Episodes

  • Tots els éssers humans compartim una pàtria comuna, l'úter matern, i el que hi passa marca el nadó i la vida adulta, defensa la doctora Ibone Olza, referent europea de la salut mental perinatal, concepció, part i postpart. I, per tant, hem de conèixer i cuidar la gestació, l'embaràs i el part com un tresor. Al llibre "Gestar", Ibone Olza ens desvetlla que no és l'espermatozou campió que arriba a cops de colze per fecundar l'òvul, sinó que cooperen entre tots i l'òvul tria per qui es deixa penetrar. O que és a través dels petons i l'olor que les dones discriminen amb quin home tenen més possibilitats de procrear. O que les mares porten al cervell ADN dels fills i, per tant, també dels pares de les criatures. O que el futur de la reproducció passarà cada vegada més per un laboratori. A "L'ofici d'educar", conversem amb Ibone Olza, directora de l'Institut Europeu de Salut Mental Perinatal i autora també de "Parir", "Palabra de madre: el poder de la maternidad", "Lactivista" i "Psicología del embarazo". Sentirem també la psicòloga perinatal Elisenda Pascual, autora de "Maternitat invisible". I acabarem amb els llibres per somiar, amb Jaume Centelles.

  • Com s'ho deurien fer les seves filles dins de l'úter matern, si ara a fora no paren de barallar-se? És la pregunta que es fa en Sergi a "L'ofici d'educar" i que li serveix per recordar els 9 mesos de gestació de la seva parella. 6 anys després, no ha oblidat que ell al llit gairebé no hi cabia perquè els coixins omplien tot l'espai. Tampoc els àpats impossibles de la seva dona, la seva sensibilitat amb les olors, per més llunyanes que fossin, o les classes prepart, que, amb el seu habitual sentit de l'humor, ens explica que a ells... de ben poc els van servir!

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • El mestre Jaume Cela lamenta que un futbolista tingui un minut per no dir absolutament res, mentre que els mestres no surten als mitjans. Els docents reivindiquen més presència de l'educació als mitjans: els mateixos minuts per a esports que per a educació, fent notícia de les bones pràctiques educatives. Els sap greu que es facin debats sobre temes educatius sense ni un sol docent i demanen reconeixement, respecte i millor formació docent. I proposen tancar el curs posant l'accent en l'avaluació conjunta, en lloc de les notes, i celebrant el que s'ha après junts. A "L'ofici d'educar" tanquem el curs de la tertúlia de savis docents amb Jaume Cela, Coral Regí, Joan Maria Girona, Susanna Soler Sabanés i Agnès Barba. I acabarem amb "Com educo", amb la psicòloga Lara Terradas.

  • El boom dels pòdcasts ha arribat per quedar-se als centres educatius. Cada vegada més escoles i instituts aposten per crear continguts radiofònics a classe, que publiquen i comparteixen amb tota la comunitat educativa a través de les xarxes. Una de les claus d'aquest interès és la motivació que genera: no és el mateix fer una classe normal que posar un micròfon al davant de l'alumnat. Del poder del pòdcast a l'aula en parlem a "L'ofici d'educar", amb Núria Castelltort Valls, coordinadora pedagògica de l'Institut Moianès, i els alumnes Guillem Riera García i Ona Gros Henestrosa, de segon d'ESO, que han creat el pòdcast "Això es pot salvar"; i Pepa Adell Nolla, tutora de cinquè de l'Escola Doctor Alberich i Casas, de Reus, on fan ràdio gràcies al programa Bibliotech; i dos dels seus alumnes: Ariadna Marca Suárez i ⁠Nil Tafunell Morató. Sentirem també Raquel Tornay, coordinadora de Ràdio de l'Escola Estalella i Graells, de Vilafranca. I acabarem amb els llibres per somiar del Jaume Centelles.

  • A "L'ofici d'educar" conversem amb el pedagog Francesco Tonucci, professor, dibuixant, investigador i un referent mundial a l'hora de mirar amb ulls d'infant nens i nenes. Reivindica la infància com l'etapa més important de la vida, no un assaig per a la vida adulta. I defensa l'autonomia i el joc lliure, i escoltar-los perquè ens ajudin a millorar la política i la societat. Reconegut i premiat, és el creador de "La ciutat dels infants", una xarxa de més de dues-centes ciutats més sostenibles i jugables en 15 països del món. És autor de "Per què la infància", "Perill, nens: Apunts d'educació", "Manual de guerrilla urbana", "Els infants pensen d'una altra manera", "Quan els nens diuen prou" i les vinyetes d'"El Frato", on retrata amb ironia el seu pensament educatiu. Sentirem també Cinta Vidal, pedagoga i editora durant anys de l'editorial Graó. I acabarem amb "Com educo", amb la psicòloga Lara Terradas.

  • Ser feminista o progressista ja no és transgressor, i ser de dretes és contracultural, entre alguns joves. Les enquestes confirmen el gir conservador dels joves, amb posicions pròximes a l'antifeminisme i l'extrema dreta, entre la ràbia i la desesperança. Com hem arribat fins aquí? Per què els atrau el discurs dels "fatxatubers", les "trad wives" antifeministes i la manosfera? I com els podem protegir dels discursos d'odi de les xarxes: masclistes, racistes, classistes, homòfobs i d'extrema dreta? En parlem amb Iago Moreno, sociòleg per la Universitat de Cambridge i expert en xarxes socials; Paula Quílez Relaño, politòloga especialitzada en ideologia política, i el psicòleg Joan Roa. Sentirem també Alex Cabo Isasi, expert en el discurs d'odi a les xarxes socials; Raúl Cuevas, director i realitzador de "La xarxa ultra", i Rocío Vidal, periodista infiltrada en un curs d'Amadeo Llados, un dels influencers que capten l'atenció dels menors. I acabarem amb els llibres per somiar del Jaume Centelles.

  • A "L'ofici d'educar" parlem de com conciliar escenaris i criança amb la parella Jordi Coll, actor, cantant i ballarí, i Marta Tomasa, ballarina, actriu i coreògrafa. Estimen amb passió els escenaris i la família a parts iguals, tot i que reconeixen que han hagut de fer renúncies pels seus fills: el Pau i la Jael, de 6 i 8 anys. Viuen amb la incertesa de no saber quan els sortirà una feina, han de ser versàtils i no poden escollir projecte si volen cobrar. Però dalt d'un escenari senten plenitud. Sis de cada deu intèrprets catalans, actors, ballarins i artistes visuals viuen sota el llindar de la pobresa, i sobreviuen gràcies a una feina extra, segons la Fundació AISGE. Com s'ho fan en el dia a dia el Jordi i la Marta? Com ho viuen els seus fills? Què li demanen a la vida? Sentirem també com concilia l'actriu Mercè Llorens. I acabarem amb el "Manual pràctic per afrontar el conflicte familiar", amb la terapeuta Marta Butjosa, i "Com educo", amb la psicòloga Lara Terradas.

  • Són de pòdcast i miren el futur distòpic amb el sentit de l'humor de "Plats bruts" i creativitat. Tenen por a quedar-se sense feina substituïts per les màquines i la IA, al canvi climàtic, a l'extinció i a la pujada de la ultradreta. Alerten de la dependència als likes i als mòbils i del perill d'informar-se només per xarxes. I aposten pel consum responsable, millorar l'educació i recuperar el respecte per als docents. Tanquem curs de ràdio del Projecte de Recerca, Creació i Servei del Departament d'Educació amb sis instituts: Adrià Soriano de l'Institut Les Margues (de Calldetenes, Osona); Nàhuel Perí Pellejà de l'Institut Priorat (a Falset); Laia Garcia Serrat de l'Institut de Gurb (a Osona); Pol Güell Rigall de l'Institut Vilafant (a l'Alt Empordà); Noé Santallusia Sabalete de l'Institut Joan Solà de Torrefarrera (al Segrià) i Rita Cuadrado Batlle, de l'IE Josep Maria Xandri de Sant Pere de Torelló (a Osona).

  • Com podem acompanyar en la por dels monstres, de la foscor, de dormir, dels lladres, de la mort o de dormir fora de casa? No s'ha de salvar els infants de la por ni menystenir-la o ignorar-la amb frases com "no tinguis por". La por és una emoció bàsica que aporta una informació que cal mirar. Sostenir els infants mentre hi transiten i aprenen a regular-la és clau perquè la visquin com una oportunitat i per afavorir la seva salut emocional. Com els podem ajudar a regular les seves pors? Fins a quin punt projectem les nostres pors sobre els nostres fills? I quins són els millors recursos per ajudar-los a calmar les pors? A "L'ofici d'educar " fem un consultori sobre pors infantils amb la psicòloga de la sèrie "Això no és Suècia", Elisenda Pascual, autora de "Criar i jugar", i amb la psicòloga clínica Roser Batalla. Sentirem el testimoni de la Montse i dels seus fills, el Biel i el Bruc; i en clau d'humor, les pors de les filles del pare primerenc de bessones Sergi Vives. I acabarem amb el Jaume Centelles i el concurs dels llibres per somiar.

  • Són moltes les generacions que han crescut i continuen fent-ho amb els còmics. I en els darrers anys hi ha hagut un autèntic boom de novetats, rècords de vendes, nous gèneres, temàtiques i públics, que marquen el moment dolç que viu el còmic en català per a infants i adolescents. El còmic és un aliat per introduir els més petits a la lectura i passar-ho bé. I no només per als experts, que reivindiquen més presència de còmics als centres educatius, pel seu valor pedagògic i didàctic, per la seva força social i pel seu llenguatge creatiu únic i identitat pròpia. A "L'ofici d'educar" sentim les recomanacions d'Antoni Guiral, crític, divulgador, guionista i editor de còmic, autor de "Còmics, manual de instrucciones"; Montserrat Terrones, directora i editora de l'editorial Finestres, agermanat amb la llibreria Finestres; Óscar Valiente, director de l'editorial i la llibreria Norma Còmics; José Antonio Serrano, divulgador especialista en còmic infantil i juvenil i Artur Laperla, autor del best-seller "Superpatata". I acabarem amb "Com educo", amb la psicòloga Lara Terradas.

  • La convocatòria d'eleccions ha aturat el que havien de ser els pressupostos més expansius en matèria d'educació, amb un creixement de prop del 10%. I deixa de banda temes urgents com: revertir els devastadors resultats PISA, fer les paus amb els sindicats, reduir la segregació i l'abandonament prematur, el decret d'inclusió o l'ús del català a l'escola. De les assignatures pendents en matèria d'educació de cara a les eleccions del 12M, en parlem amb 4 experts en educació: Diana Silva, periodista del diari Ara; Bernat Ferrer, periodista del Diari de l'Educació; Sara Cañete, periodista de Catalunya Ràdio, i Àgata Fàbregas, periodista de TV3. I acabarem amb el concurs dels "Llibres per somiar", amb el Jaume Centelles.

  • A "L'ofici d'educar" entrevistem la psicoterapeuta Laura Gutman, una referència a nivell mundial per haver estat la primera d'acompanyar i posar nom als sentiments ocults i poc reconeguts de la maternitat i la criança de milers de dones. I a partir d'aquí, es va adonar que el problema de tot el que vivim, tinguem o no fills, està en la infància i en el desemparament que hi vam sentir. És autora de "La maternitat i l'encontre amb la pròpia ombra", un clàssic, èxit internacional de vendes i "Del poder del discurso materno", una introducció a l'Escola de la Biografia Humana, de la qual és creadora. Sentirem també el llegat de Laura Gutman per la psicòloga Paola Roig i per la terapeuta Yvonne Laborda. I acabarem amb "Com educo", amb la psicòloga Lara Terradas.

  • Explica el neurocientífic David Bueno que hi ha persones que pensen que la seva intel·ligència pot créixer si es motiven, si hi dediquen esforç, si ho intenten amb optimisme i bona disposició: són de mentalitat de creixement. I n'hi ha d'altres que creuen que la seva intel·ligència ha arribat al seu límit: són persones de mentalitat fixa. La mentalitat de creixement, un concepte ideat per la psicòloga Carol Dweck, és la creença que podem augmentar la capacitat d'aprendre sempre si tenim l'actitud adequada. Com es pot educar per tenir una mentalitat de creixement? A casa i a l'escola. En parlem a "L'ofici d'educar" amb David Bueno, Doctor en Biologia; fundador de la Càtedra de Neuroeducació de la Universitat de Barcelona i autor d'"Educa el teu cervell". I acabarem amb el manual pràctic per afrontar el conflicte familiar amb la terapeuta gestalt Marta Butjosa i els llibres per somiar del Jaume Centelles.

  • S'ha sentit poc o res del que pensen els joves dels baixos resultats de l'informe PISA. I tampoc què pensen del cas de La Manada ni del de Dani Alves. O de si estan d'acord que el feminisme ha anat massa lluny, amb el seu suposat gir a la dreta o que controlar la parella és amor. En parlem avui amb la tertúlia de joves PRO, seleccionats del curs del projecte Recerca, Creació i Servei del Departament d'Educació amb "L'ofici d'educar": Roger Vilaredes, 16 anys, fa batxillerat social a l'Institut Guillem de Berguedà, a Berga; Esther Espinosa, 15 anys, de 4t d'ESO a l'Institut Escola Daniel Mangrané de Tortosa; Asier Àlvarez, 15 anys, de 4t d'ESO científic biològic a l'Institut Josep Tapiró de Reus; Ariadna Martínez, de 15 anys, fa 1r de batxillerat humanístic a l'Institut la Plana, a Vic; i Clèlia Mei, 18 anys, estudia 1r de Dret a la UB. I acabarem amb "Com educo", amb la psicòloga Lara Terradas.

  • La revolta de les famílies, amb Adolescència lliure de mòbil, ha posat a l'agenda política i social les conseqüències de l'ús dels mòbils per part dels menors. I ha pressionat el Departament d'Educació per, finalment, regular-los: estan prohibits a primària, i a secundària només es poden fer servir per indicació dels docents. Regulats els mòbils als centres, ara ens toca a les famílies? Què diuen les evidències sobre l'abús dels mòbils per part dels menors? A quina edat es pot donar el primer mòbil? Per què ens costa tant exercir el control parental? En parlem a "L'ofici d'educar" amb Francisco Villar, doctor en Psicologia, psicòleg infantil i juvenil de l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i autor de "Com les pantalles devoren els nostres fills"; Marina Fernández, neuropsicòloga, professora de la universitat Abat Oliba CEU i portaveu del moviment Adolescència lliure de mòbil, i José Ramon Ubieto, psicòleg clínic i autor de "Mòbils i pantalles i les infàncies i adolescències, addictes o amants?". I acabarem amb els "Llibres per somiar" de Jaume Centelles.

  • La societat del consumisme triomfa amb productes hipersexualitzats de dones per a nenes, com la Barbie. Un videojoc ven més si té característiques sexuals, i una nena de 10 anys té més "likes" a TikTok si penja una foto en biquini. Amb la hipersexualització, la sexualitat es posa al centre: la vestimenta, ser sexi, pintar-se les ungles, gens propi de la infància. I s'ignoren la resta de qualitats i capacitats de les nenes. El món audiovisual perpetua els rols de gènere que impacten en l'autoestima dels menors. Com podem protegir les nenes de la hipersexualització? Com es pot detectar el sexisme d'un producte audiovisual? En parlem a "L'ofici d'educar" amb Elisenda Pascual, psicòloga de criança respectuosa i acompanyament familiar; Anna Plans, presidenta de l'Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya; Patricia Luján, directora creativa amb perspectiva de gènere, que ens presenta el projecte "Enfoquem en púrpura" de Metges del Món; i Nuria Valero, d'escoles cooeducatives de Sant Cugat del Vallès. Sentirem l'humor del pare primerenc de bessones Sergi Vives. I acabarem amb "Com educo", amb Lara Terradas.

  • Més escolta de qualitat per part dels pares, sempre massa enfeinats. I més temps de qualitat en família. Participar més de les decisions que els afecten. I que els ajudin a acabar amb el bullying i a regular millor les pantalles. Són algunes de les peticions dels 5.000 infants de Barcelona que han participat en l'Agenda dels Infants, de l'Institut Infància i Adolescència (per encàrrec de l'Ajuntament de Barcelona). Els nens i nenes han expressat 11 demandes, 300 propostes i 100 idees per millorar el seu benestar i el món. En parlem a l'"Ofici d'educar" amb l'Ismael, la Isabella i l'Annie, de 5è de primària de l'Escola Cervantes; la Simona, el Quim i la Laia, de 5è de primària de l'Escola Guinardó; la Laia Curcoll, responsable de comunicació de l'Institut Infància i Adolescència i el pedagog Francesco Tonucci. I acabarem amb els "Llibres per somiar", amb el Jaume Centelles.

  • Han trobat "la fórmula Xiula": cançons amb contingut pedagògic, en tots els estils, de qualitat i festives, que enganxen petits i grans. Amb una carrera musical de 12 anys, són el grup de referència de la música familiar, que entusiasma també la comunitat educativa per la seva labor social i integradora. D'aquí que a les escoles les seves cançons ja són un recurs educatiu. El Jan i el Rikki, educadors socials, visiten els centres educatius per crear amb cada grup classe "la seva mirada estràbica", el cant a la diversitat familiar dels Xiula. Jan Garrido i Rikki Arjuna ens presenten a "L'ofici d'educar" el nou treball dels Xiula: "Babynova", 14 cançons que van des de l'autoestima al dol, passant per la prevenció dels abusos, un himne als perdedors, la salut mental o els rots. Sentirem per començar la família de l'Ona, i acabarem amb "Com educo", amb la psicòloga Lara Terradas.

  • L'edat biològica ideal per ser mare és entre els 20 i els 30 anys, però cada vegada som pares i mares més tard, i s'ha vist que la fertilitat cau en picat amb l'edat. Entre un 15 i un 20% de les parelles en edat reproductiva tenen problemes d'esterilitat. D'aquí que un de cada 10 naixements a l'estat espanyol ja és fruit de la reproducció assistida, i la demanda no para de créixer; mentre que la Seguretat Social només la cobreix fins als 40 anys. Quines tècniques hi ha de reproducció assistida? I quin el seu cost emocional, econòmic i físic? A "L'ofici d'educar" coneixem a fons la reproducció assistida amb la Dra. Sara López, especialista en ginecologia i obstetrícia i autora de "Quiero quedarme embarazada", i Gina Oller, embriòloga i psicòloga, autora de "Quiero ser mamá". I sentirem també els testimonis de la Gemma; Júlia Bertran Lafuente, autora d'"Estimada desconeguda", i la il·lustradora Lyona Ivanova, autora de "MadrEH?" I acabarem amb els llibres per somiar del Jaume Centelles.

  • Estan convençudes que ha arribat el moment de posar les mares al centre de la societat. Parlen sense embuts de "les coses que els passen a les mares fent de mares": la culpa, els límits, la corresponsabilitat, les sogres, la sexualitat i la violència obstètrica. I així han fet el ple a la sala Apolo, de Barcelona, comencen gira per diverses ciutats, i ho peten amb el pòdcast "La vida secreta de las madres". A "L'ofici d'educar" ens acompanyen Andrea Ros, doula i actriu, autora de "Lo hago como madremente puedo", i la psicòloga Paola Roig, autora dels llibres "Crianza imperfecta" i "Madre: Escúchate, compréndete y date lo que necesitas". Sentirem també la psicòloga Elena Crespi, i acabarem amb "Com educo", amb la psicòloga Lara Terradas.