Biskopsgården Podcasts
-
Inspirerande företagaren och författaren, Pelle Johansson, brinner för att hjälpa människor att må bättre och bli framgångsrika. I den här inspirerande intervjun handlar det om hur du också kan bli det.
Pelle har skrivit den bästsäljande boken Från Biskopsgården till Stureplan, dessutom är han en av 12 författare i nya boken JA! Boken som gör dig glad.
Övriga medförfattare kommer också dyka upp här i podden. Följ oss gärna så missar du inget.
Tack så fantastiskt mycket för att du lyssnar!
Mer info om JA! Boken som gör dig glad https://soderpalm.se/butik/bok/ja-boken-som-gor-dig-glad/
Gå med i Facebookgruppen så missar du inget https://www.facebook.com/groups/poddensomgordigglad
Till Bloggen som gör dig glad, där du kan läsa om Pelle och alla de övriga författarna: https://soderpalm.nu/category/ja-boken-som-gor-dig-glad/
#Poddensomgördigglad #maxsoderpalm #pellejohansson #hagabadet #förhandling #jaboken #biskopsgården #stureplan #framgång #soderpalmpublishing -
Diego åker till Göteborgs rika stadsdelar och begår rån för att tjäna snabba pengar. Till slut måste han välja mellan fotbollen och gänget.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Diego är offensiv mittfältare och viktig i laget. Men fotbollen är inte hans enda lojalitet. Vid sidan av planen lockar vännerna i gänget – och de snabba pengarna. Vilken roll kan fotbollen spela som motvikt till fattigdom och kriminalitet?
Ung och fattig är en dokumentärserie i tre delar av Ulrika Nandra. I Göteborgsförorterna Biskopsgården och Backa möter vi några av de barn som växer upp i risk för fattigdom.
Om barnfattigdom i SverigeVart femte barn i Sverige växer upp i det som kallas risk för fattigdom eller relativ fattigdom. Det innebär att familjens inkomster understiger 60 procent av medianinkomsten i landet. Bland barn till föräldrar födda utomlands är siffrorna ännu högre.
Producent: Martin Jönsson
Slutmix: Henrik HenrikssonEn produktion från 2021.
-
När Jacks storebror tröttnade på sina trasiga kläder valde han kriminaliteten. Tre år senare lever hela familjen under hot på hemlig adress.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Jack fick aldrig gå i simskola och tvingades sluta med fotbollen. Hans ensamstående mamma hade inte råd. Hans storebror har börjat sälja droger för att tjäna snabba pengar men när han hamnar i konflikt med gänget rycks hela familjen upp. Jack slits mellan ekonomisk utsatthet och viljan att göra rätt.
Ung och fattig är en dokumentärserie i tre delar av Ulrika Nandra. I Göteborgsförorterna Biskopsgården och Backa möter vi några av de barn som växer upp i risk för fattigdom.
Om barnfattigdom i SverigeVart femte barn i Sverige växer upp i det som kallas risk för fattigdom eller relativ fattigdom. Det innebär att familjens inkomster understiger 60 procent av medianinkomsten i landet. Bland barn till föräldrar födda utomlands är siffrorna ännu högre.
Ung och fattig är en dokumentärserie i tre delar av Ulrika Nandra.
Producent: Martin Jönsson
Slutmix: Henrik HenrikssonEn produktion från 2021.
-
När Fatma slutar nian ser hon fram emot att resa och köpa skor. Men hon har inte råd och sommaren blir inte som hon hoppats på.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vännerna åker på semester, shoppar och badar. Själv blir Fatma kvar på sin gård i Biskopsgården, Göteborg, och har inte ens råd med en spårvagnsbiljett. Det här är berättelsen om ett Sverige där vart femte barn lever i risk för fattigdom – och där sommarlovet kan bli den värsta tiden på året.
Om barnfattigdom i SverigeVart femte barn i Sverige växer upp i det som kallas risk för fattigdom eller relativ fattigdom. Det innebär att familjens inkomster understiger 60 procent av medianinkomsten i landet. Bland barn till föräldrar födda utomlands, som många är i Biskopsgården, är siffrorna ännu högre.
Ung och Fattig är en dokumentärserie i tre delar av Ulrika Nandra.
Producent: Martin Jönsson
Slutmix: Henrik Henriksson
En produktion från 2021. -
Integration och trygghet har fått mycket uppmärksamhet i år. I Göteborg finns åtta områden som av Polisen definieras som utsatta. Fem av dessa räknas som särskilt utsatta. Till 2025 har Göteborgs Stad som mål att inga områden längre ska klassas som särskilt utsatta. För att nå dit har näringslivet en nyckelroll. Destination Tynnered är en satsning från näringslivet och samhället för att öka tryggheten, minska segregationen och säkra kompetensförsörjning.
Under 2022 har fler aktörer och två stadsdelar tillkommit, Biskopsgården och Bergsjön. I det här avsnittet berättar två av de aktiva bolagen vad arbetet innebär, vad som görs och hur det går. Du får även reda på hur ditt företag kan vara med och bidra. Gäster är Terje Johansson, vd Förvaltnings AB Framtiden och Pontus Berger, Talent Management Specialist på Volvo Cars.
Länkar
Läs mer om det senaste Handslaget, i Bergsjön
Kontakta Framtiden om ditt företag vill vara med och bidra
Business Region Göteborgs webbplats
Glöm inte att prenumerera så missar du inga avsnitt! Tipsa gärna en vän eller kollega om podden. Välkommen att höra av dig till oss på BRG om du har frågor eller vill ha hjälp med att starta, utveckla eller etablera företag.
-
Uppväxt i norra Norge och son till ett lärarpar. Politiken fanns alltid nära. Och naturen. Men det var fotbollen som gjorde Per Mathias Högmo känd. Och nu har han vunnit SM-guld med BK Häcken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
I ett Göteborg runt 2011 redan fullt av konflikter startas en ny som blir en av de dödligaste någonsin, Vår Krog & Bar mm.
-
Warar iyo Barnaamijyo Af Soomali ah
Afhayeenka baarlamanka Iswiidhen Andreas Norlén oo mar kale loo doortay inuu jagadaasi sii hayo afarta sannadood ee foodda innagu soo haysa. Ugu yaraan 15 qof oo deggenaa xaafadda Biskopsgården iyo toban kale oo ku dhaqnaa nawaaxiga Lundby iyo Backa ee xaafadda Hisingen ee magaalada Göteborg, ayaa horey ugu biirey ururka xagjirka ah ee Daacish ee ka dagaalama Suuriya. Iyo warar kale
-
I detta avsnitt möter Hasse en polis vid namn Oliver som berättar om ett tillfälle där han trodde att. han skulle bli ihjälslagen. I patreonavsnittet berättar han också intressant om kvällen då hans kollega Andreas blev mördad i Biskopsgården. Patreon blir du på Patreon.com/Snutsnack.
-
Ett år har gått sedan polisen Andreas Danman mördades i tjänsten. Nu berättar hans familj om saknaden, sorgen och hatet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Polisen Andreas Danman skjuts ihjäl en junikväll 2021 i Biskopsgården i Göteborg. Strax därefter får hans familj telefonsamtalet som slår deras liv i spillror. “De hade köpt tomt, de skulle bygga sitt hus, de skulle bilda sin familj, men allt det blev det stopp på”, säger Andreas mamma Birgitta Danman.
För när ett år snart passerat har hon, pappa Per och storebror Johan bestämt sig för att berätta sin historia för P4 Göteborgs reporter Emilie Lindholm. En berättelse om en son full av liv, en polis som älskar sitt arbete och om de starka känslorna när de mötte gärningsmannen under rättegången.
Programledare: Nadia Mattsson
Reporter: Emilie Lindholm
Producent: Eskil Lundgren
Ljudmix: Tova Östman
Kanal: P4 Göteborg
Ansvarig utgivare: Mats Ottosson
-
Hoppas ni har haft en trevlig midsommar! Jag tog tydligen semester i lite över en vecka. Det var skolavslutning, besök av föräldrar, långväga vänner, sjuka barn, surikaterna på Kolmården och sedan midsommar med svärföräldrarna. Brukar säga till i förväg när jag försvinner ett litet tag, men ville inte mejla er bara för att upplysa er om att jag inte kommer att mejla er. Men nu är jag tillbaka i vilket fall! /Ivar
Hade Benjamin Dousas bok Massintegration skrivits för tio år sedan hade den förmodligen varit så där tvunget optimistisk och klämkäck som mycket om integration var på den tiden. Om vi bara fixar jobben! Om vi bara lyckas validera invandrarnas utbildningar! Om vi bara skruvar och vrider lite på systemen kan detta bli en succé!
Så var det då. Ord som “kompetensregn” myntades oironiskt under den epoken. Trots att alla såg att det inte stämde.
I dag är det bara var femte som tror att politikerna kommer att kunna lösa problemen med integration och invandring. Massinvandringen har lett till så mycket splittring att det är svårt att ens betrakta territoriet Sverige som ett och samma land. Snarare samexisterar flera olika kulturer och villkor inom Sveriges gränser. Tar man 5:ans spårvagn mellan Biskopsgården och Örgryte i Göteborg är det som att resa mellan två länder – med olika befolkningar och religioner. Folk inte bara ser olika ut, de lever helt olika liv med olika framtidsutsikter och livsbetingelser. När Janne Josefsson gjorde den resan 1987, i dokumentären På rätt sida älven, var skillnaderna också stora. Men i dag blir man snarare nostalgisk när man ser om den. Det förflutna är ett annat land, men i dag är Biskopsgården och andra utsatta områden verkligen som ett annat land jämfört med det omkringliggande samhället.
Benjamin Dousas bok är ett ärligt försök att beskriva problemen utan skygglappar. I slutet av varje kapitel föreslår han olika åtgärder, vilket är ett välkommet försök att vara konstruktiv. Det är inte en hoppfull bok, men den är inte heller defaitistisk. Kanske är massintegration omöjligt, särskilt eftersom massinvandringen fortsätter, alla påståenden om en stram migrationspolitik till trots. Men hopplöshet är en synd som ingen som vill bo kvar i landet har råd med. Och även om man inte håller med om alla lösningar är det stimulerande läsning.
Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe -
Tillsammans med Martin Ahlstedt, som skrivit kapitlet "Landskapsgränsen på Hisingen" i boken Göteborg förr och nu, försöker vi ta oss längs med den tidigare landsgränsen mellan Sverige och Norge (numer landskapsgränsen mellan Västergötland och Bohuslän) på Hisingen. Det går via Kvillebäcken, Tuve, Biskopsgården och en massa andra platser på Hisingen.
Bli gärna månadsgivare för att stötta podden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Susanna Nolin, Ingrid Persson och Ulrika Stöök berättar om sitt arbete i Biskopsgården i Göteborg. Vi tar upp dialog och samtal som arbetssätt i socialt arbete och hur man kan arbeta med medborgardialog i en så komplex fråga som närvaro av våld på olika sätt.
Medverkande:
Susanna Nolin, SSPF-koordinator, Ingrid Persson, utvecklingsledare och Ulrika Stöök, utvecklingschef i distrikt Angered Bostads AB Poseidon
Programledare: Nils Munthe, SKR
Textversion avsnitt 71 (PDF)
-
Han tar bussen till rikare stadsdelar och begår rån för att tjäna snabba pengar. När socialen blir inkopplad ställs Diego inför ett val: gänget eller fotbollen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Diego är offensiv mittfältare och en viktig kugge i laget. Men fotbollen är inte hans enda lojalitet. Vid sidan av planen lockar vännerna i gänget – och de snabba pengarna som brottsligheten kan ge. Vilken roll kan fotbollen spela som motvikt till fattigdom och kriminalitet?
Ung och fattig är en dokumentärserie i tre delar av Ulrika Nandra. I Göteborgsförorterna Biskopsgården och Backa möter vi några av de barn som växer upp i risk för fattigdom.
Om barnfattigdom i SverigeVart femte barn i Sverige växer upp i det som kallas risk för fattigdom eller relativ fattigdom. Det innebär att familjens inkomster understiger 60 procent av medianinkomsten i landet. Bland barn till föräldrar födda utomlands, som många är i Backa och Biskopsgården, är siffrorna ännu högre.
Producent: Martin Jönsson
Slutmix: Henrik Henriksson
En produktion från 2021.
- Show more