Episodes
-
Aan alle mooie dingen komt een eind, en ook aan dit mooie podcastgezelschap! Bedankt om zo trouw te luisteren.
Als laatste aflevering presenteren we graag een stukje uit onze luysteravond, ergens in het voorjaar, in Gent.Plantrekkers bracht toen een nieuw rijhuisdrama. Dat is een kleinburgerlijk probleem, waar grote oplossingen voor gezocht worden, gebracht voor een live publiek, Bij De Vieze Gasten in Gent.
Met de stemmen van: Vera Turpyn, Johan Derycke, Jan Ducheyne en Wederik De Backer
Geschreven door: Lucas Derycke, Thomas Morlion, Wederik De Backer
Muziek: Frederik De Clercq
-
"Is dat een bepaalde levensstijl die u wil... - Een levensstijl, hoe bedoel je? - Nou, zonder auto, dat je zegt: ik wil geen auto..." Een verhaal van afscheid. Van autobezit in het algemeen. En van één geliefde auto in het bijzonder. In 1982 reisden romancier Julio Cortazar en fotografe Carol Dunlop van Parijs naar Marseille. Via de Autoroute du Soleil. Aan boord van hun Volkswagenbusje Fafner. Ze deden een volle maand over deze afstand omdat ze op elke snelwegparking die ze tegenkwamen een stop maakten. En op elke tweede parking de nacht doorbrachten! Deze absurd-poetische reis resulteerde in de roman 'De Autonauten van de Kosmosnelweg'. In 2020 deed theater- en audiomaker Adriaan Van Aken deze reis over. Volgens hetzelfde reglement. Maar in zijn eentje, aan boord van zijn gezinswagen. Doel: na 30 dagen en 60 stops Marseille bereiken en daar zijn wagen van de hand doen. Om vervolgens een autoloos bestaan aan te vatten. Een podcast van en met Adriaan Van Aken muziek Rudy Trouvé dramaturgie, mixage, regie-assistentie Lucas Derycke dramaturgische ondersteuning Els Theunis, Johan Petit stage Judith Ameel een coproductie van Het nieuwstedelijk, MartHa!tentatief en Het Laatste Bedrijf
-
Missing episodes?
-
"Aire de Saint-Rambert d’Albon. Midden in de nacht. En het regent..." Een verhaal van afscheid. Van autobezit in het algemeen. En van één geliefde auto in het bijzonder. In 1982 reisden romancier Julio Cortazar en fotografe Carol Dunlop van Parijs naar Marseille. Via de Autoroute du Soleil. Aan boord van hun Volkswagenbusje Fafner. Ze deden een volle maand over deze afstand omdat ze op elke snelwegparking die ze tegenkwamen een stop maakten. En op elke tweede parking de nacht doorbrachten! Deze absurd-poëtische reis resulteerde in de roman 'De Autonauten van de Kosmosnelweg'. In 2020 deed theater- en audiomaker Adriaan Van Aken deze reis over. Volgens hetzelfde reglement. Maar in zijn eentje, aan boord van zijn gezinswagen. Doel: na 30 dagen en 60 stops Marseille bereiken en daar zijn wagen van de hand doen. Om vervolgens een autoloos bestaan aan te vatten. Een podcast van en met Adriaan Van Aken muziek Rudy Trouvé dramaturgie, mixage, regie-assistentie Lucas Derycke dramaturgische ondersteuning Els Theunis, Johan Petit stage Judith Ameel een coproductie van Het nieuwstedelijk, MartHa!tentatief en Het Laatste Bedrijf
-
Hoe doe je dat eigenlijk: verantwoordelijkheid nemen voor het effect van jouw beslissingen op je kinderen? Wat als je emigreert, gaat scheiden of erg veel uren werkt? Schieten we als ouder altijd tekort? Kunnen we bij het nemen van keuzes eigenlijk wel weten wat de invloed daarvan is op onze kroost? En wat als je het ene kind liever ziet dan het andere?
We doorbreken enkele taboes over ouderschap in deze aflevering en gaan onze eigen schuldgevoelens als moeder omdenken in ons experiment. Een aanrader voor al wie kinderen heeft, kinderen wil of ooit kind was - over de goed genoeg ouder, over schuldgevoel, daderschap, teleurstelling en je kinderen tegenslag gunnen.
Hier kan je uitgebreider in dit onderwerp duiken:
psycholoog D.W. Winnicot en zijn ‘Good Enough Parent’ het boek ‘De Fontein’ van Els van Steijn, een systemische kijk op families: over je plek innemen als ouder, je daderschap onder ogen zien en je kinderen hun lot gunnen omdenken, of hoe je van nadelen ook de voordelen kan zien de podcast ‘Mijn kind, de moordenaar’ van Radio 1 onze Studio Brein - podcastaflevering over de liefde, waarin we ook de neurologische effecten van ouderliefde bespreken -
Radio Begijnenstraat brengt wat Charles Bukowski en wat Jacques Brel.
-
2020. Pierre is op zichzelf aangewezen. Hij moet het doen met z’n appartement, z’n platen van Maria Callas én erop letten dat hij niet te veel rookt en drinkt. Met het stemmenwerk van: Els Dottermans, Matilde Casier, Kristien Jaspers, Jan Ducheyne & Sara Vertongen
-
In de derde aflevering van de podcastreeks 'Figuurlijk' verdiept Xandry zich in de wondere wereld van het objecttheater en bezoekt ze de ateliers van theatermakers Benjamin Verdonck en Charlotte Bouckaert.
Een aflevering over objecten die een verhaal vertellen. Over kijken. En over het verdwijnen van de acteur. Veel luisterplezier!
‘In mijn werk staat het kijken centraal. Als je me zou vragen hoe mijn glas er uitziet waar ik dagelijks uit drink, vind ik dat al een heel lastige vraag.’ - Charlotte Bouckaert
‘Dit is mijn taal. Dit is wat ik wil vertellen. Waar ik eigenlijk naar op zoek was, waren… dingen.’ - Benjamin Verdonck
Een productie van De Zendelingen | Mogelijk gemaakt door CC Het Gasthuis | Concept en stemmen Anke van Meer en Xandry van den Besselaar | Montage en interviews Xandry van den Besselaar | Tips Maaike Vanderhaegen, Bart Ackx | Met dank aan Filip Tielens
-
In deze aflevering van Luyster, een aflevering van Relaas.
-
De nog jonge Tibo (19) worstelde zich tijdens de eerste lockdown met vallen en opstaan een weg uit zijn verleden. 'Een verleden waarin bere veel gebeurd is' Zijn moeder sprak hij enkel via het venster, als een soort moderne Romeo en Julia. Hij op de eerste verdieping van het ziekenhuis, zij daar beneden.
Luister hier naar het hele verhaal van Tibo op de tonen van zijn dromerige gitaarspel.
-
Maaike houdt wel van wat avontuur. Hoe leuk is het niet om eens iets te doen wat niet courant of voorspelbaar is? En hoe leuk is het wanneer je partner in crime van hetzelfde kaliber is?
-
Hoe ga je om met je gedachten? Waar komt die stem in je hoofd vandaan? Kan je hinderlijke gedachten stoppen - gewoon omdat je dat beslist? Kan je nieuwe gedachten leren denken? Hoeveel gedachten denkt een mens eigenlijk op een dag?
Het antwoord op deze en andere bedenkingen in deze aflevering over zwarte en gekleurde gedachten, omdenken en het inlopen van geitenpaden.
-
Enkele jaren geleden vond Margot op zolder het dagboek van haar overgrootmoeder. Daarin beschreef ze stemmen. Onderaan stond: ‘vergeet ze niet’.
In dit werk gaat Margot op zoek naar haar overgrootmoeder en de vergeten stemmen die ze beschreef.
-
“En opeens kan ik me niet meer bewegen.
Mijn blik vast op mijn scherm.
Ik zie een zwartwitbeeld, zoals van een veiligheidscamera.
En ik herken onze toiletten.”Een audiowerkstuk van Bert Ballegeer.
Met de stemmen van Kaspar Schellingerhout, Lien De Graeve en hun zoon Maurice.
Muziek: Tim Liebaert -
Annelies Van Hullebusch kan je kennen van aflevering 108 van Luyster, toen presenteerden we Vogelduif, een luisterverhaal van haar over duivenmelkers .
Je komt zo meteen nog meer over Annelies te weten in Figuurlijk, een 3-delige podcast van De Zendelingen over Figurentheater, deze aflevering gaat meer specifiek over papiertheater. Anke Van Meer bezoekt het atelier van Annelies Van Hullebusch en ook dat van theatermaker Griet Herssens.
Hier is aflevering 2 van Figuurlijk, over miniatuurwerelden van papier, over licht en schaduw, over verbeelding en fragiliteit.
-
De podcast Stemmen uit een Stad is gemaakt door Kirsten van den Hoorn en Hanne Michiels, theatermakers bij Theater Antigone. Een tekst, een lied, meer is het niet. Maar toch blijf ik altijd ontroerd achter na een aflevering. Een toevallige ontmoeting zetten ze om in een prachtig portret, scènes uit een leven in een kleine audiofilm. Dit keer mogen we even binnen in het leven van Monique.
AFK
Dit was Stemmen uit een Stad, een productie van theater Antigone uit Kortrijk. Je kan alle afleveringen vinden via Luyster.be. Met Luyster brengen we podcasts naar een steeds groter worden publiek, en we doen dat dit voorjaar ook op fysieke Luysteravonden. Want er is niets zo fijn als samen luisteren. Het is Cinema voor het oor, kan je zeggen. Er zijn Luysteravonden in Hasselt en Leuven, in Gent en in Brussel. Je vindt de lijst op Luyster.be. Allemaal welkom. -
Het is weer te lang geleden dat we elkaar gezien hebben, zeg ik helaas vaak tegen mijn vrienden. En uit deze aflevering van Bruto Nationaal Geluk weet ik dat tijd doorbrengen met je vrienden essentieel is voor die vriendschap. Snel weer even afspreken. Maar eerst nog luisteren naar Eva en Maaike. Ze hebben het o.m. over vriendschap en paracetamol, vriendschap en zakendoen, het effect van smartphones op vriendschap en het Michelangelo-effect. En we leren ook veel van het gesprek met Ward en Thomas van circusgezelschap B-Flat, straatacrobaten en vrienden sinds hun jeugd.
Met passie en metier gemaakt door Eva Moeraert en Maaike Verstraete en sound designer Sander Lambrecht.
-
Mensen hebben iets met poppen en poppenspel, het is van alle tijden en het is van overal. Het is een aparte band die tussen mens en pop, soms heilig, soms des duivels, altijd magisch. Dat komen we te weten in de nieuwe podcast Figuurlijk. Een podcast van De Zendelingen over Figurentheater die we graag hier in Luyster voorstellen.
Xandry van den Besselaar en Anke Van Meer nemen ons in de eerste aflevering mee achter de schermen van poppentheater. Ze nemen een kijkje in het atelier van theater Froe Froe in Antwerpen en ze gaan in Nederland op bezoek bij Ulrike Quade, toonaangevende regisseur van poppentheater.
-
Jong zijn is je onsterfelijk wanen. Tot iemand van je vrienden dat plots niet blijkt te zijn. Nu, iedereen gaat anders om met rouw, maar Filip op een wel heel eigen en drastische manier. Dat vertelde hij op een live vertelavond van Relaas.
Hier is ‘De crash van Filip’, over hoe Eros en Thanatos erg dicht bij elkaar liggen. Ingeleid door Relaas-bezieler Pieter Blomme.
Relaas is één van de podasts in het netwerk van Luyster, we zijn een netwerk van onafhankelijke Nederlandstalige podcasts, je vindt ze allemaal op Luyster.be. Of volg ons hier elke week.
-
Een aflevering van Radio Begijnenstraat, te horen op Radio Centraal als je in Antwerpen woont, of als podcast. Radio Begijnenstraat is een reeks doe-het-zelf-programma’s van en met gedetineerden van Vleugel F. Met (eigen) muziek, teksten, woordkunst en diepte-interviews.
De aflevering van vandaag heeft als thema Zeven Jaar. Elke zeven jaar zijn alle cellen in je lichaam vernieuwd. Dan ben je een nieuwe mens, met nieuwe doelen, nieuwe verlangens en nieuwe uitdagingen. In deze Radio Begijnenstraat, verhalen van zeven jaar geleden, en zeven jaar in de toekomst.
Zeven Jaar, van Radio Begijnenstraat, gemaakt door Wederik De Backer.
Ben je een podcastmaker, breng je verhalen in het Nederlands en wil je graag deel uitmaken van podcastnetwerk Luyster, stuur ons dan een mailtje. [email protected].
Ben je een podcastluisteraar en wil je deel uitmaken van de Luysterfamilie, wat je al doet eigenlijk, spreek ons dan gerust aan op één van de Luysteravonden die eraan komen. Je vind de lijst op Luyster.be - Show more