Episodes

  • Patiënten zitten erop te wachten, het leefstijlgesprek. Maar hoe pak je dat aan, hoe begin je en kun je er altijd over beginnen? Jan Jansen licht in zijn column uit dat de NHG tips en gereedschap heeft verzameld om huisartsen daarbij te helpen, de praktijkhandleiding leefstijl. Maar de huisarts is niet alleen aan zet. In 2002 heeft Jan al meegeschreven aan het RIVM rapport ‘Tijd voor gezond gedrag’ waarin participatie, empowerment en een helpende leefomgeving belangrijke voorwaarden zijn voor blijvende gedragsverandering. Corine Heijneman van Stichting Je Leefstijl als Medicijn en huisarts, opleider en hoofdredacteur van Nederlandse Tijdschrift voor Leefstijlgeneeskunde, Karel Bos, vertellen vanuit hun perspectief wat werkt en waarom het zo belangrijk is.

    Marlies Rijnders, Verloskundige en onderzoeker Centering bij TNO, en Katja van Groesen, voorzitter Stichting Centering Nederland leggen uit hoe je leefstijl bespreekt in de vorm van een groepsgesprek, een bewezen methode. Als afsluiter vertelt Maurits van der Veen, Cardioloog in het Isala ziekenhuis in Zwolle en Voorzitter van het StopRookZorg van het Trimbos Instituut het geheim van dr. Smit en hoe zij het leefstijlgesprek in 30 seconde voert door middel van het ‘very brief advice’, met grote impact.

  • Hoe past leefstijl binnen de ziekenhuiszorg? Is het ziekenhuis de juist plek en het goede moment om leefstijl ter sprake te brengen of te veranderen? In deze podcast bespreken we leefstijl in en vanuit de ziekenhuizen met Bertine Lahuis (voorzitter van de NFU en voorzitter van de Raad van Bestuur van het Radboudumc) en Iris de Vries (voorzitter van Vereniging Arts en Leefstijl). Rob Vanwersch (programmamanager en Academic Director van het Advanced Program Netwerkzorg van TIAS) legt uit hoe leefstijl vanuit het MUMC+ in de vorm van netwerkzorg ondergebracht hebben in het Beweeghuis. En Jessica Kiefte-de Jong (hoogleraar Population Health bij de Universiteit Leiden) komt het moeilijke onderwerp ‘teachable moments’ gemakkelijk uitleggen. Hoe maak je gebruik van de momenten waarop mensen openstaan om hun gedrag te veranderen?

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Leefstijl in en uit de zorg, waar hoort wat thuis? Want de zorg lijkt soms wel een duizend dingen doekje. Als je niet oppast, ligt er zo weer een maatschappelijk probleem op het bord van zorgprofessionals. Welke specifieke rol speelt de zorg bij leefstijl?

    Ellen Willemsen, Leefstijlapotheker in Maastricht, heeft daar ideeën over die zij deelt in haar column. We gaan verder over het onderwerp in gesprek met gasten Karine van ‘t Land, voorzitter van de Koepel voor Artsen Maatschappij + Gezondheid (KAMG) en Sjoerd Repping, Voorzitter van het Programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG) en Hoogleraar Zinnige Zorg aan de Universiteit van Amsterdam en Andrea Rozema, Programmaleider Academische Werkplaats Verslaving, aan de Universiteit van Tilburg.

    Onderwerpen als de leefstijlzorgloketten, doorverwijzingen naar het sociale domein en bewezen effectieve zorg passeren de revue.

    www.allesoverdrinken.nl
    www.herkenalcoholproblematiek.nl
    Strategische Kennisagenda Leefstijl in de Zorg



  • In deze aflevering hebben we het over de kennisversnippering die is ontstaan in het veld van leefstijl in de zorg. Leefstijl omvat vele dimensies en zorgt voor veel (nog onbeantwoorde) vragen. Op dit moment meer dan honderd kennisagenda's met duizenden vragen. Net zoals bij andere aspecten van passende zorg is het ook belangrijk dat leefstijl(zorg) ‘werkt’, dat het bijdraagt aan betere (ervaren) gezondheid, kwaliteit van leven en kwaliteit van zorg. Om te weten wat werkt en om gestructureerd te onderzoeken wat we nog niet weten, zet de Coalitie Leefstijl in de Zorg een van haar zeven teams in om het thema onderzoek aan te pakken. Team onderzoek werkt aan het verkleinen van de kennisversnippering in het veld en stelt hiervoor als eerste een Strategische Kennisagenda (SKA) Leefstijl in de zorg op.

    Albert van der Horst, Chief science officer van het ministerie van VWS, beschrijft in zijn column de oorzaken van kennisversnippering en mogelijke oplossingen. Jochen Mierau, hoogleraar RUG en wetenschappelijk directeur Lifelines, en Suzan Wopereis, principal scientist TNO, gaan in gesprek over kennisversnippering en welke bijdrage de Strategische kennisagenda leefstijl in de zorg levert bij het voorkomen van kennisversnippering en hoe de bestaande en benodigde kennis in de praktijk komt. Lussi Jordanov, programmamanager bij ZonMw licht de insteek en de beoogde impact van het leefstijl subsidieprogramma van ZonMw toe.

    Gaston Remmers legt ons in de podcast op simpele wijze uit wat citizen science is en welke waarde deze vorm van kennisontwikkeling heeft.

    Trek je wandelschoenen aan, doe je oortjes in en luister naar deze podcast.

  • In de gezondheidszorg wordt er steeds meer aandacht besteed aan de leefstijl, ook in de GGZ. Pas recent focussen we ons ook op de psychische aandoeningen en de relatie met leefstijlfactoren. Er is steeds meer bewijs dat door leefstijlinterventies psychische klachten verminderen en dat is heel goed nieuws! Maar waarom is dit goed nieuws? Een groep mensen met psychiatrische probleem knapt ondanks optimale behandeling met medicatie en psychotherapie niet op. Ook is er een grote groep met restklachten. Met het inzetten van leefstijlinterventies kunnen de psychische klachten verminderen en kan er dus meer herstel bereikt worden. Daarnaast staat de GGZ voor een zogenaamde transdiagnostische uitdaging. Ongeveer 70 procent van mensen in de GGZ heeft tevens een lichamelijke aandoening waarvoor behandeling in een ander medisch specialisme nodig is. Daarnaast is hun levensverwachting met wel 20 jaar afgenomen. Dus door leefstijlinterventies in te zetten zal niet alleen de psychische gezondheid verbeteren maar ook het ontstaan van de lichamelijke aandoeningen verminderen.

    Henk Schokker, ervaringsdeskundige GGZ Friesland een ervaringsdeskundige vertelt ons in zijn column over zijn ervaring met leefstijl bij de behandeling van zijn psychische klachten. Met Wiepke Cahn psychiater, hoogleraar psychiatrie bij UMCU en Nicolette Moes van GGZ Drenthe leefstijlcoach en Jeroen Deenik onderzoeker en gezondheidspsycholoog, en assistent professor aan de Universiteit Maastricht duiken we in het onderwerp.

    Jentien Vermeulen legt ons simpel uit wat het effect van roken is op mentale klachten.

  • Er zijn redenen genoeg om het gesprek over leefstijl met patiënten uit de weg te gaan. Hoe doorbreek je de handelingsverlegenheid bij zorgprofessionals? We hebben een lekker volle aflevering om je daar bij te helpen.

    Verpleegkundige Beau Konijn hoor je in de column over haar ervaring met handelingsverlegenheid als patiënt.

    Twee top wetenschappers helpen je bij het doorbreken van die handelingsverlegenheid.

    En in het Jeroen Bosch ziekenhuis hebben ze een ‘leefstijl loket’ Is dat de gouden oplossing?

  • Wat kun je verwachten in deze eerste aflevering van de podcast van de Coalitie Leefstijl in de Zorg?

    Minister van VWS, Ernst Kuipers en Hanneke Molema, werkzaam bij TNO en programmamanager van de Coalitie vertellen je wat jij kunt verwachten van de Coalitie.

    Waar twee werelden elkaar ontmoeten: that’s where the magic happens... Luister naar de column van huisarts en voorzitter van de vereniging Arts en Leefstijl, Iris de Vries.

    Oud-Olympisch volleyballer en ervaringsdeskundige Bas van de Goor vertelt je over de geleerde lessen van Nationale Diabetes Challenge. De Bas van de Goor Foundation deed onderzoek naar waarom mensen niet actief bewegen en ontwikkelde daarvoor een programma om de drempel naar meer bewegen te verlagen: de Nationale Diabetes Challenge (NDC).

    En ben je benieuwd naar het wat het metabool syndroom is? Leefstijlarts/huisarts Daphne Uyterlinden legt het uit.