Episodes
-
Jacotte Brokken praat met over Peter van Rodijnen over zijn docu 'De Wilde Noordzee'. Onze Noordzee is één van de drukste scheepvaartroutes ter wereld. Er wordt intensief gevist en is het decor voor een enorme energietransitie. Maar bovenal is de Noordzee een groot natuurgebied. Een voor velen onbekend stuk wildernis met allerlei fascinerende vormen van zeeleven. Onderwatercamereman van Rodijnen dook in deze dichtbije onderwaterwereld.
-
Jacotte Brokken praat met Christian Clauwers over zijn boek 'Frozen Heritage'. In de arctische permafrost van Svalbard (beter bekend als Spitsbergen), bevinden zich drie kluizen, gewijd aan de bescherming en het behoud van biodiversiteit en menselijk erfgoed. De wereldzadenbank is de bekendste, maar er is er ook genenbank en een erfgoedbank. Fotograaf Christian Clauwers bezocht ze alle drie en maakte een boek over deze verborgen archieven in de in de meest extreme omgeving ter wereld.
-
Missing episodes?
-
Jacotte Brokken praat met Ringo Gomez-Jorge over zijn boek 'Shosa'. Wie Japan bezoekt als reiziger, heeft het al gemerkt: vele Japanners houden er een elegante en zorgzame manier van handelen en bewegen op na. Vooral in de traditionele ambachten komt dat tot uiting: het maakproces van een wever, een pottenbakker of een inktmaker lijkt een theaterspel van sobere, uiterst efficiënte en mindful bewegingen. Er is ook een naam voor: 'Shosa'. En nu ook een boek, met portretten van Japanse makers.
-
Hoe word ik een leuk oud mens? Dat zijn eigenlijk 2 vragen in 1. En Annemie Peeters heeft er nog meer. Wat is oud? Wat is leuk? Is het een keuze - of kan het er één zijn - om leuk oud te worden? Wat moet je daarvoor doen? Of vooral niet doen?
Kolet Janssen werd onlangs 70 en vindt dat moeilijk. Toch wil ze niet zeuren. Ze schreef er een boek over: 'Hoe word ik een leuk oud mens?'. Janine Bischops is 84 en zeurt zélden. Hoe blijf je blij in tijden van agisme? En kun je dat leren via een boek? -
Bruno Wyndaele praat met Rein Bellens over haar boek 'Mijn strijd voor abortus'. Op 22 november 1983 hield de BOB een huiszoeking in het abortuscentrum in Gent. 40 jaar later beschrijft dokter Rein Bellens in een boek wat haar die avond overkwam en hoe de gerechtelijke molen nadien draaide. Tot 1990 was abortus illegaal in België, Rein Bellens weet er alles van, ze stond in de praktijk, op de barricaden, en in de rechtbank.
-
Bruno Wyndaele praat met Evelien Bracke over haar boek 'Leidraad door het labyrint'. Klassieke mythen zoals die van Prometheus, Medea en Penelope zijn alomtegenwoordig, van films en boeken tot sociale media en games. Wat is de aantrekkingskracht van deze oude verhalen in een tijd van klimaatcrisis, politieke onzekerheid en technologische vooruitgang? En hoe kunnen ze ons nu de weg wijzen?
-
Bruno Wyndaele praat met Jos Vandervelden over zijn boek 'Het verhaal van België in 100 beslissende plekken.' De kastelen van Loppem en Wijnendale, het Egmontpaleis en een buitenverblijf in Poupehan, grensdorpen als Risquons-Tout en Eben-Emael, of gewoon de straten van Leuven, Luik of Borgerhout: het zijn plekken waar in België geschiedenis werd geschreven. Jos Vandervelden vertelt het verhaal van België aan de hand van deze legendarische locaties. Met foto's van Alexander Dumarey.
-
Annemie Peeters praat met twee skeptische UFO-onderzoekers over wat mensen in België zoal zien en ménen te zien in de lucht. Het Belgisch UFO-meldpunt krijgt elk jaar honderden meldingen binnen. Experts van het meldpunt geloven niet zomaar, ze onderzoeken, lossen raadsels op. Bijna altijd blijkt het te gaan om meteorieten, satellieten, vliegtuigen, weersverschijnselen, vogels, ballonnen, drones, planeten of.... bedrog. Toch zijn er ook onverklaarde gevallen.....
-
Toen journalist Tomas Vanheste ontdekte dat hij geen kinderen kon verwekken, vond hij het erg ingewikkeld om daarover te praten. Waarom viel dat hem zo zwaar? Welke beelden leven er eigenlijk in de maatschappij rond vruchtbaarheid, mannelijkheid en vaderschap? Hij zocht het uit in zijn boek 'Mannen die zwijgen'.
-
Joris Hessels praat met Luna Goiris over haar podcast 'Ik heb zelf iets meegemaakt'. Toen Luna Goiris vijftien jaar oud was, werd ze het slachtoffer van seksueel geweld. Lang worstelde ze met de vraag 'is het wel echt gebeurd?' Tien jaar later vertelt ze haar verhaal in een podcast. Ze praat met slachtoffers, experten én een dader. Om inzicht te krijgen in haar eigen verhaal – en dat van zoveel anderen.
-
Joris Hessels praat met Anke Brouwers over haar boek 'Een meikeverjaar'. 80 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog reconstrueert Anke Brouwers het dramatische oorlogsverhaal van haar Antwerpse familie, aan de hand van herinneringen, getuigenissen en objecten. Het is een verhaal over verzet, verlies en herstel. En over de noodzaak van herinneren.
-
Joris Hessels praat met Vincent Stuer over zijn boek 'Rexit'. Stuer schreef er eerder al een toneelstuk over, en nu ook een boek, waarin hij in het hoofd kruipt van de twee sleutelfiguren uit de Koningskwestie: koning Leopold III en zijn buitenlandminister Paul-Henri Spaak. Vijf jaar na het begin van de oorlog, toen de regering naar Engeland vluchtte en Leopold in België bleef, zien de heren elkaar terug. Ze proberen het 'tragische misverstand' tussen hen beiden uit te klaren.
-
Annemie Peeters praat met haar gasten over de betekenis van 'moederziel'. Wat is dat voor elk van hen? Je hoeft geen moeder te zijn, om het te weten. Want iédereen hééft een moeder. Soms was/is die moeder Grote Liefde. Soms was/is ze afwezig. Niét nabij. Afgeleid. Getekend door hààr verleden. Meer rem dan drijfveer.
Maar zijn perfécte moeders wel wenselijk?
Gesprek over het belàng van praten met je voorouders, en van het kennen van je verleden, om met (jezelf in het) het heden te kunnen leven -
Bruno Wyndaele praat met Geert Mak over zijn boek 'Wisselwachter'. Net nu de relaties tussen Europa en de VS onder hoogspanning staan komt Geert Mak met een boek over Harry Hopkins, de 'wisselwachter' van de titel. Nu grotendeels vergeten, bepaalde deze plattelandsjongen vanuit het Witte Huis mee het lot van Amerika, én dat van het oude continent. Het boek is een tijdsbeeld van de jaren 1933-1945. Maar bevat ook verbazende parallellen met vandaag.
-
Bruno Wyndaele praat met Vincenzo De Meulenaere over zijn boek 'Coudenberg'. Onder het plaveisel van het Brusselse Koningsplein bevinden zich de resten van het Coudenbergpaleis. Een vorstelijk verblijf dat de vergelijking met Versailles kon doorstaan. Een brand, begonnen in de keukens, legde in 1731 het luisterrijke gebouw in de as. Historicus Vincenzo De Meulenaere heeft het paleis nu gereconstrueerd voor zijn boek 'Coudenberg'. Wie woonde er en wat spookten ze er uit?
-
Bruno Wyndaele praat met Patricia Popelier over haar boek 'Een grondwet voor ons allemaal'. Waarom is de grondwet zo moeilijk te veranderen? En moeten we daar eigenlijk blij om zijn of net niet? Professor Patricia Popelier schreef een toegankelijk boek over onze grondwet met de nadruk op ‘onze’. Want de grondwet is er voor ons allemaal. Voor al wie bezorgd is: om het klimaat, lege loketten, hoofddoeken en of we het einde van de maand zullen halen.
-
Bruno Wyndaele praat met Yassin Akouh over zijn boek 'Koloniale vloek'. Eind oktober 2016 breken onlusten uit in het Noorden van Marokko. De aanleiding is de dood van een visverkoper. Maar de oorzaak ligt veel dieper. Journalist en auteur Yassin Akouh is op zoek gegaan naar die oorzaken en stelt vast dat het Rifgebergte en de Riffijnen al langer een bijzondere relatie hebben met het Marokkaanse centrale gezag. Dat valt te lezen in zijn boek 'Koloniale Vloek'.
-
Annemie Peeters praat met auteur en historicus Patricia Van den Eeckhout en met chefkok en docent aan hotelschool Ter Duinen Dries Cloet over koks en kelners. Van den Eeckhout schreef een boek over de mannen (en enkele vrouwen) die in de loop der eeuwen keuken en zaal bestierden en over hoe ze zich verhielden tot elkaar. Chefkok Dries Cloet vertelt hoe het er vandaag aan toe gaat. Twee enthousiaste gasten. En toch worden jobs in de horeca vandaag maar moeilijk ingevuld.
-
Bent Van Looy praat met Peter Venmans over zijn boek 'Frivoliteit'. In ernstige tijden met ernstige problemen is het een daad van moed om ernstig in te gaan op het absolute omgekeerde van al die ernst: frivoliteit. Wat is de waarde van ondraaglijke lichtheid, moeten we ons wentelen in de overvloed aan afleiding en vertier, en wat wanneer we frivoliteiten plegen op een ernstige manier? Filosoof Peter Venmans deed de oefening en schreef er een boek over: 'Frivoliteit'.
-
Bent Van Looy praat met Jonah Falke over zijn boek 'De Bible Belt'. Bij de Bible Belt denken we misschien vooral aan Amerika maar ook dichter bij huis, van Zeeland tot Overijssel, wordt godvruchtig gestreefd naar het goede, volgens het woord van God, in streng gereformeerde gemeenschappen. Schrijver Jonah Falke besloot ze met open vizier tegemoet treden. Hij sprak met dominees, jongeren, twijfelaars, bezocht kerkdiensten, studiedagen en uitvaarten, en logeerde bij een gereformeerd gezin.
- Show more