Episodes
-
Joris Vincken schrijft teksten en boeken over menselijke filosofie en alledaagse spiritualiteit, maakt muziek, geeft trainingsdagen en retreats en is boven alles nieuwsgierig naar waar het leven hemzelf en ons allemaal brengt
Onlangs verscheen zijn boek ‘Donker - de ongezien helft van heel zijn’. Het is zijn vijfde boek en het is een bijzonder intrigerend boek. Waar we in de wereld van persoonlijke groei en bewustzijnsontwikkeling meestal op zoek zijn naar de lichtere kant van het leven en de pijn willen helen, verwerken of oplossen, houdt Joris juist een pleidooi voor het omarmen van onze donkere kanten: de schaamte, de pijn, de oordelen en de donkere verlangens. Datgene wat we vaak juist niet willen zien of erkennen.
Joris was in een vorig leven succesvol als muziekschrijver en producent voor platenmaatschappijen en artiesten. Maar de gouden platen brachten niet de werkelijke rijkdom en verbinding waar hij zo naar verlangde en hij ruilde de studio in voor een innerlijke zoektocht. Wat volgde was periode van tien jaar waarin gebed en meditatie centraal stond. Hij reisde de wereld over op zoek naar werkelijke vrijheid. Maar ook dat bracht hem niet waar hij wilde zijn. Joris belandde in een depressie en juist in dat donker kwamen de inzichten die hem rust brachten.
Joris maakt nog steeds muziek, maar nu helemaal uit zijn hart. Hij begeleidt mensen die zich willen verdiepen in hun eigen spiritualiteit individueel en in groepen en samen met zijn partner Klara verzorgt hij meerdaagse retreats waarin je - al dan niet met plantmedicijnen - dichter komt bij wie je werkelijk bent. En Joris is vader van vier kinderen en heeft dus volop ervaring in het vaderschap.
In dit gesprek gaan we het hebben over de donkere kant in onszelf. Wat is die kant? Waarom verstoppen we die kant zo vaak? En waarom zouden we hem beter mogen leren kennen? We gaan het hebben over seksualiteit, onze verlangens en waarom die zich ook vaak in het donker verstoppen. Ziet de donkere kant er anders uit bij mannen, dan bij vrouwen? We gaan het hebben over hoe je een ritueel inzet of vormgeeft voor jezelf of in een bijeenkomst. En natuurlijk hebben we over het vaderschap en waarom je kinderen vaak zulke scherpzinnige spirituele leraren zijn. -
Arold Langeveld begeleidt ondernemers, bekende Nederlanders en andere toppresteerders op het gebied van zichtbaarheid en verslaving. Hij groeide op met twee broers met een drugsverslaving en dat bracht hem - uiteraard - in contact met de hulpverlening rond verslaving. Hij werkte in verschillende verslavingsklinieken en ontwikkelde met behulp van de inzichten uit de non-dualiteit zijn eigen visie op wat verslaving is en hoe je er mee om kunt gaan.
In zijn ontzettend heldere boek 'Verslaving als kans' laat Arold zien dat we allemaal wel ergens aan verslaafd zijn. Verdovende of opwekkende middelen, succes, controle, onze telefoon, seks, eten. Onder al die vormen van verslaving ligt bij de meeste mensen een gevoel van zelf-afwijzing. Arold maakt in het boek duidelijk dat juist die zelf-afwijzing het probleem is en niet zo zeer het middel waaraan we verslaafd zijn.
Zelf zegt hij daarover: ‘Ik heb mogen ontdekken dat de grootste (gedrags)veranderingen vanzelf plaatsvinden wanneer de gedachte ‘ik-ben-niet goed-genoeg’, wordt doorzien. Zelfacceptatie is de verandering.’
'Verslaving als kans' is tegelijkertijd een hoopvol en confronterend boek. Het is hoopvol omdat het boek echt een serieuze en haalbare uitweg biedt uit grote en kleine verslavingen. Het is confronterend omdat het laat zien dat we echt bijna allemaal wel een verslaving hebben die er voor zorgt dat we vervelende gevoelens, onrust en ander ongemak niet te hoeven voelen. En dat hoeft dan niet over drank of drugs te gaan, maar werken en sporten kunnen net zo goed verslavingen zijn. En dat ligt vaak veel subtieler dan je misschien denkt.
In dit gesprek gaan we het hebben over Arolds visie op verslaving, hoe het was om op te groeien met twee verslaafde broers en wat voor invloed zijn ervaring met verslavingen in zijn directe omgeving op zijn vaderschap heeft gehad. Maar we staan ook stil bij hoe jij meer zicht krijgt op je eigen verslavingen, wat je daaraan kunt doen en hoe je met je kinderen over alcohol en drugs praat. En er komt nog veel meer aan bod. -
Missing episodes?
-
Jaap Duin begeleidt topsporters, sprekers, leiders en ondernemers. Mensen - meestal mannen - die vaak onder druk moeten presteren en desondanks creatief, authentiek en energiek willen blijven. Als mental coach was hij betrokken bij het eerste team van hockeyclub Bloemendaal. Maar inmiddels is hij al weer een hele tijd afgestapt van het mentale aspect. Het gaat niet meer om weten, maar meer om intuïtie en spontaniteit. En het experiment en de improvisatie.
Sinds tien jaar gaat Jaap een aantal keer per jaar met een groep mannen de bergen in - Georgie, Albanië, Noorwegen - onder de noemer Elements Expeditons. Hij was zo’n beetje de eerst die vanuit NL dit soort reizen organiseerde. In de meest afgelegen gebieden van Europa laat hij mannen zich loskoppelen van de drukte van de dagelijkse ratrace en zo helemaal bij zichzelf komen. Geen telefoon, geen camera, geen afleiding. Uit je kop en in je gevoel.<
In 2016 interviewde ik Jaap ook voor de Praktijkvader Podcast en inmiddels is er veel veranderd. En het meest relevante voor deze podcast: Jaap is nu vader van een dochter van twee jaar oud. In het vorige gesprek ging het over waarom mannen meer zouden moeten spelen, vuurwerk maken, waarom fysieke uitdagingen niet per se interessant zijn en het zoeken naar de oempf.
In dit gesprek gaan we verder waar we vorige keer zijn opgehouden. We gaan het hebben over het vaderschap en wat het verschil is als je op je 28e of 38e vader wordt. Natuurlijk staan we ook stil bij mannenexpedities, wat we als mannen nodig hebben of zouden moeten doen om gelukkiger te leven en nog veel meer.
Check alle info over deze aflevering en alle andere afleveringen van de Praktijkvader Podcast op www.praktijkvader.nl/podcast
Meer tips om de vader de worden die je je kinderen gunt? Check de Vurige Vrijdag-mail. Elke week 5 tips voor boeken, artikel, activiteiten, films of muziek die jou goed het weekend in laten gaan: www.praktijkvader.nl/vurige-vrijdag
En als je je echt wilt verdiepen in je vaderschap, lees dan mijn boek Vadervuur - volg je eigen opvoedkoers en word de vader die je je kind gunt. Ton van der Kroon - schrijver van de Terugkeer van de Koning - zegt dat het boek een aanrader voor alle vaders is en Jurgen Peeters - schijver van Kinderen zijn geen puppy’s vindt het een hartverwarmende inspiratie voor zijn eigen vaderschap. Zelf vind ik het fijn dat er nu een boek is dat mannen en het vaderschap echt serieus neemt. Ruimte maken voor je kind, de plek van je eigen ouders, de relatie met je partner - alle belangrijke thema’s komen voorbij. Inclusief veel situaties uit mijn eigen vaderschap en de vadertrainingen. Bestel je gesigneerde exemplaar op www.praktijkvader.nl/vadervuur-boek
Heb het goed en tot snel! -
Geert Kimpen combineert in zijn vele boeken levenslessen, wijsheden uit andere culturen, inzichten over liefde en seksualiteit. Hij doet dat op zo’n manier dat je - als je eenmaal een van zijn boeken heb opgepakt - je het niet meer weg kunt leggen. Zijn debuut De Kabbalist werd meer dan 100.000 keer verkocht en zal nog veel vaker gelezen zijn. Zijn laatste roman Het Meisje Dat Aan De Oever Verscheen is een prachtig en spannend verhaal over hoe een jongen door het leven en vele ontmoetingen met anderen wordt ingewijd tot volwassen man.
Geert werkte jarenlang als theaterregisseur, maar de komst van zijn dochter bracht daar verandering in aan. Hij besefte dat als hij wilde dat zij haar dromen zou gaan volgen in haar leven, dat hij dat zelf ook moest doen. Vanaf dat moment volgt Geert zijn eigen droom en is hij fulltime schrijver. Het thema van je eigen leven creëren en de liefde volgen is verweven in zijn werk en leven. Boeken schrijven is voor Geert het delen van inspiratie, troost en bezieling. En in die zin - en ik zal niet de eerste zijn die dit zegt - lijken zijn boeken wel wat op die van Paulo Coelho.
De liefde en seksualiteit komen steeds terug in het werk van Geert. In de ogen van Geert hebben we een veel te beperkt beeld van wat seksualiteit is. Seksualiteit en erotiek zijn manieren om jezelf en je partner ten diepste te leren kennen. Die diepe en zelfs heilige seksualiteit vind je terug in de tradities van oude culturen van over de hele wereld. Met zijn boeken laat Geert ons daar kennis mee maken. En hij beschrijft dat zo, dat je ook absoluut zin krijgt om zelf met die vervullende seksualiteit aan de slag te gaan.
In dit gesprek zullen we uiteraard stilstaan bij de liefde, seksualiteit en waarom Geert zo gefascineerd is door andere culturen. We gaan het hebben over de ontwikkelingsreis van jongen naar volwassen man en welke stappen daarin nodig zijn. En natuurlijk hebben we het over Geerts vaderschap, wat voor zo’n belangrijk keerpunt in zijn leven zorgde. En er komt er nog veel meer ter sprake. Veel luisterplezier! -
Jan Roelofs is één van de pioniers in het mannenwerk in Nederland. Geïnspireerd door het werk van de Amerikaanse schrijver-filosoof-therapeut Robert Bly, begon hij dertig jaar geleden samen met Ton van der Kroon met het organiseren van mannentrainingen en mannenworkshops.
Inmiddels zijn we honderden workshops verder waarin Jan duizenden mannen heeft begeleid, aangespoord en aangemoedigd om hun eigen man-zijn te onderzoeken en te omarmen. Ik heb die workshops zelf meegemaakt, als deelnemer en als assistent-begeleider, en ik heb Jans aanwezigheid altijd ervaren als een grote rots in de branding. Jan is lang, heeft een zware stem en straalt een kalme, oordeel-loze rust uit. Terwijl hij tegelijkertijd ontzettend toegankelijk is en met beide benen stevig op de grond staat.
Jan schreef het boek Koopman, dominee, kunstenaar, waarin hij de Nederlandse, mannelijke identiteit beschrijft en een pleidooi houdt voor het wakkerschudden van de kunstenaar in ons: de creativiteit, de intuïtie en de spiritualiteit. Ook schreef hij de PAD-werk-reisgids, dat gaat over het ontwikkelen van je zelfbewustzijn. Mijn wens om Jan te interviewen kwam direct voor uit een serie posts die Jan sinds begin dit jaar op Facebook schrijft. De serie begon met een verkenning van het begrip ‘elder’ - de plek van de wijze oudere man of vrouw in onze maatschappij. Inmiddels zijn we meer dan 20 posts verder en is de serie uitgegroeid tot een persoonlijke en maatschappelijke beschouwing op de huidige tijd. Waarbij Jan zichzelf niet buiten schot laat.
In dit gesprek staan we stil bij die rol van elder en hoe we die in zouden kunnen vullen, Jans ervaring in 30 jaar mannenwerk en wat volwassen mannelijkheid nou precies is. Maar we staan ook bij Jans vaderschap en hoe dat zich heeft ontwikkeld, want Jan is ook vader van een dochter van 17 jaar oud.
Veel luisterplezier! -
Erica Rijnsburger heeft een ontzettend breed werkterrein dat zich al meer dan 30 jaar uitstrekt van persoonlijke begeleiding en coaching tot bewustzijnstrajecten bij bedrijven en organisaties in binnen- en buitenland. Ze schreef de boeken Verborgen Wijsheid, Non-duale Wijsheid - jezelf en anderen coachen voorbij de grenzen van de psychologie. En binnenkort verschijnt haar nieuwe boek Vijftig Tinten Gewaarzijn. Ook verzorgt Erica meerdaagse retraites - in Nederland en daarbuiten. En dan zijn er ook nog de ademsessies en ademdagen, waar ik Erica heb leren kennen.
De kern van haar werk is de bewustzijnsleer waarin je de werkelijkheid om je heen onderzoekt. Wie ben ik? Wat gebeurt er om me heen? Wat zijn mijn gedachten en overtuigingen? Wat is mijn werkelijke of ware zelf? Zoals Erica het zelf zegt: het doel van een begeleidingstraject is niet jezelf verbeteren, maar juist het ontdekken van wie je werkelijk bent.
In haar werk combineert Erica tal van leerscholen, invloeden, filosofieën, wijsheden uit verschillende culturen. Dat varieert van non-dualiteit, tantra tot psychologie en spiritualiteit. Al die kennis en ervaring staat vervolgens ten dienste aan een bijzonder heldere blik - en zoals ik het zelf heb ervaren - een groot gevoel voor humor en zoeken naar het plezier in het contact tussen mensen.
In dit gesprek, waar ik ontzettend naar uit heb gekeken, staan we stil bij hoe wij als mensen dichter bij ons ware zelf kunnen komen en wat dat ware zelf dan precies is. We gaan het hebben over het herkennen van gedachten en overtuigingen en wat je daaraan hebt. Niet alleen voor jezelf, maar ook richting je kinderen. We het hebben over de kracht van ademwerk - waar ik zelf sinds vorig jaar ook helemaal ingedoken ben. Natuurlijk staan we stil bij kinderen opvoeden. En we hebben zelfs nog tijd om het uitgebreid te hebben over seksualiteit en relaties. -
Jürgen Peeters schreef het boek met de opvallende titel ‘Kinderen zijn geen puppy’s’.
Vanaf zijn eerste baan als docent op een basisschool is Jürgen gefascineerd door kinderen aan te zetten tot gewenst gedrag zonder ze te manipuleren. Hoe maak je jezelf en wat je vertelt zo interessant dat kinderen je volgen, niet omdat ze moeten, maar omdat ze dat willen?
Jürgen stapte van het onderwijs over naar de jeugdzorg en werd uiteindelijk psychotherapeut. Jürgen introduceerde de ‘Aware Parenting’-methode van de beroemde Amerikaanse psychologe Aletha Solter in België. Ook geeft hij stress/burnout- en leiderschapstrainingen bedrijven.
Al die ervaring van die Jürgen de afgelopen 25 jaar in het contact met ouders en kinderen heeft opgedaan, inclusief wat hij zelf als vader heeft meegemaakt sinds zijn oudste 20 jaar geleden werd geboren, heeft Jürgen gebundeld in een overzichtelijk boek: 'Kinderen zijn geen puppy's' De ondertitel van het boek is ‘de kracht van zelfsturing in opvoeding’. De kern van het boek is hoe je als ouder voorbij de korte-termijn-gedragscontrole gaat en je gaat focussen op de ontwikkeling van je kind op de langere termijn.
In het vorige interview met Jürgen - een van de best beluisterde afleveringen van de Praktijkvader Podcast - hebben het uitgebreid gehad over dat boek en hoe je opvoedt zonder straffen of belonen. Drie jaar later gaan we in deze aflevering verder met dat belangrijke gesprek en beantwoorden we ook vragen van lezers. We hebben het opnieuw over opvoedthema’s als afgestemd ouderschap, democratisch opvoeden, straffen/belonen en we gaan verder in op wat wij als ouders te doen hebben omdat mogelijk te maken.
Veel luisterplezier! -
Marianne Vanderveen-Kolkena is al bijna 30 jaar een stille, maar aanwezige kracht in de wereld van bewust en betrokken ouderschap. Ze begeleidt vanuit haar eigen praktijk en diverse organisaties al jarenlang gezinnen op het gebied van borstvoeding en hechting van baby’s en kinderen. Tegelijkertijd levert ze met blogs, artikelen en lezingen een belangrijke bijdrage aan bevorderen van de kennis van professionals in de zorg over het belang van borstvoeding en een veilige hechting. Haar inzet voor het verbeteren van de landelijke huilrichtlijn en de landelijke slaaprichtlijn die onder andere door consultatiebureaus worden gebruikt, heeft er mede toe geleid dat gangbare adviezen als ‘laat je baby gewoon een tijdje huilen’ op basis van wetenschap ontkracht zijn.
Marianne vertaalde een aantal opvoedboeken, waaronder één van mijn lievelingsboeken over omgaan met baby’s: Veilig samen slapen met je baby van James McKenna, dat onlangs in een geheel vernieuwde en uitgebreide editie verschenen is bij uitgeverij Samsara.
Maar Mariannes blikveld is veel breder dan alleen de babyfase van kinderen. De afgelopen jaren heeft Marianne veel onderzoek gedaan naar hoe trauma’s bij kinderen ontstaan en hoe wij dat als ouders kunnen voorkomen. Een belangrijke termen die ze introduceert is: adult supremacy: het domineren van kinderen door volwassen op een schadelijke manier. Ook de term adverse childhood experiences (ingrijpende, ongunstige ervaringen in de kindertijd) zal voorbij komen in het interview.
Kortom, Marianne weet zowel uit de praktijk als begeleider als vanuit de wetenschap wat een veilige omgeving voor baby’s en kinderen is. Maar Marianne is ook moeder van vier volwassen dochters en oma van vier kleinkinderen. Dus ook die praktijk kent ze van binnen en buiten. We gaan het in dit gesprek hebben over hoe je als ouder een optimale, veilige plek creëert voor je kind. Het gaat over hechting, borstvoeding, samen slapen, verslavingen en je eigen kindertijd onder de loupe nemen. En dat is allemaal ook interessant als je inmiddels geen baby's of peuters meer in huis hebt. -
Daan Kloeg maakte het prachtige survivalboek voor jong en oud De Yukon Vuurman. Ik las het deze zomer in één ruk uit en vond het ontzettend jammer toen het uit was. In dit boek vertelt Daan het verhaal vertelt van een jongen van 15 die na een kano-ongeluk wekenlang moet zien te overleven in de wildernis van Noord Canada. Het is een spannend boek én een survivalgids ineen, want alle technieken die hoofdpersoon Erik toepast om te overleven - van vuur maken en een onderbak bouwen, tot vissen vangen en herten schieten - worden stap voor stap uitgelegd in het boek. En de prachtige tekeningen van Paul Oole maken het helemaal af. Het is een tijd geleden dat ik zo enthousiast was over een jeugdboek.
Maar Daan is in de eerste plaats helemaal geen boekenschrijver. Hij is bioloog, fotograaf, journalist en wereldreiziger. Zijn fascinaties brachten hem op vele plekken van de wereld. Natuurlijk bezocht hij zelf Noord Canada met de kano. Maar hij peddelde ook in Siberië. En wat hem fascineert legt hij vast met de camera. Twee jaar terug reed hij met een 4x4 naar Mongolië om daar de mensen en de omgeving waarin ze leven vast te leggen. Zoals hij zelf zegt: 'ik wil de mensen laten zien hoe mooi de wereld is, maar ook hoe verschrikkelijk de wereld soms kan zijn…' Die verschrikking is terug te zien in het prijswinnende boek ‘Silent Witnesses’. In dit boek laat Daan de bewoners van het gebied zien waar eind jaren tachtig de ramp met de Chernobyl kerncentrale plaatsvond.
En Daan is vader van twee - inmiddels volwassenen - zonen. Met zijn zonen ging hij ook op reis onder andere op kanotocht in Alaska. En op de 35.000 kilometer reis naar Mongolië reisden zijn zonen ook een deel mee. De Yukon Vuurman schreef hij ook om kinderen te stimuleren meer naar buiten te gaan en de natuur en het avontuur weer op te zoeken. Kinderen zitten te veel binnen terwijl contact met de natuur goed is voor je motoriek, creativiteit en denkvermogen. Ga mee naar buiten, schrijft hij op zijn website, er is niets mooier dan dat.
In dit gesprek hebben gaan we het natuurlijk hebben over Daans reizen, het boek de Yukon Vuurman en zijn fascinatie voor de natuur. Maar ook staan we stil bij het vaderschap en hoe Daan zijn eigen kinderen heeft meegenomen in die fascinatie voor reizen en natuur. En natuurlijk gaan we het hebben over hoe je kinderen - en jezelf - stimuleert om er meer op uit te trekken. Veel luisterplezier! -
Deze aflevering is een beetje anders dan anders, want de rollen worden omgedraaid. In plaats van dat ik een inspirerende gast interview, werd ik zelf geïnterviewd. Lars Limburg en Thyme van Beuken zijn twee jonge pedagogen die in hun podcast Pedagogisch Verantwoord op zoek gaan de juiste manier van opvoeden. Elke aflevering staat in het teken van een opvoedingsthema dat in de maatschappij leeft. De podcast is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in opvoeden, bekeken vanuit de theorie, vertaald naar de praktijk.
In het voorjaar van 2020 kwamen Lars en Thyme langs in de Pelmolen in Beek om mij te interviewen over vaderschap, de vadertrainingen, kinderen opvoeden en wanneer je nu een goede vader bent. Een fijn gesprek van ruim een half uur, dat ik ook zeker de moeite waard vind om hier te delen. Ik hoop van harte dat dit korte interview jou gaat helpen bij het stellen van betere vragen over wie je bent, wat je wilt in je vaderschap en hoe je dat gaat doen.
Check ook vooral de andere afleveringen van de Pedagogisch Verantwoord Podcast op www.pedagogischverantwoord.nl en onder Pedagogisch Verantwoord op alle podcast-apps. Ik wens je veel luisterplezier. -
Ton van der Kroon is de grondlegger van het mannenwerk in Nederland. Hij schreef de bestseller ‘De terugkeer van de koning. Het boek voor mannen over liefde, lust en leiderschap.’ Dit boek verscheen in 1996 en beleeft dit jaar zijn 25 jarige jubileum. En dat is dan ook de directe aanleiding voor dit interview. Want het is uitzonderlijk dat een boek over dit onderwerp al meer dan 25 jaar in druk is, vele oplages heeft gehad en nog steeds actueel is. En dat viert Ton met een nieuwe, bijgewerkte editie.
Het boek inspireerde duizenden mannen om te gaan kijken naar wat voor man ze willen zijn en hoe ze die meer kunnen worden. Inmiddels is het boek in zes talen vertaald, waaronder Hebreeuws en Arabisch. In dezelfde tijd startte Ton, geïnspireerd door het werk van zijn mentor Robert Bly, met workshops en trainingen voor mannen. En daarmee legde hij de basis voor alle mannengroepen, -festivals en -trainingen, die er nu in Nederland zijn. En daar horen de Praktijkvader-trainingen ook zeker bij.
Ton organiseert reizen in Afrika, Azië en Europa waarin hij met deelnemers op zoek naar oude spirituele tradities van de wereld. Hij schrijft daar prachtige boeken en reisblogs over en waarin hij moeiteloos verbanden legt tussen de oude tradities, onze tijd en wat we van elkaar kunnen leren. Naast de bestseller ‘De Terugkeer van de Koning’ schreef Ton meer dan tien boeken. Over relaties, seksualiteit, Maria Magdalena, de graal en zijn reizen. En Ton is vader van een volwassen dochter, Raya.
Tons motto is ‘heal yourself, heal the world’. En er is veel aan de hand in de wereld. Het stormt in de wereld en wat kunnen wij – vooral wij mannen – daaraan doen? In dit interview hebben we het uitgebreid hebben over het boek de ‘Terugkeer van de Koning’. En waarom dat boek na 25 jaar nog steeds actueel is. We hebben het over de 7 soorten mannelijkheid die Ton beschrijft in het boek en die elke man zal herkennen. Wat is volwassen mannelijkheid en geef je dat vorm in je relatie, je seksualiteit, je werk en je vaderschap? -
Merlijn Twaalfhoven is wereldverbeteraar en kunstenaar met een bijzondere staat van dienst. Sinds zijn opleiding als componist aan het Conservatorium van Amsterdam zoekt hij naar bijzondere plekken om zijn muziek uit te voeren. En dan voor plekken waar iets aan de hand is. Want naast de grote podia van de wereld - van de Carnegie Hall in New York tot het Concertgebouw in Amsterdam - bracht zijn missie hem onder andere naar vluchtelingenkampen en conflictgebieden over de hele wereld, waar hij met de mensen ter plekke bijzondere uitvoeringen maakte.
Inmiddels ziet hij zichzelf vooral als creatief onderzoeker van complexe en maatschappelijke problemen. Met de Turn Club - een samenwerkingsverband van kunstprofessionals, veranderaars en andere bruggenbouwers - richt hij zich op het aanpakken van urgente vraagstukken met wat Merlijn zelf - de kunstenaarsmindset - noemt. Wat die kunstenaarsmindset precies is waarom iedereen die meer zou moeten ontwikkelen, beschrijft hij in zijn boek ‘Het is aan ons. Waarom we de kunstenaar in onszelf nodig hebben om de wereld te redden.’ Ik kreeg dit boek getipt van een goede vriend en ik was meteen verkocht. Het boek is helder, inspirerend en praktisch. Merlijn schetst een helder beeld van wat wij kunnen doen om deze wereld voor onszelf en de generaties die na ons komen beter te maken. En hij weet waar hij het over heeft. Alle inzichten en tips die Merlijn geeft komen rechtstreeks uit zijn eigen ervaringen met ontmoetingen, uitvoeringen op plekken als Bosnië, Cyprus, Palestina en Syrië.
In dit interview gaan hebben we het natuurlijk over het boek, wat de kunstenaarsmindset is en Merlijns ervaringen tijdens zijn reizen. Het gesprek gaat over de wereld verbeteren - in het klein en in het groot - en hoe je dat doet. En we kijken naar hoe Merlijn de kunstenaarsmindset toepast in het grootbrengen van zijn kinderen, want hij is ook vader van twee kinderen. En zelfs dat klinkt als een avontuur, want het gezin Twaalfhoven woont op een woonboot in de grachten van Amsterdam. Veel luisterplezier! -
Wiggert Meerman is host van Eindbazen - één van de populairste podcasts van Nederland. En sowieso de meest populaire podcast in de categorie zelfhulp. Samen met Michel Vos maakte hij al meer 200 interviews met sporters, schrijvers, coaches, ondernemers en vaak zijn dit bekende namen zoals André Kuipers, Giel Beelen, Jan Geurtz en Arjan Vergeer. En die interviews worden veel beluisterd - in totaal meer dan 1 miljoen keer. Lange, diepgaande interviews waarin de gasten echt veel van hun kennis en ervaring delen.
Maar Wiggert doet veel meer: hij is serie-ondernemer, coach en spreker. Ook deed hij diverse vechtsporten op internationaal niveau. En in alles wat hij doet staat zelfkennis, voortbouwen op oude wijsheden en het beste uit jezelf halen centraal. Je eigen weg gaan, persoonlijk leiderschap en de wereld beter maken. Wat mij daarin opvalt is Wiggerts brede blik en fascinatie om steeds meer te leren en te ontdekken. Vechtsport, psychologie, filosofie, wetenschap, spiritualiteit en psychedelische middelen. Wiggert brengt alles bij elkaar en geeft die kennis door, want dat is zijn levensdoel.
En nu heeft Wiggert een boek geschreven: ‘Op zoek naar antwoorden - een verhaal over innerlijke vrede.’ In dit boek - dat leest als een avonturenroman - beschrijft Wiggert zijn reis naar een een inheemse stam in de Amazone. Hij woont een aantal maanden bij de stam en neemt deel aan een reinigingsritueel van veertig dagen dat bestaat uit onder andere een streng dieet én plantmedicijnen zoals ayahuasca. Het ritueel is bedoeld om los te komen van alles wat wij denken dat belangrijk is om in contact te komen met wie we werkelijk zijn en wat we te doen hebben. Een indrukwekkend boek, waar we het natuurlijk over gaan hebben.
En natuurlijk gaan we het ook ook over vaderschap hebben. Want Wiggert is een trotse vader. Zijn dochter Leah is 2 jaar oud. En ik ben benieuwd hoe hij alles wat hij geleerd en ervaren heeft nu toepast in zijn vaderschap. In dit interview komt veel voorbij. Natuurlijk staan we stil bij Wiggerts reis naar de Amazone en over wat plantmedicijnen als ayahuasca voor je kunnen betekenen. We gaan het hebben over het vaderschap, man-zijn, persoonlijk leiderschap en wat dat betekent in 2021. Veel luisterplezier! -
Frank Ruesink is een man met een missie. Met zijn boek ‘Hugo, ik ben ook jouw soldaat niet’ trekt Frank ten strijde tegen – zoals hij het noemt – de liefdeloosheid in de politiek. Sinds 5 mei 2019 is Frank politici vragen gaan stellen – zowel persoonlijk als in briefvorm – over een bijzonder gevoelig onderwerp: vaccinaties. In al zijn uitingen probeert Frank duidelijkheid te krijgen en vooral eerlijke antwoorden over zowel de medische veiligheid van vaccins als de belangenverstrengeling tussen politiek en de farmaceutische industrie. En dat is niet eenvoudig, want Frank kwam erachter dat er een groot taboe ligt op het gesprek aangaan over de mogelijke schadelijke gevolgen van vaccinaties.
Frank is een vriendelijke en krachtige man die zonder radicaal te zijn, de vinger op zere plekken weet te leggen. Na anderhalf jaar van ontmoetingen en brieven weet iedereen op het Binnenhof wie hij is. Hij sprak met ministers, Tweede Kamerleden, maar ook met journalisten en tv-presentatoren als Arjen Lubach. Hij was te gast bij De Wereld Draait Door. Zijn videos en Facebook-berichten worden tienduizenden keren gedeeld. En in al zijn acties klinkt de liefde voor mensen en de waarheid door.
Frank is vader van vier kinderen. Zijn interesse in vaccinatie-schade ontstond toen zijn oudste zoon twee dagen na de BMR-vaccinatie in het ziekenhuis terecht kwam. In de vijftien jaar daarna heeft hij een groot deel van tijd besteed aan het lezen van wetenschappelijke onderzoeken, juridische verslagen, boeken, artikelen en voerde hij talloze gesprekken met artsen, onderzoekers en ouders met gelijke ervaringen om erachter te komen waarom zijn kerngezonde zoon opeens doodziek werd.
Natuurlijk is de missie van Frank in de huidige corona-situatie actueler dan ooit. Ik raad je dan ook aan dit interview met een open mind te beluisteren. Natuurlijk hebben we het over vaccinaties en alles wat daarbij komt kijken en Franks boek met tientallen brieven aan politici en mensen uit de media. Maar we hebben het ook over Franks eigen vaderschap, hoe het is om voor je eigen waarheid op te komen en hoe we voorkomen dat we in deze heftige tijden nog meer van elkaar verwijderd raken. Veel inspiratie en luisterplezier! -
Robin van Tilburg schreef het boek ‘Kickstart je vaderschap - over vader worden en de beste start creëren als gezin.’
‘Kickstart je vaderschap’ is een bijzonder praktisch en eerlijk boek dat mannen voorbereidt op het vaderschap. Wat mij meteen opviel toen ik het de eerste keer in mijn handen had, is dat het geen grappig bedoeld of anekdotisch boek is. En het gaat godzijdank ook niet over hoe je een luier moet verschonen. Tegelijkertijd is het ook geen voorbereiding op de zwangerschap en de bevalling. Maar wat is het dan wel? In mijn ogen is het een essentieel boek dat je stap voor stap meeneemt in het oppakken van je vaderrol. Wat voor vader wil je zijn? Hoe wil je leven met partner en kinderen invullen? Hoe regel je je vaderschapsverlof? Hoe zorg je voor een fijne start als de baby geboren is? Wat verandert er in de relatie met je partner? En hoe combineer je werk en gezin? Robin heeft alles onderzocht, sprak met experts en schreef het bijzonder helder op. En hij interviewde heel veel vaders die vanuit hun eigen ervaring iets vertellen over het vaderschap en alles wat ze onderweg tegen zijn gekomen.
En één van de dingen die die vaders veel zeggen is: ‘Wat had ik het fijn gevonden als ik meer met ervaringen en verhalen van andere mannen over het vaderschap had gehoord.’
Naast het boek is hij ook de drijvende kracht achter de website Vader Magazine. Deze website is een platform met informatie, artikelen, interviews en tips voor vaders en aanstaande vaders. Kortom, Robin is op een missie om mannen meer - en vooral zinvolle - informatie te geven over het vaderschap. Zodat die vaders, zoals hij zelf zegt, vanaf dag 1 met zelfvertrouwen in het vaderschap staan en keuzes durft te maken die het beste zijn voor jullie als gezin. Want dat blijkt ook wel uit alle ervaringsverhalen in het boek: er is niet één weg of één manier om het vaderschap goed te doen.
Robin is natuurlijk zelf ook vader - van twee dochters. En in dit interview gaan we het uiteraard hebben over hoe je je als aanstaande vader kunt voorbereiden op je vaderschap. We stippen een aantal belangrijke onderwerpen uit boek aan, waaronder vaderschapsverlof en het combineren van werk en gezin. Maar ook kijken we naar hoe je samen met je partner zorgt dat je gezin draait en je relatie leuk blijft. En natuurlijk hebben we het over waarom het vaak zo lastig is voor mannen om het met andere mannen over hun vaderschap te hebben. -
Deze aflevering is een beetje anders dan anders, want de rollen worden omgedraaid. In plaats van dat ik een inspirerende gast interview, werd ik zelf geïnterviewd. En door niemand minder dan Wiggert Meerman van de Eindbazen Podcast. Eindbazen is één van de grootste podcasts in NL op het gebied van persoonlijke groei en zelfhulp. De podcast bevat inmiddels bijna 200 lange afleveringen met allerlei grote namen op het gebied van persoonlijk leiderschap, politiek, sport, gezondheid en nog veel meer. Als je de podcast nog niet kent zou ik hem zeker even checken op www.eindbazen.nl of op Spotify of een andere podcast-app.
En dit keer mocht ik dus aanschuiven in de Eindbazenstudio voor een mooi gesprek waar we echt de diepte in gaan. Ik vertel veel over mijn eigen vader en hoe hij mijn vaderschap heeft beïnvloed. Maar ook over hoe het was toen hij overleed en hoe we afscheid hebben genomen. Natuurlijk hebben we het over nog veel meer: het vaderschap, opvoeden, de kracht van mannengroepen, zweethutten. De relatie met je partner komt ook nog aan bod. Een bomvol interview waar ik veel dingen vertel over het vaderschap en persoonlijke ontwikkeling die ik nog niet eerder vertelde.
Goed om te weten: deze aflevering is ook op video. Die vind je op YouTube, op de Eindbazen-site en ook op www.praktijkvader.nl/media Op die laatste pagina vind je meer video’s zoals de reportage over de Vadervuur-training die Jan Versteegh maakte voor zijn tv-programma ‘Jan wordt vader’ en het interview dat Patrick Kicken met me maakte voor zijn podcast Leven zonder Stress.
Maar nu is het hoogtijd voor het Eindbazen-interview over vaderschap. Host Wiggert Meerman is zelf vader van een dochter van drie, hij introduceert het interview en dan gaan we los. Veel luisterplezier! -
Raymond Landgraaf is arts, trainer, acupuncturist en leider van back-to-basics-expedities. Sinds 2013 neemt hij vanuit zijn onderneming Otro Elements groepen mensen – vooral mannen – mee op avontuur in de Italiaanse Alpen. Weg uit de stress van alle dag en de helende kracht van buiten ervaren. Geen telefoon, geen internet, geen luxe. Wel oneindige natuur, ruimte voor goede gesprekken en samen sjouwen door de bergen, hout hakken, in het vuur staren en de zweethut in.
Raymonds werkwijze was afgelopen najaar uitgebreid te zien in het zesdelige tv-programma ‘Mannen in het wild’ waarin Raymond met zijn team een groep mannen met midlife-problemen begeleidde. De openheid van de mannen, het proces wat zichtbaar was op televisie, nooit eerder kreeg mannenwerk zoveel aandacht op de reguliere televisie.
Inmiddels woont en werkt hij zo’n 7 jaar in Italië. Naast de expedities werkt hij als huisarts en als arts voor het regionale bergreddingsteam. Maar dat was niet altijd zo. Raymond zat zo’n tien jaar geleden ook redelijk vast in de ratrace van drukke banen en maatschappelijke verwachtingen. Totdat hij met zijn vrouw – relatietherapeute Blanca van der Brand – en kinderen op vakantie ging naar Italië en daar bleef hangen. En dat beviel goed. Raymond ging er aan het werk als huisarts en is nooit meer weggegaan. Inmiddels is hij vader van vier kinderen – de jongste is twee maanden oud – en heeft hij een heuse berg gekocht om in de toekomst nog meer mooie trainingen aan te kunnen bieden.
Een mooi gesprek over opladen in de natuur, je eigen leven creëren, vader zijn van vier, werken met televisie, zweethutten en nog veel meer. -
Wim van Lent is therapeut, trainer en schrijver met een staat van dienst die meer dan 30 jaar bestrijkt. Twee thema’s komen in al zijn werk terug: mannen én verlies. In zijn praktijk de Mannenboom werkt hij met mannen die vastlopen of het anders willen in het leven. Hun persoonlijke verhaal is daarbij het vertrekpunt. Samen met Tim Overdiek schreef Wim het boek ‘Als de man verliest - omgaan met tegenslag, verdriet en rouw’. In dit belangrijke boek wordt uitgelegd hoe mannen omgaan met verdriet en waarom een groot verlies bij mannen zo vaak tot destructief gedrag en isolement leidt.
En verlies komt in veel gedaantes voor. Verlies van je partner, je kind, maar ook het verlies van je bedrijf, je moederland, of misschien wel iets veel minder grijpbaars als je onschuld of je plek in je familie. ‘Als de man verliest’ is een fascinerend, verhelderend, maar ook hoopvol boek, dat niet alleen de expertise en ervaringen van de schrijvers over rouw en verlies bij mannen bevat, maar ook mooie, persoonlijke interviews met bekende mannen als Humberto Tan, A.F.Th. van der Heijden en Falko Zandstra over hun verlieservaringen.
Naast zijn praktijk voor mannenwerk is Wim ook mede-eigenaar van Opleidingen Land van Rouw, waar hij professionals opleidt die zich willen specialiseren in het begeleiden van rouwprocessen. Familielijn en systemisch werk nemen daar een belangrijke plek bij in. In de opleiding werkt hij nauw samen met zijn partner Sabine Noten die oprichter en directeur van Land van Rouw. Samen hebben ze een samengesteld gezin van drie kinderen en daar is inmiddels ook een kleinkind bij gekomen. Naast dit alles ken Wim ook als een gepassioneerde natuurliefhebber, die ook die kennis graag overdraagt aan zijn omgeving. In dit gesprek gaan we het uiteraard hebben over mannen, verlies, verdriet en rouw.Maar ook over grenzen stellen, de stap van jongen naar man, samengestelde gezinnen, opa zijn en nog veel meer. Veel luisterplezier! -
Martine Delfos is sinds de jaren zeventig werkzaam op het snijvlak van psychologie, geneeskunde en neurowetenschappen. Als klinisch psycholoog diagnosticeert en behandelt ze al veertig jaar kinderen, jeugdigen en volwassenen. Onder andere op het gebied van van relatietherapie, autisme, seksueel misbruik, traumaverwerking en eetstoornissen. En hoewel zo’n palet voor de meeste mensen al breed genoeg zou zijn, is Martines interesse in ons als mensen is nog veel breder. En die draagt ze op vele manieren uit.
Martine schreef tientallen boeken. Van wetenschappelijke standaardwerken over ontwikkelingspsychologie tot een serie therapeutische kinderboeken die onderwerpen als doodgaan, scheiding en adhd inzichtelijk maken voor kinderen. Maar ook over seksuele voorlichting en het bekende ‘De schoonheid van het verschil’ dat gaat over de sekseverschillen en -overeenkomsten tussen mannen en vrouwen. Daarnaast schreef ze columns, onder andere voor het dagblad Trouw en is ze met enige regelmaat te zien in de landelijke media. Ze richtte eind jaren negentig haar eigen wetenschappelijke instituut op en geeft les over de hele wereld. De overvloedige website van Martine Delfos - www.mdelfos.nl - is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans en het Tsjechisch en Roemeens. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vele hooggewaardeerde optredens die ze als spreker verzorgt.
Kortom, Martine Delfos is een ervaren therapeut en wetenschapper met een grote passie om mensen te begrijpen en ze te helpen. Of zoals ze zelf zegt: ‘Mensen helpen. Dat zit in mijn botten.’ En daar vertelt ze graag over. Hoog tijd dus voor interview hier in de Praktijkvader Podcast. Ook omdat een van Martines vele publicaties het fijne en uiterst leesbare boek ‘Vaders - hoe doen ze het toch?’ is, waarin het leven van een vader tot de conceptie van zijn kind tot zijn eigen sterven in korte, prikkelende hoofdstukken wordt beschreven. In het interview hebben we het over vaders en kinderen opvoeden, maar ook over hoe het nou echt zit met de verschillen tussen jongens en meisjes en mannen en vrouwen, relaties, seksualiteit en nog veel meer. -
Bart Wiegers is een buitenmens met een passie voor het begeleiden van mensen. Vanuit zijn onderneming Soulquest organiseert hij zweethutten, retraites, vision quests en nog veel meer. Buiten zijn, de natuur beleven en de elementen ervaren is in al zijn werk een belangrijk onderdeel. Of sterker nog, het is een voorwaarde. Bart geeft zelf aan dat de natuur van jongs af aan een belangrijke leraar is geweest.
In 2001 deed Bart een vision quest - een ritueel waarbij je een aantal dagen zonder eten in afzondering in de natuur doorbrengt en zo tot inzichten over jezelf komt - en vanaf dat moment was duidelijk dat hij zelf mensen wilde begeleiden. Naar zichzelf. In de natuur. En vele honderden mensen vonden in middels hun weg naar Bart, de natuur en zichzelf. In zijn werk brengt Bart kennis en rituelen uit diverse stromingen bij elkaar. De zweethut en vision quest van de native americans, maar ook het sjamanisme, taoïsme, meditatie vinden zijn weg in Barts werk. Net als inzichten en methodes uit diverse coaching- en mediationopleidingen. Zijn trainingen geeft hij in Nederland, maar ook ver daar buiten. In Frankrijk en Spanje vinden jaarlijks meerdaagse vision quests plaats en Bart gaat ook regelmatig naar Tanzania voor een mannensafari waar ook nauw contact is met de plaatselijke Masai-bevolking.
Ik ken Bart nu een aantal maanden, omdat ik zijn training tot zweethutleider volgde. In die maanden heb ik hem leren kennen als een gedreven, eerlijke, gepassioneerde man die altijd op zoek is naar meer. Meer waarheid, meer liefde, meer verdieping, meer plezier. In deze aflevering gaan we het hebben over de natuur als leraar, vision quests en zweethutten, je eigen weg volgen. Maar ook over vaderschap - Bart is vader van drie kinderen - en over relaties, want Bart werkt ook veel samen met de liefde van zijn leven, Hermine. Ze geven samen onder andere relatietrainingen. En in het gesprek is ook veel ruimte voor wat zich spontaan aandient. Want als er iets is wat ik van Bart heb geleerd is wel open staan voor dat wat er in het moment wil gebeuren. Veel luisterplezier! - Show more