Episodes
-
”Jag är så imponerad av lärare i Sverige”
I dag är vi otroligt glada över att ha med oss Lovisa Sumpter, professor i matematikdidaktik och medlem i PRIM-gruppen.
Lovisa och programledare Tomas Tränkner utforskar djupet av lärandet, undervisningens konst och alla processer som är kopplade till dem. Vad fungerar? Vad fungerar inte? Vi granskar alla aspekter av didaktik för att förstå hur vi lär oss och hur vi bäst lär ut.
En central fråga som Lovisa tar upp är hur vi lär oss saker. Lärande är en kollektiv process, där inlärandet sker i samspel med andra. Vi får insikt i vikten av kollektiva matematiska resonemang och hur dessa skapas gemensamt.
Vi djupdyker också i normer kring matematikkunskaper och hur dessa kan påverka vår syn på oss själva och andra. Lovisa uppmanar oss att ifrågasätta våra förutfattade meningar och syn på omvärlden för att skapa en mer inkluderande och öppen lärmiljö.
Genom att utforska känslor och motivation inför matematikinlärning, tar vi itu med de extra filter av genus och affektivt perspektiv som påverkar elevernas inlärning.
Avsnittet tar oss också bakom kulisserna för hur prov tas fram och hur man mäter kunskap, med fokus på de unika nationella proven i Sverige som PRIM-gruppen ansvarar för. Vi tar även upp internationella mätningar som PISA och TIMSS.
Som en hyllning till alla lärare i Sverige avslutar vi med att reflektera över lärarrollen och betydelsen av att skapa en miljö som främjar diskussion och utforskande.
Detta avsnitt är en oändlig källa till insikter och inspiration för alla som är intresserade av lärande och undervisning. Missa inte denna unika möjlighet att få en inblick i hur vi kan forma framtidens lärande. Lyssna nu och låt dig inspireras!
-
”Sveriges Ingenjörer ”Matematiken är en trampolin för att ta sig vidare”
I dagens avsnitt har vi med oss Sara Anvarsson, vice förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer. Sara har inte bara fått en rad utmärkelser för sin passion för matte och naturvetenskap, utan hon är också en stark förespråkare för att matematik är nyckeln till att ta sig vidare i livet.
Varför behöver Sverige fler ingenjörer? Det är en fråga Tomas Tränkner och Sara Anvarsson utforskar i detta avsnitt. Med en genomströmning på ca 50% på ingenjörsutbildningen, där många stöter på problem med matten, finns det en klar utmaning att adressera. Sara delar insikter om hur vi kan öka intresset och framgången i matematik från tidig ålder och därmed förbereda fler för en framtid inom ingenjörsyrket.
Vi diskuterar också hur Sverige kan bli bättre på att lära ut matematik och om behovet av att adressera skillnader i mattekunskaper, inklusive bristen på mattelärare.
Om du är nyfiken på ingenjörsyrket och vad det kan erbjuda dig, så är detta avsnitt ett måste! Låt dig inspireras av Sara Anvarssons insiktsfulla tankar om matematik och ingenjörsyrket. Missa inte detta avsnitt!
-
Missing episodes?
-
I dag är vi glada att ha med oss Rickard Bengtsson, arbetsledare på NCC med ansvar för inget mindre än Avicii Arena. Rickard har en spännande resa bakom sig, från att ha gått igenom NCCs trainee-program till att nu ha en spännande karriär samhällsbyggnad.
I detta avsnitt utforskar vi med hjälp av programledare Tomas Tränkner kopplingen mellan matematik och samhällsbyggande. Rickard delar med sig av insikter om hur matematiken har påverkat hans karriär och varför den är så viktig för att lyckas inom branschen. Han bjuder också på sina bästa pluggknep och tips för att övervinna utmaningarna med att studera matte.
Dessutom avslöjar han vad som krävs för att lyckas med NCCs trainee-program och vad man kan förvänta sig där.
Om du någonsin har funderat på om ett trainee-program och en karriär inom samhällsbyggnad är rätt för dig, får du inte missa detta avsnitt. Vi lovar massor av inspiration och insikter som kommer att hjälpa dig på din egen resa att nå dina pluggmål.
-
Möt fyra elever på Berzeliusskolan i Linköping som läser naturvetenskapliga programmets spetsutbildning med inriktning mot matematik. De berättar hur det är att läsa mycket matematik, vad det är som lockar med matematik och deras tankar om framtiden.
-
”Matematik är roligt, vackert och användbart”
I dag har vi en spännande gäst med oss nämligen Samuel Bengmark. Samuel är inte bara biträdande professor på Chalmers utan också VD för Akelius Math AB. Akelius Math är en banbrytande organisation som fokuserar på att utveckla kunskapsmaterial för att användas i utsatta miljöer, som exempelvis flyktingläger.
I det här avsnittet dyker vi tillsammans med programledare Tomas Tränkner in i världen av pedagogik, inlärning och de unika utmaningar som uppstår när traditionella utbildningsmiljöer inte är tillgängliga och bakgrunden till att Akelius Math Lab startades. Samuel delar med sig av varför det är så viktigt att alla unga ges möjlighet att få en solid grund i matematik, oavsett vilka svårigheter de står inför.
Vi utforskar spännande tankar kring matematikundervisning och didaktik och betydelsen av att lära sig själv genom att lära andra.
Samuel delar personliga insikter om vad som gör matematik så fängslande.
Det här är ett avsnitt du inte vill missa!
-
”Matte är en övning i logiskt tänkande”
I detta avsnitt av Mattesnack har vi äran att presentera Erik Hegelund, författare och forskare med en passion för att göra matematik tillgängligt för samhällsvetare.
Med en forskarexamen inom ekonomisk historia och en karriär på myndigheten för tillväxtanalys, delar Erik med sig av sin kunskap och erfarenhet, med tyngdpunkt på hur matematik är en nyckel till analytiskt tänkande i vår vardag.
I sin bok, "Matematik och statistik för Samhällsvetare", utforskar han inte bara det praktiska värdet av matematik utan även varför det är så viktigt för samhällsvetare att förstå. Genom att analysera vardagliga situationer och reflektera över vilken data och information som kan ha nytta av matematisk analys, ger han en djupare förståelse för ämnet och dess tillämpningar.
Om du någonsin undrat varför samhällsvetare behöver matematik, eller om du är nyfiken på hur du kan förbättra din förmåga att analysera och förstå världen omkring dig, så är detta ett avsnitt för dig.
-
I detta avsnitt möter vi den inspirerande Mouna Esmaeilzadeh, läkare, hjärnforskare och entreprenör. Mouna har bidragit stort till att popularisera vetenskap för svenska folket.
Tillsammans med vår programledare Tomas Tränkner dyker de djupt in i hjärnans fascinerande värld och utforskar hur vi kan hantera dess korkade och irrationella sidor, särskilt när det gäller att bemästra matte – ett ämne som kräver disciplin och uthållighet.
Vi avslöjar hemligheterna bakom hjärnans tre delar – skräckcentrumet, belöningscentrumet och den planerande delen – och delar insikter om hur vi kan aktivera rätt delar för att maximera vår förmåga att plugga matte.
Vi utforskar även föräldrarollens avgörande betydelse och hur föräldrar kan stötta sina barn när framgång i matte verkar långt borta. Vi delar strategier för att balansera morot och piska på ett sätt som inspirerar och motiverar utan att skapa onödig stress.
Vi belyser också den moderna tidsandans inflytande på ungas inställning till studier och hur matematikkunskaper inte bara öppnar dörrar till en värld av möjligheter utan också förknippas med intelligens på ett unikt sätt.
Om du någonsin har känt dig överväldigad av matte eller ifrågasatt din förmåga, missa inte detta avsnitt. Mouna Esmaeilzadeh delar personligt med sig av sin expertis och inspiration för att hjälpa dig att navigera genom matematikens värld
-
”Alla kämpar med matten, men det går om man lägger ned tiden."
I dagens avsnitt möter vi Ivana Gligorić, hållbarhetscontroller på Advania, ett ledande IT-tech-bolag. Ivana delar med sig av sin egen matteresa, tankar om matteångest och hur hon hittade till Advania. Att övervinna hinder och känslan av att klara av det som en gång verkade omöjligt är en central del av hennes och Tomas Tränkners diskussion. Vad gör man om man känner att man kanske valt fel inriktning på gymnasiet? Hur hanterar man den känslan? Med rätt lärare och verktyg kan vi övervinna det mesta.
Vi går också på djupet i hållbarhetsfrågan och hur matematik spelar en nyckelroll, även inom områden som inte traditionellt förknippas med siffror och ekvationer. Ivana berättar om sin roll som innebär att hantera och analysera stora mängder data för att adressera hållbarhetsfrågor, ett område som ständigt utvecklas och expanderar.
Matematik är så mycket mer än bara att räkna plus och minus. Det handlar om att utveckla logiskt tänkande, analytiska förmågor och att kunna tillämpa dina färdigheter för att dra slutsatser och förutse trender.
Hållbarhetssektorn kommer bara att fortsätta att växa, vilket skapar spännande karriärmöjligheter för dem med en stark matematisk grund. In och lyssna och inspireras, detta vill du inte missa!
-
Häng med oss till den digitala frontlinjen när vi tittar närmare på bedragarnas metoder
I detta avsnitt träffar vi Amalia Krantz, bedrägeriexpert på Nordea. Tillsammans med Nordea har Mattecentrum tagit fram sajten ekonomikoll.se som hjälper unga att bli bättre på privatekonomi och knyter an till vikten av matematik i vardagen. I detta avsnitt utforskar programledare Tomas Tränkner och Amalia Krantz ett tema som också är ett av de mest klickade avsnitten på sajten ekonomikoll.se, nämligen bedrägerier.
Idag hanterar vi inte längre kontanter utan appar och sajter. Det talas sällan om värdetransportrån, utan bedragarna har flyttat online. Tomas och Amalia pratar om hur de olika typerna av social manipulation kan gå till. Bedragarna spelar på starka känslor. Från vishing till smishing och fishing - vi utforskar de subtila och ibland skrämmande metoder bedragarna använder för att lura oss. Hur kan du skydda dig själv och dina nära? Vilka fallgropar bör du vara medveten om?
In och lyssna där poddar finns.
-
”Det stora för oss är att se problemen vi har med likvärdigheten”
Vi bjuder in dig till en djupdykning i den globala skolmiljön!
I detta avsnitt av Mattesnack möter vi ingen mindre än Maria Axelsson, projektledare för PISA på Skolverket. När PISA-resultatet, en internationell måttstock för utbildningskvalitet, släpptes i slutet av 2023 var resultatet nedslående och det talades om en kunskapskollaps. Med en nedgång i matematik och läsförståelse för svenska elever har frågan om likvärdighet och kunskapsnivåer blivit central.
Maria Axelsson och vår programledare Tomas Tränkner tar dig bakom kulisserna i denna viktiga diskussion. Hur utförs PISA-studien? Vilka trender syns i andra länder? Och kanske viktigast av allt - vad kan vi lära oss av detta och hur bör vi agera framåt?
Tryck på play och låt oss utforska tillsammans!
-
Välkommen till säsongens första avsnitt av Mattesnack. I detta avsnitt möter vi Jessica Öberg, den dynamiska vd:n för Combitech, ett nordiskt tech-, lösnings-och konsultföretag som arbetar för att utveckla smarta och motståndskraftiga samhällen. Men det är inte bara affärer som är i fokus - det handlar också om att forma framtidens ingenjörer.
Med över 50 000 ingenjörer som Sverige behöver få fram till 2030, är detta samtal mer relevant än någonsin. Jessica och vår programledare Tomas Tränkner utforskar varför matematik är nyckeln till Combitechs framgång och hur den banar väg för nästa generations ingenjörer.
Men det handlar inte bara om att fylla kvoter - det handlar om att inkludera alla samhällsgrupper för att maximera kreativitet och innovation. Hur kan företag som Combitech bidra till att möta den ökande efterfrågan på teknisk kompetens? För en resa genom teknikens värld och insikter om morgondagens ingenjörer - tryck på play och låt oss knäcka matte-koden tillsammans!
-
Mattecentrums generalsekreterare Ellen Eriksson och Love Eklund, en av Mattecentrums volontärer och ordförande i Mattecentrums Stockholmsförening berättar om Mattecentrum.
Mattecentrum fyller 15 år 2023. Under ett och ett halvt decennium har organisationen bidragit till jämlika utbildningsmöjligheter, erbjudit trygga rum för att ställa frågor och utvecklas, vidareutbildat volontärer, digitaliserat sin verksamhet, fyllt Blå Hallen med studerande elever, hållit i världens största mattelektion och mycket mycket mer. Hur ser det ut bakom kulisserna på Mattecentrum?
Lyssna på Ellen och Love när det berättar mer.
-
Andreas Ryve är professor i matematikdidaktik. Hans forskning handlar om hur vi kan skapa rik matematikundervisning genom bra lärarutbildningar, kompetensutvecklingsinsatser och forskningsbaserade läromedel.
Hur har matematikkunskaperna, läromedel och pedagogiken utvecklats i Sverige? Hur kan man förbättra matematikundervisningen och barns möjligheter att lära sig matematik och vilken roll spelar egentligen läraren?
Missa inte detta avsnitt där du får inblick i vad den aktuella forskningen säger.
-
Nu ska vi prata börsen, finans, derivat, värdepappershandel, riskavläggare, optioner, implicit volatilitet. Låter det krångligt? Här får du en crash course i olika begrepp som används inom börshandel men också en inblick i siffrorna och matematiken som ligger bakom och en del användbara tips.
Programledare Tomas Tränkner guidar genom ett krångligt men spännande ämne tillsammans med Tomas Bernholm, Head of education and end client relations. Missa inte detta avsnitt, du får en del tips också om du vill bli bättre på börshandel!
-
Eleonora Svanberg läser sin Master i tillämpad matematik på Cambridge. Hur är det att studera i Cambridge? Hur är miljön och upplevelsen av att vara i ett annat land?
Går du in tankar på att välja en matematikintensiv utbildning, kanske till och med söka dig utomlands? Missa inte detta avsnitt!
-
Vad får en egentligen att skola om sig mitt i livet? Tomas Tränkner möter David Clysén som jobbade som ingenjör men som valde att skola om sig, efter att ha varit nyfiken på läraryrket länge.
Under tiden han bodde i Japan väcktes fröet och efter att ha gått Teach For Swedens ledarskapsprogram blev han lärare och är nu verksam som lärare vid Tullingegymnasiet i Stockholm.
Lyssna in på ett samtal om pedagogik, matematik och skolan. Missa inte detta avsnitt.
-
Vår panel bestående av tre 15-åringar från Södermalmsskolan i Stockholm. Vad tycker de om matematik? Vad är svårt? Vad är roligt? Vad ska man ha det till? Programledare Tomas Tränkner guidar genom ett samtal om matematik i skolan.
-
Svante Linusson är professor i matematik vid KTH - Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Svante valde tidigt matematik som sitt stora intresse och blev professor redan vid 30 års ålder.
Svantes forskningsområde är diskret matematik. Han har också ett särskilt intresse för demokratiska valsystem och har varit sakkunnig för Valprövningsnämnden och den kommitté som tog fram de nya grundlagsreglerna för vårt valsystem som gäller sen 2018.
Svante är också själv aktiv som fritidspolitiker och sitter sen 2022 i kommunfullmäktige i Stockholm för Centerpartiet.
-
Har du också hört talas om Riksbanken på sista tiden? Det är en högaktuell institution och en av de äldsta verksamheterna i Sverige. Deras uppdrag är att se till att inflationen är låg och stabil över tid, bidra till att det finansiella systemet är stabilt och effektivt och se till att det går att göra betalningar.
Riksbanken ger också ut Sveriges sedlar och mynt. Dessutom är det världens äldsta centralbank. Och vad har det med matematik att göra?
Tomas Lundberg är presschef på Riksbanken. Han berättar om Riksbankens uppdrag och hur matematiken kommer in i de olika delarna.
Detta vill du inte missa.
-
Anders Stenkrona är Sparekonom på Nordea och har doktorerat i finansiell ekonomi vid Stockholms Universitet. Han är en av Sveriges mest erfarna experter inom beteendeekonomi, som handlar om hur individer fattar ekonomiska beslut.
Hans senaste bok ”Nyckeln till en hälsosam ekonomi” kan beställas på www.stenkrona.se eller på www.amazon.se . Om du anger koden ”Nordea” får du 100 kronors rabatt.
- Show more