Österbotten Podcasts
-
Tjosken challenge ! Takis smoothie och massa annat från tjosken! __________________________________________ Detta avsnitt är ett samarbete med tjosken - Österbottens Nr 1 godis och läsk butik! Här hittar du allt från Takis till Van holtens gurkor och annat gott ! besök dersas webshop: www.tjosken.fi Instagram & tiktok : Tjosken
-
Den ryska ockupationen av Finland 1713-21 kallas för Stora ofreden. Namnet är passande eftersom civilbefolkningen på olika sätt fick utstå mycket stora umbäranden – särskilt under åren 1713-14.
Stora delar av Österbotten föröddes som en del av en militär strategi att hindra den svenska armén från att kunna hitta förnödenheter och operera mot den ryska ockupationsmakten. I de våldsamheter som de ryska soldaterna utförde ingick våldtäkter, tortyr, kidnappning och mord. Tiotusentals människor lämnade dessutom sina hem på flykt undan ryssarna. Åland tömdes i stort sätt helt på sin befolkning.
I detta avsnitt av Militärhistoriepodden berättar Martin Hårdstedt och Peter Bennesved om en av de mer våldsamma perioderna i Finlands och Sveriges historia.
Stora nordiska kriget pågick och den ryska tsaren Peter den store var efter det svenska nederlaget vid Poltava 1709 fast besluten att slutligen knäcka det svenska väldet i Östersjön. Problemet var att ett anfall för att ta Stockholm och tvinga Sverige på knä måste ske via södra Finland.
I Östersjön härskade den svenska örlogsflottan. Efter ett misslyckat försök 1712 satte ryssarna in sin nybyggda och nyutbildade galärflotta längs den finska kusten. 1713-14 erövrades Finland och avgörande strider utkämpades vid Storkyro i februari 1714 och vid Hangö udde på sommaren samma år. En mångårig ockupation inleddes som fick stora konsekvenser för civilbefolkningen fram till freden 1721 i Nystad som avslutade den långa krigsperioden.
Det svenska riket var i detta skede av Stora nordiska kriget oförmöget att försvara Finland med mer trupper än de som redan fanns inom riksdelen. Det föranleder frågan om det svenska riket övergav Finland. Faktum är att det aldrig kom särskilt stort stöd från de styrande i Stockholm som hade ansvaret under kungen Karl XIIs frånvaro i Turkiet.
Kopplade till plundringen och skövlingen var underhållsproblemen och krigföringens villkor i fattiga och glest befolkade områdena i Finland. Vägsystemet var för dåligt för att kunna erbjuda transportleder och tillgången på mat knapp. Ryssarna tvingades att föra in stora mängder förnödenheter till Finland för att kunna hålla sin mer än 20 000 man starka ockupationsarmé vid liv. Stora delar av den spannmål som fördes till Finland kom sjövägen och transporterades längs kusten till den framryckande ryska armén.
Den hittills bästa boken om Stora ofreden är skriven av den finske historikern Christer Kuvaja När Finland stod i brand. Rysshärjningarna 1713-1721 (2020). I den hittar man allt man behöver veta om denna dramatiska period. Även Göran Erikssons bok Slaget vid Rilax 1714 är lättillgänglig.
Bild: En kosack i tjänst av Józef Brandt, wikipedia, public domain.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ett samtal om finsk musik och musikkultur i fem delar med Thella Johnson, Mattias Björkas och Love Antell. I avsnittet: Agit-Prop, Kom-teatteri, Kaj Chydenius, Sexmane, PapiPike.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De träffades för att göra låtar ihop. Under tiden växte ett samtal fram om den finska musiken och musikkulturen och om texterna. Så de beslöt att samlas runt ett studiobord och dela med sig.
I det här avsnittet av Vi lyssnar på Finland:*Vem var Natalia? Mattias har undrat över bakgrunden till gruppen Agit-Props kampsång Natalia från 1972. Vem var Natalia och varför sjunger de om befrielsen av Ukraina? Frågan mynnar ut i ett samtal om begreppet agitprop, om 70-talsvänsterns musik i Finland respektive Sverige och om tonsättaren Kaj Chydenius betydelse i den finländska musikhistorien.
*Sexmane: laestadian och politisk rappare. Thella svarar på Mattias agitprop med ny finsk hiphop med politiska budskap och introducerar två artistbröder som fört in glesbygden på Helsingfors rapscen.
*A story based on a true story. Sången om Natalia dröjer sig kvar och får Love att tänka på balladen om Elvira Madigan och andra sångkaraktärer som bygger på verkliga personer.
Bonusämne: TV-serietips, apropå finsk laestadianism. Alla synderna – Kaikki synnit – All The Sins, Mika Ronkainens och Merja Aakkos kriminaldrama som utspelar sig på en liten ort i norra Österbotten.
Musik som spelas i avsnittet:(Intro): Våren – Bottenviken
Uniko - Sats 7: Avara – Kimmo Pohjonen, Samuli Kosminen, Kronos Quartet
Natalia – Agit-Prop
Kenen joukoissa seisot – KOM-teatteri
Elvira Madigan – Sven-Bertil Taube
Marco de Biih – Sexmane
Mama – Sexmane
PapiPike – PapiPike
Katinka - PMMP
Musik och musikskapare som också citeras eller nämns i avsnittet:Kaj Chydenius
Arja Saijonmaa
Joe Glazer
Joe Hill
Karri ”Paleface” Miettinen
Max Sene & Isaac Sene
Yeboyah
PSRT
Samtalsledare: Love Antell
Samtalspartners: Thella Johnson, Mattias Björkas
Ljudtekniker: Henrik Sunbring
Producent: Thella JohnsonSerien Vi lyssnar på Finland spelades in för Sveriges Radio i Helter Skelter Studio i Stockholm hösten 2022.
Sveriges Radio Finska
[email protected] -
I en ateljé vid konstverkstaden Malakta finner vi Moa, mitt bland vävstolar, spinnrockar och trådar av varierande slag. Här skapar hon ensam och tillsammans med andra, vävda textilier som blir till konsthantverk i en sökande och utforskande process.
Läs mer på Loftet.fi
Utgivare är Österbottens hantverk rf.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Allt fick sin början med luffarslöjd – och en kurs på Loftet. Fast egentligen fanns plan B där långt tidigare, en önskan om att studera konst och arbeta med händerna. En stressig tid som lärare blev brytpunkten och början på resan till Andtbacka Design och designgaraget.
Läs mer på Loftet.fi
Utgivare är Österbottens hantverk rf.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
När Britt-Marie Löw erbjöd mig en Ayurveda konsultation hade jag ingen aning om hur genomgripande den skulle bli för mig på alla plan.
I detta avsnitt berättar Britt-Marie om metoden och kompletterar med resultatet av konsultationen. Metoden är 5000 år gammal och tar hänsyn till alla aspekter av livet och är en stor del av den indiska sjukvården men har influerats mycket av kinesisk medicin.
Pulsdiagnostiken som ingår i metoden, avslöjar kroppens alla obalanser och berättar om både vårt känslomässiga och fysiska mående. Även irisdiagnostiken berättar om svagheter i de inre organen och om känslomässiga obalanser.
Britt-Marie identifierade min kroppstyp, som är Pitta. Att få förståelse för den gav mig en förståelse för hur dess personliga särdrag satt sin prägel på mitt liv eftersom de känslomässiga obalanser och fysiska symtom jag hade var förbundna med min kroppstyp.
När Britt-Marie gjorde konsultationen hade jag åkt till Österbotten i Finland där mina föräldrar bor. Jag var i en fas där jag bearbetade gamla rester av skuldkänslor som fanns kvar mitt energisystem och som jag nämnde i förbifarten i mitt förra poddavsnitt. Jag bodde ensam i mitt föräldrahem under denna vecka men umgicks och var närvarande med mina föräldrar på deras äldreboende. Jag pratade med dem vad jag kände jag behövde bli klar med i min relation med dem. När veckan var slut kände jag mig fri och kärlek var det enda om genomsyrade mig.
Britt-Maries hemsida: https://www.lotusenergy.fi
Britt-Maries bok om Ayurveda:
https://www.adlibris.com/se/bok/forbattra-din-halsa-med-ayurveda-9789529320493
Omslaget till detta poddavsnitt har Britt-Marie målat
-
Pengar finns men inga sökande. Skolpsykologerna lyser med sin frånvaro i Österbotten, men orsakerna till det är något av ett mysterium. Både pengar och lediga tjänster finns. Problemet är att ingen söker de lediga jobben. Med 16 skolpsykologer för lite får man i Österbotten hitta andra vägar att möta barn och unga som mår dåligt. Vasabladets reporter Heidi Eriksson medverkar i veckans avsnitt. Redaktör: Patrick Sjöholm. Podden publicerades 19.1.2022.
👉 Läs mer om bristen på skolpsykologer här: https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/646235
-
Stort, omdebatterat, dyrt och kritiserat. Efter en trevande start har Österbottens välfärdsområde nu blivit självstyrande. Men vann Österbotten något på att vara ute ett år före resten av landet? Fjolåret kantades av haltande löneutbetalningar, långa väntetider och till råga på allt en pågående och svårlöst brist på vårdpersonal. Dessutom saknas 20 miljoner euro i välfärdsområdets kassa i år. Staten väntas öppna plånboken men kan det också bli aktuellt med inbesparingar när smekmånaden är över? VBL-reportern Mats Ekman medverkar i veckans podd.
-
När jag hörde talas om Maria Wester var det självklart att jag skulle samtala med henne i min podd. Jag följde min intuition - jag visste inom mig att det är viktigt. Maria är diplomerad homeopat sedan tjugo år tillbaka och är verksam i Oravais i svenska Österbotten i Finland.
Samtalet med Maria överväldigade mig. Jag insåg att kroppen har en förmåga att läka många olika sjukdomar och sinnestillstånd med hjälp av homeopatiska medel. Förutom att Maria har hjälpt människor med många olika symtom och sjukdomar har hon bidragit till att barn med autism har börjat fungera normalt igen. Tyvärr sätter kvacksalverilagen stopp för oss i Sverige att behandla barn under åtta år. I Finland däremot är det fullt lagligt att behandla även små barn. Synen på homeopati innehåller ändå en viss skepsis och Sverige och Finland är länder där man fortfarande inte infört homeopati som alternativ till traditionell sjukvård.
Under vårt samtal genomsyras jag av ett hopp och en glädje när det börjar gå upp för mig vad homeopati verkligen är. När Maria berättar om när hon deltog i tillverkningen och beredningen av homeopatmedel i Österrike, inser jag vilken fantastisk metod homeopati är, trots att den rationella delen i mig inte kan förstå hur det fungerar. Jag vet bara att det fungerar.
Maria har en intuition utöver det vanliga, som bidrar till att klienterna får rätt hjälp. Naturligtvis är hennes långa utbildning helt nödvändig parallellt med den erfarenhet hon förvärvat genom åren som homeopat. Allt detta gör att de flesta klienter hon möter börjar må bra igen.
Vi lever i en speciell tid - många hemligheter som dolts för oss kommer upp till ytan nu, "gamla" tidlösa sätt att läka fysiska och känslomässiga obalanser aktualiseras igen, det går inte längre att dölja eller gömma det som fungerar och som bidrar till vår läkning fullt ut.
På Marias hemsida: https://mariasnycklar.fi vittnar klienter, som blivit hjälpta av homeopati när den traditionella sjukvården gått bet.
Facebook: Marias Hälsonycklar
Instagram: mariashalsonycklar -
I avsnitt 4 pratar jag med min absoluta favorit bland svenskspråkiga låtskrivare och sångare, ingen mindre än Mattias Björkas från Vasas flora och fauna. Han är född och uppväxt i Vasa i Österbotten i Finland där han bildade bandet Cats on fire, 2001, som spelade Smiths-inspirerad indiepop på engelska. 2009 flyttade han till Göteborg och började efter några år att skriva låtar på svenska tillsammans med Iris Viljanen och hittade däri ett unikt uttryck med lokala, dialektala och regionala uttryck, vardagsbetraktelser och minnen från Vasa-trakten och bygden i Österbotten. Ofta i en tragik-komisk ådra. Han lyckas med konststycket att få mig att både fälla en tår och fnissa i samma vers. Kanske finns där ett släktskap med t.ex. Kjell Höglund. Allt i en fin musikalisk skrud och sång med mycket nerv. Den kritikerrosade albumdebuten, Släkt med Lotta Svärd, kom 2015 och släpptes på Startracks.
Jag ville prata med Mattias om låtskrivande samt vad som format hans uttryck i Vasas flora och fauna. Om transformationen från Cats on fire till Vasas flora och fauna. Mattias håller i kurser i låtskrivande på Biskops Arnö, vilket jag också ville veta mer om. Vi pratade om relationen till det finska kultbandet Leevi and the Leevings och om att göra covers på dem. Utöver det pratade vi om inspiration till låtskrivande, teman, specifika låtar, låtskrivarperspektiv, om att spela live, att gå in i studion m.m.m.m
Sedan 2015 består Vasas Flora och Fauna av honom på sång och gitarr, Tina Kärkinen på sång samt Daniel Ventus på piano. De har släppt fyra fullängdare, senast Möte med Skogsgardisterna 2020.
Vi hade ett långt och trevligt via satellit och gillar du Vasas flora och fauna har du hamnat helt rätt.
Håll till godo! -
Inom sjukvården i Österbotten är man förberedd på att en femte coronavåg kan skölja över landskapet i höst, eller rentav i sommar. Nya coronamutationer dyker upp som svampar ur jorden samtidigt det är osannolikt att vi återgår till en tid med restriktioner och smittspårning. Dagens gäst i Bakom rubrikerna är chefsöverläkare Peter Nieminen på Österbottens välfärdsområde. Redaktör är Patrick Sjöholm.
Tre nyheter att hålla koll på i dag
👉 Parkeringsproblematiken vid centralsjukhuset i Vasa
👉 Stödchatt för unga håller öppet hela sommaren
👉 VBL:s exklusiva intervju med författaren Alex Schulman
-
Väljarna har sagt sitt. Nu är det upp till de 59 ledamöterna i Österbottens välfärdsområdesfullmäktige att axla ansvaret. Vasabladets debattredaktör Björn Nyberg summerar det historiska valet i fem punkter, som är extra intressanta och noterbara. Redaktör: Patrick Sjöholm.
-
Det är bara några dagar kvar till det historiska valet då Österbottens välfärdsområde väljer de 59 ledamöter som de kommande fyra åren beslutar om vården för österbottningarna. För en del är det kanske ännu diffust vad valet handlar om och vilken roll det nya fullmäktige har. Men faktum är att valresultatet har stor betydelse. Vasabladets samhällsreporter förklarar vad valet handlar om.
-
Skyfall och milda vintrar rubbar de österbottniska älvarnas och åarnas översvämningsmönster. Risken för översvämningar växer i takt med att klimatet blir varmare. Hur kommer de österbottniska vattendragen att påverkas av ett varmare klimat? Och hur är det att redan nu bo i område som är känsligt för översvämningar? Medverkande: Vincent Westberg (NTM-centralen) och Ghita Bodman, som bor i område med stor översvämningsrisk. Redaktör: Patrick Sjöholm.
-
Enligt Statistikcentralen var 77 procent av offren för våld i par- och nära relationer kvinnor år 2019. Våld mot kvinnor är ett jämställdhetsproblem eftersom det ofta grundar sig på orättvis maktbalans mellan könen. Det mest typiska är att kvinnor upplever våld hemma, i andra privata utrymmen och på arbetsplatserna. Mer och mer trakasserier och till och med våld sker även på nätet. Mörkertalet är stort, också i Österbotten. Bakom rubrikerna uppmärksammar våld mot kvinnor och varför situationen i Österbotten är en av de värsta i landet. VBL-journalisten Alexia Sahl gästar dagens avsnitt. OBS! Efter lite tekniskt strul borde avsnittet funka som det ska nu.
- Show more