Episodes
-
Trude Fixdal, barne- og ungdomspsykiater og leder av BUP Vest, mener ja. Sara i sykehusets ungdomsråd, mener nei. Hør hva vi vet om psykiske utfordringer hos dagens barn og ungdom og døm selv. I denne episoden får du også vite hvorfor stadig flere vestkantungdom sliter med spiseforstyrrelser og hvordan du kan være en god venn til en som sliter.
-
Smerte kan skygge for alt i livet som gjør det verdt å leve. Å leve med langvarige smerter, ofte i kombinasjon med kronisk sykdom, krever derfor mentale muskler. Det snakker psykologspesialist Elin Fjerstad om i denne episoden. Hun snakker av livslang erfaring.
-
Missing episodes?
-
Halvparten av alle kvinner og hver fjerde mann kommer til å brekke et ben i kroppen på grunn av benskjørhet. Hvorfor er folk likevel skeptiske til behandling? Overlege Birgitte Nellemann forklarer hva man selv kan gjøre for å bevare god skjeletthelse.
-
Søvn opptar oss alle. Psykologspesialist Ingrid Hyldmo holder søvnkurs for somatisk (fysisk) syke. I denne episoden forteller hun om hvordan hun hjelper folk som ikke får sove. Blant annet anbefaler hun dem til å holde seg våkne lengst mulig. Du får også høre hvordan det gikk det med kursdeltageren som bygde en lettvegg på soverommet. Hør om dette og mer i en lærerik halvtime for alle som sliter med søvnløse netter.
-
Mat er supertrendy. Så trendy at noen blir alvorlig syke av det. Klinisk ernæringsfysiolog Sissel Urke Olsen bruker mat som medisin og ser langt mer underernæring på sykehuset enn fedme. Hennes råd er krystallklart: Det er de usexy kostholdsrådene til Helsedirektoratet som gjelder.
-
Det er livsviktig at helsearbeidere lader batteriene. Friluftssykepleier Trygve Hirsch i akuttmottaket forteller hvordan naturen kan bidra til dette, og om hva som skjedde da han lå i hengekøye mellom trærne utenfor sykehuset. Hør også hvordan han hentet inn en dement pasient på rømmen.
-
Julie Berntsen hadde tatt et avgjørende karrierevalg akkurat da pandemien brøt løs. Nå er intensivsykepleieren lei av applausen, men hun angrer ikke på valget. Det viktigste hun har lært er at hun aldri blir utlært, og én dag lærte hun hva stemmer betyr for pasienter som ligger i koma.
-
– det er noen av ingrediensene i arbeidshverdagen til Elisabeth Aaberge. Hun koordinerer miljøarbeidet på sykehuset. Hun forteller om kolleger som er miljøhelter og om hva sykehuset kan gjøre for å bli litt grønnere. Hun forteller også hvorfor hun noen ganger kommer på jobb med oppskrapede og blodige hender.
-
Har du vondt i hendene? Ingvild Kjeken forteller om sin forskning på hvordan håndartrosepasienter kan få lykkeligere hender. Hun er et bevis på at det er mulig å være like engasjert i jobben sin etter 36 år på sykehuset. Hør om hvorfor hun aldri klarte å slå opp med Diakonhjemmet og om veien fra nyutdannet og ikke spesielt karrierebevisst ergoterapeut til en av landets første professorer i faget.
-
Hør hvorfor fagsykepleier Alcinda Maria Rudolph brenner for de skrøpeligste pasientene, de som brekker hoften og som i tillegg har andre sykdommer og kanskje demens. Halvparten av pasientene hennes får delir. Da kan de bli aggressive, eller se mennesker som ikke finnes. Hør også om da Alcinda fikk pris fra Norsk Sykepleierforbund for sin kompetanse og sitt engasjement, akkurat da hun trengte det som mest.
-
Alderspsykiater Torfinn Lødøen Gaarden hjelper de eldste som sliter med tanker, følelser og emosjonell balanse. Han leder Alderspsykiatrisk avdeling og har forsket på depresjon og betennelse hos eldre voksne, og har nylig skrevet doktorgrad om temaet. Han vet også mye om hvordan alkohol påvirker hjernens aldring.
-
Sykehusdiakon Gudmund Johnsen Wisløff er spesialist på å se det enkelte menneskets behov. I denne episoden forteller han om hvorfor han endte til skogs med en nyoperert pasient og hvorfor det handler om rettferdighet.
-
Kan man bli syk av medisin? Hvorfor reagerer ikke enkelte på tunge smertestillende? Farmakolog Erik Sveberg Dietrichs forteller om hvorfor han brenner for farmakogenetikk og for de pasientene som ikke roper høyest om hjelp.
-
Når er det riktig å avslutte behandling mot kreft, og hvem skal ta den avgjørelsen? Katinka Farbrot er kreftlege, og noen ganger er det hennes tunge oppgave å varsle pasienter og pårørende at døden er i anmarsj.
-
Hva gjør en psykiatrisk sykepleier når pasienter slite både mentalt og med rus? Kan man bli frisk av å skrive, og hva gjør Freud i en sofapute? Dette og mye mer får du svar på når forfatter og psykiatrisk sykepleier Synne Sun Løes gjester denne episoden av Min sykehushverdag.