Episodes
-
Sesongens siste gjest er standupkomiker, podkaster, forfatter og samlivsterapeut, Dora Thorhallsdottir. Vi tar en samtale om temaet overgangsalder, som selv de som går gjennom den, ikke vet noe særlig om. Og om hva barndom gjør med ditt voksne liv og hva som skal til for å våge å leve livet ditt full ut, uten frykt og indre uro.
-
Dagens gjest har både vært kontroversiell og provoserende for mange, men reisen har allikevel vært avgjørende for at hun er blitt den hun er i dag. Hun har med tiden tatt både en terapeut-utdanning og tar i dag grunnskolelærer-utdanning for å bli lærer. Caroline reiser rundt på skoler og foreleser ungdom om forskjellen på sex og porno. Hun er grunnleggeren av foreldre-oppgjøret der en trygg barnehage- og skolehverdag står i fokus. Vi snakker om å ta gode og dårlige valg, å stå for det en har gjort og hvordan vi som mennesker har mye å vinne på å bli rausere, mindre fordomsfulle og mer inkluderende mennesker!
-
Missing episodes?
-
Ukens gjest i Raushetspodden er kanskje mest kjent som sanger, men har også vist seg å ha talent som skuespiller og musikalartist. Sondrey, eller Sondre Mulongo Nystrøm er født i Kenya, men vokste opp i Øyer i Gudbrandsdalen. Han startet først på legestudiet, men bestemte seg plutselig for å bli artist. Med sine Kenyanske røtter, ble skoleårene en utfordrende tid, med mobbing og rasisme, noe som endte med at han lukket seg inne i seg selv. Nå, mange år senere, har Sondre funnet til tilbake til sin stemme og virkelig snudd noe vondt og vanskelig til kreativitet, livsglede og talent!
-
Ukens gjest er, Jan Elisabeth Lindvik. Hen er professor i lyddesign, forfatter av boken "Mao sin raude kjole", har skrevet musikalen "Jenter som oss" og for 12 år siden kom Jan Elisabeth ut som transperson. Hvordan skal vi forholde oss til nye pronomen, gjøres det nok for å sikre transpersoner et fullverdi liv med alle rettigheter andre tar forgitt og hvordan er det egentlig å være transperson i Norge i dag?
-
Ukas gjest er ikke ukjent for podcast-lyttere. Karen Marie Berg kan du høre i både Nitimen på Nrk radio og i Podkasten Sorgens kapittel. I 2018 tar Karen Maries store kjærlighet og mann seg en joggetur og han kommer aldri tilbake. Hva skjer med et menneske når det må fortelle sine barn at en av foreldrene aldri kommer hjem og når alle planer om fremtid for alltid blir forandret? Vi snakker om livsglede og om viktigheten av å møte mennesker med lignenede historier. Om det å gripe hver dag, leve livet fullt ut, og det å tørre å si alt det fine vi tenker om folk rundt oss!
-
Kristine Kotte Eriksen er gjest i Raushetspodden denne uken. Hun har mastergrad i kjønnsstudier og jobber med mangfold, likestilling og inkludering i arbeidslivet. Vi snakker om viktigheten av mangfold på arbeidsplassen, både i kjønn, legning og bakgrunn. Hvor viktig er det for bedrifter å ha en ledelse som skjønner at alle er individer og at godt mangfold gir bedre resultater.
-
Det er påske i Raushetspodden, så hva er da mer naturlig enn å snakke med en langrennsløper i toppsjiktet? Stian Grastveit, er på vei mot toppen for langrennseliten i Norge. I 2018 sto Stian frem som homofil og alt ble snudd på hodet. Med enormt mediepress, overarbeide og med stadig dårligere resultater i løypa, endte Stian inn i en vond periode med angst, selvmordstanker og depresjon. Vi snakker om å stå frem om homofil i offentligheten, hverdagshomofobi og om kampen det var å komme tilbake.
-
Ukas gjest er, Stine Sandnes. Hun er sosiolog, regissør, forfatter og hun forsker på menn som tar selvmord. Stine har skrevet og regissert forestillingen "Mannemonologene". I forkant av stykket snakket hun med menn om deres følelser, deres syn på eget liv og hørte på deres egne historier. Vi snakker om mannens tilstand i dagens samfunn. Om forskjellen på incels og ufrivillig sølibat, om fedres rettigheter i farskapssaker, om mannekamp og viktigheten av å føre unge gutter i riktig retning der muligheten for å sette ord på sine følelser kan få ned selvmordstallene.
-
Ukas gjest er religionsviter, Thale Waaler Eggen. Hun er seremonileder i Humanistene og utfører brylluper i god humanistisk tradisjon. Hun er svært opptatt av ritualer, så vi tar en prat om hennes jobb som bryllups vigsler, om viktigheten av tradisjoner og hva som gjør at seremonier er blitt en viktig del av alle verdens kulturer.
-
Dagens gjest er kjent for de fleste som liker noen form for dans. Merete Mørk Lingjærde, ble først kjent som dommer i Dansefeber og senere i Skal vi danse. Den sterke kvinnen med det detaljerte blikket og kjappe tilbakemeldinger, har også en historie som har påvirket hennes valg i livet og henne som menneske. Vi tar en titt bak fasaden og snakker om livets kamper, rasisme, egenverdi og selvfølgelig kjærligheten.
-
Ukas gjest er, Siv Anne Johannesen. Hun er frivillig i Angstringen hvor hun selv først var bruker og i dag er med på å starte flere tilbud over hele landet. Angstringen er et lavterskeltilbud som er gratis og åpent for alle. Vi snakker om hva angst er, at det går an å komme seg gjennom det verste og hvor viktig det er å ha flere mennesker rundt seg når ting er vanskelig.
-
Ukens gjest er rykende fersk daglig leder for FRI Oslo og Viken, Torill Pallesen. Etter år i Leger uten grenser, Blåkors, Handelsbanken og privat nærlingsliv, dukket plutselig drømmejobben opp, og Torill fikk den i en alder av 63 år. Vi snakker om inkludering, fasader, at det aldri er for sent å lære nye ting og at verden går videre uansett om du vil eller ikke, så det er bare å henge med så godt du kan.
-
Merete Vevelstad, er ukas gjest i Raushetspodden. Hun har vært lege i 28 år og har siden hun var liten vært fascinert av hvordan tankene våre kan påvirke kroppens fysiske tilstand og sykdom. Hun drømmer om å være med på å gi leger og helsepersonell større innsikt i hva hver enkelt menneske selv kan gjøre for å helbredes uten tabletter og kirurgi. Merete er overlege ved avdeling for rettsmedisinske fag, Oslo universitetssykehus, så vi tar også en prat om hva antidepressiva og narkotiske stoffer gjør med hjernen vår.
-
Ukas gjest, Phung Hang, opplevde å bli superstjerne over natta i gruppa, Cape. Vi snakker om tiden før og etter, om å vokse opp i Brummundal med rasisme og knuste vinduer, og om hvordan det var da hele bygda snudde ryggen til rasisme. Om dagen brenner mest for at det burde være et kurs for alle som skal bli foreldre.
-
Ukens gjest er skaperen av ernæringshelten Jonny Jern, Beate Riiser Wengen. Hun har satt som sitt livsmål å lære barn om god, sunn og viktig mat. Hun engasjerer seg i fysisk, så vel som psykisk helse og står gjerne på barrikadene for det hun syns er urettferdig. Vi snakker om hvordan det er å få diagnosen ADHD i voksen alder, om å kjempe seg gjennom byråkratiet med svaret på det mange lærere synes kan være tidkrevende og utfordrende. Nemlig å inspirere og gi elevene kunnskap om sunt ernærings-bondevett på en enkel måte.
-
Gjesten denne uka er, Marco Elsafadi. Han kom til Norge i 1987 og viste seg å være et enormt basketballtalent. I dag jobber han med ungdom som faller utenfor, barnevernet og som trener. Vi snakker om hvor viktig det er at noen har troen på deg, om hvordan du skaper en god relasjon til ungdommen og hvordan man forklarer raushet til barn.
-
Gjesten denne uken er, Christine Samuelsen, tegneren bak instagramkontoen, Middelmådig tegner. Vi snakker om mammapolitiet, at vi alle bør slappe litt mer av og om det å finne sin stemme. Christine har tegnet nesten hele sitt liv og etter år med mobbing fikk hun endelig sitt medie der hun kunne "snakke opp" og si i fra om hva hun mener om verden rundt seg.
-
Velkommen til sesong 2 av Raushetspodden.
Gjesten denne uken er bare 16 år gammel, men hun har allerede mye erfaring fra politikken. På tross av at hun selv ikke har stemmerett, ennå. Arina Aamir har stått opp mot både Sylvi Listhaug og SIAN, og skrevet både bok og en rekke kronikker. Vi snakker om den sosiale kontrollen av unge innvandrer jenter, viktigheten av å bruke sin stemme og veien mot et mer inkluderende og rausere samfunn.
-
Ukens gjest i Raushetspodden er, Bjørg Thorhallsdottir. Hun er kunstner, forfatter, terapeut og hun ivrer raust etter å hjelpe der det trengs hjelp. Om det er skoler i land med stor nød og fattigdom, eller det er å hjelpe mennesker med å komme gjennom sorg og finne mer glede i livet.
-
Gjesten i Raushetspodden dette uken er grunnleggeren av Dråpen i havet, Trude Jacobsen. I 2015 kom over 800 000 flyktninger til Hellas med båt over Middelhavet. Til å begynne med var det hovedsakelig lokale grekere og frivillige enkeltpersoner som tok imot båtflyktningene, delte ut mat og klær, og utøvde livreddende arbeid. En av de som sto på stranden og tok imot mennesker på flukt var fembarnsmoren Trude Jacobsen fra Bærum. Det Jacobsen så og erfarte i møte med båtflyktningene, endret livet hennes radikalt.
- Show more