Episodes
-
Det er klart for Lytternes romanpris, og som vanlig har Elisabeth lest alle bøkene. I denne episoden tar vi for oss bøkene til Kathrine Nedrejord og Kyrre Andreassen. Samtale mellom Oda Cornelia Knudsen og Elisabeth Bergstrøm.
-
Under årets første litteraturkafé snakket bibliotekar Thea Bellen Haflan om bøker ansatte på Kongsberg bibliotek IKKE anbefaler. Vi pleier å presentere bøker vi har lest og ønsker å anbefale, men denne gangen samlet vi en liste med bøker vi IKKE anbefaler av forskjellige grunner. MEN Thea prøvde å vise hvorfor du kanskje har lyst til å lese de allikevel. Vi er jo så heldige at vi har mange forskjellige lesere her på biblioteket, også blant oss ansatte. Så en bok som en ikke liker, er det en annen som er glad i, og det er veldig spennende! Godlytt!
-
Missing episodes?
-
Vårprogrammet vårt er klart, og her kan du finne ut hva vi gleder oss til å oppleve sammen med dere i første halvdel av 2025! Spennet er stort – fra Kyrre Andreassen til Ingrid Vik Lysne, fra sang til byggeklosser, fra spill til filosofi, og mye, mye mer. Velkommen inn! Presentasjon ved David Vincent og Oda Cornelia Knudsen.
-
En av vår sivilisasjons viktigste tekster er to og et halvt tusen år gammel. Hvorfor er den viktig? Og hva kan vi i dag lære av Sokrates’ forsvarstale av Platon? Samtale mellom Lise Knudsen og Oda Cornelia Knudsen.
-
Det er straks tid for Glogerfestspillene 2025! Men er alt klart? Og hva kan du oppleve under årets festival? Det, og mye mer, kan du høre om i denne episoden. Samtale mellom festivalgeneral Marit Lund Bjørnsen, kunstnerisk leder Frank Havrøy og biblioteksjef Oda Cornelia Knudsen.
-
Bli med inn i Huset sammen med Piranesi! Her finner vi underlige statuer, etasjer og nivåer, det er hav med fisk nederst, og det er bølger i trappene. Piranesi utforsker, kartlegger og tegner, men Huset er ufattelig stort. En dag oppdager Piranesi en beskjed. Det må bety at det er noen andre i Huset... Samtale mellom Kenneth Tickner og Oda Cornelia Knudsen.
-
Veldig mange bøker foregår på et gods. På hvilken måte brukes godsene, hvilken funksjon har de, hvem bor der, og hvilke fortellinger spinnes rundt godsene? Samtale mellom Oda Cornelia Knudsen og Anne-Line Hovind.
-
Julen nærmer seg, og jule-eventyr hører med! H.C. Andersens klassiker «Grantreet» er en vakker og vemodig historie med et sterkt budskap. Innlesning ved Anne-Line Hovind
-
Denne Litteraturkafeen er i sin helhet via Marguerite Yourcenars (1903-1987) mest kjente verk, Hadrians memoarer, fra 1951. Der blir vi bedre kjent med keiser Hadrians (76-138) liv og virke. Boka er slettes ikke en tradisjonell historisk roman, men en refleksjon, en bekjennelse og et slags etterskrift til hans liv – full av kloke og vakre betraktninger. Presentasjon ved Oda Cornelia Knudsen.
-
I denne episoden tar vi for oss en kompleks og spennende historisk roman, som både er ei oppvekstskildring, en kjærlighetshistorie, en slags biografi og et kriminalmysterium – og mye mer! Bli med inn i Mikael Niemis landskap i Pajala og Kengis med Koke bjørn. Samtale mellom Oda Cornelia Knudsen og Elisabeth Bergstrøm.
-
Fuglane er en av de såreste bøkene i norsk litteraturhistorie. Vi tar en nærmere kikk på Vesaas’ klassiker fra 1957, og forsøker oss også på et økokritisk perspektiv. Samtale mellom Oda Cornelia Knudsen og Bo Baker.
-
I november-utgaven av Bibliotekets litteraturkafé snakker bibliotekar Anne-Line Hovind om bøker innenfor temaet: Den der vanskelige kjærligheten. Bøkene som blir snakket om er: Geisha av Arthur Golden, Jane Eyre av Charlotte Brontë, En velskapt pike av Pia Edvardsen og Vilma-bøkene av Gudrun Skretting.
-
Vi tar for oss ei litt uvanlig bok i denne fagpraten, nemlig Long Litt Woons debut fra 2017. Stien tilbake til livet – om sopp og sorg er solgt til mange land og har nesten blitt et fenomen, mye fordi den kombinerer to helt ulike fagområder. Men fungerer det i praksis? Samtale mellom Kenneth Tickner og Oda Cornelia Knudsen.
-
Vi markerer at bibliotekets egen lesesirkel, Åpen lesesirkel, har lest 100 bøker! I denne episoden får du møte noen av de faste deltakerne, og høre om bøkene de har lest, hva de har likt og hva de ikke har likt, samt hvordan det er å være med på Åpen lesesirkel. PS: Det er plass til flere!
-
Vil du bli kjent med spennende nordiske forfatterstemmer som Kjell Westö, Tommi Kinnunen, Mikael Niemi, Sofi Oksanen og Arto Paasilinna så lytt til denne podcast. Her presenteres bøker av en finsk, en svensk, en finland-svensk og en finsk-estisk forfatter.
-
Det er tid for både allehelgen og halloween, og i denforbindelse har vi kikka nærmere på spøkelser. Hva er egentlig et spøkelse? Og hva slags spøkelser kjenner vi til gjennom historier, bøker og filmer? Samtale mellom Oda Cornelia Knudsen og Anne-Line Hovind.
-
Bli med inn i diktet Til min Gyldenlak (1845) av Henrik Wergeland. I denne episoden tar vi for oss språk, symbolikk og (minst) tre ulike måter å lese, lytte og oppleve diktet på. Samtale mellom Lise Knudsen og Oda Cornelia Knudsen.
-
Bli bedre kjent med krimbiblioteket vårt! Denne gangen trekker vi fram Tolv utemte hester av Anne Holt. Samtale mellom Kenneth Tickner og Oda Cornelia Knudsen.
-
Bli bedre kjent med krimbiblioteket vårt! Denne gangen trekker vi fram 4:50 fra Paddington av Agatha Christie. Samtale mellom Kenneth Tickner og Oda Cornelia Knudsen.
-
Bli bedre kjent med krimbiblioteket vårt! Tredje bok ut er Svenske gummistøvler av Henning Mankell – som egentlig ikke er en krim, men som er litt krim likevel. Samtale mellom Kenneth Tickner og Oda Cornelia Knudsen.
- Show more