Episodes
-
Många vill uppleva den svenska fjällvärlden. Årligen görs fyra miljoner resor till fjällen. Men dagens turism är allt annat än hållbar. Stora markbehov, störningar av djurlivet och stora koldioxidutsläpp. Björn och Arne går igenom problemen med dagens fjällturism, med Tärnaby-Hemavan som ett exempel. Helena Nilsson, Tärnaby, som engagerat sig i frågan medverkar.
Storumans dåvarande kommunalråd Tomas Mörtsell, C, kommer till poden för att resonera om fjällturismens problematiska sidor.
-
”Fossilfritt stål”, batterier till elbilar, ”gröna bränslen” – i norra Sverige pågår en rad industrisatsningar med koppling till klimatomställningen. Enbart i Norrbotten planeras investeringar på 700 miljarder kronor de närmaste årtiondena.
Men det finns en hake. De nya industrierna kräver enorma mängder el och metaller. Går ekvationen ihop eller behövs det andra vägval?
-
Missing episodes?
-
*OBS* sänk volymen något snäpp under detta avsnitt för bättre lyssnarupplevelse.
Följ med oss på resa från förarhytten längs Inlandsbanan. Banans framtid ligger i stöpsleven. Ändå har argumenten för Inlandsbanan aldrig varit så starka som idag. En rejäl upprustning av 104 mil järnväg kostar inte mer än bygget av 1,2 mil höghastighetsbana mellan storstäderna. Och fördelarna är ojämförligt mycket större. -
Alla talar om att elektrifiera vägtrafiken. Ändå är det järnvägen som verkligen har argumenten på sin sida när vi lämnar fossilåldern. Om detta talar vi liksom om vilka järnvägssatsningar samhället verkligen borde prioritera för att hålla ihop Sverige i framtiden. Så bär det även ut på Kontinenten!
-
Hur får vi fart på matproduktionen i Sverige? Samtidigt som vi överger oljan och fossilkraften. Kan småskalig livsmedelsproduktion göras mer högavkastande än storskalig? Och vilka dolda tillgångar sitter norra Sverige på när samhället nu snabbt behöver få upp självförsörjningsgraden?
Följ även med på en givande resa till framtidens jordbruk … i Sorsele!
-
Vägvalspodden är äntligen tillbaka! Arne Müller och Björn Forsberg trendspanar kring de stora ödesfrågorna, och om samhällets vägval i klimatomställningen. Första avsnittet i nya säsongen tittar vi på hur det gick. För när vi startade podden 2020 diskuterade vi på längden och tvären ”världen bortom pandemin”. Blev det som vi trodde? Så klart blickar vi även framåt: Hur ser Sverige och världen ut om fem år?
-
Varje år görs ungefär fyra miljoner resor till den fjällvärlden. Visst finns det många skäl att åka till fjällen, men det går också att se stora problem med de klimatutsläpp som fjällturismen för med sig.
I detta avsnitt av podden tittar Björn Forsberg och Arne Müller närmare på turismen i fjällvärlden och vad hur utsläppen kan minskas. En del av klimatomställningen som det hittills pratats väldigt lite om.
Vägvalspodden produceras av Arne Müller och Björn Forsberg i samarbete med ABF Västerbotten.
Inspelningstekniker: Samuel Olsson.
Trevlig lyssning!
Besök podcast.abfvasterbotten.se för att hitta alla våra poddar.
-
Är elbilen verkligen den klimatfrälsare den utmålas som? I avsnitt 7 av Vägvalspodden tittar vi närmare på elbilens miljömässiga påverkan. Vi synar svensk och internationell gruvnäring, Northvoltfabriker, konfliktmineraler och annan påverkan på miljö och mänskliga rättigheter från elektrifieringen av vägtrafiken. Och, visst ja. Elbilarna behöver även vägar och el! Kan hela denna väldiga elektrifieringssatsning åstadkommas fossilfritt, klimatsmart?
Som gäst i avsnittet medverkar även Urpo Taskinen för att berätta om ett verkligt fossilfritt alternativ till elbilen. Ett fordon som borde uppmärksammas minst lika mycket som elbilen, men som hittills passerat under samhällets radar.
Vägvalspodden produceras av Arne Müller och Björn Forsberg i samarbete med ABF Västerbotten.
Inspelningstekniker: Samuel Olsson.
Trevlig lyssning!
Denna podcast är producerad av ABF Västerbotten. Besök podcast.abfvasterbotten.se för att hitta alla våra poddar.
-
Nu återkommer podden "Vägval - på podspaning bortom pandemin" med några nya avsnitt. Den här gången tittar Björn Forsberg och Arne Müller närmare på planerna att återstarta flyget efter pandemin. Biobränslen och el lyfts fram som de nya bränslen som ska göra det möjligt att fortsätta flyga i stor omfattning, men med betydligt lägre utsläpp. Men är dessa bränslen verkligen realistiska alternativ och är de ens fossilfria? Men kanske finns det förutsättningar att färdas i luften även framöver. Björn ser möjligheter att en länge bortglömd luftfarkost kommer att göra comeback.
Skicka gärna en tanke, en kommentar eller en fråga till [email protected]
En podcast från ABF Västerbotten. Fler poddar hittar du på podcast.abfvasterbotten.se
-
De senaste årtiondena har efterfrågan på naturresurser ökat i världen och i Sverige. Räcker skogen till när den också ska användas som energikälla? Finns det tillräckligt med litium, kobolt och andra metaller för alla elbilar och elektroniska prylar? Hur många vindkraftparker finns det plats för egentligen? Har något förändrats efter coronasmittan?
Detta är frågor som tas upp i det nya avsnittet. Oundvikligen leder samtalet vidare till den infekterade frågan var vinsterna från skogen, malmen och elkraften hamnar.
Skicka gärna en tanke, en kommentar eller en fråga till [email protected]
En podcast från ABF Västerbotten. Fler poddar hittar du på podcast.abfvasterbotten.se
-
Städernas tillväxt har närmast beskrivits som en naturlag. Men är en fortsatt snabb urbanisering så självklar? Virussmittan har drabbat många stora städer särskilt hårt och det är inte minst de branscher som är typiska för växande städer där jobben har försvunnit de senaste månaderna. Hur ska stora städer klara sig framöver när den obegränsade tillgången på energi inte längre är självklar?
Skicka gärna en tanke, en kommentar eller en fråga till [email protected]
En podcast från ABF Västerbotten. Fler poddar hittar du på podcast.abfvasterbotten.se
-
När andra talar om Stad & Land talar vi om Land & Stad. Åtminstone är landsbygden först ut i vår spaning över två avsnitt om landsort och städer bortom pandemin! Coronakrisen har blottlagt våra sårbarheter som samhälle. Stavas kanske framtiden landet? Och kommer ett sekel av urbaniseringstrend att vända i en motsatt pendelrörelse, där flyttlassen istället stävar ut mot vischan? När samhället nu ska ta sig ur både krisen och det fossila. Saker som nämns: Järnvägar, potatisuppror och rökta storstadsnormer.
Skicka gärna en tanke, en kommentar eller en fråga till [email protected]
En podcast från ABF Västerbotten. Fler poddar hittar du på podcast.abfvasterbotten.se
-
Coronakrisen har fått världen att stanna upp. Men kanske ger oss inbromsningen av flyget och handeln även en föraning om vår framtid? Efter 150 år av fartfylld fossildopad massmobilitet står vi nu som samhälle inför att fasa ut det fossila ur transporterna. Ett inte helt okomplicerat företag då transporterna i världen i dag till 96 procent drivs med fossil energi. Så vad betyder en fossilfri framtid för våra möjligheter att färdas?
En podcast från ABF Västerbotten
podcast.abfvasterbotten.se
-
Coronakrisen har visat oss hur sårbart vårt ekonomiska system faktiskt är. I själva verket har Covid-19 påskyndat en större systemkris för vår tillväxtekonomi ... som tids nog ändå skulle komma att drabba oss. I poddens första avsnitt spanar vi brett framåt. På den Större Bilden! Vi talar skuldkris, hyperinflation, resurser och om en oljebransch i respirator. Och landar i slutsatsen att världen nu nog till sist nått tillväxtens gränser. Betyder då detta The End of the World? Nej! Framtiden stavas omställning.
Musiken i programmet är skriven för ABF Västerbotten av Jesper Gustin.
En podcast från ABF Västerbotten
podcast.abfvasterbotten.se