Episodes
-
En hedgefondförvaltares största motgångar och lärdomar
I det senaste avsnittet av Motgångspodden har vi med oss hedgefondprofilen Micke Syding, en person vars framgångar och misslyckanden har format honom och gett honom djupare insikter om investeringar, risk och den personliga kostnaden för att nå finansvärldens topp. 🏆
I ett ärligt samtal delar Micke erfarenheter som få vågar prata om – från avgörande misstag under IT-bubblan till stora, personliga förluster som nästan kostade honom både karriär och självkänsla. Han beskriver hur motgångar, oavsett storlek, formar en och varför han menar att “hope is not a strategy” i finansvärlden och i livet.
Tre insikter från samtalet:
Vikten av att vara förberedd på att ha fel – I en bransch där risken alltid finns, lär Micke oss varför vi måste acceptera möjligheten att misslyckas och planera därefter. Process över resultat – Att jaga framgång kan göra dig blind för varningstecken, en lärdom som Micke fått på det hårda sättet. Motgångar är oundvikliga – men också tillfällen att växa. – Han berättar hur han hanterat personliga kriser och hur de har blivit hans viktigaste livslektioner.🎧 Lyssna för en sällsynt inblick i finansvärlden och ett samtal om att våga erkänna sina svagheter, lära av sina misstag och aldrig ge upp.
-
I detta avsnitt tar Jonas och Håkan ett steg tillbaka och reflekterar över varför det blivit så långt uppehåll sedan förra hösten - trots flera färdiginspelade avsnitt med spännande gäster.
Det är ett öppet och självrannsakande samtal där de diskuterar hur livets andra prioriteringar – från nya jobb till familj och musikprojekt – har tagit över, och hur de helt enkelt tappade farten med podden.
Med en lätt humoristisk ton diskuterar de om detta kan betraktas som ett misslyckande, och om de kanske hade lite otydliga mål från början. Men de delar också insikter om vikten av rutiner och effektivitet – lärdomar som kan appliceras på mycket mer än bara poddproduktion.
Och för er som undrar, de lovar: flera spännande avsnitt är nu klippta och släpps nu i höst! Bland annat med finansprofilen Micke Syding, AI-entreprenören Mie Elmqvist-Schneider, riskkapitalisten med hybris John Sjölander och "Guldkungen" Sverker Albrektsson.
-
Should I stay or should I go? In one of our most personal episodes to date we’re meeting serial entrepreneur and sustainability champion Andreas Lehner.
His personal journey takes us from moving to Sweden and co-founding his first startup Trine, an impact investment platform, to moving to Barcelona and releasing a book about sustainable investing.
How do you make one of the hardest decisions of your life and leave a company you brought to life? What are the real-life consequences of leaving everything behind? Is it possible to foresee and manage the fall out, in your professional and private life, when you’re in the eye of the storm?
Today Andreas is convinced he overstayed his welcome but it didn’t stop him from pursuing entrepreneurship and co-found other startups.
It might’ve have shaked his confidence in a way he never expected, but it taught him some hard lessons.
Get ready to get personal with Andreas, Håkan, Hanna and Jonas.
-
Motgångspodden is back! Not only with a new season but also going international with our first episode in English.
We had the great pleasure of meeting with the founders behind Hack Your Closet, Lisa Gautier and Mikaela Larsell Ayesa. This disruptive startup tried to change the way we consume clothes by offering consumers a subscription model instead of fast fashion.
From packing and delivering boxes to consumers themselves to scaling up before having to take the boldest and hardest decision of having to close down the shop - this episode brings you behind the scenes.
What are the greatest learnings and how do you manage when things happen that ultimately change the way your core operations work and why is closing down shop not necessarily even a failure?
-
Vissa släpper ett avsnitt i veckan, det gör inte vi. Välkomna till Säsong två av Motgångspodden!
Efter en lång inspelningsperiod så kommer nu en omgång med nya, djuplodande samtal om misslyckanden, motgångar och vad man kan lära sig av dessa. Vi övar oss tillsammans i att bli lärandemaskiner.
I detta avsnitt får ni bl.a. höra om en exit, hur många band som Håkan är med i och om Hanna har bytt jobb igen. Vi pratar också om våra favoritstunder från säsong ett och vad vi lärde oss. Vi avslutar med att prata om våra förväntningar på de kommande samtalen och inte minst om vilka som blir våra första gäster. Ett samtal som dessutom blir på engelska, så nu satsar vi på att öka vår SAM och gå internationellt...
-
Kanske provade du att åka med Bzzt:s små el-tuk-tuks i Stockholm eller Göteborg för några år sedan? Inspirerade av Uber startade Sven och de andra grundarna en superminitaxitjänst som till och med gjorde att Uber själva tyckte det var läskigt när de gick igång. Det gick fantastiskt för Bzzt i början, vilket vi följer i form av en Odyssé genom BreakIt-rubriker där man bland annat bråkade med Stockholms stad för att få köra i bussfilen.
Men precis när det gick så bra, så kom pandemin och man tappade 80% av sin omsättning på två veckor. Sven berättar om hur man gick igenom ett stålbad som senare resulterade i något så ovanligt som en lyckad rekonstruktion och hur man sedan pivoterade bolaget till ett transporttjänstbolag för leveranser med bl.a. Foodora som kund. Följ med på ett mycket lärorikt avsnitt fullt av fantastiska rubriker och citat från Sven!
-
Alice Knap är grundaren av HUJ som utvecklade växtbaserade pålägg, en resa som bokstavligen började i hennes kök. Under kvällar och helger experimenterade Alice med recept på vegetarisk pastej och 2017 lanseras den första produkten. En produkt som hon validerade på absolut sämsta sätt (om man har läst boken “The Mum Test”) , med sin mamma. Trots detta (eller tack vare) så finns HUJ fyra år senare i över 700 butiker och i centrala lagren hos såväl ICA, Coop och City Gross och bolaget rider på en snabbt växande global efterfrågan på växtbaserade livsmedel.
Men bara ett år senare står Alice inför sitt livs svåraste beslut, att ansöka om konkurs på grund av akut likviditetsbrist. Vad hände? Hör Alice berättelse och personliga reflektioner runt om hon och HUJ hade kunnat göra något annorlunda och om man efter en konkurs och år av stålbad kan se tillbaka på resan med glädje?
-
Möt Elin Tornblad, humanist och kommunikationskonsult med personal branding som specialkompetens som varit huvudansvarig för kommunikationen för såväl Jubileumsklinikens Cancerfond såväl som TedX-Göteborg och som via Chalmers Entreprenörsskola blev tech-entreprenör och grundare av greentechbolaget Potato Plastic som försökte lösa världens plastproblematik med hjälp av potatisavfall.
I avsnittet reflekterar Elin över valet att bli en udda fågel på Chalmers mastersprogram i entreprenörskap, att efter slitningar i grundarteamet axla rollen som VD för ett tech startup mot sin intuition och sedan bli ”Elin Potato” med hela entreprenörs-Sverige och att av DI utses till årets kvinnliga grundare för att sedan kort därpå behöva annonsera att hennes bolag ska läggas ner.
Elin berättar öppenhjärtligt om att göra saker som inte ”känns rätt i magen” och att skämmas när man misslyckas men också om hur hennes erfarenheter har byggt hennes självförtroende, öppnat nya dörrar och lärt henne att ställa krav på sin omgivning. -
Tomas Gabinus samtalar med oss om sin 17 år (!) långa resa med bolaget Pilotfish: från förvärv av ett bolag på dekis tillsammans med två partners, via ett antal tuffa och oväntade utmaningar och interna konflikter, en ny strategi som resulterar i en turn-around och ett par rekordaffärer med några av Europas största kollektivtrafikoperatörer. Tomas resa kulminerar i en tuff avslutning som utsparkad VD av nya ägare efter ett misslyckat integrations- och säljsamarbete mitt under Coronapandemin.
Tomas bjuder generöst på sina personliga upplevelser och misstag kopplat till ofokuserade strategier, konflikter i ledningsteam, låsta ägarsituationer och övertro på sin och bolagets leveransförmåga.
Tomas Gabinus är den språkbegåvade nationalekonomen, EU-lobbyisten och statstjänstemannen som via jobbet som chef på ett av Ericssons innovationslabb i början av detta millennium blev framgångsrik techentreprenör inom det hypade området Telematik (IoT). Som medgrundare av bl.a. bolaget WirelessCar och den Göteborgsbaserade intresseorganisationen Telematics Valley och senare den Europeiska intresseorganisationen ITxPT för främjande av öppna IT plattformar inom EU:s kollektivtrafiksystem, så har Tomas satt sitt tydliga avtryck på Sveriges och Europas uppkopplade transportsystem. En stor del av det avtrycket gjordes som delägare och VD i telematikföretaget Pilotfish.
-
Möt Björn Flintberg, entreprenören och författaren bakom boken "Kraschen". Björn reflekterar över den smärtsamma upplevelsen av att se sitt företag gå under och känslorna som kom efter kraschen. Han delar med sig av en insikt om vad som är viktigt när man möter motgångar som entreprenör:
"Det handlar om att hitta en mening i motgången och att inse att det inte definierar dig som person eller ditt värde som människa."
Vi får också höra Björn berätta om hur han använt sin erfarenhet för att hjälpa andra entreprenörer som hamnat eller kan hamna i samma situation:
"Om du är företaget och företaget är misslyckat, vad är då du? Det är så lätt att känna sig som en misslyckad person, men det är inte sant. Det handlar om att bygga upp ditt självförtroende igen och inse att du har mycket att erbjuda, oavsett vad som händer i ditt företag."
Häng med oss när vi får höra mer om Björns resa som entreprenör och hur han har lyckats resa sig igen och bygga upp nya projekt.
-
Martin Lackéus startade, drev och sålde startupbolaget Vehco (det ryktas vara en av Chalmers Ventures allra största exits). Sedan blev han forskare, disputerade och tog sig an både entreprenörsforskning och skolans värld. Sen startade han ett företag till. Och byggde en app.
Martin är inte en person som ger upp i första taget. Ändå säger han att "det mesta har gått dåligt". Kom med på en mycket lärorik resa!
Martin Lackéus är disputerad forskare på Chalmers med fokus på handlingsbaserad utbildning och relaterat bedömningsstöd. Martin forskar också på konkreta digitala metoder för stärkt vetenskaplighet i skolan, med särskilt fokus på att överbrygga mellan teori och praktik genom designprinciper. Martins forskning bygger på aktionslärande i nära samverkan med ett stort antal skolhuvudmän runt om i Sverige, ofta i samarbete med andra högskolor och med Skolverket.
-
Först ut i podden är den fantastiska Aurore Belfrage. Hon berättar om flera motgångar som format henne, från tiden som en av grundarna på startupen Wrapp till hennes nuvarande fokus på en hållbar framtid.
Techentreprenören, geopolitiska rådgivaren och investeraren Aurore Belfrage spenderar sin tid i skärningspunkten artificiell intelligens, näringsliv och internationella relationer. Hon sitter i styrelsen för regerings satsning i världsutställningen Expo2020 Dubai, hon är rådgivare till Sverige Nationella AI centre, Ai innovation of Sweden och vice Ordförande i tankesmedjan Global Utmanings Governance-utskott. Hon har en bakgrund som investerare på EQT Ventures, kolumnist på SvD samt driver podden +Katapult om hur vi kan använda tech för att skapa impact.