Episodes
-
Jazzfantomen Nils Landgren minns hur tonsättaren Sven David Sandström beskrivit hans röst.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sven David Sandströms sista verk blev ett stycke om kärlek och mörker specialskrivet för ”den konstiga rösten” Nils Landgren och hans trombon. Och Radiokören.
Samarbetet blev kort då Sandström dog strax efter att han färdigställt kompositionen.
För Nisse blev stycket ännu en påminnelse om vikten att vara sig själv.
-
Den uppmärksammade kubanska konstnären Belkis Ayón vigde nästan hela sin konstnärsgärning åt att skapa konst om det mystiska brödraskapet Abakúa nu visas hennes verk för första gången i norden, på Bildmuseet i Umeås utställning Mytologier.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reportage av Joakim Silverdal.
-
Missing episodes?
-
Möt den iranska, prisbelönade filmskaparen Jafar Panahi som gästar filmfestivalen i Cannes med filmen It was just an accident. En film som inspirerats av hans egen tid i iranskt fängelse.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Reporter: Emma Engström
Producent: Maria Götselius -
Möt Kazuo Ishiguro i en exklusiv intervju från Cannes Filmfestival där filmatiseringen av hans debutroman A pale view of hills visas.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kazuo Ishiguro berättar om sin roll i filmatiseringen av hans böcker och om kärleken till filmen.
Han berättar också om vad som kan förstöra en filmatiseringen av en bok.
Reporter: Björn Jansson.
-
Följ med till BBC 6Music, Storbritanniens största digitala radiostation, och en kanal för alternativ musik, som ser sig som ett hem för artister och en plats där de kan få utvecklas.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kanalen är något så ovanligt idag som en radiostation som lyckas konkurrera med streamingtjänsternas spellistor som källa till att upptäcka ny musik.
Möt en av 6Musics profiler, Jamilla Walters, dj och radiopratare, känd som Jamz Supernova.
Radiolyssnandet i Storbritannien har nått rekordnivåer de senaste åren. En orsak tros vara nedstängningen under pandemin. Mer än 50 miljoner britter lyssnar nu på radio varje vecka. Och även musikradion är fortsatt stor trots tidigare oro för att streamingtjänsterna ska ersätta lyssnandet. Jamilla Walters, känd under artistnamnet Jamz Supernova, är dj och radioprofil på 6 Music, BBC:s kanal för alternativ musik.
Reporter: Thella Johnson, P1 Kultur.
-
P1 Kulturs Lisa Wall har träffat Weeping Willows Magnus Carlson som inför 30 års-jubileet släpper nya albumet Goodwill.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Med utsikt över sina hästhagar och med Storsjön i bakgrunden berättar Magnus Carlson om glädjen att få jobba med producenten Johan Lindström på nya albumet.
Han minns tillbaka till bandets kris - som fördjupade vänskapen - och musiken:”Jag tycker jag kan se objektivt nu på Weeping Willows nu efter alla år”.
-
Fotografen Julia Lindemalm undersöker människans relation till djuren och filosofen Jonna Bornemark simmar med mörtar för att ompröva sin relation till omvärlden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Utställningen De Andra på Arbetets museum i Norrköping är fotografen Julia Lindemalms hittills största.
Första delen i Jonna Bornemarks essäserie Vrida världen heter De levande och handlar om människans relation till andra djur.
Programledare: Eskil Krogh Larsson
-
Författaren Melody Farshin, aktuell med romanen GOAT, skriver om människor och miljöer vi hör om så gott som varje dag i nyheterna men som ofta riskerar att fastna i stereotypa bilder.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I P1 Kultur berättar Melody Farshin om romanfigurerna i hennes nya bok GOAT, vad skönlitteraturen kan lära oss om gäng kriminella och varför det är så viktigt att hela samhället ryms i litteraturen.
Programledare: Eskil Krogh Larsson
-
I Teater är den nya hiphopen berättar Liban Abdule och Sharmarke Elmi om teatern som motståndskraft och dörröppnare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vännerna och kollegorna Sharmarke Elmi och Liban Abdule delar med sig av sina erfarenheter och utmaningar i teatervärlden. I en ständig kamp mellan autenticitet och att bryta igenom kulturens stängda dörrar skildrar dokumentärfilmen den djupa förankringen det konstnärliga uttrycket har till deras somaliska kultur.
-
Möt Tarik Saleh som tävlar om en Guldpalm i Cannes med nya filmen Eagles of the Republic, och cineasternas älskling, skådespelaren Fares Fares
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tarik Saleh och Fares Fares intervjuas på Cannes Filmfestival av Björn Jansson, P1 Kultur.
-
1967 fick Pia Degermark en guldpalm på filmfestivalen i Cannes för sin roll i Bo Widerbergs kärleksfilm Elvira Madigan. Då var hon 17 år och sjuk i anorexi. Nu är hon tillbaka på röda matta: Äntligen kan jag känna det jag inte kunde då.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dokumentärfilmen ”I huvudet på Bo” av Jon Asp och Mattias Nohrborg får världspremiär i klassikersektionen på filmfestivalen i Cannes.
P1 Kulturs reporter Emma Engström träffade skådespelaren Pia Degermark, som slog igenom i Bo Widerbergs ”Elvira Madigan”. Nu är hon tillbaka i Cannes som medverkande i nya dokumentären.
”I huvudet på Bo” får svensk biopremiär den 17 oktober.
-
Stellan Skarsgård är het just nu, han kan ses i Star Wars-serien Andor, och är dubbelt aktuell på Cannes Filmfestival.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Stellan Skarsgård är med i norske regissören Joachim Triers Guldpalmstävlande film ”Sentimental Value”, och presenterar en satsning på en ny svensk barndeckare, ”Dante” i Cannes.
Och det är leken i skådespelet som lockar honom:
”Jag undviker att bli vuxen i min inställning till skådespelet, för barnets nyfikenhet behöver man ha kvar”, berättar Stellan Skarsgård för P1 Kulturs reporter Björn Jansson.
-
KAJ är det första Eurovision-bidraget på svenska på 27 år och vid Umeå universitet har man närstuderat språkets betydelse i sångtävlingen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sverige representeras för första gången på 27 år av ett bidrag på svenska. Eller finlandssvenska, närmare bestämt: Humorgruppen KAJ med ”Bara bada bastu”.
Men vad betyder egentligen språket i Eurovision?
Vår reporter Joakim Silverdal begav sig till kursen ”Språkvetenskapliga perspektiv på Eurovision Song Contest” på Umeå Universitet där två forskare grävt i just detta.
-
Efter 22 år kommer konstnären Jockum Nordström tillbaka med en ny bilderbok om sjömannen Sailor och hunden Pekka. De lär sig mer om pengar och går på poesiuppläsning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Collagetekniken är ruffigare i nya boken men staden densamma. En stad med drag av Miami och Farsta Centrum med hamn men utan himmel i centrum där det är lätt att gå vilse. Den här gången köper Sailor och Pekka möglig korv och lyssnar på Snövsen som läser dikter på restaurang Vasco da Gama.
I mitten också en sedelärande historia vad som kan hända när man hugger ner sin skog för man vill bli rik.
Poeterna Bruno K Öijer och Johan Nordbeck har skrivit nya dikter direkt för nya boken ”Sailor och Pekka och pengarna”.
Ett reportage av Katarina Wikars.
-
Klimatförändringar och de utmaningar som väntar oss i framtiden, existentiella och samhälleliga, är teman som allt oftare skildras i konsten. I Dimitris Alevras roman Det här är ljuset är en fruktansvärd storm på väg att ödelägga Lund.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Huvudpersonen Sofia återvänder till den gamla hemstaden för att försöka samla ihop spillrorna av sin olycksdrabbade familj.
Finns det något kvar att rädda innan katastrofen kommer och det är för sent?
P1 Kulturs reporter Anna Tullberg har träffat Dimitris Alevras för att prata med honom om ”Det här är ljuset” - och om författaren som en framtidens meteorolog.
-
Forskaren Vanja Hermele jobbade på Dramaten år 2017 när metoo kastade om tillvaron. Nu skildras denna tid i Antiorganisationen. Dramaten och metoo.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Eskil Krogh Larsson
-
Allt fler beskriver vår tid som avförtrollad. Men vad betyder det egentligen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad händer med fantasin i en orolig tid? Kan man rentav bli av med förmågan att skapa inre bilder?
För författaren, dramatikern och regissören Petra Revenue ställdes frågan på sin spets förra året. En sommarmorgon vaknade hon kunde inte längre skriva. Det var som att hennes liv hade bytt genre, från färgglad magi till karg diskbänksrealism. Hon beskriver det som att hon var avförtrollad.
Och hon är inte ensam. Ordet avförtrollning dyker numera upp i texter överallt, som ett sätt att beskriva en känsla av att allt har blivit trivialt och meningslöst.
P1 Kulturs Emma Engström följde med författaren och regissören Petra Revenue på väg tillbaka till fantasin.
-
Mai Zetterling debuterade som filmregissör 1963 med Älskande par, fortsatte med Nattlek, som gjorde skandal i Venedig, och den på sin tid sågade Flickorna som nu fått kultstatus.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hon var skådespelerskan som avskydde sina roller, som av många ansågs obekväm och som hade svårt att finansiera sina sena projekt, som filmen om den globala världsstäderskan som gör rent i Europa inspirerad av Maja Ekelöfs ”Rapport från en skurhink”.
Hennes sista film i Sverige blev ”Amorosa” 1986 om författaren Agnes von Krusenstjerna. I början av 1980-talet kom hennes uppgörelse med barndomen, Hollywood och moderskapet - självbiografin ”Osminkat”.
Ett reportage av Katarina Wikars med filmvetaren Mariah Larsson, författaren Anneli Jordahl, filmproducenten Lisbeth Gabrielsson, skådespelaren Inga Landgré och Marianne Persson, som var produktionsledare på Amorosa.
”Mai Z och världens smuts” i en omarbetad version som sändes första gången våren 2010.
-
Han är toppjurist, professor i konstitutionell rätt och före detta justitieombudsman. Nu har Hans-Gunnar Axberger skrivit vad som verkar vara en nyckelroman i den juridiska maktens allra finaste palatskorridorer. Är det verkligen så här det går till?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
”Domstolen” skildrar hur ett lands högsta domstol kan fungera. Det är den första, fristående delen i en ny romanserie om svenskt samhälls- och rättsliv under hundra år.
Hans-Gunnar Axbergers bok Statsministermordet nominerades till Augustpriset och belönades med Stora fackbokspriset. ”Domstolen” är hans skönlitterära debutverk.
Programledare: Johar Bendjelloul
Producent: Estrid Holm -
Den vietnamesiska författaren och poeten Nguyen Phan Que Mai bearbetar upplevelser från kriget i sina romaner.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Que Mai var bara två år vid krigsslutet 1975. Femtio år senare bearbetar hon sorgen hon ärvde över flera miljoner döda vietnameser.
En sorg landets kvinnor delar och vars erfarenheter hon skildrar i de båda romaner När Bergen Sjunger och Där Askan Blommar som båda finns översatta till svenska.
Frilansjournalisten Ric Wasserman har träffat henne.
- Show more