Episodes

  • I avsnitt 5 handlar det om psalmbokens betydelse idag och i framtiden. Kommer den överleva och vad har psalmen för roll i det svenska kulturarvet?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Serien om den svenska psalmboken landar i nutiden. Allt färre svenskar har kunskap och erfarenhet av att sjunga psalmer. Men det finns ändå många åsikter och känslor kring psalmer, som vi hör exempel på i det här avsnittet. Ett exempel är sommarpsalmerna som också berör många sekulära svenskar:

    - Vi har alla längtat efter ljuset och värmen. Så med sommarpsalmerna blir svensken i gemen rätt religiös av sig, tror Susanne Wigorts Yngvesson, professor i etik och författare som skrivit om psalmboken.

    I dagens debatt om handlar det om hur inkluderande psalmboken är. Prästen och transdebattören Ann-Christine Ruuth menar att det behövs fler psalmer som kan användas vid vigsel av samkönade par. Johannes Marainen berättar om arbetet med att ta fram en psalmbok på nordsamiska och hur viktigt det är att få sjunga på det språk som ligger nära hjärtat.

    Men hur kommer det gå för psalmboken i framtiden? Hör musikprofessorn Mattias Lundberg:

    - Det kommer finnas både perenna och ettåriga växter i psalmboken. Men hur det ska gå med psalmsången i kyrkan är mer ovisst.

    Programledare och producent: Åsa Furuhagen, [email protected]

    Musik i avsnittet:

    1.      ”En vänlig grönskas rika dräkt”

     Sv Kps 1986: Nr 201

    Med Anders Widmark, Instrumentalgrupp

    Upphovsman: Waldemar Åhlén, Musik, Anders Widmark, Arrangemang 

     

    2.      ”I Himmelen, I Himmelen”

    Sv Ps 1937 144:1-2; Sv Kps 1986 Nr 169B

    Med Håkan Sund, Dirigent, Arne Wilhelmsson, Kontrabas, Adolf Fredriks Bach-Kör (Stockholm), Kör

    Upphovsman: Laurentius (1) Laurinus, Text, Trad, Musik, Håkan Sund, Arrangemang

     

    3.      ”I Himmelen”

    Med: Nils-Petter Ankarblom, Piano, Fröken Elvis, Grupp

    Upphovsman: Camilla Fritzén, Text & Musik

    4. ”De Trodde Att Jesus Var Borta”

    Sv Kps 1986 Nr 156

    Med Lars Östling, Orgel, Immanuelskyrkan (Norrköping): Sång- & Spelgruppen

     Upphovsman: Anders Frostenson, Text, Gunnar Thyrestam, Musik

     

    ”Var Inte Rädd”

    Sv Kps 1986 Nr 256

    Med: Dan Berglund, Kontrabas, Lasse Englund, Mandolin, Toni Holgersson, Sång Irma Schultz Keller, Sång

    Upphovsman: Ylva Eggehorn, Text, Lars Moberg, Musik

     

    ”Bred Dina Vida Vingar”

    Sv Kps 1986, psalm 190

    Text: Lina Sandell

    Med: Arne Domnérus  och Kirkelig Kulturverksted

     

    ”Den Blomstertid Nu Kommer”

    Sv Kps 1937 Nr 474, Sv Kps 1986 Nr 199

    Med: Lill Lindfors, Sång, Nils Landgren, Sång

    Upphovsman: Israel Kolmodin, Text, Trad Från Sverige, Musik

     

     

     

  • 1960 talet - en tid av stora förändringar som påverkade arbetet med en ny psalmbok. Till slut kom den fjärde upplagan av Svenska Kyrkans psalmbok ut 1986.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I serien om Den svenska psalmboken har vi i det här avsnittet kommit fram till mitten av 1900 talet. Efter andra världskriget kände många att den tredje versionen av psalmboken från Svenska kyrkan, som kom ut 1937, inte längre talade med sin samtid. 1969 började arbetet med en ny psalmbok och Per Olof Nisser, präst och teolog, arbetade i den kommitté som fick i uppdrag att ta fram nya psalmer. Men också ta bort gamla psalmer vilket är ett känsligt uppdrag. Samtidigt var det en turbulent tid med en ny ungdomsgeneration som inspirerades av världshändelserna: Vietnamkriget, Martin Luthers tal, studentrevolterna och den första människan på månen. Den yngre generationen utmanade en äldre och debatten var livlig, även inom kyrkan.

    - Vi testade de nya sångerna på ungdomsgudstjänsterna som var vanliga då, berättar Per Olof Nisser som var huvudredaktör för psalmboken som till slut klubbades av kyrkopolitikerna 1986.

    Men debatten kring tradition och förnyelse har fortsatt i vår tid. I det här avsnittet får vi också veta varför den kontroversiella psalmen ”Fädernas kyrka” inte kom med i 1986 års psalmbok, som är den senaste versionen från Svenska kyrkan.

    Guide i serien är Susanne Wigorts Yngvesson professor i etik och författare. Hon beskriver några av de nutida psalmklassikerna som debuterade för trettio år sen.

    -”Var inte rädd” är en av de mest älskade psalmerna av Ylva Eggehorn. Där nämns varken Gud eller Jesus. Kanske därför den fungerar också för många sekulära svenskar.

    Producent och programledare: Åsa Furuhagen

    MUSIK i avsnittet:

    De Blomster som i marken bor, psalm 541

    Text: Harry Martinsson

    Musik: Erland von Koch

    Exekutör: Mats Bergström, George Riedel och André Ferrari

    samt

    Adolf Fredriks Flickkör och Bo Johansson

    Du som gick före oss, psalm 74

    Text: Olov Hartman,

    Musik:  Sven-Erik Bäck

    Exekutör: Pro Vobis och Tommy Körberg

    I natt jag drömde, liveinspelning 1964

    Musik: Ed Mc curdy,

    Översatt Text : Cornelis Vreeswijk,

    Exekutör: Fred Åkerström & Cornelis Vreeswijk & Nils Hellmark & Ann-Louise Hanson

    Vi sätter oss i ringen, psalm 608

    Musik: Lars-Åke Lundberg

    Text: Margareta Melin

    Exekutör: Lars-Åke Lundberg och Vendelsö Kyrkas Barnkör och Ivan Renliden

    Jag Kom Inte Hit För Att Jag Tror, psalm 532

    Exekutör: Sara Lindvall

    Musik Lars-Åke Lundberg

    Text: Britt G Hallqvist

    Guds Kärlek Är Som Stranden, psalm 289

    Exekutör: Hans Lindetorp och Mattias Frostenson

    Musik Lars-Åke Lundberg

    Text: Anders Frostenson

    Fädernas Kyrka, Sv Kps 1937 Nr 169:1-2

    Exekutor: Einar Nilsson, Orgel, Arne Lamberth, Trumpet

    Upphovsman: Johan Alfred Eklund, Text, Gustaf Aulén, Musik

    Var Inte Rädd, psalm 256

    Text: Ylva Eggehorn

    Musik: Lars Moberg

    Exekutör: Kjell Lönnå och Stockholms Symfoniorkester

    Var Inte Rädd, psalm 256

    Toni Holgersson, Sång

    Irma Schultz Keller, Sång

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Sagan om Södertälje är berättelsen om när Mellanösterns kristna kom till Sverige och till Södertälje. En serie i tre delar om en av Sveriges största invandrargrupper.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Förra veckan sändes Människor och Tros sista program men i väntan på nästa veckas tablåförändring sänder vi en repris av ett tidigare avsnitt, del 1 i serien: Sagan om Södertälje.

    Södertälje är unikt eftersom där finns hela kartan av Mellanösterns kyrkor. Många kristna från Mellanöstern har inte så god kännedom om Sverige men man känner absolut till Södertälje.
    Vad är förklaringen och hur har detta kommit att prägla staden?

    ”Sagan om Södertälje” är en serie i tre delar.

    Programledare: Åsa Furuhagen
    Producent: Anders Diamant
    Reporter: Paloma Vangpreecha

  • Människor och tro har bevakat aktuella religiösa frågor sen 1970-talet, det här är det sista programmet som dyker ner i arkivet och även blickar in i framtiden medhjälp av tre yngre röster.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I över femtio år har Människor och tro bevakat och berättat om religionens betydelse, globalt, lokalt och personligt. Det sista programmet handlar om hur Sverige har förändrats religiöst under den här tiden, och vad som väntar runt hörnet.

    Hör röster om böneutrop i Fittja, om pastorn från Kenya som missionerar i Sverige, om att tro på naturens kretslopp och om det sekulära och samtidigt mångreligiösa Sverige.

    Simon Sorgenfrei, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola, talar om hur Sverige har förändrats på 50 år. Hör också Faiaz Dowlatzai, Zandra Öman och Axel Singh tala om sin egen tro och vad de tänker om hur svenskarna kommer förhålla sig till tron i framtiden.


    programledare: Åsa Furuhagen
    producent: Anders Diamant
    tekniker: Sophie Andersson

  • Satan, Den lede, Hin håle, Old Nick, Lucifer, Belsebub. Vad har format dagens bild av Djävulen? Och varför har människan behövt förlägga allt det onda utanför sig själv. Och utanför Gud?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    DEL 15
    Med utgångspunkt i Rolling Stones låt Sympathy For The Devil dukar vi upp till ett extra långt samtal med tema: Djävulen!

    Ur innehållet:
    *Vad är gubbrock? Thella frågar sig varför hon och Lollo stämplat en massa musik de valt i podden som gubbrock, när den i själva verket borde klassas som evigt ung. Från Bob Dylan till Leonard Cohen till Rolling Stones.

    *Djävulen - ett mytologiskt hopkok Bibelvetare Thomas Kazen förklarar hur dagens typiska och kristet färgade bild av Djävulen som ondskan själv, en drakliknande varelse med svans och horn, är sammansatt av olika myter i en mångtusenårig historia.

    *Satan eller Ha-Satan, Anklagaren - I Jobs bok möter vi en figur vid namn Anklagaren, ursprungligen Ha-Satan, som är väldigt långt från den abstrakta onda makt som i modern tid inspirerat exempelvis Tolkiens Sauron eller Voldemort i Harry Potter-böckerna. Nej, här är Satan snarast en i Guds gäng, som arbetar på uppdrag av Gud.

    *Bileams åsna och ängeln som ställer sig i vägen som en satan - Lollo hyllar det stackars plågade djuret i 4 Mosebok som tvingas på fel väg men som till sist vägrar lyda, lägger sig ned och börjar prata. Thomas berättar hur texten komplicerar översättningen av ordet satan. Är det en hindrare, en motståndare, eller en skarprättare, som vissa hävdar.

    *Utsätt oss inte för prövning - Lollo upptäcker att tanken om en Satan som agerar med Guds goda minne är tillbaka i en av kristendomens mest centrala böner - Herrens bön. Varför ber man annars Gud om att inte utsätta människan för det onda?

    *Bikta sig, bekänna synd, gå i terapi - Thella reflekterar över våra sätt att separera oss från ondskan inom oss. Om människans behov att skilja Gud och Djävulen åt, och gott från ont. Tidigare i historien tycks det ha funnits en större acceptans för tanken att att bägge existerar i världen och i människan. Och i Gud.

    Bibeltexter: Matt 4, Job 2, Matt 16:23, 4 Mos 22, 1 Mos 6, Hes 28, Jes 14, Upp 12, Matt 6:9-13

    I avsnittet refereras även till dessa böcker, filmer och tv-serier:

    Exorcisten - filmen från 1973 i regi av William Friedkin baserad på William Peter Blattys roman
    Mästaren och Margarita – roman av Michail Bulgakov
    Faust – teaterpjäs av Johann Wolfgang Goethe
    Lucifer - tv-serie baserad på karaktären i Neil Gaimans The Sandman
    The Dictionary of Deities and Demons in the Bible - sakprosa, red. Karel van der Toorn, Bob Becking, Pieter W. van der Horst
    The Satan - How God’s Executionist became the Enemy - sakprosa, Ryan E. Stokes
    South Park - Bigger, Longer & Uncut - filmen baserad på tv-serien South Park
    Den mörka materian - romantrilogi av Philip Pullman

    Musikcitat i avsnittet:
    Prince - God (Love Theme From Purple Rain)
    Rolling Stones - Sympathy For The Devil

    Medverkande i avsnittet:
    Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap vid Enskilda Högskolan Stockholm, pastor i Equmeniakyrkan

    Programledare: Thella Johnson
    Bisittare: Lollo Collmar
    Ljudtekniker: Heniz Wennin

  • Så uppmärksammas dag mot islamofobi / Så vill den nya biskopen i Södertälje locka unga till den syrisk-ortodoxa kyrkan / Därför är tron på det paranormala, framför allt hos kvinnor, utbredd i Sverige

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Dagen mot islamofobi instiftades av FN 2022 och äger rum den 15 mars varje år i 140 länder. Datumet valdes eftersom det är årsdagen av moskéskjutningen i Christchurch på Nya Zeeland 2019 då 51 personer miste livet. Imorgon uppmärksammas dagen i Malmö av bland andra Fatme Audi, regional rådgivare hos Rädda Barnen.

    En ny biskop i den syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige väcker förhoppningar om att församlingen ska börja växa. Hör vad Youhanon Lahdo har för ambitioner och hör Magdalena Nordin, forskare vid Göteborgs universitet som nyligen var med och presenterade en rapport om den syrisk ortodoxa kyrkan i Sverige om vilka utmaningar som den syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige står inför.

    En ny studie från Uppsala universitet visar att 41 procent av vuxna svenskar tror på någon form av paranormala fenomen och kvinnor tror mer på detta än vad män gör. Vi talar med Martin Nykvist, religionshistoriker vid Lunds universitet och Mats Lekander, professor i psykologi vid Karolinska Institutet i Solna om vad det kan bero på.

    programledare: Åsa Furuhagen
    producent: Anders Diamant
    reporter: Liza Youhanan

  • Svenskarnas djupa relation till Psalmboken har lett till att det vid varje revision blivit konflikter. Så var det också inför den tredje utgåvan som till slut gavs ut 1937 efter en het kulturdebatt.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I det tredje avsnittet av serien om Svenska kyrkans psalmbok berättar författaren Susanne Wigorts Yngvesson om nattmanglingar på kyrkomötet 1920 och hur medierna kritiserade ärkebiskopen för att han inte tog strid för kulturarvet från 1800 talet. Samtidigt ställde krig och nationalism nya krav på teologin och psalmerna:

    ” Det är väldigt svårt för en psalmbok att vara med i sin tid”

    Men hur lät det i kyrkan förr när församlingen sjöng psalmerna? Musikprofessor Mattias Lundberg berättar att det från början var en kakafoni av stämmor och tonarter. Så småningom kunde Svenska kyrkan styra upp den bångstyriga psalmsången bland annat med hjälp av radion som sände så kallade koralövningar och föredrag om hur psalmerna skulle sjungas. Men långt i från alla gillade likriktningen. Som Bodelisterna i Piteå som långt in på 1900 talet sjöng ur 1695 års psalmbok och vägrade anpassa sig till förändringarna:

    ”Under det starka påbudet om psalmsången har det alltid funnits motståndsrörelser.” säger Mattias Lundberg.

    I det tredje avsnittet ingår klipp från Sveriges Radios arkiv där det finns en rik skatt av psalmer och debatter om psalmboken. Men också nyare tolkningar av kända psalmer.

    Producent och programledare: Åsa Furuhagen

    [email protected]

    Musik i avsnittet:

    1.  En vänlig grönskas rika dräkt Sv Kps 1986: Nr 201

    Exekutor: Anders Widmark, piano och arrangemang

    Upphovsman: Waldemar Åhlén, Musik

    Tryggare Kan Ingen Vara” Sv Kps 513

    Exekutor: William Lind, Dirigent

    Gösta Snoddas Nordgren, Sång

    Upphovsman: Lina Sandell-Berg, Text, Trad, Musik

     Någonting Att Äta Någonting Att Dricka

    Exekutor: Polyphons Kino-Orkester, Helge Lindberg, Dirigent

    Karl Wehle, Sång

    Upphovsman: Karl Wehle, Musik, Dardanell, Text

     Åh Sicken Fest, Orig: Long Long Ago

    Exekutor: Glada Spelemän, Orkester, Harry Persson, Sång

    Upphovsman: Thomas Bayley, Musik, Fritz-Gustaf, Översatt Text

    Fädernas Kyrka, Sv Kps 1937169:1-2

    Exekutor: Anders Eby, Dirigent, Mikaeli Kammarkör, Torvald Torén, Orgel

    Upphovsman: Johan Alfred Eklund, Text, Gustaf Aulén, Musik

    Fädernas kyrka

    Exekutor: Ultima Thule

    Fädernas Kyrka

    Exekutor: Einar Nilsson, Orgel, Arne Lamberth, Trumpet

    Stilla Natt, Sv Kps 1937 Nr 52, Sv Kps 1986 Nr 114,

    Exekutor: Göteborgs Symfonietta, Orkester

    Upphovsman: Franz Gruber, Musik

    Stille Nacht

    Exekutor:Franz Schönbaumsfeld, Dirigent, Comedian Harmonists, Kör

    Upphovsman: Joseph Mohr, Text, Franz Gruber, Musik

    Vår Gud Är Oss En Väldig Borg , Sv Kps 124:1-2

    Exekutor: Anders Eby, Dirigent, Mikaeli Kammarkör, Torvald Torén, Orgel

    Upphovsman: Martin Luther, Text Martin Luther, Musik, Olaus Petri, Översatt Text

    I Himmelen, I Himmelen, Sv Ps 1937 144:1-2; Sv Kps 1986 Nr 169B

    Exekutor: Håkan Sund, Dirigent, Arne Wilhelmsson, Kontrabas, Adolf Fredriks Bach-Kör

    Upphovsman: Laurentius Laurinus, Text, Trad, Musik

    Den Signade Dag  Efter Finn Karin

    Exekutor: Susanne Rosenberg, Sång

    Upphovsman: Trad, Text & Musik

    Jesus Från Nasaret Går Här Fram, Sv Kps 1937 Nr 48

    Exekutor: Ove Gotting, Dirigent, Södra Vätterbygdens Folkhögskola: Musiklinjens Kör

    Upphovsman: Anders Frostenson, Text, Gunnar Berggren, Musik

                              

  • Om tecken på en begynnande svältkatastrof i Gaza. / Om att det går bra för de internationella pingstkyrkorna i Sverige - har Svenska Pingst något att ta lärdom av?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Den humanitära katastrofen i krigets Gaza förvärras dag för dag. Rapporter från FN visar att man nu står inför en svältkatastrof som framförallt drabbar kvinnor och barn. Varför är det så svårt att nå fram till de hungrande människorna i Gaza? Hör Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan, som bland annat jobbar med bistånd i Palestina.

    Det religiösa landskapet i Sverige förändras hela tiden, inte minst på grund av migrationen som gjort att samfund från hela världen nu finns här. Ett tydligt exempel på den här förändringen märks inom pingstkyrkan.
    Vi besöker två olika pingstkyrkor, den ena med rötter i Afrika och den andra i Sydamerika: den latinamerikanska pingstkyrkan Iglesia nueva creación i Sollentuna och till the redeemed christian church of God, RCCG Solution Centre i Solna.

    Hör Tillarh Mukasa, pastor i RCCG Solution Centre i Solna, pastor Andrei Peréz i Iglesia nueva creación i Sollentuna och Paul Orlenius, ansvarig för arbetet med migrantförsamlingar inom Pingst Sverige.


    Programledare: Åsa Furuhagen
    producent: Anders Diamant
    reporter: Liza Youhanan

  • Hör även om kyrkornas protester i Tyskland mot partiet AfD och om krisen inom den svenska pingströrelsen samtidigt som det går betydligt bättre för de pingstkyrkor i Sverige med utländska rötter.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    SÄPO bedömer att den ryskortodoxa kyrkan i Sverige som tillhör Moskvapatriarkatet är en plattform för att samla in underrättelseinformation.
    Hör Daniel Stenling, chef för SÄPO:s kontraspionage, Isak Reichel, direktör hos Myndigheten för stöd till trossamfund, SST och Sofia Camnerin, generalsekreterare för Sveriges kristna råd.

    Flera kyrkor i Tyskland demonstrerar återkommande mot det högernationalistiska partiet AfD, Alternativ för Tyskland. Vår korrespondent Daniel Alling är med från Berlin och berättar om hur framgångsrik kampen verkar vara och om hur AfD bemöter kritiken från de religiösa företrädarna.

    Den svenska pingströrelsen skakades i höstas om av en affär som rört Daniel Alm, föreståndaren för Pingst Fria Församlingar i Samverkan. En tidigare kvinnlig kollega som riktade anklagelser mot honom om maktmissbruk och handlingar av sexuell karaktär. När det här blev känt valde pingstledaren Daniel Alm att avgå från sin tjänst, även om han sa att han hade en helt annan bild av situationen än anmälaren. En internutredning i pingströrelsens ledning visar nu att Daniel Alms ”agerande inte varit juridiskt felaktigt men att förtroendet för för honom som nationell ledare gått sönder” Hör Joel Halldorf, kyrkohistoriker och författare som forskat om ledarskap inom pingströrelsen om hur mycket den svenska pingströrelsen skadats efter den här affären?

    Medan svenska pingstförsamlingar bearbetar både ledningsfrågan och ser ett minskande medlemsantal så har det skett en tydlig ökning av nya migrantförsamlingar, en av de pingstkyrkorna finns i Sollentuna. Hör Nelson Guedes Montano som hittade ett andligt hem i Iglesia Nueva Creación i samband med en hungerstrejk på Sergels Torg.

    Tidöpartierna vill göra något åt ett så kallat slöjtvång. I en debattartikel skriver jämställdhetsministern Paulina Brandberg att regeringen och SD kommit överens om att tillsätta en utredning som ska titta på om det går att förbjuda att barn tvingas att bära slöja eller andra religiösa plagg. Men går det här att genomföra utan att det krockar med Europakonventionen för mänskliga rättigheter och Barnkonventionen, som båda är införlivade i svensk rätt?
    Hör Mårten Schultz, professor i civilrätt, som ser en del rättsliga utmaningar med det här förslaget från regeringen.

    programledare: Åsa Furuhagen
    producent: Anders Diamant
    reporter: Liza Youhanan

  • En annorlunda bokcirkel med Thella Johnson och Lollo Collmar. Best Of-avsnitt med höjdpunkter från säsong 2. Gäster: Thomas Kazen, Annika Lantz, Anneli Rådestad.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    *Stackars Job, modiga Job - Thella och Lollo tar sig an berättelsen om rättrådige Job som blir fråntagen allt, men vägrar köpa det som gud och vännerna påstår - att han har sig själv att skylla. Bibelvetare Thomas Kazen placerar texten i en brytningstid där människor går från att se gud som ansvarig för både gott och ont i världen till att placera all ondska hos djävulen.

    *Mamma valde mig. Trickstern Jakob lurar sig till sin far Isaks välsignelse, under överinseende av mamma Rebecka, så att tvillingbrodern Esau blir utan. Lollo fascineras av Jakobs svekfulla karaktär som ändå låter honom bli Guds utvalde. Anneli Rådestad intresserar sig för budskapet att det går att brottas med gud, överleva och kanske förändras.

    Bonusämne:
    *Hur är det möjligt att Maria och Josef GLÖMMER sitt barn Jesus i Jerusalem?! Annika Lantz låter den hispiga curlingföräldern i henne uppröras ordentligt.

    Avsnitten publicerades första gången den 18 maj och den 20 september 2023 och hittas i sin helhet längre ner på sidan.

    Medverkande som hörs i detta utdrag: Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap, Annika Lantz, komiker och programledare, Anneli Rådestad, chefredaktör för Judisk Krönika.

    Bibelavsnitt: Luk 2:41, Job, 1 Mos 25:19

    Citat ur filmen På heder och Samvete (A Few Good Men)

    Musikcitat i avsnittet:
    Kanye West - Jesus Walks
    Madonna - Like A Prayer
    Prince - God (Love Theme From Purple Rain)

    Programledare: Thella Johnson
    Bisittare: Lollo Collmar

  • Vilken betydelse har det att huthirebellerna är zaiditer? Antje Jackelén om vilken nytta en digital diakon skulle göra. Från fåraherde till profet, så blev Muhammed en ledare för en världsreligion.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Huthierna bekänner sig till zaidismen som bröt sig loss från shiaislam för över 1000 år sedan.
    Vad har deras religion för inflytande idag?
    Hör Mohammad Fazelhashemi, författare och professor i islamisk teologi och idéhistoria vid Uppsala universitet.

    En före detta ärkebiskop går inte sysslolös, i alla fall inte om hon heter Antje Jackelén.
    Man kan hitta henne i ett litet rum på universitetet i Lund numera om hon inte är ute och föreläser eller talar om artificiell intelligens .

    Muhammed är en av världshistoriens viktigaste personer och profet för två miljarder muslimer runt om i världen.
    Klas Grinell, författare och idéhistoriker har skrivit en lättillgänglig bok om Mohammed där han berättar om en ganska vanlig man i den lilla staden Mecka som bland annat försörjde sig som fåraherde innan han blev profet.

    programledare: Åsa Furuhagen
    producent: Anders Diamant

  • För vissa kan en psalm från 1600 talet fortfarande väcka känslor. Vad har du för minnen av psalmer, är de vackra minnen eller smärtsamma?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I studion finns Ann-Katrin Bosbach som leder arbetet med den nya psalmboken och Susanne Wigorts Yngvesson, etikprofessor vid Enskilda Högskolan i Stockholm.

  • En annorlunda bokcirkel med Thella Johnson och Lollo Collmar. Best Of-avsnitt med höjdpunkter från säsong 2. Gäster: Thomas Kazen, Magnus William Olsson, David Thurfjell

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    *Välsignad vare frukten och må Herren öppna ditt sköte - Thella inleder sitt uppdrag att gå till botten med bibelreferenserna i The Handmaid's Tale. Författaren Margaret Atwood har skapat odödliga repliker i sin bok och tv-serie om Offred/June och de andra tillfångatagna kvinnorna i den religiösa polisstaten Gilead.
    Exempelvis denna vanliga hälsningsfras mellan två tjänarinnor:

    - Blessed be the fruit.
    - May the lord open.

    Men var i Bibeln står detta - och vad menas? Var ligger det ursprungliga Gilead? Vem är Isebel som givit upphov till benämningen Jezebels om kvinnorna som arbetar i Gileads bordeller? Välkomna med på resan in i Atwood-land och Bibel-land!

    *Bibeln vs kitsch - Thella har alltid trott att berättelsen om fotspåren i sanden kommer från Bibeln. Ända tills inspelningen av detta avsnitt . . .

    *Beethoven vs Kiss - Religionshistorikern och författaren David Thurfjell, aktuell med boken En lockton i ödemarken, har tagit med sig texten om lärjungarna på väg till Emmaus som möter den uppståndne Jesus men inte känner igen honom - och funderar på vad som egentligen fick honom intresserad av den berättelsen från första början. En fundering som leder in i ett samtal om Beethoven vs Kiss och Bibeln vs kitsch. Och om vad tro egentligen är för något.

    Avsnitten publicerades första gången den 2 mars och den 13 april 2023 och hittas i sin helhet längre ner på sidan.

    Medverkande som hörs i detta utdrag: Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap, Magnus William Olsson, författare, David Thurfjell, religionshistoriker och författare

    Bibelavsnitt: Luk 1:42, Luk 10:38, Höga v 4:1, 2 Kung 9 samt Luk 24:13

    Citat ur filmerna På heder och Samvete (A Few Good Men) och Handmaid's Tale

    Musikcitat i avsnittet:
    Kanye West - Jesus Walks
    Madonna - Like A Prayer
    Prince - God (Love Theme From Purple Rain)
    Beethoven Sonat för piano nr 8 Op 13 - framförd av Angela Hewitt
    Kiss - Great Expectations

    Programledare: Thella Johnson
    Bisittare: Lollo Collmar

  • Det dröjde mer än 100 år innan den andra upplagan av den svenska psalmboken gavs ut år 1819. Hör om vad det var som gjorde att det tog tid och om några av de nya psalmerna som kvalade in.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Varje gång som det tagits fram en ny psalmbok har det uppstått konflikter, om vilka psalmer som ska få vara kvar och vilka nya som ska tillkomma. Psalmerna väcker känslor och psalmböckerna avspeglar sin tid.

    I Människor och tros serie om Sveriges mest använda bok dyker programledare Åsa Furuhagen ner i historien tillsammans med Susanne Wigorts Yngvesson, en kunnig entusiast och etikprofessor. Hör om debatten kring vilken Gud svenska folket egentligen ska sjunga om i kyrkbänkarna. Diskussionen om tradition och förnyelse fortsätter än idag och är en av vår tids kulturstrider.

    ”Psalmboken har varit den mest betydelsefulla boken som finns i Sverige” säger Susanne Wigorts Yngvesson.

    Avsnitten innehåller mycket musik, gamla och nya tolkningar av folkkära psalmer och mer okända skatter. I Sveriges Radios arkiv finns inspelningar från tidigt 1900 tal men lyssnarna får också möta nutidens artister. Vi får både lära kända dåtidens psalmister och möta några av de som skickat in förslag på ett förslag till den nya psalmboken. Hör Claudia Ingrao som skrivit en sång som skulle kunna bli en ny psalm i den kommande psalmboken.

    Reportrar: Ebba Sörhag, Edgar Mannheimer
    Programledare och producent: Åsa Furuhagen

    Musik i avsnitt 2:

    En vänlig grönskas rika dräkt Nr 201 (Psalmboken 1986)

    Waldemar Åhlén, Musik

    Anders Widmark, arrangemang och piano

    Din Klara Sol Går Åter Opp, Nr 176 (Psalmboken 1986)

    Exekutor: Oscar Bergström, Baryton

    Upphovsman: Christian Störl, Musik

                            Johan Olof Wallin, Översatt Text

    Din Klara Sol Går Åter Opp

    Exekutor: Göingeflickorna, Sånggrupp

    Din Klara Sol Går Åter Opp

    Exekutor: Turid Lundqvist, Sång

    Upphovsman: Anita Habel, Text

    Bereden Väg För Herran, Nr 103 (Psalmboken 1986)

    Exekutor: Anders Widmark, Instrumentalgrupp

    Upphovsman: Trad Från Sverige: Dalarna: Boda, Musik

                               Anders Widmark, Arrangemang

    La Marseillaise, Frankrikes Nationalhymn, 1792

    Exekutor: Hugo Alfvén, Dirigent

                               Od (Uppsala), Manskör

    Upphovsman:  Claude Joseph Rouget De Lisle, Text och musik

    Var Hälsad Sköna Morgonstund, Folklig Koral Nr 55 Vers 1-2 (1819 Års Psalmbok)

    Exekutor: Andreas Hoas, Sång

    Upphovsman: Johan Olof Wallin, Text, Trad, Musik

    Var Hälsad Sköna Morgonstund, Nr 119 (Psalmboken 1986)

    Exekutor: Gary Graden, Dirigent, Sandra Marteleur, Fiol, Sankt Jacobs Kammarkör (Stockholm), Kör, Gunnar Idenstam, Orgel

    Upphovsman: Johan Olof Wallin, Text, Philipp Nicolai, Musik, Gunnar Idenstam, Arrangemang

    Var Är Den Vän Folklig Koral Nr 305 ( Psalmboken 1986) (Med Omarbetad Text)

     Exekutor: Gustaf & Viktor Norén

    Upphovsman: Johan Olof Wallin, Text, Trad Från Sverige: Dalarna: Malung, Musik, Gustaf Norén, Arrangemang, Viktor Norén, Arrangemang

    Blott En Dag Ett Ögonblick I Sänder, 1986 Nr 249 ( Psalmboken 1986) Här med Originaltexten: Han Som Bär För Mig Ett Modershjärta

    Exekutor: Carola Häggkvist, Sång

    Upphovsman: Lina Sandell-Berg, Text, Oscar Ahnfelt, Musik, Iver Kleive, Arrangemang, Marian Lisland, Arrangemang

    Blott En Dag Ett Ögonblick I Sänder

    Exekutor: Merrill Dunlop, Orgel, Einar Ekberg, Sång

    Blott En Dag Ett Ögonblick I Sänder

    Exekutor:Freddie Wadling, Sång, Hisingen, Hornmusikkår Frälsningsarmén

  • En försvarsmekanism, struntprat eller det mest naturliga som finns. Svenskarnas syn på att tala med de döda varierar men kanske är samtalen med den andra sidan vanligare än vi tror.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    En undersökning från SOM-institutet som publicerades våren 2023 visade att 21 % av svenskarna tror att man kan tala med de döda.
    Idag får du som lyssnar höra av dig och dela med dig av dina tankar. Kanske är andlighet människans främsta utmärkande egenskap, något som AI inte kan efterlikna. Eller så är samtalen med våra döda nära och kära ett sätt för vår hjärna att hjälpa oss igenom vår sorg.

    I studion finns Martin Nykvist, forskare vid Centrum för teologi och religionsvetenskap vid Lunds universitet och Mats Lekander, professor i psykologi vid Institutionen för klinisk neurovetenskap.

    programledare: Åsa Furuhagen
    reportrar: Ebba Sörhag och Nathalie Rothschild
    producent: Anders Diamant

  • Rolandh ville bli begravd i sin kökssoffa, Lenas man vill ha en vikingabegravning. Om personliga begravningar och om var gränserna går för vad som är tillåtet.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    (Det här är en repris från i augusti i år.)

    När Linas pappa Per gick bort för ett par år sen så var det oklart hur man skulle göra, det var inget hon hade talat med honom om när han levde. Då fick hon och hennes syster en idé.

    Har de mer personliga begravningarna kommit för att stanna?
    De borgerliga begravningarna ökar och i samband med det så verkar också många se nya möjligheter för hur personliga begravningar kan få bli, även i kyrkan.

    Människor och tros Anders Diamant och Lollo Collmar tittar närmare på några exempel och undrar om det bara är fantasin som sätter gränser.

  • Vilka känslor får de som ger och vad är det som styr vem som delar med sig?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    (Det här är en repris från i april.)

    Inom nästan alla religioner finns givandet med som en integrerad del. Det är en god gärning att dela med sig i formen av en allmosa och i vissa fall är det också en plikt.
    Hör olika röster om vad man känner när man ger pengar eller mat till någon som vill ha, i en tid när mångas plånböcker har blivit tunnare.

    Begreppet "den varma känslan av välbehag" används av forskarna för att beskriva vad som händer med den som ger. Hör Daniel Västfjäll, professor på institutionen för beteendevetenskap vid Linköpings universitet.
    Nyligen kom ett tips om att ge bort det elprisstöd som delats ut om man inte tyckte att man behövde det, för att dela med sig i sämre tider. Hör Susanne Nyström, ledarskribent på Dagens Nyheter

    Avtar den här sköna känslan ju längre bort från personen man själv kommer, om man inte ser vem som får det man ger? Värderar vi givandet på olika sätt om den som ger har mycket eller om den har lite? Befäster man hierarkier genom att ge?

    Vi talar också om det villkorade givandet; om att man kan bli irriterad när någon som en gång har fått vill ha mer; och om det anonyma givandet, med bland andra Anna Nachman, begravningsansvarig vid Judiska församlingen i Stockholm.

    reporter och producent: Lollo Collmar och Anders Diamant

  • Vi tog med texten om Adam, Eva, Ormen och den förbjudna frukten till Uppsala Missionskyrkas kulturkvällar och spelade in samtalet med publik. Med: Thella Johnson, Lollo Collmar, Thomas Kazen.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    LIVEPODD!

    Avsnittet är inspelat 19 oktober på Kulturkvällar i Uppsala Missionskyrka

    Ur innehållet:

    *En våt filt - Thella tycker att berättelsen om ”syndafallet”, alltså Evas och Adams möte med ormen i Edens trädgård, och straffet för deras ätande av frukten från kunskapens träd, har en unken ton över sig. Varför straffa sökandet efter kunskap?

    *Vad alla skyller ifrån sig hela tiden?! - Det pekas mycket finger i Bibeln, och det verkar vara helt OK att skylla sina fel och misstag på andra! Bibelvetare Thomas Kazen påpekar att man även i andra antika texter ser många exempel på att det var brukligt att skylla ifrån sig. Har vår moraluppfattning förändrats när det gäller det egna ansvaret, och varför? Blir saker och ting bättre av att vi pudlar eller avgår?

    *Den odödliga ormen - ormen som symbol har gamla anor, långt äldre än Bibelns texter. Thomas berättar bl.a om ormen som stjäl ungdomens planta av Gilgamesh.

    *Eva, en tidig ormviskare - Evas tal blir mycket mer ormlikt väsande på originalspråket, efter att hon ätit den förbjudna frukten! Vi får en lektion i hebreiska av pensionerade bibelprofessorn Göran Eidevall i publiken. Till exempel är orden för listig och naken snarlika: arum; arom.

    Bibeltexter: 1 Mos 2, 3

    I avsnittet refereras även bl.a. till myten om Gilgamesh och Enkidu, som återfinns i Gilgamesheposet.

    Medverkande i avsnittet:
    Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap vid Enskilda Högskolan Stockholm, pastor i Equmeniakyrkan
    Publik på plats i Uppsala Missionskyrka

    Programledare: Thella Johnson
    Bisittare: Lollo Collmar
    Ljudtekniker: David Hellgren

  • Denna jul är inget sig likt i Betlehem, om influencers i USA som uppmuntrar sina följare att läsa Koranen som ett stöd för palestinierna; och om hur samfund i Järva anordnar aktiviteter för unga.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Hör prästen Sally Azar i Betlehem om en annorlunda jul: ”I år är julgranen dekorerad med våra böner, ingen här har lust att fira jul när vårt folk dör bara någon timme härifrån.”

    Det har gått två månader sedan Hamas attack i Israel och i spåren av kriget som följde har Islam fått ett uppsving i sociala medier där unga amerikaner uppmuntrar varandra att läsa koranen och konvertera till Islam. Många av de som hakar på trenden tycker att koranens budskap är förenliga med progressiva värderingar. Hör bland andra Misha Euceph, podcast-producent som driver Quran Book Club på Instagram, Luke Burgis, författare som skrivit boken ”Wanting: The Power of Mimetic Desire in Everyday Life” och Simon Sorgenfrei, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola.

    Många talar om att gängkriminaliteten bäst motarbetas genom att nå unga tidigt. Vilken skillnad kan trossamfunden göra för att vara en trygg plats för unga? Vi besöker Järvaområdet och talar med Abdul Kader Habib, chaplan i församlingen Khadija center i Kista och Julia Adolfsson, verksamhetsansvarig Frälsningsarmén i Husby. Hör även Lars Trägårdh, professor i historia vid Uppsala universitet, forskat på civilsamhällets roll i samhället.

    programledare: Åsa Furuhagen
    reportrar: Nathalie Rothschild och Ebba Sörhag
    producent: Anders Diamant

  • Metoden sluta skjut har pågått i Malmö i 5 år, en metod som riktar sig direkt till de kriminella och där ett par representanter från trossamfunden deltar aktivt.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Förra helgen talade Jimmie Åkessons på Sverigedemokraternas landsdagar om att riva moskéer där det bedrivs antidemokratisk verksamhet. Han skulle kunna tänka sig att ändra på grundlagen om den står i vägen för att man ska kunna hålla ihop samhället, sa han till Dagens Nyheter.
    Religionsfriheten slås fast i Regeringsformen idag.
    Vi talar med Katherine Cash, rådgivare på svenska missionsrådet som sysslat med frågor kring religionsfrihet i 14 år, om vad en förändring av religionsfriheten kan betyda utifrån erfarenheten från andra länder.

    I tisdags bjöd Brottsförebyggande rådet, BRÅ, in till konferens för att tala om en metod som prövats på olika håll i Sverige för att bekämpa gängkriminaliteten, för många är den i Malmö känd under namnet ”Sluta skjut”. En annan benämning på den här metoden är Gruppvåldsintervention, GVI. Hör Ekots kriminalreporter Simon Andrén om metoden, hör också Ebba Älverbrandt, diakon i Svenska kyrkan i Malmö och Alen Delic, sjukhusimam i Malmö, om vilken deras roll är.

    I helgen har julfimen Journey to Betlehem premiär på svenska biografer. En musikalversion av julevangeliet, regisserad av Adam Anders som vuxit upp i USA men har rötter i Sverige. Det här är hans debutfilm, tidigare har han framför allt arbetat som låtskrivare och musikproducent .Hör om varför han ville göra en musikal av historien om Jesu födelse.

    programledare: Åsa Furuhagen
    reportrar: Simon Andrén och Roger Wilson
    producent: Anders Diamant