Episodes
-
Gulkroppshormon tillförs antingen i form av syntetiskt gestagen eller mikroniserat progesteron som kallas naturligt- eller bioidentiskt progesteron. I en hormonbehandling för klimakteriebesvär är gulkroppshormon basen tillsammans med östrogen för alla kvinnor som har livmoder.
Vi går igenom vilken funktion detta hormon har för den fertila kvinnan och vad som händer när man kommer i klimakteriet. Vi har olika känslighet för just gulkroppshormon och det går att ta på många sätt; genom spiral, kräm, plåster, tabletter och kapslar som kan tas oralt eller vaginalt. Vi går igenom när, varför och hur.
Dr Naomi Flamholc ger råden och Åsa Melin delar med sig av sina erfarenheter.
För mer och fördjupad kunskap rekommenderas avsnitt 306, 320 och 343 av Klimakteriepodden.
Följ oss gärna på Instagram @klimakteriefrågan
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I förra avsnittet gick vi igenom vad hormonbehandling är och nu fördjupar vi oss. Vi ger dig kunskap om östrogen som är huvudkomponent i klassisk hormonbehandling för klimakteriesymptom. Vi går igenom vem och hur man kan ta östrogen, vem som kan ta det och hur, vad som är bioidentiskt, hur lång tid det tar innan man får effekt, hur mycket man ska ta och vilka olika preparat det finns.
Dr Naomi Flamholc ger råd och Åsa Melin ställer frågorna.
Välkommen att lyssna och följa oss i din poddapp och @klimakteriefragan på Instagram.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Missing episodes?
-
Vi reder ut vad hormonbehandling är, vem det lämpar sig för och vad skillnaden är mellan systemisk och lokal hormonbehandling i klimakteriet. Vi talar också om vilka hormoner man kan använder och vilka symptom man kan förvänta sig minskar eller försvinner helt. Du får också veta vilka tecken som visar på att man får för mycket eller för lite östrogen i sin behandling.
Dr Naomi Flamholc svarar och Åsa Melin ställer frågorna.
Du kommer i kontakt med oss via @klimakteriefragan på Instagram.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Att se över sin livsstil är en av grundstenarna om man ska ha chansen att åldras så friskt och smärtfritt som möjligt. Avsnittet ger dig mer kunskap kring vad som går att göra själv för att lindra klimakteriesymptom, utan medicinsk behandling. Basen är att förstå vad som händer fysiologiskt i klimakteriet, men det finns mycket mer att lära sig.
Dr Naomi Flamholc ger råd och Åsa Melin delar med sig av sina erfarenheter.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur vet man om ett symptom är tecken på sjukdom, har med hormonomställningen att göra eller är en del av det naturliga åldrandet? Vad kommer gå över eller förvärras och vad kan man göra något åt? Man behöver inte acceptera att livskvaliteten påverkas negativt bara för att man är i klimakteriet. Det finns många fler symptom än vallningar och svettningar och i det här avsnittet går vi igenom de vanligaste.
Klimakteriefrågan är en podcast för dig som vill lära dig mer om kvinnans naturliga klimakterium. Åsa Melin och Dr Naomi Flamholc guidar dig.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi reder ut vilka faser klimakteriet delas in i och varför det kan vara bra att veta var man befinner sig. Klimakteriet är en lång tid i en kvinnas liv och vi är en stor skara kvinnor som befinner oss någonstans i klimakteriet samtidigt. Förklimakteriet är ett vanligt ord som många hört men det kan leda en att tro att det inte medför symptom, vilket är helt fel. Därför kan det vara bra att känns till innebörden av ord som perimenopaus och postmenopaus.
Prenumerera gärna på Klimakteriefrågan i din poddapp och följ oss på Instagram där du också kan komma i kontakt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det är inte så lätt att förklara vad klimakteriet faktiskt är. Det försvåras dessutom av att det finns flera indelningar där olika symptom ger sig till känna. Åsa Melin & Dr Naomi Flamholc reder ut begreppen och tar det från början, i det här avsnittet.
Prenumerera i din poddapp och följ oss gärna på Instagram där du också kan komma i kontakt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Genom att tala om klimakteriet bidrar vi till att normalisera, öka kunskapen och framförallt se till att alla erbjuds lättillgänglig och korrekt information. Åsa Melin och Dr Naomi Flamholc berättar varför de anser att det är så viktigt och hur deras personliga engagemang startade.
Klimakteriefrågan kommer bjuda på många intressanta och viktiga svar på både vanliga och ovanliga frågor om allt som rör kvinnans naturliga hormonomställning från fertil till icke fertil.
Prenumerera i din poddapp och följ oss gärna på Instagram där du också kan komma i kontakt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Klimakteriefrågan är podden för dig som vill ha svar på frågor som rör klimakteriets alla faser, tiden inför och efter. Du bjuds på korta avsnitt där du får kunskap om kvinnors naturliga övergångsfas, allt från symptom, hormoner, medicinska behandlingar till vad du kan göra själv för att må så bra som möjligt.
Programledare är Åsa Melin; opinionsbildare inom kvinnohälsa, föreläsare och grundare av Klimakteriepodden. Vid sin sida har Åsa Dr Naomi Flamholc, chefsläkare och grundare av vårdtjänsten Womni.se, specialiserad på kvinnors hälsa med fokus på klimakteriet.
Genom vårt stora engagemang i kvinnors hälsa med fokus på åren i och kring klimakteriet så vet vi hur mycket frågor det finns som känns svåra att få enkla och tydliga svar på. Det ändrar vi på här i Klimakteriefrågan! Prenumerera på oss i din podd-app och följ oss gärna på Instagram @klimakteriefragan
Varje avsnitt sätter fokus på en tydlig fråga som får svar baserad på vetenskap och klinisk erfarenhet av Naomi som läkare och Åsa kompletterar med egna erfarenheter och personlig kunskap.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.