Episodes
-
Spelmagasinens tid är över. LEVEL höll ut längre än de flesta, men 2018 valde Sveriges snyggaste, smartaste och mest inflytelserika speltidning att skriva sin egen dödsruna.
Och nu är det dags att hylla de som hyllas bör.
I det här samtalet med chefredaktören Tobias Bjarneby och redaktören Victor Sjöström går vi på djupet med LEVELs ursprung, det enorma kontaktnätet med spelindustrin, alla briljanta pennor som skrivit för tidningen och vilken sjuk skit som kan hända när chefredaktören tar pappaledigt.
Du hör ju själv att det här blir rekordmysigt!
Obs! Om du vill se oss sitta och prata med varsin poddmikrofon i ansiktet kan du se ett nedkortat videoklipp på Kraftspelens YouTube-kanal.
-
Dredge kan mycket väl vara det mysigaste fiskespelet någonsin – samtidigt som det är det omysigaste!
Uråldriga fasor och mjuka vågskvalp väntar i veckans avsnitt av Kraftspelen. Har vi dig på kroken?
Gäst: Johan Henriksson
-
Missing episodes?
-
Vid släppet: rena rama katastrofen.
Fyra år senare är Cyberpunk 2077 ett av de bästa actionrollspelen nånsin. Och expansionen Phantom Liberty är ännu bättre.
Häng med när vi besöker Night City och brottas med hjärnspöken i alla dess former.
Gäst: Markus Sköld
-
Broken Sword: The Shadow of the Templars var DaVinci-koden innan DaVinci-koden var en grej. Märkliga mord, myter om tempelriddarna och en fet komplott står på menyn – och så får vi stifta bekantskap med franska fik, irländska idisslare (läs: Guinnesspimplare) och spanska slagrutor. Mustigt blir det helt klart.
Gäst: David Nylander
-
Tv-spel handlar i (alltför) stor utsträckning om att döda människor, men Hitman-spelen har åtminstone vett nog att göra det till en konst.
Gäst: Eric Bergérus
-
Strategispelsserien Fire Emblem är djupt marinerad i episk fantasy-genren, och har en mycket spännande USP: alla karaktärer kan dö för gott, samt lära känna varandra och därmed slåss bättre i varandras sällskap ute på slagfältet. En för alla, alla för en!
Gäst: Theo Gillberg
-
Föga anade Errol Flynn och Basil Rathbone när de fäktades mot varandra i The Adventures of Robin Hood att deras spektakulära duell skulle komma att få nytt liv 50 år senare – i ett helt nytt medium. Jordan Mechner lät sig inspireras av filmmediets främsta när han skapade Prince of Persia och slutresultatet är inget annat än häpnadsväckande.
Gäst: Carl-Johan Johansson
-
Animal Crossing är en digital oas från vuxenvärlden, där vi får leva om barndomen som om den vore en saga av Astrid Lindgren. Man kan hitta och gräva upp dinosaurieskelett, man kan skicka brev till sina djurvänner, man kan gå på disco, man kan klä ut sig till detektiv, man kan inreda sitt hus som om det vore månen.
Det är livet. Som det borde vara.
Gäst: Tomas Engström
-
Rymden är stor och ogästvänlig, och som cyborg med lånat medvetande är livet ännu svårare. Citizen Sleeper kombinerar stora teman om vad det innebär att vara människa med vardagssysslor och jordnära karaktärer. Ett underbart litet spel, helt enkelt.
Gäst: Amanda & Jimmy Seppälä Steén
-
Innan Hideo Kojima blev hela världens älskling gjorde han äventyrsspel till japanska hemdatorer, som "lånade" teman, karaktärer och upplägg från amerikanska filmer – men som hela tiden hade sin egen säregna stil.
Snatcher är stundtals coolheten självt, men stundtals också raka motsatsen.
Ett minst sagt fascinerande spel.
Gäst: Johan Hallstan
-
Världens bästa spel blev ännu bättre med Tears of the Kingdom. Häng med när vi grottar ner oss i spelets revolutionerande spelmekanik och det häpnadsväckande slutresultat som fått spelutvecklare världen över att häpna över den trolldom som utövas i Kyoto. Hur är det ens möjligt att det här spelet existerar?
Gäst: Carl-Johan Johansson
-
Är Super Mario Bros 2 ett kraftspel? Och vilket Super Mario Bros 2 pratar vi om ens?
I veckans avsnitt av Kraftspelen blir det full fokus på Ludde Nordenskjölds nysläppta uppväxtskildring Aldrig Game Over och hans många underbara minnen kring just Super Mario Bros 2.
Gäst: Ludde Nordenskjöld
-
Brian Moriartys Loom var före sin tid. Till skillnad från andra äventyrsspel hade man inte mycket till övers för invecklade pussel – speldesignen var tvärtom enkel, intuitiv och smart. Det väver dessutom en ganska fascinerande historia.
Gäst: Jonas Tarestad
-
Två fullständigt tossiga typer. Ett äventyr som saknar alla gränser.
Häng med tillbaka till Lucasarts gyllene era och hoppa bungyjump genom Mt Rushmore-presidenternas näsborrar. Vilken pärs, snorgärs!
Gäst: Niklas Sintorn
-
What Remains of Edith Finch är en mustig släktkrönika som skildrar en udda familjs generationsöverskridande kamp mot psykisk ohälsa med svärta, hjärta och humor – och är en av de främsta berättelser som någonsin satts på pränt i ett spel.
Gäst: Anna Nilsson
-
Fotojournalisten Jade och hennes vresige sidekick Pey'j är en duo som heter duga. Häng med när vi tar oss tillbaka till det tidiga 00-talets kanske mysigaste samhällskritiska äventyrsspel och plåtar allt i vår åsyn.
Gäst: Daniel Gustafsson
-
Simogo gör spel som ingen annan spelstudio. Deras alster är alltid smarta, stilfulla och suveräna.
Och Lorelei and the Laser Eyes är deras magnum opus.
Gäst: Jakob Svärd
-
Jag ska rulla upp hela världen, lilla mamma.
Gäst: Anders Eklöf
-
Uteliggare som leker Mario Kart i jakt på pantburkar, vuxna män som lajvar bebisar, och husdjurskräftor som är på rymmen är bara några av de många, många utflippade ingredienser som utgör Yakuza: Like a Dragon.
Häng med på en tur till arbetsförmedlingen så ska vi göra vårt bästa att reda ut den här galenskapen – och prata om ett i många avseenden helt unikt spel.
Gäst: Alexander Rehnman
-
Animal Well är ett Metroidvaniaspel olikt alla andra Metroidvaniaspel. Här finns inga änterhakar eller springskor – utan slinkys, såpbubblor och frisbees. Som används i briljanta Rube Goldberg-minnande pussel där minutiös timing krävs.
Och hemligheter. Massvis med hemligheter.
Häng med när vi går på djupet med ett av årets allra bästa spel.
Gäst: Gabrielle de Bourg
- Show more