Episodes

 • Floridaguvernören har tassat försiktigt runt ex-president Trump fram tills nu.

  Floridas guvenör Ron DeSantis har officiellt gett sig in i kampen för att bli Republikanernas presidentkandidat 2024. Roger Wilson reste till Iowa för att vara med på hans första riktiga kampanjmöte och mötte väljare som hoppas att DeSantis slår Trump och blir deras kandidat.

  I Texas har en infekterad politisk strid blossat upp kring den republikanske delstatsåklagaren Ken Paxton, en nära allierad till Trump. Representanthuset i Texas har röstat för att ställa Paxton inför riksrätt och processen visar på en tydlig spricka rakt igenom hans eget parti.

  Vi pratar också om skuldtaket där Joe Biden och Kevin McCarthy är överens. Är någon ens förvånad?

  Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Roger Wilson, USA-korrespondent och Kajsa Boglind, programledare P4 Världen.

  Programledare: Sara Stenholm

  Producent: Viktor Mattsson

  Tekniker: Jacob Gustavsson

 • Floridas guvernör använder Elon Musk och Twitter för sin presidentkampanj.

  Den republikanske guvernören Ron DeSantis från Florida väntas inom kort tillkännage sin presidentkandidatur inför valet 2024. Han ska göra detta i ett samtal med Twitters ägare Elon Musk på dennes plattform. Varför just Twitter? Och varför just Musk?

  Samtidigt har den republikanske senatorn från South Carolina, Tim Scott, deklarerat att även han ställer upp i presidentracet. Med en mer optimistisk framtoning och gammaldags republikanska ideal hoppas han locka de väljare som DeSantis och Trump skrämmer bort.

  Då ställs Trump inför rätta

  Ex-presidenten Donald Trumps rättegång gällande misstänkta bokföringsbrott kommer att inledas 25 mars 2024, mitt i primärvalssäsongen. Nu undrar vi huruvida detta är en belastning eller en tillgång för honom.

  Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot och Roger Wilson, USA-korrespondent.

  Programledare: Sara Stenholm

  Producent: Viktor Mattsson

  Tekniker: Tim Kellerman

 • Och blir det Ron DeSantis och inte Trump som kommer utmana Joe Biden som republikanernas kandidat i presidentvalet?

  En utredning om Rysslandsutredningen pekar ut FBI. Myndigheten hade inte på fötter att inleda någon utredning om kopplingar mellan Donald Trump och Ryssland. Vi hör också om republikanernas egen utredning av presidentsonen Hunter Biden. har han begått något brott när han tog emot pengar från främmande makt? Och så har Donald Trumps främste utmanare om presidentkandidaturen inom republikanerna, Ron De Santis varit på besök i den viktiga delstaten Iowa. Och fick motta folkets jubel. De Santis slog också för första gången mot Trump. Sist reflektioner om Trumps framträdande i CNN.

  Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Kajsa Boglind tidigare USA-korrespondent.

  Programledare: Sara Stenholm

  Producent: Lena Bejerot

  Tekniker: Sofi Andersson

 • USA:s tidigare president döms för sexbrott och förtal.

  Donald Trump har gjort sig skyldig till sexualbrott och förtal och ska betala fem miljoner dollar i skadestånd till journalisten E. Jean Carroll. Detta har en jury i en civilrättslig process i New York slagit fast. Målet har sin bakgrund i anklagelser om att Trump ska ha våldtagit Carroll på 90-talet.

  Juryns utslag kommer bara veckor efter att åtal väckts mot Donald Trump till följd av en granskning av pengar som ska ha betalats ut till porrskådespelerskan Stormy Daniels. Vilka konsekvenser får detta för Donald Trumps politiska ambitioner? Kan han fortsätta hävda att det pågår en konspiration mot honom?

  Vi pratar också om gränsen till Mexiko som blivit fokus för den politiska debatten sedan det står klart att de gränskontroller som infördes i samband med pandemin löper ut på fredag. Cecilia Khavar är på plats i Texas och ger oss det senaste om situationen och det politiska bråket.

  Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot och Roger Wilson, USA-korrespondent.

  Programledare: Sara Stenholm

  Producent: Viktor Mattsson

  Tekniker: Heinz Wennin

 • Republikanerna vill skrämma väljarna med Bidens ålder och Harris eventuella presidentskap.

  I förra veckan tillkännagav USA:s president Joe Biden att han ställer upp för omval 2024. Hans mål är att då bli omvald tillsammans med vicepresidenten Kamala Harris.

  Republikanska politiker gör nu allt för att påminna väljarna att om Biden skulle gå ur tiden som president är det Harris som tar över. Varför har de valt henne som måltavla, och är det effektivt?

  Detta är USA:s skuldtak

  Samtidigt rasar ett infekterat bråk USA:s skuldtak där Republikanerna i kongressen vägrar att höja skuldtaket utan en förhandling med presidenten. Vi reder ut vad detta skuldtak är för något och varför de är så omsams om det.

  Vi hinner också prata om den årliga The White House Correspondents Dinner där Joe Biden drog dåliga skämt framför den samlade presskåren. Är det inte lite kletigt att makten och de som ska granska den umgås på detta vis?

  Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Fernando Arias, programledare på Konflikt och Cecilia Khavar, USA-korrespondent.

  Programledare: Sara Stenholm

  Producent: Viktor Mattsson

  Tekniker: Sohpie Andersson och Johanna Carell

 • Joe Biden mot Donald Trump. Är detta verkligen vad väljarna vill ha?

  USA:s president Joe Biden har meddelat att han ställer upp i presidentvalet 2024 och söker därmed en andra mandatperiod. Allt pekar just nu på att han ställs mot Donald Trump och 2024 blir således en repris av 2020. Men det är högst oklart om det är vad väljarna faktiskt vill ha.

  Vi pratar också om Fox News beslut att "gå skilda vägar" med kabelprofilen Tucker Carlsson. Det är fortfarande oklart varför han slutar, men spekulationerna är många. Samma sak gäller för CNN som samtidigt meddelar att Don Lemon lämnar deras kanal.

  Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot och Roger Wilson, USA-korrespondent.

  Programledare: Sara Stenholm

  Producent: Viktor Mattsson

  Tekniker: Gardar Hansen

 • Nu vet vi vad det kostar att sprida vallögner i tv: 8,1 miljarder.

  Kabelkanalen Fox News har gjort upp med rösträkningsföretaget Dominion om att betala drygt 8,1 miljarder svenska kronor. På så vis erkänner Fox News att kanalen spridit lögner om presidentvalet 2020, men man slipper en utdragen rättegångsprocess med tv-stjärnor i vittnesbåset.

  Vapenlobbyns makt över Republikanerna

  Den amerikanska vapenlobbyn NRA samlades i helgen för sin stora konferens där man diskutera vapenlagstiftning och hur man som organisation ska garantera fortsatt tillgång till vapen för USA:s medborgare.

  Med ett kommande presidentval nästa år såg samtliga republikanska kandidater - tillkännagivna som sannolika – till att synas och höras på plats. Är det möjligtvis NRA som kommer att avgöra vem som blir president i USA 2024?

  Pentagonläckan som skakar USA

  Vi pratar också om den stora militärläckan som skakar Pentagon och Vita huset. En 21-årig försvarsanställd man misstänks ha läckt topphemligt material på nätet. Hur allvarlig är läckan?

  Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot och Cecilia Khavar, USA-korrespondent.

  Programledare: Sara Stenholm

  Producent: Viktor Mattsson

  Tekniker: Alma Segeholm

 • Joe Biden säger A men inte B om presidentvalet 2024.

  Joe Biden har som avsikt att ställa upp i presidentvalet 2024, men det är för tidigt att göra ett officiellt tillkännagivande. Det sa presidenten själv i en intervju under påskhelgen. Vi ställer oss frågan varför han tassar runt kandidaturen på detta sätt och inte bara säger ”nu kör vi”.

  Republikanerna i Tennessee hamnat i blåsväder sedan de beslutat att utesluta två svarta demokrater ur delstatens kongress för att de protesterat inne i kongressens lokaler, samtidigt som deras vita kollega – som också deltog i protesten – fick sitta kvar.

  Vi pratar också om Högsta domstolen och Clarence Thomas. Det har visat sig att HD-domaren blivit bortskämd av en rik republikansk donator med lyxiga bjudresor. Är det okej?

  Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Fernando Arias, programledare Konflikt i P1 och Roger Wilson, USA-korrespondent.

  Programledare: Sara Stenholm

  Producent: Viktor Mattsson

 • Historiskt när USA:s tidigare president åtalas på 34 punkter.

  Det historiska åtalet mot USA:s tidigare president Donald Trump omfattar 34 åtalspunkter. De påstådda betalningarna till porrstjärnan Stormy Daniels är centrala, men åklagaren presenterade också information om ytterligare en kvinna och en dörrvakt.

  ”Oavsett makt eller pengar så står ingen över lagen”, slog distriktsåklagare Alvin Bragg fast när han presenterade åtalspunkterna.

  Donald Trump slår tillbaka

  Donald Trump nekar till brott men var i övrigt tyst under hela domstolsprocessen i New York. Senare återvände han till Mar-a-Lago i Florida och höll ett tal där han gick till hårt angrepp mot åklagaren Alvin Bragg och beskrev USA som ett korrupt land där Demokraterna är ute efter att förstöra hans chanser i presidentvalet 2024.

  USApodden ägnar hela veckans avsnitt åt åtalet mot Donald Trump med Cecilia Khavar på plats i Florida och Roger Wilson på plats i New York.

  Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Roger Wilson, USA-korrespondent.

  Programledare: Sara Stenholm

  Producent: Viktor Mattsson

  Tekniker: Joachim Persson

 • Så påverkar Stormy Daniels-fallet Trumps presidentkampanj.

  USA:s tidigare president Donald Trump åtalas i New York misstänkt för brott i samband med en betalning till porrskådespelerskan Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels.

  Trump själv nekar till alla anklagelser och menar att detta är en del av en politisk kampanj. Den bilden delas av stora delar av det Republikanska partiet som sluter upp bakom den tidigare presidenten.

  Demokratiska politiker menar att om brottsutredande myndigheter gör bedömningen att ett brott har begåtts är det bra att åtal väcks, och att det visar att ingen står över lagen.

  Hur kommer åtalet att påverka Trumps politiska utsikter? Och vad betyder det för honom juridiskt?

  Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator och Cecilia Khavar, USA-korrespondent.

  Programledare: Sara Stenholm

  Producent: Viktor Mattsson

  Tekniker: Jari Hänninen

 • Ex-presidenten sjösatte sin kampanj på en laddad plats i Texas.

  På lördagen höll USA:s tidigare president Donald Trump ett stort publikevenemang i Waco i delstaten Texas. Syftet med mötet var att officiellt sjösätta Trumps kampanj för presidentposten 2024.

  Waco är en laddad plats alltsedan belägringen av domedagssekten Davidanerna 1993 där många människor dog, inklusive små barn. Var det en slump att Trump valde just den platsen för sitt stora tal?

  Samtidigt fortlöper hans juridiska problem där ett eventuellt åtal rörande betalningar till porrstjärnan Stormy Daniels kan komma vilken dag som helst.

  Chock och förtvivlan i Nashville

  Roger Wilson är på plats i Nashville i Tennesse där en skolskjutning på en kristen skola skakar staden och blåser nytt liv i den infekterade vapendebatten.

  Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Kajsa Boglind, programledare P4 Världen, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Roger Wilson, USA-korrespondent.

  Programledare: Sara Stenholm

  Producent: Viktor Mattsson

  Tekniker: Brady Juvier

 • Donald Trumps karriär överlevde två riksrätter, men överlever han detta?

  USA:s tidigare president Donald Trump riskerar åtal gällande betalningar som gjorts till den tidigare porrstjärnan Stormy Daniels. Ex-presidenten manar till protester och New York gör sig redo för eventuella våldsamheter.

  Samtidigt sluter de flesta topprepublikaner upp bakom Trump och beskyller utredningen för att vara politiskt motiverad. Ligger det något i det? Och vad händer med Trump om han faktiskt blir åtalad?

  20 år sedan invasionen av Irak

  Den 20:e mars 2003 inledde USA under George W Bush en invasion av Irak. Beslutet att gå i krig fattades till stor del på falska grunder och utöver dess omedelbara konsekvenser i Mellanöstern har kriget satt djupa spår i USA.

  Vi gästas av Cecilia Uddén som ger oss berättelsen om hur USA gick i krig med Irak och hur det förändrade den värld vi lever i.

  Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, USA-korrespondent, Roger Wilson, USA-korrespondent och Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent.

  Programledare: Sara Stenholm

  Producent: Viktor Mattsson

  Tekniker: Joachim Persson

 • USApodden live på Poddfest 2023. Om ex-presidentens uppgifter på sociala medier, kulturkriget och Bidens okända barndomsdrömmar.

  USA:s tidigare president skriver på sociala medier att han kommer att gripas på tisdag. Han uppmanar sina anhängare att protestera mot detta.

  Bakgrunden till detta påstående är sannolikt uppgifter om att en åtalsjury väntas fatta beslut i fallet som rör ex-presidenten och porrstjärnan Stormy Daniels. Har Trump fog för sitt påstående, och vad händer om han har rätt?

  Vi pratar också om kulturkriget och den del av detta som riktas mot transpersoner och drag queens. Varför uppehåller sig Republikanerna så mycket vid en grupp personer som utgör en bråkdel av USA:s befolkning?

  USApodden listar också tecknen att titta efter som avslöjar om en person planerar och att ställa upp i presidentvalet 2024, och så blir det quiz!

  Poddfest 2023

  Detta avsnitt spelades in live framför publik på Poddfest 2023 på Fotografiska i Stockholm.

  Mer information finns på sverigesradio.se/poddfest.

  Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Fernando Arias, tidigare USA-korrespondent och Andreas Utterström, poddare och USA-expert.

  Programledare: Sara Stenholm

  Producent: Viktor Mattsson

 • Presidenten skäller på bankerna medan republikaner skäller på "wokeism".

  Festen är över i Silicon Valley och under loppet av en vecka har tre amerikanska banker gått under. Nu arbetar Vita huset för att rädda människors besparingar och för att undvika att ytterligare bankkollapser.

  Vad var det som gjorde att bankerna gick under? Och vilka verktyg har politiken för att hantera krisen? Ekonomiekots Pär Ivarsson reder ut.

  Trumps hårda attack på DeSantis

  Samtidigt hårdnar Republikanernas race inför presidentvalet 2024. Ex-presidenten Donald Trump var i Iowa i helgen och baktalade sin sannolika motståndare Ron DeSantis. Och DeSantis, ja han var också i Iowa.

  Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Pär Ivarsson, ekonomireporter på Ekot.

  Programledare: Sara Stenholm

  Producent: Viktor Mattsson

  Tekniker: Andreas Ericsson

 • Ex-presidenten trappar upp ordkriget och framställer sig själv som en frälsare.

  Under den gångna helgen samlades konservativa aktivister och politiker på konferensen CPAC. Konferensens främsta dragplåster var USA:s tidigare president Donald Trump som höll ett drygt 100  minuter långt tal.

  I sitt tal gick Trump till hårt angrepp på Demokraterna som han menar förstör USA. Han växlade samtidigt upp sin retorik gällande sin egen roll i USA:s historia där han beskrev sig själv som nyckeln till landets räddning.

  Fox News och stormningen av Kapitolium

  Fox News välkände programledare Tucker Carlsson har fått exklusiv tillgång till 10 000-tals timmar av övervakningsmaterial från stormningen av kongressen i januari 2021. Varför har just han fått materialet och vad drar han för slutsatser i sitt program?

  Demokraternas strategi för valet 2024

  Vi pratar också om Demokraternas viktiga partimöte i Baltimore. Här samlades namnkunniga demokrater såsom USA:s president Joe Biden för att staka ut vägen framåt. Biden själv menar att partiet måste bli bättre på att påminna väljarna om allt man faktiskt åstadkommit.

  Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, och Roger Wilson, USA-korrespondent.

  Programledare: Sara Stenholm

  Producent: Viktor Mattsson

  Tekniker: Tim Kellerman

 • Donald Trump, Marjorie Taylor Greene och andra GOP-höjdare samlas för konservativ konferens i Washington.

  På onsdagen inleds den konservativa konferensen CPAC i Washington. Konferensen är ett tillfälle för inflytelserika tyckare och tänkte inom den republikanska sfären att träffas och diskutera politik.

  En lång rad tungviktare inom det republikanska partiet väljer dock att inte delta, däribland Ron DeSantis och Mitch McConnell. Varför vill de inte delta, vad är det för signal de vill skicka?

  CPAC väntas handla mycket om så kallade kulturkrigsfrågor där konservativa politiker i allt högre utsträckning fokuserar på exempelvis HBTQ-personers rättigheter. Vi tar ett grepp om det amerikanska kulturkriget och reder ut vilka frågor det handlar om och var det har sina rötter.

  Tågurspårningen i Ohio

  Den lilla staden East Palestine har drabbats en miljökatastrof efter en tågurspårning i början av februari. USA:s tidigare president Donald Trump besökte nyligen orten och riktade då hård kritik mot Joe Biden för att han inte var där. Är allt – inklusive en katastrof – politik numera?

  Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Roger Wilson, USA-korrespondent.

  Programledare: Sara Stenholm

  Producent: Viktor Mattsson

  Tekniker: Ludvig Widman

 • Ett år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes. Så vill Biden fortsätta hjälpa Zelenskyj att slå tillbaka de ryska trupperna.

  På måndagen dök USA:s president Joe Biden upp i Ukrainas huvudstad Kiev sida vid sida med landets president Volodymyr Zelenskyj. Besöket sker i samband med årsdagen av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Biden lovar fortsatt stöd till Ukrainas tappra kamp mot de ryska invasionsstyrkorna.

  Joe Biden upprepade senare sina löften i samband med ett stort tal i Polens huvudstad Warszawa och inskärpte sin kritik mot Rysslands president Vladimir Putin för krigets terror.

  Samtidigt höjs röster inom det republikanska partiet för att USA ska trappa ner sitt stöd till Ukraina. Talar dessa politiker för en majoritet av den amerikanska opinionen, eller rör det sig om en högljudd minoritet? Vi gästas av Anna Wieslander på den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council.

  Fox News och lögnerna om valet

  Efter presidentvalet 2020 vägrade Donald Trump att erkänna sig besegrad utan sjösatte istället en aggressiv kampanj där han utan bevis anklagade Demokraterna för att ha stulit valet.

  En ny utredning till följd av en stämning mot Fox News visar hur tv-kanalens chefer och profiler hanterade Trumps lögner om valfusk, och hur de navigerade för att inte stöta bort ex-presidenten och hans lojala bas.

  Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator Ekot, Kajsa Boglind, programledare P4 Världen och Anna Wieslander, Nordamerika-chef på amerikanska tankesmedjan Atlantic Council.

  Programledare: Sara Stenholm

  Producent: Viktor Mattsson

  Tekniker: Maria Stockhaus

 • Misstänkta spionballongen har gjort presidenten trigger happy.

  Inom loppet av några dagar har amerikanskt stridsflyg skjutit ned tre föremål över USA och Kanada. Nedskjutningarna sker i kölvattnet av den misstänkta kinesiska spionballongen som sköts ned tidigare i februari.

  Ballonghärvan har utlöst en diplomatisk kris mellan USA och Kina och nu återstår att se om ett eller flera av de andra föremålen också är att klassa som säkerhetshot mot USA.

  Nikki Haley 2024

  USA:s tidigare FN-ambassadör Nikki Haley har tillkännagivit sin kandidatur till presidentvalet 2024. Vem är Nikki Haley och har hon någon verkligen chans att knipa Republikanernas kandidatur?

  Kamala Harris förehavanden

  Många av USApoddens lyssnare undrar var Kamala Harris håller hus och vad hon gör om dagarna. Nu väcks liknande frågor i USA och vi gör vårt bästa för att reda klarhet i dessa frågor.

  Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot och Roger Wilson, USA-korrespondent.

  Programledare: Sara Stenholm

  Producent: Viktor Mattsson

  Tekniker: Susanne Martinsson

 • Allt du vill veta om president Bidens State of the Union-tal.

  På tisdagskvällen höll USA:s president Joe Biden sitt årliga State of the Union-tal. Biden lyfte sina framgångar och fokuserade bland annat på den jämförelsevis låga arbetslösheten i USA.

  Han sträckte också ut en hand till Republikanerna och uppmanade dem att samarbeta för att få mer gjort. När han däremot anklagade dem för vilja kapa i centrala välfärdssystem buade flera republikaner och kongressledamoten Marjorie Taylor Greene ropade att presidenten var en lögnare.

  Kinesisk spionballong över USA

  Joe Bidens stora tal kommer dagar efter en diplomatisk kris briserat mellan USA och Kina. En kinesisk ballong – som pekats ut som ett spionverktyg – sköts ner efter att i flera dagar har flugit över amerikansk mark.

  Som ett resultat av händelsen ställde USA:s utrikesminister Anthony Blinken in sin planerade resa till Kina. Hur allvarlig är händelsen? Vi har med oss Sveriges Radios Kinakorrespondent Björn Djurberg för att reda ut.

  Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Björn Djurberg, Kinakorrespondent.

  Programledare: Sara Stenholm

  Producent: Viktor Mattsson

  Tekniker: Lotta Linde-Rahr

 • Ännu en svart man död i samband med ett polisingripande. Kommer Tyre Nichols död förändra något?

  29-årige Tyre Nichols avled på sjukhus dagar efter ett våldsamt polisingripande i Memphis i delstaten Tennessee. Flera poliser har avskedats och åtalats för hans död.

  Roger Wilson är på plats i Memphis och berättar om människors vrede över ännu en ung mans död och om kraven på förändring av det amerikanska polisväsendet.

  Ron DeSantis krig mot politisk korrekthet

  Republikanske Floridaguvernören Ron i DeSantis föreslår ett förbud för mångfalds- och inkluderingsinitiativ på delstatens universitet och högskolor. Förslaget är den senaste i en lång rad angrepp på vad DeSantis och Republikanerna ser som indoktrinering i politisk korrekthet.

  Sedan i höstas står det klart att Donald Trump ställer upp i presidentvalet 2024. I veckan drog han officiellt igång sin valturné med möten i New Hampshire och i South Carolina. Det låter ungefär som det brukar och vi ställer oss frågan om det kommer att räcka för att locka väljare.

  Utredningarna mot Biden - hela listan

  USApodden tittar också närmare på alla anklagelser som Republikanerna i representanthuset riktar på president Joe Biden. Nu ska en lång rad kongressutredningar sjösättas och vi har hela listan: Hunter Biden, mexikanska gränsen, covid-19 med mera, med mera.

  Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot och Roger Wilson, USA-korrespondent.

  Programledare: Sara Stenholm

  Producent: Viktor Mattsson

  Tekniker: Jacob Gustavsson