Episodes
-
Han forstår oss. Han sier det som det er. Han stilte opp på alle podkastene. En valgseier som den Donald Trump maktet tidligere denne uken har nødvendigvis mange forklaringer som er både gyldige og sanne samtidig. Men en ting som går igjen blant dem som stemte på ham og dem som forsøker å forstå hvorfor disse var i flertall, er dette: Donald Trump fremstår mer ekte enn andre politikere, selv når det han sier stort sett er løgn. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast lager vi oss en liten retorikk-spesial. Og vi sneier innom litteraturforskningen for noen tanker om hva som kjennetegner Trumps måte å snakke på. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Mye er usikkert rundt den nye Trump-æraen. Men en ting er sikkert: Han vil slippe de rike fri. Er det det vi bør gjøre i Norge også?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Missing episodes?
-
Google har lansert et nytt KI-verktøy, Notebook LM, som blant annet gjør det mulig å laste opp det en måtte ha av dokumenter og filer, for så å høre materialet snakket om slik profesjonelle podkast-verter snakker om ting. Forskjellen er bare at stemmene ikke har en kropp. Nølingen, engasjementet og undringen er derimot skapt av kunstig intelligens. Er det dette podkastmediet var hele veien – et treningsgrunnlag for språkmodellene til de store teknologiplattformene?
Aksels anbefaling:
Filmfestivalen Film fra Sør
Elises anbefaling:
Kim’s video (2023) regi: Ashley Sabin og David Redmon. Tilgjengelig på Filmoteket
Verk og tekster omtalt i denne episoden:
Hør hvordan det gikk da en utgave av Morgenbladet ble lastet opp i Notebook LM:https://notebooklm.google.com/notebook/7b447f2e-7a5a-4d6c-9e2c-87c46e5d5f7d/audio?pli=1
Bernhard Ellefsen, «Podkastmediets intimitet gir menn noe de gjerne vil ha, men virkelig ikke trenger»: https://www.morgenbladet.no/kultur/kommentar/2024/10/23/podkastmediets-intimitet-gir-menn-noe-de-gjerne-vil-ha-men-virkelig-ikke-trenger/
Marc Maron, «The democratic idea»: https://www.wtfpod.com/dispatches/the-democratic-idea
Arthur Conan Doyle, “The Japanned box”.
James Joyce, Ulysses
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Litterære priser skaper alltid diskusjon. Treffer de? Hvem ble oversett? Er utvelgelsen fortjent? Som oftest lurer det store kvalitetsspørsmålet i bakgrunnen: Hva mener vi egentlig når vi sier at noe er godt. Og noe er dårlig. Denne uken er de nominerte til både Brageprisen og Bokhandlerprisen blitt offentliggjort og vi snakker om hva litterære priser egentlig skal utrette. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
En populist på vei opp møter en populist på vei ned (på meningsmålingene). Så bestemmer de to seg for å skrive en kronikk sammen, om europeisk konkurransepolititikk. Aslak og Maria forsøker å forstå Listhaug og Borten Moes samarbeidsprosjekt. Og når er det egentlig riktig å bruke p-ordet (populisme)?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Skuespiller og komiker Linn Skåber er for tiden aktuell i tredje sesong av NRK-serien Hjerte til hjerte, der hun spiller karakteren «Linn Skåber», og denne høsten har programleder og musiker Gaute Grøtta Gravs deltakelse på reality-serien 71 grader nord fått en del oppmerksomhet. Hva kan man vinne og hva kan man tape på å spille seg selv, enten i reality eller drama? Hvor bra underholdning eller kunst er det man sitter igjen med?
Aksels anbefaling:
Anora, regissert av Sean Baker
Elises anbefaling:
De nye føljetong-sidene på Morgenbladets kultursider
https://www.morgenbladet.no/kultur/2024/10/25/det-vi-ser-horer-og-leser-denne-uken/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kulda ligger tung over Arendal i Karl Ove Knausgårds nye roman. Og det er en tørst og plaget familiefar som vandrer rundt i mørket. Vi er kommet frem til femte bok i Morgenstjerne-serien og vi befinner oss midt på 1970-tallet. Og spørsmålet man kanskje kan stille seg er: Hvorfor? I denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast undersøker vi om det spørsmålet har noe godt svar. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
SV-ideolog Audun Lysbakken vil gjenreise en bred venstreside, men nevner ikke fredsbevegelsen med et ord. Torbjørn Jagland skriver kronikk om krig og fred, men bare en liten opprørsfraksjon i Rødt bryr seg. Hva skjedde med fredsbevegelsen? En desillusjonert Maria Berg Reinertsen søker svar i samtale med med Aslak Bonde.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hva skal til for å lage god film i Norge, og hva skal til for at folk ser dem? I ukens episode tar kritiker Aksel Kielland og Elise Dybvig for seg fire av høstens mest interessante norske filmer og ser nærmere på hva som egentlig definerer suksess når færre går på kino enn før. I tillegg tilbakeviser Elise noen vanlige misoppfatninger om den romantiske komedien.
Verk og artikler nevnt i denne episoden:
https://www.aftenposten.no/kultur/i/pPrnv1/nobody-wants-this-slukes-av-alle-hvorfor-romcoms-trives-paa-stroemmetjenester-som-netflix
Elskling (2024) Regi: Lilja Ingolfsdottir
Drømmer (2024) Regi: Dag Johan Haugerud
Armand (2024) Regi: Halfdan Ullman Tøndel
Invitasjon til selvransakelse (2024) Regi: Paul Tunge
Guro Bruusgaard om å sitte fast i utvikling i Rushprint: https://rushprint.no/2018/03/prosessen/
Lilja Ingolfsdottir i Morgenbladet i 2018: https://www.morgenbladet.no/kultur/film-og-tv/2018/05/04/mer-plass-til-mannen-takk/
Elises intervju med Paul Tunge: https://www.morgenbladet.no/kultur/film-og-tv/2024/10/18/han-har-laget-11-filmer-som-ingen-har-bedt-om/
Aksels anbefaling: Blurry av Dash Shaw og Tokyo These Days Vol. 3 av Taiyo Matsumoto.
Elises anbefaling: Mad about the boy: The Nöel Coward Story (2023) Tilgjengelig på Filmoteket, strømmetjenesten til bibliotekene.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I disse dager utkommer det en monumental biografi om Martin Luther King i norsk oversettelse. Det er en bok om fortiden, men den fortiden griper i enorm grad inn i nåtiden. Den amerikanske rasismens historie forstås av mange som nøkkelen til denne høstens presidentvalg. Og Martin Luther King er den mest sentrale enkeltpersonen i historien om kampen mot nettopp den rasismen. I denne ukens utgave av Morgenbladets bokpodkast skal vi snakke om Jonathan Eigs King-biografi og noen andre bøker om rasismen mot svarte amerikanere. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Bor du i Sør-Odal er det umulig å forstå seg på rødgrønn politikk. Ap legger ned skolen, mens Sp kjemper tilbake lensmannskontoret. Bor du i Bærum, er det ingen tvil: Regjeringen skal ta rikingene. Fellesnevneren for alle er at det i år er for lite penger i kommunekassa. Med Maria Berg Reinertsen og Aslak Bonde.
Lenker nevnt i episoden:
https://www.nrk.no/vestland/derfor-er-det-krise-i-kommunane-1.17084264
https://www.ssb.no/befolkning/befolkningsframskrivinger/statistikk/regionale-befolkningsframskrivinger/artikler/befolkningsframskrivinger-paa-kommunekart
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hva gjør fiksjon og underholdning med hvordan vi konsumerer nyheter om amerikansk politikk? Denne høsten er det 25 år siden den amerikanske tv-serien The West Wing hadde premiere, og i denne episoden ser vi nærmere på hva den har betydd for forståelsen vår for det som skjer i virkelighetens USA. Kritiker Aksel Kielland har også gjort seg en observasjon rundt dette med å ha reklame hengende på veggen.
Elises anbefaling: Kortfilmen Caprice (1986), regissert av Joanna Hogg, tilgjengelig på strømmetjenesten Mubi.
Aksels anbefaling: Oppvekstskildringen Ta imot av Lars Fiske og Final cut av Charles Burns.
Artikler og verk nevnt i episoden:
Tv-serien The West Wing (1999-2006) Tilgjengelig på strømmetjenesten Max.
Tv-serien Veep (2012-2019) Tilgjengelig på strømmetjenesten Max.
Tv-serien House of cards (2013-2018) Tilgjengelig på Netflix
https://www.npr.org/2024/08/26/nx-s1-5078412/the-west-wing-martin-sheen-melissa-fitzgerald-book-anniversaryhttps://www.theguardian.com/tv-and-radio/2024/sep/21/we-had-no-political-agenda-the-white-house-hosts-a-west-wing-tv-reunion
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nobelprisen i litteratur for 2024 går til den sør-koreanske forfatteren Han Kang. Ifølge Svenska Akademien får hun prisen for sin «intensive, poetiske prosa, som konfronterer historiens traumer og blottlegger menneskets sårbarhet». Flere av Kangs romaner er oversatt til norsk og hun må kunne sies å være en nokså bredt henvendt nobelprisvinner. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast ser vi nærmere på en av disse romanene – og vi unner oss en ørliten diskusjon av noen av de mørkeste punktene i Nobelprisens historie. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Oljepenger pøses inn i statsbudsjettet mens Støre og Solberg krangler om hvem som bør faktasjekke hvem. I denne ukens podkast om politikk og økonomi handler det litt om krangelen mellom partitoppene, men mest om hvordan lommebok-frieriene fordummer ordskiftet om hvordan 2000 milliarder kroner brukes best mulig. Med Maria Berg Reinertsen og Aslak Bonde.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Tidligere i år la magasinet KK (Kvinner og klær) ned «Bli ny»-spalten, en spalte der kvinner i tiår etter tiår ble gjort «nye» av magasinets stylister. Hvorfor fungerer ikke spaltens før/etter-konsept i dag? I ukens episode snakker kritiker Aksel Kielland og kulturjournalist Elise Dybvig om hvem som bestemmer hva et attraktivt ytre er og hvordan idealutseendet har blitt erstattet av idealprosessen.
Aksels anbefaling: Filmfestivalen Mirage i Oslo 9.-13. oktober og månedens film på cinemateket, I saw the tv glow.
Elises anbefaling: Podkasten Things fell apart av Jon Ronson, tilgjengelig i blant annet BBC Sounds-appen eller her: https://www.bbc.co.uk/sounds/series/m0011cpr
Verk og artikler nevnt i episoden:
Elises tekst om nedleggelsen av Bli ny-spalten:
https://www.morgenbladet.no/kultur/2024/09/20/farvel-til-den-vanlige-kvinnen/
KK-redaktørens leder om nedleggelsen: https://www.kk.no/meninger/takk-for-folget-bli-ny-1/81480951
Dokumentar om magasinet Vogue på strømmetjenesten Disney+: In Vogue: The 90s
Filmen The Substance (2024) regi: Gary Marshall
Filmen The Princess Diaries (2001) regi: Coralie Fargeat
Essaysamlingen til New Yorker-skribent Jia Tolentino Trick mirror: Reflections on self-delusion (2019)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det skal handle om partiprogrammer i denne ukens utgave av Morgenbladets podkast om politikk og økonomi, disse bunkene med glanset ark og runde, ofte uforpliktende fraser. Men kanskje kan det vokse fremtid ut av politisk svada også?
Med Maria Berg Reinertsen og Aslak Bonde.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hvorfor har åpningsscenen på tv-serier blitt så hektiske? Og hva forteller hektiske åpningsscener om dagens tv-landskap? I denne episoden av Morgenbladets kulturpodkast snakker journalist Elise Dybvig og kritiker Aksel Kielland om hvordan vi kan se film og tv i en verden der det nyeste ikke lenger er det viktigste.
Aksels anbefaling: Filmen Megalopolis, regissert av Francis Ford Coppola, som nå går på kino.
Elises anbefaling: Erotic vagrancy – Everything about Elizabeth Taylor and Richard Burton av Roger Lewis.
Artikler, verk og andre greier nevnt i denne episoden:
https://www.morgenbladet.no/kultur/film-og-tv/2023/07/07/strommetjenestene-sendte-tv-seriene-inn-i-en-ny-aera-na-er-den-over/
https://www.morgenbladet.no/kultur/film-og-tv/2024/07/12/en-av-arets-beste-tv-serier/
Våre beste år, serie på NRK
Douglas is cancelled, miniserie på Sky Showtime
The Penguin, serie på Max
Tulsa King, serie på Sky Showtime
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Boken Partiet er utvilsomt høstens mest omtalte utgivelse til nå. To Dagblad-journalisters forsøk på å formidle de interne stridighetene i Arbeiderpartiet har skapt både metodiske og – hva skal man si – mellommenneskelige diskusjoner. Hva er det egentlig en sakprosaforfatter gjør når vedkommende bruker kildene sine til å rekonstruere en samtale eller en scene? Og er resultatet sant? Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sykefraværsminister Tonje Brenna opererte som hobbyforsker da hun onsdag lanserte ideen om at det er smarttelefonen som er årsaken til det stigende sykefraværet. Hennes teori var slett ikke så dårlig som den kan høres ut. Mer om både dette og om Ap-boka Partiet i denne utgaven av Morgenbladets podkast om politikk og økonomi. Med Maria Berg Reinertsen og Aslak Bonde.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Litterære undersøkelser av overgrep har stått sentralt i den franske metoo-bevegelsen. Og det i et land hvor asymmetriske, seksuelle relasjoner ikke bare har vært dysset ned, men sågar feiret av sentrale intellektuelle. Forfatteren Neige Sinno er aktuell med en bok som tar oppgjøret enda et skritt videre. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Show more