Episodes
-
Når noget betyder meget for en, vil man gerne have det med, selvom færgen er ved at synke. Men det er aldrig kun en øvelse, når gudsriget bryder igennem, der har du ikke tid til at pakke dine ting sammen. Hvor meget skal man egentlig vende ryggen til, når næsten og Gud kalder? Dét og dommedag og konkrete anvisninger til gudsrigets gennembrud kommer sognepræst ved Avedøre Kirke, Inge Stagsted Lund, ind på i samtalen med sognepræst ved Grøndalslund Kirke, Martin Holt Jensen, om evangeliet til 25. søndag efter trinitatis.
-
Hvor skal man begynde sin prædiken, hvis man simpelthen ikke er fan af anden tekstrækkes betoning af fortabelse vs. frelse og synes, at teksten er skåret på en måde, som overskygger det gode budskab?
Et bud er at stille sig med fødderne solidt plantet i nåden, for heldigvis går Jesus gerne store omveje for at hente os tilbage på sporet; vi finder korset og håbet om, at der også er plads til os, midt mellem to stærke billeder: det søvnløse, skyldbetyngede moderne menneske og Daniels syrede drømmesyner om menneskesønnen, der får overdraget herredømmet fra den gamle af dage.
Karina Juhl Kande, sognepræst i Karlebo, og Charlotte Pedersen, sognepræst i Bagsværd, taler sammen om teksten til 24. søndag efter trinitatis i dette afsnit af Prædiken på vej. -
Missing episodes?
-
Vores identitet er altid så meget mere, end hvad vi selv lige vælger, siger sognepræst i Bistrup Kirke, Søren Storvad, i denne udgave af Prædiken på vej, hvor han sammen med Charlotte Dyremose, sognepræst i Birkerød, dykker ned i teksten om livets salt og verdens lys. Identitet er det som livet, andre mennesker, historien, kulturen og Gud gør ved os, mener Søren. Vi kan have alle mulige meninger om kristendommen, men vi er nødt til at tage den alvorligt, for den er grundfortællingen om vores liv. Derfor bliver vi aldrig færdige med hinanden – heller ikke efter døden. Der er altid mere at sige om ethvert menneske. Hør også, hvordan Søren Storvad inddrager kunsten og litteraturen i sine overvejelser.
-
Det handler om fald, om at bringe til fald og hvad det vil sige i teksten til 22. søndag efter trinitatis. Evangelisk kunne det betyde, at man ikke tager håbet fra andre mennesker. Den lange og sammensatte evangelietekst har et fokus i sætningen, at menneskesønnen er kommet for at frelse det fortabte. I det lys ender samtalen om teksten mellem kollegaerne i Simeon-Sankt Johannes Sogn, Nørrebro, studenterpræst Nicolai Halvorsen og sognepræst, Louise Britze, med at menigheden bliver budt op til en dans, hvor Gud fører, men hvor vi skal danse med og lytte til musikken.
-
Skyld, skæbne og omvendelse i et planetarisk system. Thomas Hårbøl, studenterpræst og sognepræst i Ansgar Kirke i Odense, kommer i denne samtale med Kristian Mejrup, sognepræst i Thomas Kingos Sogn, Odense, med forslag til, hvordan prædikenen til 21. søndag efter trinitatis kan gribes an. Perikopen kan inddeles i to dele, lov og evangelium, og prædikanten må overveje, hvordan delene hænger sammen. Thomas Hårbøl foreslår også to salmer, som kan hjælpe prædikanten på vej.
-
De fynske nabopræster i Paarup og Korup, Lasse Rødsgaard Lauesen og Lene Kjemtrup Christensen taler om teksten til 20. søndag efter trinitatis. Det fører en række spørgsmål med sig: Hvordan begynder man at skrive en prædiken? Hvem skælder ud på hvem? Hører børn efter, hvad der bliver sagt? Hvad stiller vi op med Mellemøsten? Hvilken betydning har det, at Jesus hidser sig op? Hvad siger Luther? Og hvor er håbet blevet af?
-
Der kan ske meget på en gåtur. Pludselig bliver der kaldt. Og ens liv kan tage en ny vej og give os større ting at se. Jesus kalder sine disciple, og de bliver samlet. Denne søndag forærer os en ny begyndelse. Samtale mellem Gabrielle Togsverd-Nilausen, sognepræst i Gilleleje og Eva Tøjner Götke, domprovst i Helsingør:
-
Sognepræst i Lundtofte, Julie Rebel, taler med Kathrine Holme Johannesen, sognepræst i Sorgenfri, om teksten til 18. søndag efter trinitatis, hvor Johannes tegner det smukke billede frem af vingårdsejeren, vintræet og grenene, der ikke er helt uproblematiske, fordi de beskæres, når de ikke giver frugt. Og hvordan taler man så om det? Samtalen kommer både omkring Radiserne, Per Kirkebys alterskranke og Ulla Terkelsens erindringsbog, erfaringer med brug af søndagens tekster til bisættelser, og refleksioner over, hvilken position man indtager som prædikant.
-
Når Jesus kalder på syndere, bliver de så retfærdige? Eller bliver de ved at være begge dele? Holder tolderen Levi op med at være tolder, efter at Jesus kalder på ham? Samtalen mellem sognepræst i Værløse og Hareskov, Rosa Bech, og Jan Asmussen, sognepræst i Farum, søger efter alternativer til en binær skelnen. Det har konsekvenser for synet på menigheden: hvem er indenfor, og hvem er udenfor?
-
Hver dag går Benedikte Sommer, præst i Frederiksberg Kirke, gennem kirkegården og ser, hvordan de dødes have strutter af liv. I denne uges afsnit af Prædiken på vej taler hun med Andreas Riis Damgaard, præst i Mariendal Kirke, også på Frederiksberg, om opstandelseshåbets kraft og styrke i lyset af læsningerne til 16. søndag efter trinitatis, hvor omdrejningspunktet er Johannesevangeliets syvende og sidste tegn: Lazarus opvækkelse fra de døde: Undervejs falder talen på Johannes Møllehave, Carl Th. Drejers ’Ordet’, Sylvia Plaths digt ’Lazy Lazarus’ og Sthens håbefulde salme ’Den mørke nat forgangen er’.
-
Samtalen mellem sognepræsterne Andreas Thom, Hørsholm, og Benjamin Sloth Jensen fra Grønnevang Kirke i Hillerød handler om teksterne til 15. søndag efter trinitatis. Jesus er på besøg hos sine gode venner Martha og Maria. Maria vil bare sidde og lytte. Men Martha er optaget af alle de huslige pligter og vil have Maria til at hjælpe sig. Benjamin og Andreas diskuterer om de er på Team Martha eller Team Maria, og om hvad forskellen er på at gøre noget for kærlighed eller af kærlighed. Sørine Gotfredsen og Suzanne Brøgger får også lov til at blande sig samtalen.
-
I takt med at vi ældes og får mere livserfaring, sker der ofte det, at noget vokser eller modnes inde i os. I mødet med livet, slår vi os og de mange knubslag forandrer os. Det gør noget ved os, vores blik på os selv, på livet og verden ændrer sig. Noget af det der nogle gange sker, er: at skråsikkerheden ryger sig en tur. Enten-eller bliver til et både-og.
Hvad betyder det for vores prædikenpraksis og vores møde med evangeliet? Det undersøges og udforskes i samtalen om prædiketeksten til 14. søndag efter trinitatis mellem sognepræst i Karlebo Anette Kristine Nybo Henriksen og Jeannie Osman Sommer, Herstedvester, der også kaster et blik på, hvordan malere som Carl Bloch og Skovgaard har portrætteret helbredelsen af den lamme ved Bethesda Dam.
Fra malerkunsten bevæger vi os til døbefonten: ”Vil du være rask”? spørger Jesus den lamme. Hvad sker der med vores forståelse af teksten, hvis det spørgsmål omformuleres til: ”Vil du døbes”?
Debatten om aktiv dødshjælp ligger også implicit i teksten og er noget, der vedkommer os alle. Hvad holder os til livet? Tro, håb eller kærlighed? Teksten inviterer stærkt til, at vi som prædikanter reflekterer over nutidens syn på lidelse, sygdom og død. -
Er en mors omsorg for sine børn da ikke ædel? Kan man gå et ærinde for dem, så det bliver for meget og forkert? Kan man bede uden at følge Abraham på Morija eller hengive sig uden at dø? ’Hvordan skal jeg bøje mig for Gud i det høje?’ Sognepræst i Holte, Christian Fink Tolstrup, i samtale med Helle Møller Jensen, Skovshoved kirke – syd for Knud Rasmussen-statuen ved Øresund
-
I præstegården i Vallensbæk forsøger Martin Holt Jensen og Maj Britt Færk Justesen i en samtale om teksterne til 12. søndag efter trinitatis at finde ud af, hvad man stiller op med tekster, som man kan slå sig på: Hvor er nåden, når der findes utilgivelige synder, og hvorfor måler vi andre med vores egne normer og ikke Guds og kærlighedens norm? Maj Britt Færk Justesen er sognepræst i Vallensbæk og Helligtrekongers kirker og Martin Holt Jensen i Grøndalslund kirke i Rødovre.
-
Tilgivelsen kan vi ikke bare pakke sammen og putte i lommen. Den sætter os fri, så det kan ses på os – og det er ikke altid kønt i verdens øjne! Troens frimodighed vækker anstød hos den, der ikke selv oplever nådens intense drivkraft, og det sker, da kvinden i farisæerens hus med udslået hår og løftet pande udøser tårer af taknemmelighed over Jesus. Tilskuerne ser kun det ydre, mens Jesus ser, at hun handler af kærlighed og har valgt livet. Heldigvis giver Jesus hver søndag også os adgang til sin krop og sender os bort med tilgivelse og fred.
Note: Det græske ord χαρίζομαι (af χάρις, nåde) oversættes som eftergive i den danske tekst, men kan også betyde tilgive, jf. Walter Bauer: Wörterbuch zum Neuen Testament.
Hans-Henrik Ross, sognepræst i Humlebæk, taler med Karina Juhl Kande, sognepræst i Karlebo. -
Jesus som pædagog, Jesus som hærfører, Jesus som ham, der går forrest og som ham, der lyser bagfra. Det er nogle af de billeder, der myldrer frem i denne uges Prædiken på vej. Lea Skovsgaard er sognepræst i Jægersborg og har en særlig sans for at skabe billeder i sine prædikener. Det har Charlotte Dyremose sat sig for at udforske i samtalen om teksterne til 10. søndag efter trinitatis.
-
Hvordan eller hvor finder man evangeliet i en umulig tekst? Hvordan opleves uretfærdighed og retfærdighed i verden? Når man har plantet grønkål i haven og håber på en stor høst, og alt så går tabt? Når man er syg? Hvordan ser det ud i den store verden? Og hvordan skal vi formidle det til dem, som finder vej ind i kirken en julimorgen? Sognepræst i Lundtofte Julie Rebel, og Kim Fischer Nielsen, sognepræst i Uvelse og hospitalspræst på Hillerød Sygehus, tager i dette afsnit af Prædiken på vej livtag med teksterne til 9. søndag efter trinitatis.
-
Denne uges afsnit af Prædiken på vej sendes fra Sydhavn, hvor sognepræsterne Marie Sigaard Schou og Morten Sternberg taler om, hvordan der 8. søndag efter trinitatis kan prædikes over teksten fra Matthæusevangeliet om at bygge på klippegrund og sand.
-
Skal der tales i lyset om mørket? Gad vide, hvordan Prædikerens kone har det? Og hvad taler vi egentlig om, når vi taler om mistrivsel? Det handler om præstationskultur, mental load, bekymringsløshed og det normales snævre rammer – og også om popsange og Grundtvig – når Lene Kjemtrup Christensen sognepræst i Korup på Fyn taler med Pernille Vigsø Bagge, Løgstør, Aggersborg, Kornum og Løgsted Pastorat, og formand for Præsteforeningen.
-
Skal vi til at turde tale om, hvordan vi som kristne skal leve? Mange søger vejledning. Men hvordan skal den lyde? Den unge rige mand kommer til Jesus og vil gerne lære noget om det. Men hans rigdom sætter begrænsninger for ham. Gør den det også for os? Eva Tøjner Götke, domprovst og præst i Sct.Olai, taler med Eskil Dickmeiss, provst og præst i Stenløse og Veksø pastorater i dette afsnit af Prædiken på vej til 6. søndag efter trinitatis.
- Show more