Episodes

  • I mange år befandt Nikolaj Nikolajsen sig i livets overhalingsbane. Han gjorde karriere indenfor sit fag, jura - blandt andet fordi han kan læse 120 A4-sider i timen og huske det hele. Han fik møderet for Højesteret, hvor han førte flere sager. Han passede også sin passion for madlavning, renoverede eget og andres huse, nød sin familie og følte sig i det hele taget meget heldig.

    Det gør han stadig i dag, men årene har gjort ham klogere på, hvem han i virkeligheden er. Meget klogere.

    Der var nemlig noget der ikke rigtigt passede ind i det succesfulde billede af det velfungerende karriere- og familiemenneske med fuld fart på: Nikolaj røg ned med flaget. Helt ned. Flere gange. Depression og stress hed det, og hver gang Nikolaj vendte tilbage til sit travle liv, var funktionsniveauet lidt lavere.

    Da han som 47-årig igen måtte slå bremserne i, havde psykologen en barsk besked til ham: ”Hvis du vender til et arbejdsliv med de samme krav som før, så overlever du simpelthen ikke,” erklærede hun.

    På samme tid bøvlede Nikolajs teenagedatter med angst og fik diagnosen autisme. Nikolaj satte sig ind i diagnosen og fik her en aha-oplevelse af dimensioner: Sådan havde han jo altid selv haft det!

    I denne podcast, som er en optagelse af Nikolajs foredrag i Kristelig Handicapforenings Forældrenetværk: Autisme og Tro (Øst) d.1. oktober 2022 fortæller han humoristisk om:

    Hvordan et blik tilbage viser, at autismen altid har været en del af hans personlighed.Hvilke glæder og resultater han kan takke sin autisme for – og hvilke udfordringer.Hvad han ville have gjort anderledes – hvis noget?Hvad de nære relationer betyder for ham – og hvad hans autisme har betydet for dem.

    I begyndelsen af sit foredrag viser Nikolaj en udsendelse, hvor Søren Ryge har besøgt og snakker med hans far, Henning Nikolajsen, som har en helt særlig samling buksbom-buske, som han omfatter med stor kærligt. Klippet varer cirka et kvarter og findes bag nedenstående link 14:20 minutter inde…

    https://www.dr.dk/drtv/se/soeren-ryge_-alle-tiders-buksbom_223782

    Indledning og indtalte spørgsmål: Kommunikationsmedarbejder i Kristelig Handicapforening, Christina Hummelmose Brorson.

  • Hvordan skal vi forstå lidelse?

    Livet er langt fra altid let – ofte er det simpelthen svært, trist og hjerteskærende hårdt. Denne episode kan ikke gøre livet lettere, men ikke desto mindre vil jeg (Christina Brorson, kommunikationsmedarbejder i Kristelig Handicapforening) hævde, at hvis du lytter godt efter, findes der i den guldkorn, som du kan bygge dit liv på. Dét er der trods alt ikke mange episoder eller podcasts, som man kan sige om.

    Teolog, Peter Søes, som jeg her taler med har skrevet en ph.d- afhandling om menneskesynet i Bibelen og underviser i dag kommende teologer på Menighedsfakultet i Aarhus. Før da var han i 14 år sognepræst, hvor en af hans opgaver var at møde mennesker, når de stod i noget svært. Her fortæller han, hvordan han rakte den trøst videre, som han mener, findes i Bibelens ord. Det var ikke en let opgave, så han lavede en huskeliste med en fem vigtige pointer, som han over tid ønskede at præsentere dem for.

    Nemlig at lidelsen i vores liv er:

    1) Virkelig, ond og et fremmedelement i Guds skaberværk.

    2) Djævelsk (ikke fra Gud)

    3) Aldrig noget vi står i alene. Gud bruger den onde lidelse i sin gode plan med os (fordi styrkeforholdet imellem Gud og Djævelsen ikke er lige). Blandt andet ønsker han at gøre os opmærksomme på, at vi aldrig står i den uden Ham.

    4) Midlertidig. Fordi vi må tro på, at når Jesus overvandt døden, så gjorde han det på vores vegne - for os. Altså lider vi ligesom Jesus led: med en bagkant. Og livet efter døden bliver uden lidelse.

    5) Forpligtende – men ikke vores endelige ansvar. Jesus lægger så stor vægt på, at vi hjælper, trøster og lindrer andre, at han ser sig selv i dem. Omvendt er vi alle Guds skabninger / hans børn, og han har det endelige ansvar for os alle.


    At tænke det onde eller livets lidelse til bunds, som det sker her, er ikke noget vi gør særlig tit. Det er lettere at lade være – tror vi. Måske tror vi i virkeligheden, at det er FOR svært. At der ingen svar findes. Men det gør der, mener Peter Søes altså.

    Måske finder du episoden provokerende. Det er meget forståeligt og kommer sikkert an på, hvordan du forholder dig til Bibelen, som er udgangspunktet for Peter Søes’ pointer.

    Selv har jeg haft brug for at tænke pointerne grundigt igennem og lytte til episoden flere gange. Den er ikke let, men tiden værd, synes jeg. Døm selv…



    * Christopher Eric Hitchens (1949-2011), som nævnes først i episoden var en engelsk-amerikansk journalist, forfatter, litteraturkritiker og ivrig samfundsdebattør. Han var tilknyttet aviser blade som Vanity Fair, The Nation, The Atlantic, Slate og Newsweek.


  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Interview med forfatter, foredragsholder og forældre-mentor Dorthe Stieper

    Moderkærlighed handler ikke om at ofre sig, men om ikke at kunne lade være med at kæmpe for sit barn, fordi man elsker det, understreger Dorthe Stieper. Hun er selv mor til en datter, der for syv år siden blev indlagt med svær anoreksi og efterfølgende diagnosticeret med Aspergers.

    Har man et barn med autisme, er kampen aldrig helt slut. Ofte bliver mor nemlig den, som ”oversætter” verden for barnet og barnet for verden. Over årene kan det slide hårdt, men de fleste mødre kæmper videre med alt, hvad de har. Alligevel bliver de ofte mødt med mistro fra omverdenen.

    Dette er Dorthe Stiepers egen erfaring, og noget som går igen i hendes bog ”Historien om en mor” fra 2019 (Forlaget Vindelsti), hvor hun interviewer 11 mødre til børn med autisme. Bogen gjorde hende nysgerrig på mistroen: At mor tilsyneladende tillægges en del af skylden for sit barns mistrivsel. Derfor har hun skrevet endnu en bog om mødre, nemlig ”Det er mors skyld” (Forlaget Vindelsti), som udkommer i september 2022.

    Alt dette taler kommunikations-koordinator i Kristelig Handicapforening, Christina Hummelmose Brorson, med hende om i denne episode af Kristelig Handicapforenings podcast. Episoden blev optaget d. 9. maj 2022.

    Læs Dorthe Stiepers egen fortælling her https://k-h.dk/kh-bladet-artikelliste-2019-krisen-blev-en-oejenaabner/

    Men hov! Hvad skete der lige for FAR? Der står 2022! Så er far vel også på banen i kampen for sit barn? Jo. Men også nej. I hvert fald ikke på samme måde - er Dorthe Stiepers erfaring. Under alle omstændigheder er det mor, som der i denne episode stilles skarpt på. I løbet af samtalen runder vi dog også far 🧡. Hvis han stiller op og ikke lader sig slå af banen, kan han nemlig gøre en kæmpe forskel for sin familie.

  • Forælder til et barn med autisme

    - interview med psykolog Rebecca Schønherr Thomasen

    Som forælder til et barn med særlige behov – autisme, står man i en svær og krævende situation, der varer ved, og som kan slide hårdt. Dette taler Christina Brorson (kommunikations-medarbejder i Kristelig Handicapforening) med Rebecca Schønherr Thomsen (psykolog og ansat i foreningen Agape) om i denne episode.

    Er du selv forælder til barn med autisme, er der stor sandsynlighed for, at du vil føle dig genkendt i Rebeccas beskrivelser. Er du pårørende til en familie med autisme i børneflokken, bliver du måske klogere på, hvordan det er at være i netop den her kernefamilie, og hvad du kan gøre for hjælpe.

    I episoden kommer Rebecca ind på de særlige forhold der gælder, når man skal tackle autisme i familien og den stress, der uundgåeligt følger – ikke bare fordi man skal være forælder, men også fordi netop autisme kan være svær at oversætte til omgivelserne - familiære og offentlige. Omgivelser som man er helt afhængig af. Hun kommer også ind på, hvordan tro og verdensbillede kan blive rystet i sin grundvold, og hvad der kendetegner et forløb, hvor troen bliver en ressource i stedet for en giftig kilde til skyld og skam. I det hele taget er der afslutningsvist et par gode råd til livet som autismeforælder. Et af dem er at tage kontakt til andre, som står eller har stået i samme situation. Her er Kristelig Handicapforenings to forældrenetværk (ét i Vestdanmark og ét i Østdanmark) et godt bud. Læs mere om dem på https://k-h.dk/tilbud-til-paaroerende/

    Podcasten blev optaget d.1. december 2021 på baggrund af en samling i Kristelig Handicapforenings samling i Forældrenetværk Autisme og Tro (Vest) d. 9. oktober 2021. Se / download slides HER

    Læs mere på www.k-h.dk.

    Ufuldstændige referencer i episoden:

    Bjørg Kjær, forfatter til bogen ”Ikke som de andre børn” / Louise Hjort Arenz som er psykolog og står bag en interviewundersøgelse af forældre til børn med autisme / Foreningen Agape – læs mere på www.agape.dk

  • Denne episode er en optagelse fra Kristelig Handicapforenings årsmåde i 2016, hvor psykolog Annette Due Madsen holdt oplæg. Annette Due Madsen er også stifter af, og i dag chefkonsulent i Center for Familieudvikling.

    Første del af oplægget varer cirka en time. Her taler Annette Due Madsen om at ”Opgive håbet og få det bedre” – om hvordan vi alle håber – nogle gange også på ting, vi ikke selv er bevidste om, og som er urealistiske. I de tilfælde kan det være en stor befrielse at skifte de store urealistiske håb ud med mindre og realistiske.

    Anden del af oplægget varer cirka 40 minutter. Her taler Annette Due Madsen under overskriften ”Størst af alt er kærligheden” – om hverdagskærlighed og om, hvordan kærlighed altid handler om at tænde lys og tørre tårer.

  • I 1940’erne opdagede psykiateren Leo Kanner og børnelægen Hans Asperger nogle af de samme træk hos to grupper børn, der umiddelbart var vidt forskellige. Den ene gruppe havde intet sprog og var stærkt udviklingshæmmet. Den anden gruppe var kvik og på de fleste områder alderssvarende i udviklingen. Ikke desto mindre var der fællestræk.

    I dag opfattes disse træk som forskellige forstyrrelser indenfor autismespektret.

    I denne episode taler kommunikations-medarbejder ved Kristelig Handicapforening, Christina Brorson og psykolog, Kirsten Callesen om autismens væsen...

    · … hvordan giver den sig udtryk?

    · … hvad kan hjælpe børn, unge og ældre med autisme – og hvad kan ikke?

    · .... hvad kan ligge bag tidens store stigning i antallet af børn og unge, som ikke magter hverdagen?

    · … og har PTSD og autisme noget med hinanden at gøre?

    Kirsten Callesen er psykolog og har i mere end 20 år beskæftiget sig med autisme. Hun er stifter og indehaver af Psykologisk Ressource Center i København og ophavskvinde til KAT-kassen - et hjælperedskab til struktur for mennesker med autisme, som i dag er oversat til 9 sprog. Kirsten Callesen står også bag Søstjerneskolen for børn og unge med skolevægring, hvor hun i dag indgår i skolens ledelsesteam.

  • At have en autismediagnose er ikke at være forkert, men det betyder måske, at man, når det gælder præferencer, styrker og udfordringer er i mindretal. Det starter Kirsten Callesen, psykolog og leder af Psykologisk Ressourcecenter i København, med at slå fast i dette foredrag holdt i Kristelig Handicapforenings Forældrenetværk: Autisme og Tro

    Igennem hele sit foredrag insisterer hun på denne udvidelse af det gængse normalitetsbegreb. Hun gennemgår også autismediagnosens historie, udvikling og de neurologiske, hormonelle, psykologiske og sociale aspekter af det. Til sidst kommer hun ind på traumebehandling som nøglen til bedring.

    Kirsten Callesen er psykolog og leder af Psykologisk Ressourcenter i København, der har specialiseret sig i autisme. Hun er også stifter af og stadig tilknyttet Søstjerneskolen i København.

    Foredraget er fra d.9. november 2019.

  • Tro kan ikke bevises, men troens virkning i et menneskeliv kan kortlægges på en måde, så nogle helt klare mønstre viser sig. Det fortæller professor i eksistentiel og åndelig omsorg ved Syddansk Universitet, Niels Christian Hvidt i dette foredrag, hvor han blandt andet refererer til et studie, hvor han og andre forskere har fulgt 12.000 danskere.
    Niels Christian Hvidt er professor i eksistentiel og åndelig omsorg ved Syddansk Universitet.
    Dette er hans foredrag ved Kristelig Handicapforenings årsmøde den 9. marts 2019.

  • Forældrementor, SIND-frivillig, forfatter og foredragsholder, Dorthe Stieper, fortæller her under overskriften ”Hvor er Gud, når livet gør ondt”. Udgangspunktet er den krise, som hun og familien blev kastet ud i, da datteren, Nicoline, brød psykisk sammen og efterfølgende sendiagnosticeret med Aspergers syndrom.

    Foredraget er fra lørdag d. 23. marts 2019 til samling i Kristelig Handicapforenings Forældrenetværk: Autisme og Tro.