Episodes
-
Amper 100 jaar geleden ontdekten wetenschappers pas dat het heelal veel groter is dan onze Melkweg. Daarbuiten liggen nog miljarden andere sterrenstelsels. Hoe die zijn ontstaan en verder evolueren, dat onderzoekt sterrenkundige Maarten Baes van de Universiteit van Gent. En omdat je met een telescoop wel kan kijken naar de kleur en het uitzicht, maar niet naar de samenstelling of de krachten die er spelen, ligt hij ‘s nachts niet in zijn tuin naar de hemel te staren, maar naar een supercomputer.
Gastspreker: Maarten Baes Presentatie: Koen Fillet Redactie: Helene Vanlathem Eindredactie: Katleen Bracke Montage: Wederik De Backer
Deze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, Antwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.
-
Als het enkele dagen vriest, komt er ijs op plassen, vijvers, grachten en meren. En als het lang genoeg koud blijft, wordt dat ijslaagje dikker en dikker totdat je erop kan schaatsen. Maar... dat water zal nooit tot op de bodem bevriezen. Zelfs niet als het maanden- of jarenlang vriest. Ook in Lapland kan je een gat in het ijs zagen en ijsvissen. Fysicus Joris Dirckx (UAntwerpen) legt uit waarom de vissen niet vastvriezen tijdens de winter.
Gastspreker: Joris Dirckx Redactie: Alexander Van Vlierberghe Eindredactie: Katleen Bracke Montage: NabeeldDeze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.
-
Missing episodes?
-
Ketonen deden enkele jaren geleden hun intrede in de wielerwereld. Toprenners zoals Remco Evenepoel gieten na een wedstrijd een – perfect legaal – ketonendrankje naar binnen, want daarvan zouden ze sneller recupereren en beter slapen. Maar ga je er ook echt beter van fietsen en heb jij er als amateur ook iets aan? Daarover praat Koen Fillet met Chiel Poffé, inspanningsfysioloog aan de UHasselt.
Gastspreker: Chiel Poffé Presentatie: Koen Fillet Redactie: Helene Vanlathem Eindredactie: Katleen Bracke Montage: Wederik De BackerDeze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, Antwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.
-
In december 2024 werd in België voor het eerst een jongen geopereerd die onvruchtbaar was door een kankerbehandeling als kind. Nu zal hij hoogstwaarschijnlijk toch kinderen kunnen krijgen. En dat is een wereldprimeur. Hoe wetenschappers dat weeral voor elkaar hebben gespeeld, komt biomedicus Ellen Goossens van de VUB je vertellen.
Gastspreker: Ellen Goossens Presentatie: Koen Fillet Redactie: Helene Vanlathem Eindredactie: Katleen Bracke Montage: Wederik De BackerDeze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, Antwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.
-
"Keitof, we begrijpen elkaar, we maken veel plezier, maar... mmm... ik weet niet of het iets méér kan worden..." Moet je echt staaaapelverliefd zijn aan het begin van een (goeie) relatie? Kan je ook gewoon vrienden zijn en hopen dat het méér wordt? Trouwen met je beste vriend, is het een goed idee, of gewoon lui en niet-romantisch? Dr. Laura Sels is psycholoog aan de UGent en deelt de (verrassende) wetenschap over liefde, verliefdheid en een goeie relatie.
Gastspreker: Laura Sels Redactie: Katleen Bracke Eindredactie: Katleen Bracke Montage: NabeeldDeze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.
-
UvVL ontvangt... De Humaniakken (3/3)
Voor de feestdagen heeft Universiteit van Vlaanderen een groepje bevriende podcastmakers uitgenodigd: de Humaniakken. Professor Tim Soens is milieuhistoricus aan de UAntwerpen en vertelt in deze aflevering over de dramatische stormen en overstromingen die de Lage Landen de voorbije eeuwen hebben geteisterd rond de eindejaarsperiode. Was dat een straf van God, voor al dat gefeest, of staat er in de winter een (figuurlijk) pistool gericht op onze kust?
Gastspreker: Tim Soens Tafel- en gespreksgenoten: Bert Oben, Maïka De Keyzer en Ilse De Vos Presentatie: Stijn Van der Stockt Eindredactie: Katleen Bracke Montage: Wederik De BackerDeze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, Antwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.
-
Word jij ook onmiddellijk wat depri als het woord "klimaatverandering" valt? En kies jij er dan ook voor om daar nog zo weinig mogelijk over te horen? Je bent niet alleen! En daarom vroegen wij aan prof. Wim Thiery, klimaatwetenschapper aan de VUB, of er ook iets positiefs over de klimaatverandering te zeggen valt.
-
Alcohol... heel wat mensen vinden het een heerlijke drug om op te feesten. Maar de dag erna... die is dikwijls heel wat minder leuk. Is er iets wat écht helpt tegen een kater? Is zebradrinken misschien een goed idee? Prof. dr. em. Vera Rogiers, toxicoloog aan de VUB, vertelt in deze video wat alcohol doet met je lichaam en hoe je de day after iets aangenamer kan maken. #DWW24
Gastspreker: voornaam naam Presentatie: Koen Fillet Redactie: Helene Vanlathem Eindredactie: Katleen Bracke Montage: Wederik De BackerDeze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, Antwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.
-
Wat hebben speculaas, lasagne en granola met elkaar te maken? Het is allemaal keilekker omdat... het allemaal bruingebakken eten is! En dat bruine en dat korstje... dat maakt eten dus lekker. De reden? Chemische reacties die eenvoudige stoffen doen uiteenvallen in honderden andere stoffen, elk met een eigen aroma. Hoe dat zit legt voedingstechnoloog Bruno De Meulenaer (UGent) uit deze video! #maillardreactie #karamellisatie
Gastspreker: Bruno De Meulenaer Redactie: Katleen Bracke Eindredactie: Katleen Bracke Montage: NabeeldDeze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.
-
UvVL ontvangt... De Humaniakken (2/3)
Voor de feestdagen heeft Universiteit van Vlaanderen een groepje bevriende podcastmakers uitgenodigd: de Humaniakken. In deze aflevering hebben we het met hen over Jezus en zijn geboortedatum. En ook over Jezus' verjaardagsfeestje. Want moeten we écht op 25 december feesten? Hoe kan het dan dat de herders met lammetjes in het veld zaten - lammetjes worden toch niet in de winter geboren? Is Jezus' verjaardag symbolisch en een christelijke variant op feesten van het licht (na de donkerste dag van het jaar)?
UGent-classicus dr. Yanick Maes zoekt in oude teksten naar antwoorden.
Gastspreker: Yanick Maes Sparring partners: Bert Oben, Maïka De Keyzer en Ilse De Vos Presentatie: Stijn Van der Stockt Eindredactie: Katleen Bracke Montage: Wederik De BackerDeze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, Antwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.
-
Een video over gezellige kerstmarktjes en met koude tenen glühwein slurpen onder een sferig verlichte tent op het stadsplein. En wat hoort daar ook bij? Kerstbandjes die de ene klassieker na de andere spelen. Hoe goed die muziek ook is voor de sfeer, het klinkt dikwijls toch wat vals... Hoe komt dat? Want nee, het ligt niet alleen aan de soms lichtjes beschonken muzikanten. Fysicus aan de UAntwerpen Joris Dirckx vertelt welke wet van de fysica verantwoordelijk is voor valse kerstmuziek.
Gastspreker: Joris Dirckx Redactie: Alexander Van Vlierberghe Eindredactie: Katleen Bracke Montage: NabeeldDeze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.
-
Winter... voor sommigen is dat heerlijke wandelingen maken en dan gezellig binnen. Voor anderen is het enkel koude en donkere dagen, kale bomen en trieste dagen. Maar hoe komt het dat het op aarde niet altijd lente kan zijn? Waarom hebben we verschillende seizoenen? Dr. Katleen Wils, geoloog aan de UGent, vertelt dat het alvast niet met de afstand tussen de aarde en de zon te maken heeft...
Gastspreker: Katleen Wils Redactie: Alexander Van Vlierberghe Eindredactie: Katleen Bracke Montage: NabeeldDeze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.
-
UvVL ontvangt... De Humaniakken (1/3)
Voor de feestdagen heeft Universiteit van Vlaanderen een groepje bevriende podcastmakers uitgenodigd: de Humaniakken. In deze aflevering hebben we het met hen over feesttafelgesprekken. Wanneer zeggen we dat het eten lekker is? Kunnen we het over politiek hebben, of enkel over het weer? En mogen de kinderen meepraten? Na het horen van deze taalkundige analyse van tafelgesprekken door prof. Bert Oben en dr. Melina De Dijn, taalkundigen aan de KU Leuven, zal een feestmaaltijd nooit meer hetzelfde zijn!
Gastsprekers: Bert Oben en Melina De Dijn Tafel- en gespreksgenoten: Maïka De Keyzer en Ilse De Vos Presentatie: Stijn Van der Stockt Eindredactie: Katleen Bracke Montage: Wederik De BackerDeze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, Antwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.
-
Vuur en vlammen... het blijft iets mysterieus en intrigerend. Want wat ís dat eigenlijk, vuur? Uit welke stof bestaat vuur? Waarom zijn vlammen meestal geel en soms blauw of groen? Waarom knettert een haardvuur en een kaars niet? En waarom is een vlam vlamvormig en niet rond of vierkant? Prof. dr. ir. Bart Merci is vuurexpert aan de UGent en heeft het antwoord op al onze vuurvragen. #DWW24
Gastspreker: Bart Merci Redactie: Katleen Bracke Eindredactie: Katleen Bracke Montage: NaBeeldDeze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.
-
Sommige mensen kunnen tijdens een heerlijke vakantie plots last krijgen van heimwee. Hoe kan dat als je alles hebt wat je maar kan wensen? En als je plots je vertrouwde huis en vrienden mist, kan je er dan iets tegen doen? Prof. dr. Veerle Soyez is pedagoog aan de VUB komt je er alles over vertellen. #DWW24
Gastspreker: Veerle Soyez Redactie: Helene Vanlathem Eindredactie: Katleen Bracke Montage: NabeeldDeze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.
-
Professor Patrick Sorgeloos (UGent) begon jaren geleden bijna toevallig met het onderzoeken van een klein en mysterieus diertje dat ooit alleen in extreem zout water voorkwam, het pekelkreeftje. Wat begon als puur fundamenteel onderzoek, groeide uit tot één van de oplossingen om honger uit de wereld te helpen. Bij Koen Fillet vertelt professor Sorgeloos zijn verhaal over wetenschappelijk onderzoek, liefde en engagement. En als je na de podcast nog méér wil horen: Dieter Honoré schreef er ook een boek over: Pekel.
Gastspreker: Patrick Sorgeloos Presentatie: Koen Fillet Redactie en eindredactie: Katleen Bracke Montage: Wederik De BackerDeze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, Antwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.
-
Zou het kunnen dat je anders stemt als je eenzaam bent? En houden politici zich bezig met die eenzame stem en hoe ze die kunnen ronselen? Of positiever gesteld: hoe ze er mee voor zorgen dat mensen zich niet meer eenzaam voelen. Over die vragen buigt politiek sociologe dr. Laura Jacobs (UAntwerpen) zich. #DWW24
Gastspreker: Laura Jacobs Redactie: Helene Vanlathem Eindredactie: Katleen Bracke Montage: NabeeldDeze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.
-
Gamen, scrollen, in je eentje die nieuwe serie volledig uitbingen... Iedereen heeft weleens wat meer introverte periodes. Maar is het normaal als tieners zich elke dag meteen na school in hun kamer opsluiten of bijna nooit met vrienden afspreken? Prof. dr. Inez Germeys is psycholoog aan de KU Leuven en deed onderzoek naar eenzaamheid bij tieners. #dww24
Wetenschapper: Inez Germeys Redactie: Nicole Tegelaar Eindredactie: Katleen Bracke Montage: NabeeldDeze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.
-
Veel mensen zijn de laatste jaren van hun leven eenzaam. En dat is verdrietig, want sterven is juist een sociale gebeurtenis. Zorgpersoneel kan maar een deel van de zorg voor de zieke patiënt op zich nemen - maar wie zorgt er voor je zieke buur wanneer hij niet in het ziekenhuis maar thuis is? Communicatiewetenschapper dr. Leen Van Brussel (VUB) probeert er vanuit de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde en het expertisecentrum Compassionate Communities mee voor te zorgen dat niemand nog eenzaam sterft. #DWW24
Gastspreker: Leen Van Brussel Redactie: Nicole Tegelaar Eindredactie: Katleen Bracke Montage: NaBeeldDeze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.
-
“Jij bent grappig… voor een vrouw!” Deze opmerking al eens gehoord? Of zelf gedacht? Het idee dat vrouwen geen of minder humor zouden hebben is wijdverspreid in onze samenleving. Ook wat raar natuurlijk. Bezitten vrouwen geen humor-gen? Of zijn ze net zó grappig dat mannen het niet snappen? Prof. dr. Eline Jammaers is gedragswetenschapper aan de UHasselt en deed onderzoek naar grappige vrouwen. Hebben vrouwen humor?
Gastspreker: Eline Jammaers Presentatie: Koen Fillet Redactie: Nicole Tegelaar Eindredactie: Katleen Bracke Montage: Wederik De BackerDeze podcast is mogelijk dankzij de medewerking van KU Leuven, Antwerpen, UGent, UHasselt, VUB en de Jonge Academie en komt tot stand met de steun van VRT en de Vlaamse overheid.
- Show more