Episodes
-
Bireylerin bu hayata tutunabilmiş hissetmeleri açısından en önemli psikolojik ihtiyaçlardan bir tanesi görülmek/duyulmak. Evde Tek Başına (1990) filmini tekrar izlemenin bu ihtiyacı tekrar gözden geçirmeme vesile olduğunu belirtmek isterim.
-
Ritüeller denilince akla nesillerden nesile aktarılan gelenekler gelmezse olmazdı. Instagram üzerinden sorduğum soruya gelen yüzlerce cevap arasından derleyip bir araya getirdiğim bu bölümde; hem anneannemi, hem babaannemi, hem kadın büyüklerimi, hem bu dünyadan geçmiş tüm kadınları anıyorum. Ne kadar kocaman bir zenginlik bu böyle.
-
Missing episodes?
-
İkili ilişkilerde ritüeller hem rutinleri ve devamlılığı hatırlattığı için hem de ilişkinin anlamını güçlendirdiği için önemli. Peki bu davranış ya da yaklaşım kalıpları nasıl oluşur ya da ne şekilde sekteye uğrar? Ritüeller her zaman çok abartılı olmak durumunda mı? Tüm bu soruların yanıtı bu bölümde.
-
Peyderpey'in bundan sonraki aralıklı olarak bazı bölümlerinde bir ya da bir kaç kitabı inceliyor olacağım. Bu bölümdeki canım kitabım Pema Chödrön'ün Sıçrayış kitabı. İyi insan olma kavramı, kancalar ve anda kalma üzerine etkilendiğim bölümleri ve üzerine düşündüklerimi bu bölümde bulabilirsiniz.
-
Romantik ilişkilerde bağlanma dosyasının ikinci bölümü sizlerle. Bu bölümde; Neden bağlanmaya ihtiyaç duyuyoruz? O ihtiyacın altında neler var? Peki kaygılı ya da kaçıngan bağlanma stilleri değişebilir mi? Değişmesi için neler yapılabilir? sorularını yanıtlıyorum.
-
Güvenli ilişkilerin özellikleri nedir? Kaygılı partneri nasıl tanırım? Partnerim duygu paylaşmaktan çekiniyor ise bana bağlanmamış mıdır? Evet, Peyderpey'in bu bölümünde romantik ilişkilerde bağlanma çeşitlerini ve özelliklerini anlatıyorum.
Bahsi geçen kitaplar: Amir Levine - Bağlanma - Aşkı Bulmanın ve Korumanın Bilimsel Yolları
Erich Fromm - Sevme Sanatı
-
Biliyoruz ki mutlu çiftler cinsel hayatları hakkında konuşabiliyorlar. Bu sebeple bu bölümde seks pozitif bir ilişkiye sahip olmak için nelere dikkat etmeliyiz, ayrıca eşitlik ilkesine ve rızaya dayanan cinsel hayat nasıl olmalı tam da bunlardan bahsettim.
Bahsi geçen kitap: Ghislaine Paris - Cinselliğin Önemi
-
Evlilikler biterken çocuklara karşı yeterince sorumlu davranıyor muyuz? Gitmeyen bir şeyi bitirmenin de çocuklara bir mesaj olabileceğini hiç düşünmüş müydünüz? Peki, çocuklara boşanma nasıl açıklanır?
-
Hayattaki acılardan kaçınmak mümkün mü? Acı çekmek nasıl değişken ve akışkan olabilir? Peki, ızdırap içerisinde olmak bir tercih meselesi midir?Not: İki defa kullandığım insanoğlu kelimelerini - insanlık/insan üzerinden duyun lütfen.
-
Günlük rutin işleyişi bozan, aniden - beklenmedik bir şekilde gelişen - kaygı/panik yaratan olaylar travma işe aldatma bir travma mıdır? Aldatma ile süreklilik, ve güven şeması nasıl bozulur?
-
İlişkinizin içinde devamlı aşağılanmış, değersiz, yorgun, kaygılı hissediyorsanız acaba toksik ve manipülatif bir ilişki içerisinde olabilir misiniz? Partnerinizle, arkadaşınızla, aile bireylerinizle ya da iş arkadaşlarınızla olan ilişkilerinizde hangi işaretler bu ilişkilerin toksik olduğunu gösterir?
-
Birbirimizi iyi ya da kötü etiketlerken, bu etiketlerin bizlere zarar verebileceğini düşünüyor muyuz? Peki iyi diye tabir ettiğimiz etiketler dahi kötü sonuçlar oluşturabilir mi? Peki şu meşhur mükemmeliyetçilik gelişimi engeller mi?