Episodes
-
Mikal och Ola startade företaget Making Change 2019 utifrån en ambition att göra det lättare och roligare för ledare att driva förändring.
De har tillsammans skrivit boken "Förändringens fem fallgropar - och hur du undviker dem" och är nu aktuella med boken "Motstånd! : en bok om att förstå, förebygga och bemöta förändringsmotstånd i arbetslivet".
I detta avsnitt pratar vi bland annat om hur hot- och trygghetssystemet påverkar människor, begreppet Locus of control samt varför det inte är rimligt med friktionsfria förändringsprocesser.
-
Freja är legitimerad psykolog vid Riksidrottsförbundet och Mottagningen för elitidrott och hälsa. Hon arbetar som idrottspsykolog för skidskyttelandslaget. I avsnittet utforskar vi balansen mellan process- och resultatmål, vikten av att arbeta med värderad riktning och psykologisk flexibilitet. Vi diskuterar också prestationsbaserad självkänsla och hur man hanterar motgångar.
-
Missing episodes?
-
Aida är professor i ledarskap och ledning på Försvarshögskolan. Hon är en av Sveriges ledande experter på krisledarskap, organisatorisk resiliens och motstånd i arbetslivet. Hennes forskning fokuserar på hur organisationer och ledare hanterar kriser, osäkerhet och snabba förändringar, både i militära och civila sammanhang. Hon har nyligen skrivit boken "Krisledarskap i praktiken – att leda genom svåra tider", där hon ger konkreta insikter om hur ledare kan förbereda sig för och navigera genom kriser.
-
I detta avsnitt pratar vi om hur chefer har det idag, den pågående förflyttningen från personcentrerat ledarskap till ett större medarbetarfokus, och vikten av organisatoriska förutsättningar för att ledarskap ska kunna fungera. Vi pratar om ledarskap och följarskap. Vi utforskar vad forskning säger om ledarskap i praktiken och hur strukturer och kulturer påverkar chefers möjlighet att lyckas. Caroline föreläser, utbildar och forskar inom området ledarskap.
-
Hur leder man när trycket är som störst, när besluten måste fattas utan tydliga svar och när hela landet följer varje steg?
I det här avsnittet av Optimera träffar jag Anders Tegnell, som under covidpandemin blev en av Sveriges mest omdiskuterade personer. Som statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten spelade han en avgörande roll i Sveriges strategi under en av de största kriserna i modern tid. Han stod i centrum för en snabbt föränderlig situation där vetenskap, politik och opinion hela tiden korsade varandra.
Men hur är det egentligen att leda under press? Hur navigerar man i osäkerhet, när besluten måste fattas trots att alla fakta inte finns på bordet? Och hur hanterar man kritik och motstånd när omvärlden är djupt splittrad?
I det här samtalet pratar vi om vad som krävs för att fatta beslut i kris, vikten av tydlig kommunikation och hur det är att bli ansiktet utåt för en hel nations strategi.
Idag är Anders senior expert på Folkhälsomyndigheten.
-
Susanna ser styrformer och styrideal komma och gå. Flera samtidigt motstående krafter påverkar organisationer. Kontroll och tillit, renodling och samverkan, regler och värdegrund. Organisationer genomgår ständiga förändringar och försök till förbättringar, men människan styrs inte bara av rationalitet och organisationer når aldrig fram till ett slutgiltigt, färdigt resultat. Som ledare bör man omfamna och hedra komplexiteten i sitt uppdrag. I detta avsnitt diskuterar vi vid vilka tillfällen en beslutsprocess ska ta tid och göras ordentligt, samt när det är viktigt att istället vara snabb och pröva sig fram.
https://www.bokus.com/bok/9789187003363/att-leda-komplexa-uppdrag/
-
I veckans avsnitt av Optimera träffar jag Joel Ingmarsson, en framstående rekryteringskonsult och delägare i företaget Olofsson & Ingmarsson som delar med sig av sin insikt i hur man identifierar rätt ledare för en organisation – inte bara baserat på kompetens, utan också på värderingar och kulturmatchning. Vi pratar om utmaningarna och möjligheterna med att rekrytera i en komplex värld där ledarskap spelar en avgörande roll för företags framgång. Jag pratar också med Joel om femfaktorteorin eller Big Five, som en viktig grund i rekryteringsprocesser. Joel lyfter fram och beskriver det möjliggörande ledarskapet och förklarar varför det är viktigt med analytisk förmåga, emotionell förmåga samt personlig trygghet sin ledarroll.
-
I det här avsnittet pratar jag med Susanne och Ellen, specialistpsykologer inom organisationspsykologi, om hur högre chefer kan minska avståndet till organisationens kärna. Hur når högsta ledningen ut i hela organisationen? Indirekt ledarskap handlar om att påverka utan att alltid vara på plats – och det har ofta större effekt än direkt ledarskap. Men hur gör man egentligen för att bygga tillit, skapa enighet och få strategier att bli verklighet i vardagen?
-
I det här avsnittet av Optimera möter vi Christoffer Järkeborn, ny VD och koncernchef för Nimlas Group, som delar sin inspirerande syn på ledarskap och företagande. Christoffer har erfarenhet som stabschef på Justitiedepartementet, som ordförande för Södermalms stadsdelsnämnd, flera olika toppbefattningar på Skanska och har de senaste åren varit VD och koncernchef för Sandbäckens. Ibland tenderar vi människor att komplicera saker som egentligen är ganska enkla. När målen är tydliga för alla kan kraften fokuseras framåt. Under samtalet kommer vi även in på nyttan med AI samt forskning inom positiv psykologi.
-
Varför är det viktigt att skapa forum för att se över olösta frågor inom en organisation? Vilka områden är lämpliga att undersöka för att förebygga och hantera konflikter? Hur kan en inventering av nuläget göras?
Thomas är docent och tidigare lektor vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han handleder ledningsgrupper, chefer, HR och organisationskonsulter. Han arbetar även med utbildning, kartläggning och utformning av strategier för robusta samarbetskulturer. -
David är historiker och författare till boken "Ta din tid". Hur kan vi ta kontroll över vår tid för att skapa balans och ökad effektivitet i både arbetsliv och vardag? David delar sina insikter om självledarskap och tidshantering, och hur medvetna val kan hjälpa oss att undvika stress och hitta mer utrymme för reflektion och utveckling.
-
Catrin är professor i organisationers kommunikation på Mittuniversitetet och har bedrivit spännande forskning om kommunikativt ledarskap på bland annat Sandvik och Volvo. 2019 var hon med och tog fram KIX, ett världsunikt index för organisationers kommunikativa mognad. Hon har skrivit boken "Kommunikation i förändringsprocesser" samt är medförfattare till boken "Kommunikation i organisationer".
-
Jonas Dahl forskar vid Handelshögskolan i Stockholm kring begreppet Failure-Sharing i kunskapsintensiva organisationer – hur olika organisatoriska och psykologiska faktorer påverkar människors överväganden att dela misslyckanden för möjlighet till lärande och utveckling. Jonas har 30 års erfarenhet av ledarskap i olika chefs- och ledarroller. Han är Organisationskonsult vid Gaia med rollen som strategisk partner till ledningsgrupper och chefer i statlig förvaltning och näringsliv. I samtalet kommer vi in på hur psykologisk trygghet, Self Compassion, Growth Mindset samt känslorna skam och skuld påverkar vår inställning till att dela med oss av våra misstag.
-
I min roll som organisationspsykolog tränar och coachar jag ledningsgrupper och chefer för att vara bättre rustade för dagliga utmaningar i arbetslivet. Jag och Peter Lantz, affärsområdeschef HR på Corplus, har sammanställt våra erfarenheter i en guide. Vi hoppas den ska vara till hjälp för ledningar, HR och organisationer som förstår vikten av att tänka strategiskt kring samarbete, ledarskap och teamutveckling för att skapa långsiktigt hållbara och framgångsrika arbetsplatser. Vi bjöd in två AI-chatbotar, som fick reflektera kring vår guide och nyttan med den.
-
Daniel berättar om hur han, tidigare tillsammans med Janne Andersson och nu tillsammans med Jon Dahl Tomasson, arbetar med att höja spelarnas prestation individuellt och i grupp. Daniel har tillsammans med Rasmus Liljeblad skrivit boken "Fotbollspsykologi - för nästa träning och en långsiktig karriär". En av de saker han betonar i sitt arbete med spelarna är att göra nästa aktion med hög kvalitet.
-
Maria arbetar som kommunikationstränare. Under dagens samtal går hon igenom teori och praktiska tips från metodiken MI, en samtalsmetod och ett förhållningssätt som fokuserar på att stärka en persons inre motivation och stimulera till förändring. Maria har skrivit boken "MI - Motiverande samtal för chefer och ledare". Hon är medlem i MINT (Motivational Interview Network of Trainers).
-
Johan är professor vid Lunds universitet. Han har skrivit boken "Administration inom offentlig sektor: Om expansion, elevering och mittokrati", tillsammans med Gustaf Kastberg Weichselberger. Johans forskning berör ledarskap och styrning i professionsorganisationer samt makt och organisationspolitik. I detta avsnitt beskriver han ledarskapsbegreppet som ett kardborreband, där allt möjligt fastnar.
-
Martina Berg är VD på utbildningsbolaget Brights Learning som arbetar med att effektivt utveckla människors kompetens i en föränderlig omvärld och integrera lärandet i organisationers vardag. Martina pratar bland annat om att 50% av de yrken som dagens 6-åringar ska arbeta med inte finns ännu och varför kontinuerligt lärande är avgörande för både organisationer och individer.
-
Katarina Billman är leg psykolog, organisationskonsult och verksamhetsutvecklare. Hon deltog i Robinson 2020 där hon fick möjlighet att testa och validera sina kunskaper inom grupputveckling. Katarina delar här med sig av sina kunskaper och erfarenheter kring vad som underlättar och försvårar gott arbetsklimat och goda prestationer i arbetsgrupper. Hon beskriver också utifrån sin ”Robinsonresa” några personliga erfarenheter och lärdomar kring gruppdynamik. Katarina har tillsammans med Curt Engquist skrivit boken "Teaming - grupputveckling i praktiken".
- Show more