Episodes
-
Marian Donner is schrijver en columnist. Donner schrijft columns en essays voor NRC Handelsblad, De Volkskrant en De Groene Amsterdammer. Van haar hand kwam het essay ‘De grote weigering’ en het pamflet ‘Zelfverwoestingsboek’. ‘Zelfverwoestingsboek’, over de nodeloze drang naar perfectie in de neoliberale samenleving, werd een internationale bestseller. ‘Rooksignalen’ is een bundeling van Donners essays. Met verhalen die strekken van popcultuur en orka’s tot aan oorlogsrecht en kwantummechanica, deelt Donner haar visie op een betere toekomst.
Femke van der Laan gaat met Marian Donner in gesprek. -
Natasja Gibbs is presentator en programmamaker. Gibbs was jarenlang werkzaam als correspondent op de Caribische eilanden voor onder andere NPO Radio 1 en The Economist. Tegenwoordig presenteert ze van maandag tot donderdag het actualiteitenprogramma ‘De Nieuws BV’. Vanaf 31 oktober is Gibbs te zien in ‘Ketens’. De co-productie van HUMAN en Omroep ZWART geeft inzicht in de arbeidsomstandigheden bij de productie van onder meer haarextensions en fietsaccu’s.
Atze de Vrieze gaat met Natasja Gibbs in gesprek. -
Missing episodes?
-
Bas Haan is schrijver en journalist. Na een periode te hebben gewerkt als rechtbankverslaggever, ging Haan aan de slag voor onder andere Nova, Nieuwsuur en NRC. Zijn boek ‘De Deventer moordzaak’ werd een bestseller en voor ‘De rekening voor Rutte’ won hij De Loep, evenals de Brusseprijs. Daarnaast won Haan drie Tegels, Nederlands belangrijkste journalistieke prijs. Met zijn meest recente werk, ‘Dodelijke zorg’, geeft Haan verwaarloosde psychiatrische patiënten een stem die ze maar zelden krijgen.
Femke van der Laan gaat met Bas Haan in gesprek. -
Shahine El-Hamus is acteur. Hij was een vaste kracht in het improvisatieprogramma ‘De vloer op’, en speelde in de daaropvolgende jaren in tal van series en films. El-Hamus beleefde een doorbraak met zijn hoofdrol in ‘De belofte van Pisa’. Hiervoor verdiende hij onder andere een Gouden Kalf. Met productiehuis De Schuur speelt El-Hamus in de voorstelling ‘Branden’, geregisseerd door Abdel Daoudi. ‘Branden’ gaat over oorlog, moederliefde en geheimen.
Femke van der Laan gaat met Shahine El-Hamus in gesprek. -
Tom Veldhuijzen is journalist. Hij is werkzaam voor verschillende programma’s van de KRO-NCRV, zoals Pointer en Spraakmakers. Daarnaast werkte Veldhuijzen aan de podcasts ‘De psychische pandemie’, ‘Jong en Vast’ en ‘TBS’. De onderwerpen geestelijke gezondheid en TBS (terbeschikkingstelling) staan opnieuw centraal in het boek ‘Wat ging er in ze om’. In het boek vertelt Veldhuijzen de verhalen achter TBS-patiënten en onderzoekt hij hun kansen op terugkeer in de maatschappij.
Atze de Vrieze gaat met Tom Veldhuijzen in gesprek. -
Boudewijn Koole is filmregisseur en scenarioschrijver. Koole is een regisseur met een herkenbare, persoonlijke stijl. De personages in zijn films verhouden zich tot existentiële en universele thema’s als verlies, angst, en de dood. Zijn eerste speelfilm ‘Kauwboy’ werd de Nederlandse inzending voor de Oscars en won tientallen prijzen in binnen- en buitenland. Koole’s nieuwste project, ‘Hokwerda’s Kind’, gaat over een gepassioneerde liefdesrelatie die in korte tijd zinkt tot grote diepten. Hokwerda’s Kind’ is een verfilming van de gelijknamige roman van Oek de Jong.
Femke van der Laan gaat met Boudewijn Koole in gesprek. -
Lotte Houwink ten Cate is historicus. Momenteel is Houwink ten Cate werkzaam voor de University of London. Ze deed onderzoek naar de geschiedenis van het feminisme, evenals de geschiedenis van liefde en intimiteit. Daarnaast schrijft Houwink ten Cate columns voor de Volkskrant. In ‘De mythe van het gezin’ gaat Houwink ten Cate in op het culturele ideaal van het kerngezin, dat door de overheid nog altijd als de norm wordt gezien. Middels historisch onderzoek, samen met haar ervaringen als alleenstaande moeder, ontkracht ze dit ideaal.
Femke van der Laan gaat met Lotte Houwink ten Cate in gesprek. -
Mich Simon is woordkunstenaar en theatermaker. Onder de naam ‘Young Mitch Poetry’ (Y.M.P.) maakt Simon theatervoorstellingen. Deze bestaan doorgaans uit een mix van spoken word en muziek. Daarnaast is Simon zakelijk en artistiek leider van productiehuis ‘FLOW’. Met FLOW begeleidt hij kansarme jongeren bij het maken van kunst en theater. Simons voorstelling ‘Basquiat en Warhol’ gaat over de artistieke vriendschap tussen de kunstenaars Jean-Michel Basquiat en Andy Warhol.
Femke van der Laan gaat met Mich Simon in gesprek. -
Sheree Lenting is danser en choreograaf. Lenting is geworteld in de hiphop-cultuur, en hiphop staat aan de basis van haar choreografieën. Recent werkte ze aan ‘I am my ancestors wildest dreams’. In de voorstelling neemt Lenting je mee naar de wildste dromen van haar ‘voormoeders’, en deelt ze hun verhalen uit het verleden, heden en toekomst. Voor de voorstelling ‘I am my ancestors wildest dreams’ won Lenting de BNG Bank Dansprijs 2024.
Femke van der Laan gaat met Sheree Lenting in gesprek. -
Bibi Dumon Tak is schrijver. Ze schreef verschillende kinderboeken, waarin doorgaans een voorname rol is weggelegd voor dieren. Maar met ‘In een groen knollenland’, een schotschrift tegen de jacht, en ‘De dag dat ik mijn naam veranderde’, een eerbetoon aan haar gestorven zus, bediende Dumon Tak een breed publiek. Voor haar hele oeuvre won ze in 2018 de Theo Thijssenprijs. In haar meest recente werk ‘Rimpeling’ reconstrueert Dumon Tak aan de hand van een verweesd huis het verhaal van Marthe.
Chris Kijne gaat met Bibi Dumon Tak in gesprek. -
Lex Paleaux is schrijver, columnist en scenarist. Eerder verschenen van zijn hand de romans ‘Als de dood zucht, houd ik mijn adem in’ en ‘Winterwater’, waarvan de laatstgenoemde werd bewerkt tot een theaterstuk. Paleaux’ laatste boek, ‘Liften naar de Hemel’, vertelt het verhaal van de zestienjarige Quintin. Na te zijn ontslagen uit een jeugdinrichting belandt hij in een afgelegen gebied in Canada. Zal dit avontuur een ommekeer betekenen voor de jongen die niet deugen wil, of wordt hij opnieuw getraumatiseerd?
Eva Koreman gaat met Lex Paleaux in gesprek.
In dit gesprek komen onderwerpen als mentale gezondheid en seksueel geweld aan de orde. Luisteraars die daarover willen praten kunnen terecht bij mindkorrelatie.nl, en bij Centrum Seksueel Geweld op 0800 – 0188. -
Vernon Chatlein is percussionist, componist, theatermaker en muziek curator gespecialiseerd in Afro-Caribische, Latijns-Amerikaanse muziek en jazz. Hij is de winnaar van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2024. Dat is de grootste prijs binnen de Nederlandse podiumkunsten. Chatlein doet met 'Voices from Letters' onderzoek naar Tambú, een muziekstijl en trommel met een rijke geschiedenis en culturele betekenis. Ook is hij in het theater te zien met 'Tula Verse', over de leider van de grootste slavenopstand in de Nederlandse koloniale geschiedenis.
Eva Koreman gaat met Vernon Chatlein in gesprek. -
Willem Bosch is scenarioschrijver en regisseur. Hij schreef onder andere aan de televisieseries ‘Van God Los’ en ‘Nieuwe Buren’. Voor zijn regiedebuut won hij met de korte film ‘Weg met Willem’ de juryprijs voor ‘Best Narrative Short Film’ op het RiverRun International Film Festival. Recent stond Bosch als schrijver en regisseur aan de basis van ‘Nemesis’. Het misdaaddrama is de eerste door Disney zelf geproduceerde Nederlandse serie en zal vanaf woensdag 16 oktober te zien zijn op de streamingdienst Disney+.
Lara Billie Rense gaat met Willem Bosch in gesprek. -
Freek de Jonge is cabaretier, schrijver en presentator. Hij vormde aan het begin van zijn carriere met Bram Vermeulen het duo ‘Neerlands Hoop in Bange Dagen’. Daarna begon hij aan zijn solocarrière en speelde hij shows als ‘De Komiek’ en ‘De Bedevaart’. De Jonge maakte films, presenteerde televisieprogramma’s en schreef boeken, waaronder ‘Zaansch Veem’, ‘Neerlands Bloed’ en ‘Opa's Wijsvinger’. Zijn nieuwste boek ‘De Zeeuwse Jaren’ is het derde deel van zijn memoires, waarin hij vertelt over zijn puberteit en artistieke ontwikkeling in het Zeeland van de jaren zestig.
Lotje IJzermans gaat met Freek de Jonge in gesprek.
*Dit gesprek zonden wij eerder uit op 21 juni 2024. -
Elisabeth Steinz is journalist, radiomaker en schrijver. Ze is een van de vaste presentatoren van Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1 en ze maakt en presenteert de dagelijkse podcast De Dag. In 2013 debuteerde ze met de roman En een nacht. Met haar tweede roman ‘De kleine Steinz’ schreef ze een boek vol humor, over de zin en onzin van het najagen van talent en ambities.
Atze de Vrieze gaat met Elisabeth Steinz in gesprek. -
Soraya Pol is regisseur en researcher. Pol werkte aan documentaires die gaan over sociale en maatschappelijke uitdagingen, en hoe die doorwerken in dagelijkse levens. In de zesdelige serie ‘De Afro-Europeaan’ volgt Pol de Nigeriaans-Brits-Nederlandse Ikenna Azuike. Met de serie werpt Pol vragen op als: ‘Wat leren Afro-Europeanen ons over het maken van een thuis?’, en, ‘Hoe vind je de juiste balans als je twee continenten in je verenigt?’
Femke van der Laan gaat met Soraya Pol in gesprek. -
Stephen Emmer is componist, arrangeur en muzikant. In de jaren tachtig bekleedde Emmer een functie als hoofdredacteur van het muziektijdschrift ‘Vinyl’, en was hij te horen in verschillende radioprogramma’s. Maar hij nam ook zelf plaats achter de toetsen; Emmer maakte vier solo-albums waarvoor hij samenwerkte met grootheden als Lou Reed, Chaka Khan en Patti Austin. Daarnaast componeerde Emmer voor films en televisieprogramma’s. Met zijn nieuwe album, ‘Mt. Mundane’, zoekt Emmer onder meer naar zijn jongere zelf.
Femke van der Laan gaat met Stephen Emmer in gesprek. -
Manoushka Zeegelaar Breeveld is actrice, schrijver en zangeres. Ze speelde in producties op toneel, televisie en het witte doek. Zo was ze onlangs te zien in de populaire Netflix-serie ‘Dirty Lines’. Daarnaast is Zeegelaar Breedveld oprichter van ‘Stichting KLEUR in Film en TV’. Recentelijk werkte ze aan ‘Stepping Stones’, het sluitstuk van een triologie van Orkater en Bijlmer Parktheater, dat gaat over drie generaties Surinaamse Nederlanders.
Femke van der Laan gaat met Manoushka Zeegelaar Breeveld in gesprek. -
Natascha van Weezel is schrijver en filmmaker. Ze maakte de documentaires ‘Elke dag 4 mei’, ‘Broertje’, en de televisieserie ‘Natascha’s beloofde land’. In haar werk zijn Israël, het Jodendom en de Holocaust terugkerende thema’s. Als schrijver debuteerde Van Weezel met ‘Magere Jaren - Anorexiadagboek’. In haar laatste boek ‘Hoe houd je je hart zacht?’ pleit Van Weezel voor nuance in het Israëlisch-Palestijns-conflict. Ze zoekt antwoord op de vraag: Kan een middenpositie ook radicaal zijn, een constructieve kracht die bijdraagt aan verbetering?
Femke van der Laan gaat met Natascha van Weezel in gesprek. -
Christiaan Weijts is schrijver en columnist. Weijts schrijft regelmatig voor NRC en De Groene Amsterdammer. In 2006 verscheen Weijts’ debuutroman, ‘Art.285b’, waarmee hij de Anton Wachterprijs en het Gouden Ezelsoor in de wacht sleepte. ‘De goddelijke comedyclub’ is het achtste boek dat verschijnt van Weijts. De roman vertelt over ‘stand-up archeoloog’ Felix Kajuit, die te maken krijgt met een lockdown en belandt in een clandestiene comedyclub.
Atze de Vrieze gaat met Christiaan Weijts in gesprek. - Show more