, revisjon, forsikring og helse. I dag driver hun inWaves som bistÄr ledere med Ä fÄ med folka. Fullt fokus pÄ strategisk kulturutvikling. Hun holder foredrag, bistÄr ledere over tid og har ledersamtaler.

    I tillegg driver hun Lederhavna som er et knutepunkt for ledere. Der kan ledere finne det de trenger for videre reise. Hun er ogsÄ initiativtaker og vert i podkasten BÞlger i Drammen.

  • HĂžsten 2023 hĂžrte jeg et utrolig inspirerende foredrag pĂ„ Kompetansedagen til HR Norge. Det var et foredrag med Anna Tebelius Bodin, svensk forfatter, foredragsholder og en av Nordens aller fremste eksperter pĂ„ hjernen.

    Anna forklarer pÄ en pedagogisk og forstÄelig mÄte hva de fleste av oss har misforstÄtt om hjernen og lÊring. Hvordan vi tenderer til Ä blande sammen innholdskonsumering og faktisk lÊring, og hvilke praktiske konsekvenser dette fÄr.

    I episoden gir Anna konkrete og verdifulle tips til hvordan du kan lage kompetanseutvikling som gir Ăžnsket effekt, og hun deler noen av sine beste tricks fra egne foredrag og kurs.

    Boken vi snakker om i episoden heter: Vad varje pedagog bör veta - om hjÀrnan, inlÀrning och motivation, og denne finner du bl.a. pÄ Adlibris.no.

    --------------


    ​Anna har gett över 1400 förelĂ€sningar om hur vi kommunicerar, utbildar och leder oss sjĂ€lva och andra - i relation till vad som hĂ€nder i hjĂ€rnan. Hon Ă€r Ă€ven en uppskattad gĂ€st i poddar dĂ€r hon delar med sig av insikter som förĂ€ndrar livet för mĂ€nniskor. Hennes 5 böcker har sĂ„lt i flera tusen exemplar och Ă€r kĂ€nda för att göra komplexa Ă€mnen sĂ„ tillgĂ€ngliga att de gör skillnad i hur vi lever och kommunicerar. 2020 hedrades Anna med Ă„rets Mensa-pris för sin förmĂ„ga att göra det komplexa enkelt.

    ​HjĂ€rnan har alltid varit i fokus för Anna. Hon började sina akademiska studier med psykologi vid Lunds universitet 1999. DĂ€r kom hon i kontakt med forskning som utförts med hjĂ€lp av fMRI-kameran (Functional Magnetic Resonance Imaging), som dĂ„ var ny. Önskan om att lĂ€ra sig mer om hjĂ€rnan och mĂ€nniskan tog henne till Harvard University dĂ€r hon tog en Masterexamen och assisterade forskning inom den lĂ€rande hjĂ€rnan.

    Anna bedriver sin verksamhet med förelÀsningar och kurser i egen regi och Àr inte lÀngre knuten till nÄgon akademisk institution. Hon följer kontinuerligt forskningen för att stÀndigt hÄlla sig uppdaterad om de landvinningar som görs för förstÄelse av hjÀrnan. Ambitionen Àr att omformulera den teori som forskarvÀrlden numera etablerat som vedertagen och göra kunskapen tillgÀnglig för allmÀnheten att anvÀnda i vardagen.


  • Mange synes kultur kan vĂŠre litt ullent og udefinerbart Ă„ jobbe med. Noe som det er litt vanskelig Ă„ fĂ„ grep pĂ„, og noe som det kan vĂŠre vanskelig Ă„ endre pĂ„.

    Og nettopp derfor er det sÄ stas Ä kunne by pÄ denne episoden pÄ HR-podden. En praktisk case fra virkeligheten, som viser hvordan du kan jobbe helt systematisk med Ä utvikle en kultur som stÞtter opp under strategien og de forretningsmessige mÄlene.

    Ukens gjest er Angie Hussami Finvold fra Eika Gruppen, og det du fÄr ta del i er et bunnsolid kulturprosjekt som Angie med kolleger har jobbet med under pandemien. Her fÄr du helt konkrete tips til hvordan jobbe med forankring, kalibrering og implementering av nye verdier, samtidig som du fÄr mange rÄd til kulturarbeidet i din virksomhet.

    Episoden er sÊrlig aktuell for deg som jobber med kulturendringer i en organisasjon, men akkurat like relevant for deg som er nysgjerrig pÄ hvordan man kan jobbe for Ä bidra til at kjerneverdiene til virksomheten lever i selskapet.

    ------------------

    Eika er en allianse av selvstendige banker, og Eika Gruppen er en strategisk leverandĂžr til bankene, som leverer produkter, tjenester og stordriftsfordeler til bankene i alliansen.

    FormÄlet til Eika Gruppen er Ä bidra til Ä sikre at lokalbankene ogsÄ i fremtiden er en drivkraft for bÊrekraftig vekst og utvikling for kundene og lokalsamfunnet.


  • I 2024 har vi gleden av Ă„ introdusere deg til en ny og spennende serie om IDG her pĂ„ HR-podden. Vi har spilt inn seks episoder pĂ„ temaet IDG (Inner Development Goals) sammen med Jannecke Bugge og Anna Svanberg.

    I denne serien fÄr du en introduksjon til IDG, vi dukker ned i de fem dimensjonene: Being, Thinking, Relating, Collaborating og Acting. Du blir kjent med dimensjoner og ferdigheter i dette rammeverket, fÄr en forklaring pÄ hvordan hver dimensjon henger sammen med FN sine bÊrekraftsmÄl, og hvordan disse ferdighetene kan hjelpe oss til Ä skape en mer bÊrekraftig arbeidsplass og en bedre verden.

    Dette er episode 6 av 6, der vi dukker ned i dimensjonen Acting og ferdighetene;

    CourageCreativityOptimismPerseverance

    En svĂŠrt relevant episode og serie for deg som er opptatt av bĂŠrekraft og miljĂž, og for deg som er opptatt av Ă„ skape bĂŠrekraftige arbeidsplasser og et bedre liv.

    Aktuelle linker
    https://braveleadership.no/idgoslobravehub/
    https://www.innerdevelopmentgoals.org/
    https://idg.tools/

  • Hvert Ă„r gjennomfĂžrer Academic Work undersĂžkelsen Young Professional Attraction Index (YPAI), der de spĂžr young professionals, studenter eller nyutdannede som er i begynnelsen av sin karriere, om hva som gjĂžr en arbeidsgiver attraktiv for dem.

    MÄlet med undersÞkelsen er Ä hjelpe virksomheter og organisasjoner med Ä forstÄ hvordan man kan attrahere og utvikle morgendagens talenter, og i ukens episode av HR-podden fÄr du et innblikk i hva som er sentrale funn i denne undersÞkelsen.

    Topp 5 prioriteringer i undersĂžkelsen er
    1. Gode kolleger og et godt arbeidsmiljĂž
    2. LĂžnn og insentiver
    3. Fleksibilitet og Work-Life Balance
    4. Karriere- og utviklingsmuligheter
    5. Gode ledere og godt lederskap

    Men hva innebÊrer det egentlig i praksis? Dette fÄr du hÞre mer om i denne samtalen med Mats Furulund, som er Managing Director i Academic Work, Norge.

  • I 2024 har vi gleden av Ă„ introdusere deg til en ny og spennende serie om IDG her pĂ„ HR-podden. Vi har spilt inn seks episoder pĂ„ temaet IDG (Inner Development Goals) sammen med Jannecke Bugge og Anna Svanberg.

    I denne serien fÄr du en introduksjon til IDG, vi dukker ned i de fem dimensjonene: Being, Thinking, Relating, Collaborating og Acting. Du blir kjent med dimensjoner og ferdigheter i dette rammeverket, fÄr en forklaring pÄ hvordan hver dimensjon henger sammen med FN sine bÊrekraftsmÄl, og hvordan disse ferdighetene kan hjelpe oss til Ä skape en mer bÊrekraftig arbeidsplass og en bedre verden.

    Dette er episode 4 av 6, der vi dukker ned i dimensjonen Collaborating og ferdighetene;

    Communication SkillsCo-creation SkillsInclusive Mindset and Intercultural CompetenceTrustMobilisation Skills

    En svĂŠrt relevant episode og serie for deg som er opptatt av bĂŠrekraft og miljĂž, og for deg som er opptatt av Ă„ skape bĂŠrekraftige arbeidsplasser og et bedre liv.

    Aktuelle linker
    https://braveleadership.no/idgoslobravehub/
    https://www.innerdevelopmentgoals.org/
    https://idg.tools/

  • En gang i Ă„ret gjennomfĂžrer Evidente ved Arve Kvalsvik, HR-meldingen. En av Norges stĂžrste HR-undersĂžkelser, som tar for seg trender og utvikling innenfor HR-faget.

    390 personer har svart pÄ Ärets undersÞkelse og gitt sine perspektiver pÄ omrÄder som

    HR sine fokusomrÄder for 2024Hva er ledelsen opptatt av i 2024Hvilke HR KPI'er er viktigst i din organisasjonHvordan jobber dere med HR-analyserSmÄtt og stort om lederutviklingHvordan jobber dere med Employer BrandingHvordan jobber dere med ansattgoderHva er trenden innenfor medarbeiderundersÞkelser og pulsmÄlingerHvordan jobber virksomheten med mangfold og inkluderingHvordan jobber dere med oppfÞlging av sykefravÊr

    I denne episoden oppsummerer vi funn fra Ärets undersÞkelse og gir noen av vÄre anbefalinger pÄ hvordan fÞlge opp og bruke denne innsikten i din virksomhet.

    Laste ned HR-meldingen 2024? Du finner den pÄ evidente.no eller her: https://mailchi.mp/evidente.no/hrmeldingen2024

    Bli med pÄ digitalt morgenkaffe om HR-meldingen der vi diskuterer sentrale funn og anbefalinger? Link til pÄmelding her: https://www.hr-nettverk.no/webinar-hr-meldingen-2024

    ------------------------------

    Om ukens gjest - Arve Kvalsvik

    Arve Kvalsvik er analytiker, rĂ„dgiver og tallknuser, med en spesiell forkjĂŠrlighet for HR-faget. Arve er ogsĂ„ er grĂŒnder og stĂ„r bak analyseselskapet Evidente, og han er medgrĂŒnder i Tweakly, et verktĂžy som gjĂžr det enkelt for travle ledere Ă„ forbedre arbeidsmiljĂžet, helt pĂ„ egen hĂ„nd.

    I tillegg treffer du Arve som administrator pÄ HR-veggen, Norges stÞrste Facebook-community for alle som er interessert i HR-faget.