Episodes
-
In 2021 brengt Vincent Geyskens een nieuw gedicht uit bij het balanseer, ‘Het Geslacht van de Paling’ de opvolger voor ‘Op Stijgend Vocht’ (2015). Het ‘Geslacht van de Paling’ wurmt zich in de naspokende fragmenten van een onherroepelijk mythisch verleden en diept zo een schommelende existentie uit. Wanneer de eigen naam wordt vergeten, tekenen resten en brokstukken zich af, herhalend, splitsend, herkoppelend, als de fonkelende as van een geschiedenis op een lichaam.
Vincent Geyskens leest zijn gedicht integraal voor. Marc Kregting verzorgt de introductie.
-
Simon Delobel is een Franse kunsthistoricus. Hij is momenteel directeur van KIOSK, een ruimte voor hedendaagse kunst op de campus van KASK - Conservatorium in Gent. Voorheen leidde hij onder meer trampoline (2013-2020), een eigen galerieruimte in Antwerpen. In die periode had hij de kans vier solotentoonstellingen met Vincent Geyskens te organiseren.
Een constante in het oeuvre van Vincent Geyskens zijn de collages. Simon Delobel spreekt over het verknippen, verscheuren, plooien en kleven van bestaande beelden en teksten, in het werk van Vincent Geyskens en andere kunstenaars.
-
Missing episodes?
-
Dominic van den Boogerd woont en werkt in Amsterdam. Zijn recensies en essays zijn gepubliceerd in talrijke tentoonstellingscatalogi en kunsttijdschriften, waaronder Metropolis M, ArtReview en De Witte Raaf. Momenteel is hij Hoofd Educatie & Research aan De Ateliers, Amsterdam.
Dominic schreef ook een essay voor de nieuwe monografie over het werk van Vincent Geyskens (2021, M Leuven & Mercatorfonds) Daarin duidt hij Geyskens’ recente kunstpraktijk. In deze aflevering praat hij verder over de uitdagingen van de hedendaagse schilderkunst.
-
Johan Pas is hoofd van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, doctor in de kunstwetenschappen, docent, auteur en curator. Zijn onderzoek spitst zich toe op tentoonstellings- en publicatiegeschiedenis van de 20ste-eeuwse avant-gardes.
Johan bespreekt de kaderreeksen van Vincent Geyskens. Een gesprek over abstractie, over het belang van het kader in de schilderkunst en linken tussen het werk van Vincent Geyskens en andere kunstenaars.
-
Lisa is zelf kunstenaar en oud-student van Vincent Geyskens. Pop, ziektekiemen en petrischalen; het zijn slechts enkele van de visuele inspiratiebronnen die hun weg vinden in het schilderkunstige universum van Vlaemminck.
Lisa Vlaemminck praat over stillevens, de meest recente reeks in het oeuvre van Vincent Geyskens, over het stilleven doorheen de kunstgeschiedenis en in haar eigen werk.