Episodes

 • Stephen Schad är VD för Invoicery international, företaget som möjliggör för människor att fakturera från eget bolag. Få personer är lika engagerade i gig – ekonomin och anställningsformen egenföretagare. 

  Trenden egenföretagande påverkar förstås säljaryrket i stor utsträckning och precis som vi har ”stafettläkare” kanske vi kommer ha stafettläkare i framtiden?

  Därför måste vi säljare navigera i det nya och det som kan komma att bli det nya normala,

  Stephen tar upp ämnen som;

  Hur bygger man relationer och skapar det livsviktiga nätverket?

  Self-leadership. När vi får allt mer frihet över arbetets organisering hur strukturerar jag min vardag? Hur bygger jag långsiktigt mitt personliga varumärke?

  Hur ser jag till att mitt arbetsliv är socialt hållbart? Alltså hur ser jag till att min lön inte urholkas i konkurrensen? Hur ser jag till att jag kompetensutvecklas i takt med förändringar i samhället? Hur undviker jag stress? Hur säkrar jag upp semester, pension tillgång de våra sociala välfärdssystem?

  Ett avsnitt mer I reflektionens och trendspaningens tecken!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Karim Allevret har över 20 års erfarenhet av och olika chefsroller inom inköp. Han har verket både som anställd och som interimskonsult i många olika företag och branscher. Karim berättar om vad du måste tänka på som säljare men också vad du absolut inte ska göra. 


  Vi pratar också kring olika inköpskulturer, det vill säga inköpsavdelningens roll i organisationen som helhet, vad mäts inköp på, hur arbetar en inköpare och vilken skillnad kan finnas i hur inköp resonerar vad gäller direkta och indirekta inköp.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Robert Conzato är VD för Closers, Headhuntingbyrån som rekryterar säljare och säljchefer. Robert har 10 års erfarenhet inom området. Han har själv tillsatt över 500 tjänster, han har genom åren intervjuat tusentals kandidater och träffat lika många säljorganisationer. Han vet vad han pratar om med andra ord. 


  Vad ska du som kandidat tänka på när du söker jobb eller blir kontaktad av ett rekryteringsföretag?

  Hur bör båda parter tänka kring lön?

  Vad ska säljorganisationer tänka på när de rekryterar säljare?


  Detta och mycket annat…….


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Ken träffar Anna Albinsson i ett samtal om liv, karriär och om att våga anta svåra utmaningar. Anna har en gedigen erfarenhet som Sales Director, PR konsult och CMO på flera olika bolag i olika branscher med olika säljlogiker. Vidare har Anna spelat pingis på elitnivå och när hon i våras valde att hoppa av ett uppdrag så vilade hon inte utan gav sig ut på Padeltouren. 


  Samtalet handlar även om hur det är att sälja ”tråkiga produkter” och hur du som säljare kan använda data för att bli en bättre säljare, och vad menar vi med data? Ken och Anna pratar även om hur man kan optimera sina chanser att få drömjobbet. Hur tänker och agerar Anna i jakten på drömjobbet?


  Ett otroligt roligt avsnitt att spela in, hoppas ni gillar 😊


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Ken träffar Linda Berg, Sales Manager på Arvid Nordquist, som har en lång erfarenhet av säljledande positioner inom FMCG och försäljning inom retail. Med mycket stolthet i rösten berättar Linda om branschen, vad som krävs för att vara en duktig säljare, vad som har förändrats de senaste 20 åren i professionaliseringen av butikers inköpsprocesser och hur Corona förändrat arbetet. Linda berättar också om hur de använder modern teknik i mötet med kund ute i butikerna för att förbättra kundupplevelsen. 


  Linda hyllar även butikspersonalen och ger oss en inblick i hur de tänker kring sina inköp. 

                            

  Ett mycket spännande avsnitt tycker vi, hoppas du känner samma!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Andreas Ekström är författaren och journalisten som anlitas världen över som Keynote Speaker. Han utsågs till årets talare 2019. 


  För fyra år sedan talade han på The Sales Conference om ”sju sätt att äga världen”. Hyllad då och åter som talare i år när The Sales Conference går av stapeln den 18 november. Säljkonferensen är Nordens största event- och mötesplats för B2B-chefer som vill förstå och bygga framtidens säljorganisation.


  Ken för en pratstund med Andreas som delar med sig av spännande förhandlingar, hur han ”äter Google till frukost” för att vara på topp och hur han tänker kring sin karriär. 


  Njut av en världsartist!   See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Om du vill vara riktigt skarp i ditt yrke, oavsett om du är junior eller senior i din säljroll, så behöver du jobba med ett långsiktigt perspektiv, samtidigt som du når dina kortsiktiga mål. Det handlar om ”vem du vill vara”, hur du ser på ditt nätverk och hur du arbetar med utveckling. 


  Ken och Sara pratar om ett mindset i hur du måste tänka för att bygga en livslång karriär inom företagsbyggande och försäljning men ger konkreta råd och sänder med frågor som du själv måste reflektera kring och besvara.  


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Coronapandemin har förändrat hur vi genomför möten och samarbetar med varandra. Att alla som kan skulle arbeta hemifrån och att en majoritet av alla möten skulle genomföras digitalt var svårt att förutse innan pandemin drabbade land efter land. 

   

  Men hur vill vi ha möten i framtiden?


  I veckans avsnitt av Säljpodden intervjuar Ken experten på möten Fredrik Bauer. Fredrik är författare till boken Mötesräddaren, han har gjort en stor studie där såväl anställda som beslutsfattare intervjuas kring hur, var och när de vill ha möten i framtiden. Han är VD för Mötesutveckling Sverige AB och en sann expert i ämnet möten. 


  De pratar om studien men även om vad du behöver tänka på när du väljer plats för ditt möte, digitalt eller fysiskt, och hur du faktiskt ska kunna skapa ett effektivt möte som är värdeskapande för alla. Vi går igenom Fredriks modell ”SURFA” som på ett enkelt sätt visar hur du bör tänka och göra.


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Nu är vi äntligen tillbaka efter semestern och vi hoppas att ni är redo för q3. Vi startar det med att träffa Jonas Olofsson som i snart 20 år har hjälpt företag, säljchefer och säljare att öka deras försäljning. Jonas vet vad han pratar om! Vi pratar bland annat om:

  Varför försäljningschefen är den minst utbildade personen i sitt yrke på hela företagetVarför en positiv säljkultur aldrig har varit viktigareHur onboarding av nya säljare görs bättre än på 99% av alla företag idag.

  Häng med i ett avsnitt i högt tempo med en hel del åsikter om försäljning och konkreta tips som tar dig in i hösten med bra känsla.  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Sebastian startade sin försäljningskarriär som 18-åring med att sälja tidningar till konsumenter. Han har spelat fotboll på elitnivå i Degerfors IF och Landskrona BoIS. Karriären inom sälj återupptogs som 28 åring på Canon och sedan PWC. 


  De senaste sex åren har han arbetat inom Serendipity-sfären som både interim VD samt anställd VD. 


  Sebastian grundade Mirovia 2020 som investerar i entreprenörledda IT bolag. Mirovia bygger hela sin M&A verksamhet på ett Sales Funnel-tänk och jobbar kategoriskt uppsökande när man hittar bolag att investera i. 


  Hantverket försäljning ”har aldrig varit viktigare” i Sebastians karriär. 

  Sebastian berättar om sin karriär men framförallt kring hur han ser på sälj. För Sebastian är sälj ”allt” och är inte bara direkt försäljning utan all ”go to market” strategi. 

  Vi går in på tre specifika områden för framgång. 

  - Sales intelligence (skapa unika budskap för mottagaren) 

  - Vikten av utfallsmetodik och tålamod

  - Exponeras mot "icke säljande" vertikaler

  Som vanligt, lyssna, inspireras, lär, och gör! 


  Glad sommar! 


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I veckans avsnitt svarar Hanna Magnusson, förbundsjurist hos Säljarnas, på vanliga frågor kopplat till semester, lön, provision och bonus. Många avtal är skrivna i okunskap och kan leda till stora missförstånd. Har du som säljare koll på dina rättigheter? Har du som arbetsgivare koll på dina avtal? Säljaryrket är ett fantastiskt yrke med många möjligheter att bidra till kundvärde, bolagets utveckling och kan således också ge en stora möjligheter att bli belönad ekonomiskt. Men vilka är fällorna att se upp för?

  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • 1912 skrev Dale Carnegie boken How to win friends and influence people. Ett ämne som inte är mindre intressant idag. Idag har vi dock helt andra verktyg till vårt förfogande och vi kan nå många snabbt för att bygga förtroende. Men vilka risker finns? 


  I detta avsnitt intervjuar Ken Skoog professor Lars-Johan Åge som är aktuell med boken Omtyckt. Ett samtal om jakten på popularitet och hur den kan skada möjligheten att bli omtyckt. Och vad är omtyckthet, det går vi också igenom Jakten på popularitet vs omtyckthet

  när vi pratar om de tre hörnstenarna äkthet, relevans och positivitet. 


  Vill du vara populär eller vill du vara omtyckt, kanske lyckas du vara en av de som balanserar på gungbrädan och klarar båda!  ********************


  Säljpodden ges ut i samarbete med Säljarnas Riksförbund. Gå in på Säljarnas hemsida för att läsa mer om vad de gör.


  Säljpodden samarbetar med CRM-uppstickaren Membrain. Gå in på Membrains hemsida och klicka på “Book a demo” för att få en visning av ett modernt system, som för din säljprocess framåt! 


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I ett spännande möte träffar Ken Skoog Emelie Garrisson, Senior Account Executive på Salesforce. Samtalet handlar om kvinnor inom tech, hur det är att ”vara ensam kvinna i rummet och om hur Emelie tänkt och agerat under sin framgångsrika karriär på flera kända och framgångsrika techbolag. 

   

  Ni får också höra hur Salesforce arbetar för att just attrahera fler kvinnor till säljyrket, vi pratar om Salesforce 1-1-1 modell, och sedan kommer inspiration för er som arbetar mot, eller vill arbeta mot, PE bolag i er försäljning. 


  ********************


  Säljpodden ges ut i samarbete med Säljarnas Riksförbund. Gå in på Säljarnas hemsida för att läsa mer om vad de gör.


  Säljpodden samarbetar med CRM-uppstickaren Membrain. Gå in på Membrains hemsida och klicka på “Book a demo” för att få en visning av ett modernt system, som för din säljprocess framåt! 


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Thomas Wilander är aktuell med boken 36 dygn i dödens väntrum ❤️. En bok många redan hört om och som 1000-tals redan förbeställt. Några av er har läst om detta eller kanske såg ni Thomas i TV4?

   

  Thomas drabbades av Covid i mars 2020 och låg nedsövd på IVA i 36 dygn. Boken är sorglig men på många sätt också vacker då den beskriver kärleken och stödet från familj, vänner och hårt arbetande fantastiska personer inom vården. 

   

  ❤️ I detta väldigt personliga specialavsnitt av Säljpodden berättar Thomas om vad som hände, om hur det är att vara anhörig i en kris, varför han skrivit boken, och om perspektivförflyttning. Hur har Thomas förändrats som människa, hur ser han på livet och hur har erfarenheten förändrat hans sätt att se på och agera mot andra människor, både som säljare och som rekryterare?

   

  ❤️ Ett avsnitt som påminner om vikten av att vilja förstå snarare än att fördöma. Ett avsnitt som tar upp hur traumatiska händelser kan förändra såväl drivkrafter som beteende. 

   

  ❤️ Ett avsnitt som påminner oss om hur sårbara vi kan vara, men också vilken kraft som finns att hämta hos andra – om du vågar be om hjälp! 

   

   

  Dela gärna avsnittet med någon du känner och kommentera gärna med dina tankar kring det vi pratar om.


  ********************


  Säljpodden ges ut i samarbete med Säljarnas Riksförbund. Gå in på Säljarnas hemsida för att läsa mer om vad de gör.


  Säljpodden samarbetar med CRM-uppstickaren Membrain. Gå in på Membrains hemsida och klicka på “Book a demo” för att få en visning av ett modernt system, som för din säljprocess framåt! 


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Många företag köper utbildning och föreläsningar utan egentlig eftertanke eller plan för uppföljning. Många som går utbildning gör så för att man borde, eller kanske för att någon annan sagt att man ska. 

   

  I veckans avsnitt träffar vi Jaquline Gyllenberg som är utbildningsledare/programmme director på Stockholm School of Business, en yrkeshögskola för butiksledare och för B2B säljare. Jaquline ger konkreta tips kring lärande och vikten av att förstå din omvärld, kring hur du som beställare och deltagare i en utbildning bör tänka, och ger sin syn på kunskap och förståelse som kommer krävas av säljare framöver. 

   

  Ställ dig inte i samma kö som alla andra. Fundera på vart just DU vill! Sätt mål, planera hur du ska göra och vad som krävs för att du ska lyckas att nå dina mål.


  ********************


  Säljpodden ges ut i samarbete med Säljarnas Riksförbund. Gå in på Säljarnas hemsida för att läsa mer om vad de gör.


  Säljpodden samarbetar med CRM-uppstickaren Membrain. Gå in på Membrains hemsida och klicka på “Book a demo” för att få en visning av ett modernt system, som för din säljprocess framåt! 


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 •  

  I dagens avsnitt har vi med oss Håkan Bengtsson från Bisnode, eller Dun & Bradstreet Europa, som bolaget heter numera. D&B förvärvade Bisnode i början på året. Håkan leder implementeringen av Challenger Sales och kommer dela med sig av många värdefulla tips från det arbetet.

   

  Här nedan är lite guldklimpar av innehållet för er som vill ha en försmak:

  Vad är Challenger sales?Föddes ur finanskrisen 2008-09, vissa säljare sålde ingenting, en staka fortsatte sälja bra och nå mål. Vad gjorde de säljarna?Trusted advisorDela insikterHjälp kunden nå koncensusVälja rätt och effektivast lösning på deras problemSkifta fokus från bra presentationer av våra tjänster och en rosa framtid till att tala om kundens nuläge – att våga tala om deras arbetssätt, dela vår kompetens om hur de kan jobba effektivare och spara pengar.

  ”Fråga inte vad som håller mig vaken om nätterna, utan berätta för mig vad som borde hålla mig vaken om nätterna”

   

  Hur implementeras Challenger Sales?

  Hela organisationen – tre olika roller (säljare, säljchefer och produkt-/marknadsteam)Hörnpelarna är de 4 T:na:

  Commerical teaching (cost of staying the same vs cost of changing)

  Constructive tension

  Tailoring

  Take control

  6-stegs koreografi för att presentera för kunden

   

  Vad krävs av en säljare för att lyckas? (konkreta tips)

  1.    Fokusera på kundens affär, inte din produkt

  2.    Dela all din (företagets) kunskap och hjälp kunden göra bättre affärer (med hjälp av din produkt).

  3.    Ta rollen som trusted advisor – våga kliv in och ta den roll de vill du ska ta

  4.    Var ärlig mot dig själv – Stäm av mot kundens köpresa – Har du dem med dig eller ej?

  a.    Win fast, AND fail fast.

  b.    Lägg dina bästa resurser på de största möjligheterna

  5.    Jobba med olika kundkontakter – Mål - Hitta en Mobilizer (en person som har förmåga att driva ett förändringsprojekt och som du övertygat att förändring är nödvändigt för att spara pengar) – ”Beväpna” din Mobilizer och jobba tillsammans för att få köpprojektet i mål (Take Control). Sätt en plan, vilka behöver övertygas och med vilka individuella argument som är viktigt för den personen (Tailor).

  a.    83% av tillgänglig tid som köparens beslutsgrupp investerar i ett förändringsprojekt spenderas utan dig (eller annan leverantör)


  ********************


  Säljpodden ges ut i samarbete med Säljarnas Riksförbund. Gå in på Säljarnas hemsida för att läsa mer om vad de gör.


  Säljpodden samarbetar med CRM-uppstickaren Membrain. Gå in på Membrains hemsida och klicka på “Book a demo” för att få en visning av ett modernt system, som för din säljprocess framåt! 


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Deras podcast Säljmorsorna är en podd som inspirerar, deras säljnätverk för kvinnor Sellcess fick snabbt över 150 medlemmar och de syns mycket i olika sociala medier. Ken möter Helena Albinsson och Johanna Hagard Gissberg, personerna bakom för ett samtal om vad som krävs av en modern säljare. De ger även praktiska tips för att boka möten, för att hantera invändningar, tips kring frågor i säljmötet, hur du skapar ett nästa steg och vad du kan tänka på vid ett virtuellt möte. 


  De pratar även om ”Cross selling beyond borders”, om skillnaden mellan en junior och en senior säljare (kanske är det svårare en någonsin att göra åtskillnad?) och förstås om bakgrunden till skapandet av Säljmorsorna och Sellcess. 


  Lyssna och anteckna!


  ********************


  Säljpodden ges ut i samarbete med Säljarnas Riksförbund. Gå in på Säljarnas hemsida för att läsa mer om vad de gör.


  Säljpodden samarbetar med CRM-uppstickaren Membrain. Gå in på Membrains hemsida och klicka på “Book a demo” för att få en visning av ett modernt system, som för din säljprocess framåt! 


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Lönebarometern är en sammanställning av löner för olika yrkeskategorier inom säljyrket. Nu finns det en rykande färsk lönestatistik som visar att snittlönen för säljare har sjunkit med hela 6000 kronor. Vad beror det på egentligen?


  Undersökningen berättar att högsta snittlönen finns inom Data och IT följt av bank, finans, försäkring och fordonsindustrin.


  I dagens avsnitt gästar Patrik Nordkvist, VD på Försäljningschefen, och Jan Zetterström, förbundsordförande på Säljarnas Riksförbund, podden. De har tillsammans tagit fram denna lönebarometer.


  Vi pratar bland annat om:

  TitlarProvisionsmodellerVad du bör tänka på vid en löneförhandlingLöneskillnaden mellan kvinnor och män

  ********************


  Säljpodden ges ut i samarbete med Säljarnas Riksförbund. Gå in på Säljarnas hemsida för att läsa mer om vad de gör.


  Säljpodden samarbetar med CRM-uppstickaren Membrain. Gå in på Membrains hemsida och klicka på “Book a demo” för att få en visning av ett modernt system, som för din säljprocess framåt! 


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I veckans avsnitt möter ni otroligt drivna, framgångsrika och härliga mäklaren Adam Farhoumand. Han har på kort tid levererat makalösa resultat och slagit rekord på rekord. Men det är inte det vi pratar om. Vi pratar om hans inställning och HUR han går tillväga. 

   

  Vi pratar om hans sätt att driva ett kundmöte utifrån sina "FYRA B", bekantskap, behov, bevis, beslut". Vi uppfinner även "ÖSÄDO" som framgångsfaktorer. Så omöjligt att komma ihåg så låt oss köra orden istället, 

   

  ÖVERTYGELSE om vad du vill!

  STRUKTUR, vad ska du göra och när?

  ÄKTHET, var dig själv. Det är enklare och roligare så.

  DISCIPLIN, ibland är saker tråkiga - bit ihop och gör ändå

  OMGIVNING, häng med folk som gör dig bättre. 

   

  Häng med och inspireras, gå sedan ut och bara GÖR 😊  ********************


  Säljpodden ges ut i samarbete med Säljarnas Riksförbund. Gå in på Säljarnas hemsida för att läsa mer om vad de gör.


  Säljpodden samarbetar med CRM-uppstickaren Membrain. Gå in på Membrains hemsida och klicka på “Book a demo” för att få en visning av ett modernt system, som för din säljprocess framåt! 

   


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Ken Skoog möter Anna Ferreira Gomes, Chief Revenue Officer på Netigate, som har nära 15 års erfarenhet av att arbeta i tillväxtbolag inom SaaS världen. Anna berättar om sin resa och varför hon gillar den miljö som ett tillväxtbolag kan erbjuda, vad som krävs av en säljare som vill arbeta i den miljön och hur bolaget måste tänka för att attrahera, utveckla individer och för att skapa ett ”kick ass team”. Vi pratar om vikten av ”trial and error” mentalitet, av att arbeta i en miljö där mycket går ”två steg framåt, och ett steg bakåt” samt om vikten av att faktiskt göra ett jäkligt bra jobb i rollen du har nu med en framåtblick att oändliga möjligheter kan skapas framöver.  ********************


  Säljpodden ges ut i samarbete med Säljarnas Riksförbund. Gå in på Säljarnas hemsida för att läsa mer om vad de gör.


  Säljpodden samarbetar med CRM-uppstickaren Membrain. Gå in på Membrains hemsida och klicka på “Book a demo” för att få en visning av ett modernt system, som för din säljprocess framåt! 

   


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.