Episodes

  • Jan Brokken komt met zijn nieuwe boek 'Stedevaart' naar OBA Javaplein. In het boek twintig non-fictieverhalen waarin telkens een kunstenaar en een plaats centraal staan.
    Hij portretteert in dit boek o.a. de schilder Giorgio Morandi in Bologna, componist Erik Satie in Parijs, architect Frank Gehry in Bilbao, en componist Gustav Mahler in Amsterdam.


    Nelleke Noordervliet bespreekt de 'burn-out epidemie' die steeds meer jonge mensen treft. Voorgangers in de geschiedenis van de burn-out zijn melancholie, spleen, neurasthenie, managersziekte, overspannenheid. En nu is er dan de burn-out die meestal nogal lang duurt en soms bijna gezien wordt als een statussymbool. Over slachtoffers en survivors en de overspannen aandacht voor de negatieve gevolgen van de prestatie-maatschappij.

  • Special over Ischa Meijer. Op 14 februari 2020 was het 25 jaar geleden dat Ischa Meijer overleed.
    Een ode aan deze veelzijdige en roemruchte journalist/schrijver, begenadigd en veelzijdig interviewer.
    Theodor Holman ontving in het OBA theater in OBA Oosterdok een keur aan gasten die herinneringen aan Ischa Meijer ophalen, vertellen over zijn betekenis en samen een portret schilderen van een van de meest bijzondere journalisten van de 20e eeuw.
    Gasten zijn o.a. Ronit Palache, Gijs Groenteman, Michiel van Erp, Anton de Goede en Annet Mooij

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Uitzending van OBA Live vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan het Javaplein in Amsterdam op 6 februari 2020


    Theodor Holman ontvangt op 6 februari biograaf Nico Keuning met de biografie 'Een ongeneeslijk heimwee, leven en werk van Willem Brakman'. Schrijver Willem Brakman (1922-2008) groeide op in de Haagse wijk Duindorp. Na een mislukte huisartsenpraktijk vestigde hij zich eind jaren vijftig als bedrijfsarts in Enschede. Daar begon hij te schrijven. Nico Keuning reconstrueert een leven in de ban van het heimwee naar de kindertijd, op zoek naar het verloren gevoel van geluk, verdriet en angst. Een leven waar de beslissende en beproefde vriendschap met literator Nol Gregoor als een rode draad doorheen liep. Brakmans debuutroman vormde al direct aanleiding tot een heuse familierel. Zijn latere buitenechtelijke escapades voerden de spanningen in huiselijke kring hoog op. Brakman wordt door Keuning getypeerd als een gedreven en egocentrische man die in een halve eeuw een volstrekt uniek oeuvre bij elkaar schreef.

    Elma Drayer bespreekt 'Bij ons in Auschwitz', teksten van 'morele getuigen' die slachtoffer waren van de terreur in Auschwitz. Ter gelegenheid van de 75-jarige herdenking van de bevrijding van Auschwitz verzamelde Arnon Grunberg 78 teksten die op thema gerangschikt zijn: eerst de aankomst, vervolgens de selectie, daarna de vergassing, of het overleven, de schaamte en de schuld. De schrijvers zijn inmiddels bijna allemaal overleden.

    Gawie Keyser bespreekt de film 'The Lighthouse' , een zwart wit horrorfilm uit 2019 van de Amerikaanse regisseur Robert Eggers, met William Defoe en Robert Pattinson in de hoofdrollen. De film speelt aan het eind van de 19e eeuw. Twee vuurtorenwachter bewaken samen een vuurtoren op een rots in zee bij het Amerikaanse New England. De film is gedraaid op stokoude camera's. Eerder maakte Robert Eggers de cult horrorfilm 'The Witch'.

  • Uitzending van OBA Live vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan het Javaplein in Amsterdam op 09 januari 2020

    Op 9 januari komt Frank Westerman langs met zijn boek 'De wereld volgens Darp'. Frank Westerman gaat op reportagereis langs de ruïnes van de Koude Oorlog. In december 1989 is hij ooggetuige van de val van de president van Roemenië, Ceaușescu. Na een hardhandig verhoor wordt Westerman het land uitgezet. In zijn boek 'Darp' bezoekt hij opnieuw Roemenië en ook andere plaatsen die belangrijk waren tijdens de Koude Oorlog. Hij eindigt zijn reis in het Drentse dorp Darp, waar hij als scholier meeliep in de jaarlijkse mars tegen de kernwapenopslag in het bos.

    Nelleke Noordervliet komt terug op de discussie over vuurwerk en Nederlandse tradities. Wanneer is iets 'een traditie'? Bestaat een traditie voor eeuwig?En hebben we tegenwoordig in Nederland niet de neiging om alles 'traditie' te noemen waar jonge mannen zich kunnen misdragen? En is het verlangen van politicus Thierry Baudet (Forum voor Democratie) naar het Nederland van de 19e eeuw met 'de mooiste architectuur, de mooiste muziek en de mooiste schilderkunst' niet een fluwelen variant op het idee dat alle 'tradities' behouden moeten worden?

    Onno Blom bespreekt de nieuwe roman 'Bezette Gebieden' van Arnon Grunberg die deze week verschijnt.

  • Uitzending van OBA Live vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan het Javaplein in Amsterdam op 12 december

    Vandaag ontvangt Theodor Holman in OBA Live Elsbeth Etty met haar boek 'Minnebrieven aan Maarten', over Maarten 't Hart en zijn oeuvre. Andere gaste is Elma Drayer over 'Zij zei' van Jodi Kantor en Megan Twohey over het journalistieke onderzoek dat de #MeToo affaire wereldwijd op gang bracht. En filmjournalist Gawie Keyser geeft zijn Top Tien van beste films van 2019.

  • Uitzending van OBA Live vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan het Javaplein in Amsterdam op 7 november

    Theodor Holman ontvangt journalist en schrijver Willem Oosterbeek met zijn boek 'In het voetspoor van de hippies', over land van Europa naar India en Nepal. In de jaren zestig trokken duizenden jongeren naar India en Nepal. Met de Magic Bus, liftend, per trein of in hun eigen krakkemikkige busjes. Ze ontvluchtten de consumptiemaatschappij op zoek naar spirituele verdieping in het Oosten. Gingen ze wel op zoek naar spiritualiteit, of was het het avontuur dat hen dreef, de goedkope kick die daar in de vorm van hasj en heroïne te vinden was? Van de wolk van romantiek, vrijheid, blijheid en love blijft er in dit boek weinig over, maar het contact dat toen ontstond met andere culturen en samenlevingen is nog steeds ook voor jonge backpackers uit 2019 een belangrijke inspiratie.
    Elma Drayer bespreekt 'De brandmeester' van Godfried Bomans (1913-1971), een nieuw deeltje in de serie 'Gedundrukt' van uitgever Van Oorschot.

    Nausicaa Marbe bespreekt 'Falend licht', van Ivan Krastev & Stephan Holmes, over hoe het Westen de Koude Oorlog won, maar de vrede verloor.

  • Uitzending van OBA Live vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan het Javaplein in Amsterdam op 3 oktober

    Theodor Holman ontvangt journalist Fokke Obbema met zijn boek 'De zin van het leven', gesprekken over de essentie van ons bestaan.
    In 2017 werd journalist Fokke Obbema gereanimeerd na een hartstilstand. Op het artikel dat hij daarover een jaar later in de Volkskrant schreef ontving hij meer dan 1000 reacties. De ervaring riep ook bij Obbema zelf grote levensvragen op, wat resulteerde in een interviewserie in de Volkskrant van veertig prikkelende gesprekken met zeer uiteenlopende gesprekspartners over 'de zin van het leven'.
    Schrijfster Nelleke Noordervliet zoekt een oplossing voor de intolerantie van salafisten op privé-zondagscholen.
    Columniste en schrijfster Nausicaa Marbe analyseert het rapport van de Amsterdamse Kunstraad 'Kunst, Culturele Diversiteit en Inclusiviteit in Amsterdam'.

  • Uitzending van OBA Live vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan het Javaplein in Amsterdam op 5 september 2019.

    Theodor Holman ontvangt columniste en schrijver Elma Drayer met haar boek 'Witte schuld', over identiteitspolitiek. In Nederland wordt het racismedebat dat uit de Verenigde Staten overwaaide zeer fel gevoerd. Elma Drayer heeft daar in columns en discussies altijd kritisch commentaar op geleverd. 'Beroepsactivisten' bepalen volgens haar het debat, maar waarom slaat dat debat zo aan? Wat is de rol van sociale media? Hoe zit het met 'identiteitspolitiek' in de media, in de literatuur, in de kunst en in de politiek?

  • Uitzending van OBA Live vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan het Javaplein in Amsterdam.

    Te gast is Hugo Koolschijn met zijn boek 'Voorstellingen'. Acteur Koolschijn (1946) debuteerde in 1972 bij toneelgezelschap De Appel en maakt sinds de oprichting deel uit van Internationaal Theater Amsterdam. Hij speelde onder meer in Scènes uit een huwelijk, Uit het leven van marionetten, Oedipus, The Fountainhead en De kersentuin. In dit boek 'Voorstellingen' kijkt hij terug op zijn rijke carrière als acteur en legt hij uit wat de impact voor hem is van zijn opvoeding in een zwaar 'bevindelijk' milieu. De keuze voor het theater was zeker niet vanzelfsprekend. Het boek is een persoonlijke cultuurgeschiedenis en tegelijkertijd een eerbetoon aan een paar bijzondere vrienden.
    Nelleke Noordervliet kijkt vooruit naar de Europese verkiezingen van 23 mei. En ze vraagt zich af hoeveel verschillende Europa's er eigenlijk bestaan.Behalve het culturele Europa is er het economische, het politieke, het nationalistische en populistische Europa, er is het toeristische Europa, het pluriforme Europa, het benepen Europa, het financiële Europa, en het ideale Europa. Waar kiezen we voor? Wat staat er op het spel?
    Onno Blom bespreekt 'Onrustige Dagen', de mooiste verhalen van F.B. Hotz gekozen en ingeleid door Thomas Heerma van Voss.

  • Uitzending van OBA Live vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan het Javaplein in Amsterdam

    Jaco Benckhuijsen is te gast met zijn boek 'Man in het wild'. Schrijver, muzikant en avonturier Jaco Benckhuijsen schreef een boek over zijn zeekayaktochten langs de randen van de Stille Oceaan.
    Wekenlang zwierf hij langs de eilanden tussen Alaska en Siberië en sliep bij de Papoea’s in hun hutten van gras. Op zoek naar de wilde en vergeten plekken op de wereld en naar de mensen die aan de rafelranden van de wereld leven. Hij schreef er een avontuurlijk reisverslag over onder het motto 'niet de bestemming is het doel, maar de reis'.
    Elma Drayer besprak het boek van Peter Brusse ‘Ach, Engeland: Wij en onze overburen. Van Bonifatius tot Brexit’.
    Gawie Keyser analyseerde het succes van de serie ‘Game of Thrones’.

  • Uitzending van OBA Live vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan het Javaplein in Amsterdam op 6 juni 2019.

    Tijs Goldschmidt over zijn boek 'Onvoldoende Liefdesbrieven'. Schrijver en evolutiebioloog correspondeerde met collega-schrijvers, kunstenaars, biologen en andere wetenschappers over antropologie, Darwinisme, gedragsbiologie, ecologie, literatuur, muziek, dans, beeldende kunst, poëzie en veel meer. In deze bundel zijn sprankelende brieven gebundeld aan o.a. Henk van Woerden, Menno Wigman, Matthijs van Boxsel, Joyce Roodnat, Jet Bakels, Nico Frijda. De brieven bevatten observaties, overwegingen, en omzwervingen van een 'afgedwaald' bioloog - zoals hij zichzelf noemt.

    Elma Drayer bespreekt 'De IJssel stroomt feller dan de Amstel'. Herinneringen van een boekverkoper, uitgever en schrijver, door Ad ten Bosch.

    Gawie Keyser bespreekt 'Chernobyl', de nieuwe Amerikaans-Britse televisieserie die is gebaseerd op de kernramp van Tsjernobyl uit 1986.

  • Uitzending van OBA Live vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan het Javaplein in Amsterdam .

    1 februari 2019: 100 jaar OBA. Deze maand bestaat de OBA 100 jaar. Dat wordt 100 dagen lang gevierd met allerlei feestelijke evenementen in de stad. En ook OBA Live wil daarbij niet achter blijven.Theodor Holman ontvangt twee OBA directeuren, Hans van Velzen (directeur van 1988-2014) en Martin Berendse (directeur sinds 2014) en Elke Veldkamp, een van de schrijfsters van het jubileum 'Amsterdammers en hun bibliotheek'.
    In 1919 werd de Openbare Leeszaal en Bibliotheek geopend, tegenwoordig OBA genoemd. Gratis toegankelijk voor iedereen die zich wilde ontwikkelen. In de loop van de 100 jaar veranderde de doelen van de bibliotheek, van 'volksverheffing' naar 'ontmoetingsplekken creëren' en bijvoorbeeld 'maakplaatsen' organiseren waar kinderen hun creativiteit en digitale vaardigheden ontwikkelen.Het profiel van de 'bibliothecaresse' uit de beginjaren veranderde drastisch, er werd uitgebreid, geautomatiseerd, er kwamen nieuwe doelgroepen bij en af en toe ging de OBA aan het succes bijna ten onder: er waren altijd hoge ambities en te weinig financiële middelen. Maar De OBA is er nog en hoopt nog minstens 100 jaar te blijven bestaan!
    Nelleke Noordervliet haalt herinneringen op aan de Rijdende Bibliotheek die in de jaren vijftig schoolgaande kinderen in Rotterdam van bibliotheekboeken voorzag.Geld voor boeken was er niet en die bus was een uitkomst. Titels uit die tijd: 'Alleen op de wereld', 'Gaius is een ezel' en later: 'Botticelli en de Medici's' en 'Alexander de Grote, de Adelaar van Ahura'.
    Onno Blom vertelt over de drie allermooiste bibliotheken die hij kent, die van Leiden, Coimbra en Weimar. Waarom zijn juist zij zijn favorieten, wat is hun verhaal en waarom is boeken verzamelen een noodzakelijke verslaving?

  • Uitzending van OBA Live vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan het Javaplein in Amsterdam .

    Elsbeth Etty over 'In de man zit nog een jongen - Willem Wilmink - de biografie'. Willem Wilmink (1936-2003) is een van de meest geliefde schrijvers van Nederland. Zijn liedjes en gedichten zijn vooral bekend van televisieprogramma's als 'De Stratemakeropzeeshow', 'J.J. de Bom' en 'De film van Ome Willem'.
    Minder bekend zijn de hertalingen van middeleeuwse klassiekers. Hij was een groot kenner van poëzie uit alle tijdvakken en in al haar verschijningsvormen. Werd wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit van Amsterdam en gaf les in het vak close reading, taalkundige tekstinterpretatie van poëzie. In zijn werk zit veel heimwee naar een veilige kinderwereld die nooit heeft bestaan. Naar eigen zeggen is Wilmink altijd elf jaar gebleven. Elsbeth Etty sprak voor deze biografie met tientallen tijdgenoten, familie en vrienden van Wilmink.
    Elma Drayer bespreekt de roman 'Salomons oordeel' van Robert Vuijsje. Hoofdpersoon Max is een jood uit Amsterdam-Zuid. Alissa is zwart en komt uit de Bijlmer. Hun zoon Salomon is zeventien jaar en staat voor de keuze: hoor ik bij de mensen die op mijn vader lijken of bij de kinderen die zwart zijn, net als ik? Max en Alissa denken dat ze op dezelfde manier naar de wereld kijken, maar dat blijkt toch iets anders te liggen...Robert Vuijsje noemt het zelf 'een tragikomische roman over het ongemak en de hysterie in het Nederland van nu. Een land waarin iedereen empathie opeist voor zijn eigen verhaal, maar omgekeerd blijkt het wat lastig om je te verplaatsen in de gevoelens van een ander.'
    Gawie Keyser bespreekt ‘High Life’, de nieuwe sciencefiction-film van Claire Denis met o.a. Juliette Binoche. Deze film is vanaf donderdag 14 maart in de bioscoop.

  • Uitzending van OBA Live vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan het Javaplein in Amsterdam.

    Jan Fontijn over zijn nieuwe boek ‘Moederskinderen’. Een verhaal van de Franse schrijver Stendhal over de dood van diens moeder herinnerde Jan Fontijn aan de nauwe band die hijzelf als kind met zijn moeder had en hoe die band door haar verschrikkelijke dood werd verbroken. Aanleiding voor hem om te kijken hoe een aantal prominente mannelijke schrijvers de relatie met hun moeder hebben beleefd en beschreven.
    Zo komen buitenlandse auteurs aan bod als Paul Léautaud, Michel Houellebecq, Charles Baudelaire, Rainer Maria Rilke, Marcel Proust en André Gide. Maar ook Nederlandse auteurs, zoals Gerard Reve, Herman Gorter, Martinus Nijhoff, Frederik van Eeden en Lodewijk van Deyssel. Hij sluit het boek af met een schets hoe psychiaters als H.C. Halberstadt-Freud, Sigmund Freud en Georg Groddecl de relatie tussen moeder en zoon beschouwen.
    Nelleke Noordervliet bespreekt de consequenties van de positie van Thierry Baudet in het politieke spectrum. En ze analyseert de wanhoop van 'links' omdat het 'groene' verhaal minder aanslaat dan het 'bruine' verhaal. Ze doet verslag van een recente speech die de Franse filosoof Bernhard-Henri Levy in Carré hield over Europa en het opkomend populisme. De avond bleek illustratief voor de precaire sitiuatie: "daar stond een raaskallende ijdeltuit in vrijwel onverstaanbaar engels twee uur lang te oreren, zonder maat en regel, zonder regie. Een verbijsterende aanfluiting."
    Onno Blom brengt een ode aan het boek van zijn jeugd ‘De Scheepsjongens van Bontekoe’ van Johan Fabricius uit 1924. En vertelt over de betekenis van het lezen als je jong bent en over andere belangrijke jeugdboeken.