Episodes
-
Fores nystartade spetsutbildning för frihetligt reformmakeri är igång. Vad är Foresakademin och varför behövs den? Vad väntar årets och framtida deltagare? Rektorerna Gustaf Reinfeldt och Naod Habtemichael tog med sig både schema och litteraturlista till Reformpodden.
Programledare är Ulrica Schenström, vd, Fores.
-
Den mytomspunne filosofen Lao Zi ska ha sagt: “If you are untrustworthy, people will not trust you.” Frasen är banal, axiomatisk, nästan meningslös – men visar just därför på det svåra i frågan om tillit. Borde det inte räcka med att man som människa, myndighet eller företag är tillitsfull för att andra ska lita på en? Ändå är det inte så enkelt. Så hur kan reformer få grepp om och stärka tilliten mellan människor och i samhället?
Reformpodden välkomnar Laura Hartman, nationalekonom, tidigare ordförande för regeringens tillitsdelegation, och Mariell Juhlin, vd, Policy Impact, ordförande temagrupp Tillit, Fores, för att reda i frågan om tillit.
Programledare är Ulrica Schenström, vd, Fores.
-
Missing episodes?
-
Hur ska vi förstå trygghet? Begreppet rymmer många delar, men den inre känslan av trygghet är ofta lika tydlig som den verklighet där den frodas. Eller för den delen: förtvinar. Trygg- och otryggheten känns på och utanför jobbet, i hemmet och på gatan, bland människor och mellan individer och institutioner. Så var ska en reformmakare börja?
Inbjudna för att vrida och vända på begreppet och reformområdet Trygghet är Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitiskt talesperson, Centerpartiet, och Eva Uddén Sonnegård, ordförande för Fores temagrupp Trygghet.
Programledare är Ulrica Schenström, vd, Fores.
-
Fores startar nu ett utvecklingsarbete med syfte att föreslå reformer för att medborgarna ska kunna känna trygghet och tillit samtidigt som ekonomin kan växa. Uppdraget idag är att blicka framåt och ta tag i de utmaningar som Sverige står inför. Därför inrättar Fores tre temagrupper som i tur och ordning ska analysera de tre T:na: Tillväxt, Trygghet och Tillit.
Inbjudna för att diskutera ledorden och vilket reformarbete Sverige behöver, är Bettina Kashefi, Svenskt Näringsliv, och Irene Wennemo, Medlingsinstitutet.
Programledare är Ulrica Schenström, vd, Fores.
-
Flera dagar efter valnatten hänger resultatet från USA-valet ännu i luften. Vad händer i detta nu? Vad väntar USA, världen och Sverige vid en Biden-vinst? Vid en Trump-vinst? Och hur ska vem det nu blir kunna ena ett så djupt splittrat land som USA anno 2020? Reformpodden välkomnar Patrik Oksanen, journalist, senior fellow, Frivärld, för att ge en lägesrapport.
Programledare är Ulrica Schenström, vd, Fores.
-
Är den demokratiska och liberala världsordningen hotad? Ulrica och Torbjörn samtalar med Sveriges enda intellektuella författare, Johan Norberg, om kappvändande liberaler, Djingis khans politiska hemvist och Norbergs nya bok Öppen/Sluten: Hur människan skapar och förstör framsteg.
Sidekick är Torbjörn Nilsson, journalist. Programledare är Ulrica Schenström, vd, Fores.
-
Ulrica och Torbjörn pratar om den politiska hösten. Kommer den bli stökig? Vinner Trump? Är den gamla världsordningen hotad? Kan man bilda regering på 78 tillkännagivanden? Vad kommer coronakommissionen komma fram till? Och: vilka är Ulrica och Torbjörns drömgäster i höst?
Om det och mer pratar Ulrica och Torbjörn i Reformpoddens åttonde avsnitt.
Sidekick är Torbjörn Nilsson, journalist. Programledare är Ulrica Schenström, vd, Fores.
-
Alliansen – finns de? Ja, de finns i alla fall i detta avsnitt av Reformpodden. Sjukvård, äldreomsorg och välfärdsföretagen. Vad spår de forna allianspartierna sker med ekonomin och arbetsmarknaden efter Corona och hur ser det framtida reformbehovet ut? Har den svenska strategin varit rätt? Hur kommer EU-debatten att föras och kommer det att bli en sockerskatt i Sverige i framtiden?
Medverkar gör Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson, Mats Persson (L), ekonomisk-politisk talesperson, Jakob Forssmed (KD), ekonomisk-politisk talesperson, Emil Källström (C), ekonomisk-politisk talesperson.
Sidekick är Torbjörn Nilsson, journalist. Programledare är Ulrica Schenström, vd, Fores.
-
Vad innebär det nya utlåtandet i Palmeutredningen? Hur påverkas säkerhetspolitiken om folk blir mer eller mindre nationalistiska efter Coronakrisen? I det sjätte avsnittet diskuterar vi säkerhetspolitik. USA har valt att inte ta den internationella ledartröjan i kampen mot viruset, till skillnad från vad de har gjort tidigare. Hur påverkas deras internationella samarbeten när Coronakrisen är bakom oss? Är den Amerikanska presidenten ett säkerhetspolitiskt hot genom att bristen på agerande leder till förändrade spänningar i världen?
Medverkande
Anna Wieslander, chef, tankesmedjan Institute for Security and Development Policy och arbetar inom Atlantic Council
Patrik Oksanen, senior fellow, FrivärldSidekick är Torbjörn Nilsson, journalist. Programledare är Ulrica Schenström, vd, Fores.
-
Brexit är nu verklighet, men ångrar britterna sitt utträde nu under Corona? Har Corona stjälpt eller hjälpt det framtida EU-samarbetet? Kommer Swexit någonsin debatteras seriöst i Sverige? I det femte avsnittet av Reformpodden diskuterar vi coronakrisens effekter på EU-samarbetet.
Medverkar gör:
Katarina Areskoug, chef för EU-kommissionen i Sverige
Håkan Jonsson, senior director & partner, Halvarsson & Halvarsson
Susanne Palme, EU-kommentator, Ekot, Sveriges Radio
Göran von Sydow, direktör, SiepsSidekick är Torbjörn Nilsson, journalist. Programledare är Ulrica Schenström, vd, Fores
-
Är vi i mitten eller slutet, eller i början på slutet av Coronakrisen? Har välfärdsföretagen hjälpt eller stjälpt coronahanteringen? Hur kommer den politiska sjukvårdsdebatten att ha förflyttat sig när vi januari 2022 går in i valår? Hur ser framtiden ut för välfärdsföretagen?
Medverkar gör:
Irene Svenonius, Finansregionråd, Stockholm
Marika Lindgren Asbrink, chefsutredare, Socialdemokraterna
Olof Ehrenkrona, moderatlegend, diplomat och författareSidekick är Torbjörn Nilsson, journalist. Programledare är Ulrica Schenström, vd, Fores
-
Handel, globalisering, integration och informationsflöden – hur ser världen ut efter coronakrisen? Hur påverkas den politiska arenan i Sverige och vilken riktning tar polariseringsdebatten, framväxten av protektionistiska styren och demokratin?
Medverkar gör:
Irene Wennemo, generaldirektör, Medlingsinstitutet, tidigare statssekreterar
Johan Norberg, författare, debattör, dokumentärfilmare
Martin Tunström, politisk chefredaktör, BarometernSidekick är Torbjörn Nilsson, journalist. Programledare är Ulrica Schenström, vd, Fores
-
I det andra avsnittet av Reformpodden diskuterar vi hur digitaliseringen med anledning av coronaviruset påverkar oss i vår vardag och på arbetsplatsen. Vad kommer de bestående förändringarna att bli?
Medverkar gör Eva Uddén Sonnegård, doktor i nationalekonomi, tidigare bl.a. statssekreterare arbetsmarknadsdepartementet, forskare Ratio, Robin Vetter, programchef, Digitala samhället, Fores, Claire Ingram Bogusz, forskare i tillämpad IT, Göteborgs universitet, House of Innovation, Handelshögskolan Stockholm, forskare Fores, Stefan Larsson, docent i teknik och social förändring, jurist LTH, Jonas Andersson Schwarz, docent i medie- och kommunikationsvetenskap, Södertörns högskola och forskare på Fores.
Programledare är Ulrica Schenström, vd, Fores.
-
I premiäravsnittet diskuterar vi coronas effekter på ekonomin. Hur kommer Sveriges ekonomi påverkas framöver? Räcker regeringens stödpaket på 300 miljarder kronor för att rädda jobb och företag? Vad kan ytterligare behövas för att Sverige ska klara av de ekonomiska konsekvenserna av pandemin? Vi kommenterar det politiska läget och bjuder på skarpa analyser.
Medverkar gör Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi vid institutet för internationell ekonomi vid Stockholms universitet, John Hassler, professor vid institutet för internationell ekonomi vid stockholms universitet, Bettina Kashefi, chefsekonom Svenskt Näringsliv, Anna Thoursie, chefsekonom Ledarna, Sten Olsson, idag rådgivare, tidigare bla budgetstatssekereterare
Programledare är Ulrica Schenström, vd, Fores.