Episodes
-
Går ekonomi och humor ihop? Ja, i allra högsta grad! Detta har veckans gäst, skånepågen Niklas Bergh, tagit fasta på genom Facebook- & Instagram-kontot vardagsekonomi.nu och hemsidan med samma namn. På dessa plattformar delar Niklas med sig av allt som rör vardagsekonomi på ett humoristiskt och lättsamt sätt - något han verkligen bemästrar! Att han dessutom gör det vid sidan av heltidsjobb och familjeliv gör det inte mindre imponerande. Niklas avslöjar hur mycket tid han lägger på sina sociala kanaler, vilket innehåll som funkar bäst hos folket och vilken hans mest populära video är. Vi diskuterar också vikten av hur man förmedlar content - en direkt avgörande faktor för att sticka ut i dagens mediabrus.
-
I årets första avsnitt får vi höra hur det är att bryta sig loss från den kriminella banan och komma ut starkare på andra sidan. Ett levande exempel på detta är Viktor Grewe som efter en kämpig uppväxt och flera år som kriminell, bestämde sig för att ändra livsstil och dessutom hjälpa andra att göra detsamma. Viktor arbetar idag på KRIS (Kriminellas revansch i samhället) där han inspirerar till ett annat sätt att leva genom att bland annat föreläsa ute på anstalter. Han jobbar också mycket med ungdomar då han menar att det förebyggande arbetet är mest effektivt för att motverka kriminalitet. Vi får ta del av Viktors resa och diskuterar de mekanismer som ofta ligger bakom kriminalitet. Stöd gärna KRIS och deras viktiga arbete genom att bli medlem via deras hemsida: kris.a.se
-
Missing episodes?
-
Det är dags för årets allra sista avsnitt och vi bjuder i sedvanlig ordning på lite härliga tillbakablickar från året som gått. STORT TACK till alla er underbara lyssnare som hängt med oss under 2024. Vi önskar er ett riktigt Gott Nytt År!
-
Ingen har väl missat all uppståndelse kring hudvård det senaste året, inte minst bland unga tjejer - ja, till och med barn. Många lägger enorma summor på produkter de allt som oftast inte ens behöver. Detta fenomen kände vi att vi behövde gräva djupare i och vem är inte lämpligare att prata med om ämnet än Johanna Lind Bagge. Hon är en erfaren hudvårdsterapeut med insyn i rådande trender och som före detta Fröken Sverige har hon stenkoll på det mesta inom skönhet. Fungerar verkligen alla dessa krämer, oljor och serum eller styr genetiken det mesta ändå? Johanna berättar om hur olika sorters produkter verkar, vad som är värt att lägga pengar på och avslöjar även sin egen hudvårdsrutin. Dessutom delar Mathias med sig av när han fick uppleva glow genom snigelslem i dess renaste form.
-
Idag gästas vi för andra gången av den småländska PR-gurun Vilhelm "Ville" Hanzén - grundaren av GUL PR som ligger bakom många av våra poddgästers medverkan genom åren. Ville berättar om allt från vad PR kostar och vilka parametrar som styr till skillnaden mellan att jobba med etablerade kändisar och okända profiler. Läggs fokus mest på kvalitet eller kvantitet, är all reklam bra reklam och vet kunden verkligen alltid bäst? Vi pratar även om autenticitet, riskvärdering och hur yttre omständigheter kan sätta käppar i hjulen. Sist men inte minst delar Ville öppenhjärtligt med sig om hur det är att vara chef mot sin vilja.
-
Kontanter blir alltmer sällsynt i dagens samhälle och för många unga är detta en självklarhet som inte ifrågasätts. För Björn Eriksson, tidigare rikspolischef och chef för Tullverket, är detta dock ingen positiv utveckling. Hans engagemang i frågan är stort - så pass stort att han 2015 startade initiativet Kontantupproret som belyser vikten av att bevara kontanter som betalmetod i Sverige. Björn berättar om bakgrunden till Kontantupproret, om sin syn på fysisk valuta och vilka risker han ser med rådande digitalisering. Vi diskuterar aspekter som säkerhet, inkludering och integritet, och enas om att ingenting är svart eller vitt. Bör Sverige inspireras av andra länders betalsystem eller finns det kanske en gyllene medelväg?
Vi ber om ursäkt för det stundtals bristfälliga ljudet i detta avsnitt.
-
Visste ni att en halv miljon svenskar har skulder hos Kronofogden? I dagens avsnitt gästas vi av Kicki Fagerlund som ligger bakom startupen ekonomiradgivningen.se - en tjänst som ska erbjuda kostnadsfri budget- och skuldrådgivning online. Idén är direkt sprungen ur Kickis egna erfarenheter från när hon själv hamnade i en ekonomiskt pressad situation och behövde hjälp för att komma vidare. Hon blev då varse att sådant stöd inte fanns lättillgängligt - något som hon nu har bestämt sig för att ändra på. Kicki delar med sig av sin egen resa och förklarar bakgrunden till att hon en dag hade större skulder än hon kunde hantera. Vi pratar om stigmatiseringen kring skulder, vikten av förebyggande arbete och hur man på bästa sätt kan bemöta någon som har fastnat i skuldfällan.
-
Donald Trump har segrat och står snart som herre på täppan ännu en gång. Vad innebär detta för världsekonomin och Sverige? Med oss i studion för att analysera detta har vi den politiska reportern Jens B Nordström som gör oss äran att gästa podden för andra gången. Blev valutgången som Jens trodde och vad anser han var den avgörande faktorn? Vi pratar om hur Trumps politik kan påverka aktiemarknaden, hur pågående krig kan komma att utvecklas och om Kamala Harris kommer få fortsatt förtroende av demokraterna. Det diskuteras också svensk ekonomi nu när kampen mot inflationen sägs vara vunnen. Och vad menar Jens egentligen med “Tomte-racet”?
-
Denna vecka gästas vi av personen bakom miljardföretaget Gizmondo. Mannen som haft kontakt med såväl Steve Jobs som Pablo Escobar. Han som å ena sidan svurits in som polis i USA, å andra sidan varit ledare för den kriminellt ökända Uppsalamaffian. Vi pratar givetvis om Stefan “Tjock-Steffe” Eriksson som 2006 kraschde en Ferrari Enzo i 345 kilometer i timmen, men mirakulöst klarade sig undan med en sprucken läpp - trots att bilen klyvdes på mitten. Stefan tar oss med på en häpnadsväckande livsresa och berättar om tillvaron som kriminell, om livet i fängelse och hur Gizmondo-konsolen kunde gå från extrem succé till total flopp. Vi får också höra om hur hans upplevelser påverkat honom som person och hur livet ser ut idag. Stefan är aktuell med sin nya, självbiografiska bok ‘Tjock-Steffe’.
-
Idag blir det triss i snillen spekulerar då Fredrik Sandberg är tillbaka i podden för att köra Q&A med oss. Förutom frågor från er lyssnare, knäcker vi även några tankenötter som Fredrik själv har skakat fram dagen till ära. Vad tänker vi om den statliga insättningsgarantin, hur ofta förhandlar vi med banken och ser vi fram emot pensionens glada dagar? Vi diskuterar också dilemmat med den ökade levnadsstandarden och dagens hudvårdshysteri som krupit ner i åldrarna. Som grädde på moset tipsar Mathias om hur man festar smart!
-
Carina Lidbom är en av landets mest folkkära skådespelerskor och har gjort sig känd genom tv-klassiker som 'Rederiet', 'Gäster med gester’ och ‘SOS - en segelsällskapsresa’. Hon blev också “Mamma Karin” med hela svenska folket i de populära Sune-produktionerna, så det faktum att Carina inte är mamma i det verkliga livet kommer därför som en överraskning för många. Hon värderar valfrihet högt och berättar öppenhjärtigt om sina beslut att inte skaffa barn och välja bort trygga anställningar till förmån för en karriär baserad på lust och inspiration. Carina intresserar sig föga för aktier, men investerar gärna i fastigheter - allra helst utomlands. Vid sidan av skådespelandet jobbar hon även som coach och skriver på en kommande roman. Hon menar att handling skapar inspiration och detta är Carina verkligen ett levande bevis på!
-
I veckans avsnitt har vi med oss en riktig inspirationskälla i studion. Sam Joukhadar är utbildad dataingenjör och jobbar idag som rekryteringschef på SEB. Resan dit har dock varit långt ifrån enkel. Sam växte upp i Aleppo och redan som litet barn utsattes han för ett sexuellt trauma som han burit inom sig hela livet, och först på senare tid valt att öppna upp om. Som 31-åring flydde han till Sverige från ett krigsdrabbat Syrien och fick uppleva hur det var att skapa sig ett helt nytt liv i en främmande kultur. Sam berättar om sin första tid i Sverige, sin inställning till förändringar och hur han hanterar utmaningar. Vi får också höra om när han sålde sin bostad, skänkte pengarna till välgörenhet och flyttade in på ett kloster för att leva som munk i tre års tid. Mer om Sams berörande livshistoria kan man läsa i hans kommande bok ‘Äldste sonen’.
-
Han är tillbaka - vår rockande professor i nationalekonomi, Tommy Andersson! Denna gång tar han med oss på en resa i auktionernas värld och vi blir varse hur mycket auktioner faktiskt påverkar oss människor, i både stort och smått. De finns nämligen överallt runtomkring oss, utan att vi tänker på det. Vi pratar om budgivningar, förhandlingar och börsen. Tommy lär oss även begrepp som “Winners curse”, “Anchoring effect” och “Holländsk auktion”. Det diskuteras också kring lönsamhet, odds och den finansiella marknaden. Sist men inte minst hjälper Tommy till att besvara en samhällskritisk fråga från en av våra lyssnare!
-
I dagens avsnitt får vi sällskap av en riktig tusenkonstnär som passar på att addera "Q&A i ekonomipodd" till sitt cv. Fredrik Sandberg har lång erfarenhet inom finansbranschen, men har även producerat Sommar i P1 och är aktiv inom hemvärnet. Charlie berättar om sin hejdundrande 50-årsfest och vi diskuterar allt från nedgångna vägkrogar till att vara otrogen mot sin frisör. Det levereras också handfasta tips till alla som driver loppisar runt om i vårt avlånga land. Framför allt svarar vi dock på frågor från er nyfikna lyssnare! Har vi gjort några köp som vi ångrar, vilka är våra sämsta vanor och skulle Charlie & Mathias kunna tänka sig att leda Lyxfällan idag? Då vi inte hann med så många frågor som vi önskade, kör vi ytterligare en Q&A om några veckor - stay tuned!
-
Denna vecka förgyller Magnus Hjelmér vår tillvaro i studion. Vi får ta del av hans tankar om förra veckans räntesänkning, vad den innebär i praktiken och vilka för- och nackdelar den medför. Vårt huvudtema för dagen är dock skilsmässor. Detta då vi nu är inne i den tid på året då allra flest ansöker om just skilsmässa. Men - det hade kunnat vara ännu fler. Alla har nämligen inte råd att separera, hur gärna de än skulle vilja. Att göra upp saker ekonomiskt i ett förhållande må kännas oromantiskt i stunden, men det är en kärleksfull investering för framtiden. Vilka uppgörelser som görs spelar mindre roll, så länge båda parter är överens och känner sig trygga med att de kommer klara sig på egen hand, om relationen trots allt skulle ta slut en dag.
-
Hur ofta ljuger du? Kanske oftare än du själv tror. Men behöver lögner nödvändigtvis vara dåligt? Nej, faktum är att det i bästa fall kan rädda liv - något som har skett många gånger genom historien. Om detta och mycket mer skriver dagens gäst, journalisten och författaren Daniel Rydén i sin nya bok ‘Lögner: Osanningens historia'. Vi pratar vitt och brett om allt från små vita lögner som vi drar till med från barnsben till extrema lögner som sker på högsta, politiska nivå runt om i världen - lögner som trots sin uppenbara brist på trovärdighet accepteras av stora folkmassor. Hur definierar man en lögn, vilka ekonomiska beslut fattar vi baserat på lögner och hur ofta ljuger vi människor egentligen?
-
När det kommer till psykiskt våld kan ekonomi ibland användas som ett maktmedel av utövaren. Med oss i studion har vi denna vecka TV-journalisten och författaren Anna Lindman som gjort sig känd för sina många och viktiga reportage, dokumentärer och böcker. Anna har genom åren fördjupat sig inom psykiskt våld och sekter. Det var de facto i sina möten med före detta Knutby-medlemmar som Anna blev varse att de var helt vanliga människor - precis som hon själv. Hon insåg då även att hon faktiskt kände igen sig själv från ett tidigare förhållande och denna insikt kom att bli startskottet för hennes nya bok ‘Det jag trodde var kärlek’. Anna hjälper oss att reda ut begrepp som skuldförskjutning, kognitiv dissonans och traumabindning - tre kraftfulla mekanismer vid psykiskt våld. Vi får också värdefulla tips på vad man kan vara vaksam på för att undvika att själv hamna i destruktiva relationer.
-
Idag är det ett lite speciellt avsnitt då vi spelar in det allra första avsnittet från vår nya studio! Dagen till ära har Charlie oturligt nog gått och blivit krasslig och spelar in hemifrån - något som sätter oss lite på pottkanten teknikmässigt. Vi ber därför om ursäkt för lite oskönt telefonljud och lovar bot och bättring. Förutom det tekniska tebaclet, kommer vi på att vi ju helt har missat att dagens avsnitt är vårt 400:e! Som ett tecken från ovan kunde inte dagens gäst passa bättre - allas vår favoritekonom Arturo Arques är nämligen tillbaka för att ta tempen på det ekonomiska läget och leverera knivskarpa analyser. Vi pratar om börsen, räntor, sparande och massa annat smått och gott. Som en påse smågodis för oss ekonominördar helt enkelt. Håll till godo!
-
I veckans avsnitt dyker vi ner i familjeföretagandets värld. Med oss i studion har vi en riktig expert på ämnet, Helena von der Esch som är senior familjerådgivare på den finansiella rådgivningstjänsten Formue. Helena har lång erfarenhet av att vägleda familjer som driver företag och hjälpa dem att tillsammans ta rätt beslut inför framtiden. Det diskuteras generationsskiften, gemensamt ansvar och hur man vet om det är läge att sälja. Vi pratar också om vikten av att inte skjuta på de där jobbiga samtalen, som framtidsfullmakt och testamente. Och varför är en liten sommarstuga ofta mer komplex att hantera än ett helt företag?
-
När det är skarpt läge - är du då någon att räkna med? Denna fråga pratar vi om i dagens avsnitt då vi gästas av en man med helt otroliga livserfarenheter, nämligen Robert Karjel som är föredetta stridspilot och överstelöjtnant inom försvarsmakten. Robert var bland annat med och koordinerade räddningsinsaten vid Estoniakatastrofen 1994 och delar med sig av sina upplevelser i samband med denna händelse. Vi diskuterar mentalitet, värderingar och prioriteringar - viktiga aspekter att beakta på både person- och samhällsnivå. Vad händer vid oförutsedda krissituationer när det inte finns någon rutinpärm eller ansvarig person att vända sig till och när är det acceptabelt att trotsa lagar och regler? För att inte göra fel behöver inte nödvändigtvis betyda att man gör rätt. Robert är aktuell med sin nya och viktiga bok ‘Bli någon att räkna med’ som släpps imorgon den 28 augusti.
- Show more