Episodes
-
Magnus och den drömske fabrikören Klaus Bernpaintner pratar om recessioner, historiska sådana liksom rykande aktuella. Föga förvånande står samma entitet alltid i centrum, både som orsak och som "lösning" till den ekonomiska nedgången.
-
Magnus är tillbaka vid skolbänken under lärare Rickard Dahlins undervisning. Vi pratar om den offentliga skolans historia, varför lärande blev en plikt, senaste skolplanen och om en rutten lärarkår. Vi spekulerar sedermera vad en helt privatiserad skola skulle innebära i nutida Sverige.
På slutet kommer tips på läsning för den som själv utsatts för offentlig skola och som nu är redo att börja lära sig något på riktigt om ekonomi och moral. -
Missing episodes?
-
Magnus har fått audiens med den gamle kungen av Radio Mises, Klaus Bernpaintner, och tar tillfället i akt att rådfråga kring “Greedflation”. Är företagen att beskylla för prisökningarna? Det visar sig vara en gammal etatistisk idé med ett nytt fräckt namn. Den volatila elmarknaden, som ju inte är en marknad utan en centralplanerad verksamhet, avhandlas också.
-
Radio Mises återvänder!
Magnus sitter ner med ordförande Nikodemus för att först få en uppdatering kring Misesinstitutets arbete. Med ett val alldeles inför dörren eftersöks även ett svar på frågan "kan man rösta som libertarian?" vilket Nikodemus tryggt avhandlar. Vi diskuterar också vad tyckte Murray Rothbard, Misesinstitutets grundare, tyckte om röstande. Rothbard var ju med i uppstarten av det amerikanska politiska partiet Libertarian Party, men varför tog han efter några år istället avstånd?
För att delta i Misesakadademin under hösten, kontakta Nikodemus Ung på facebook eller skicka ett mail till Nikodemus.Ungh@mises.se. -
Basinkomst diskuteras allt oftare som välfärdssystem. I detta samtal med Sven Larson går vi igenom fördelar och nackdelar. Kan man på demokratisk väg ersätta alla bidrag med basinkomst utan att chockhöja skatter? Går det att förhindra att politiker bjuder över varandra och förvandlar samhället till en sovjetstat?
-
Från frågan om den globaliserade staten kan skapa goda människor går samtalet vidare till konspirationer för globalism. Med Nikodemus.
-
Enligt Hans-Hermann Hoppe är demokrati en form av socialism. Sven Larson är något mindre radikal i frågan men argumenterar för varför socialism över tid förintar demokrati. Han ger en historisk överblick över hur socialdemokraterna förvandlat den svenska demokratin till en alltmer totalitär maktapparat. Han diskuterar också hur den nya forskningspropositionen avser att styra akademierna ännu hårdare med krav på rätt "värdegrund".
-
Sven Larson återvänder. Det talas mycket om den amerikanska federala statens skuldsättning. Situationen är ännu värre i EU och ECB.
-
Vad är österrikisk ekonomi? Hur skiljer den sig från andra ekonomiska skolor? Varför den är mer relevant än någonsin under slutfasen av fiatsystemet. Hur centralbanksväldet suger ur samhället. Nikodemus frågar och Klaus svarar. https://www.mises.se/osterrikisk-ekonomi/
-
Från Aristoteles till Kant, Mises, Rothbard och Hoppe. Nikodemus går igenom institutets nya introduktionstext till libertarianismen.
-
I dessa tider av natovurmande från höger till vänster är det viktigt att förstå vad Nato egentligen håller på med. Även om den officiella agendan är oklar talar resultatet sitt tydliga språk. Kristian Kahrs är en fd natoofficer som såg verkligheten om Natos smutsiga krig på Balkan. Han bytte sida och har sedan dess ägnat större delen av sin vakna tid åt att be det serbiska folket om ursäkt och upplysa om den känsliga frågan Kosovokriget utgör.
-
Tanken var att vi skulle prata med Sven Larson om vad som egentligen hände när Soros spekulerade mot svenska kronan och brittiska pundet. Det gjorde vi också. Men först blev det en genomgång av vad som händer med valet i USA. Svenska kronan var artificiellt högt värderad med tanke på hur socialdemokratisk politik hade kört den svenska ekonomin i botten. När den fasta växelkursen släpptes gick det att spekulera mot detta ohållbara tillstånd.
-
Nationalism betyder många olika saker. Nikodemus förklarar vad den betydde för de italienska fascisterna, för Rudolf Kjellén, socialdemokrater och för libertarianer. Samt en förklaring av vad alla olika vänsterrörelsers gemensamma kärna är: Tron på den gode, ädle vilden och på att allt dåligt kommer av extern påverkan.
-
Kosovo var en gång ett kristet land. Över tid byttes befolkningen ut mot muslimska albaner. Utbytet accelererade under Titos kommunistiska regim och fullbordades med Natos och FN:s olagliga krig mot landet. Detta är ett mönster som tycks gå igen i många konflikter. Går Sverige samma väg?
-
Sven Larson utvandrade från Sverige för 20 år sedan och bor nu i USA. Han är libertarian och har undervisat i nationalekonomi i många år. Han har jobbat med policy åt både svenska och amerikanska beslutsfattare. Sven menar att även om Trump är långt ifrån perfekt jobbar han mycket bakom kulisserna med att dränera träsket, och att det skulle vara en stor förlust för friheten om han inte blir omvald i november.
-
Samtal med Johan som tjänstgjort i Försvarsmakten. Lumparminnen från förr jämförs med motsvarande från idag. Hur Försvarsmakten som traditionellt är en konservativ myndighet på kort tid har förändrats till att vara djupt insyltad i den progressiva värdegrunden. Försvaret av svenskt territorium har underordnats försvaret av de senaste åsikterna och militära äventyr i främmande länder.
-
Två män med skilda uppfattningar träffas i den svenska sommaridyllen, i en röd stuga med vita knutar, äter blåbär och diskuterar vår tids stora ödefråga. Christer Mattsson har startat Toleransprojektet och arbetar med sin nästa bok i sitt arbete mot extremism. Han ville intervjua Klaus som anser att människor och samhällen ska ha rätt att bestämma över sina egna liv.
-
Vi blev inbjudna till debatt på tema frihet mot Anton Stigermark på Palaestra media. Vad är frihet? Är det viktigt? Kan det lösa samtidens problem eller har det orsakat dem?
-
Rickard Dahlin är något så ovanligt som en lärare med frihetlig övertygelse. Trots att han är relativt nyexaminerad lärare från den numera starkt vänstervridna lärarutbildningen vågar han gå på tvärs med de senaste pedagogiska experimenten: Det blir kateder, läsa, räkna, skriva, rättstavning, respekt, läxor, inga kepsar eller iPads, repetition och tragglande istället för diagnoser. Han bjuder på komiska anekdoter, en skrämmande titt bakom kulisserna på ideologifabriken och råd till föräldrar med barn i skolan.
-
Med islams utbredning i Sverige, och ökande muslimskt deltagande i svensk politik, är det naturligt att samhället anpassas till muslimska värderingar. Carl-Fredrik Klåvus har läst islams texter och historia. Han berättar om hur ideologin uppstod i Arabien och spreds till andra folk genom erövring – och vad konsekvenserna blev för de erövrades frihet.
- Show more