Björn Löfdahl Podcasts
-
Det brukar sägas att krigets första offer är sanningen. Utifrån detta ställer vi oss frågan vad Rysslands attack mot Ukraina innebär för journalistiken och vilka utmaningar svenska publicister ställs inför.
Hur skildrar svenska medier kriget i Ukraina? Vilket ansvar tar mediehusen för säkerheten för sina medarbetare på plats? Hur stor är risken att desinformation tränger in i svensk nyhetsförmedling? Bevakar vi detta krig annorlunda jämfört med krig som inte äger rum i Europa?
PK-debatt 14 mars 2022 på Kulturhuset i Stockholm.
Medverkande:
Lubna El-Shanti, Östersjökorrespondent Sveriges Radio Per Enerud, senioranalytiker Myndigheten för psykologiskt försvar Charlotta Friborg, programchef SVT Riksnyheter Björn Löfdahl, programdirektör Sveriges Radio Karin Olsson, kulturchef och biträdande chefredaktör Expressen Kristina Riegert, professor i journalistik Södertörns högskola
Samtalet leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
-
När krisen eller kriget kommer är information livsviktig. Erik Blix reder ut varför radion är så viktig.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vid en kris behöver du veta hur länge vattnet, maten och medicinen måste räcka. Och det finns en plan för att ge dig rapporter. Men den planen vilar helt och hållet på att du har vad som krävs.
Såväl cyberattacker som naturkatastrofer kan slå ut elnätet och med det våra vanligaste kommunikationsvägar. Och när det digitala slås ut kan det vara bra med en plan B.
Stormen Gudrun och skogsbrändernaI januari 2005 gjorde stormen Gudrun hundratusentals hushåll strömlösa och för många innebar det att tv och internet var utslaget i 1,5 månad. Lokala P4-stationer var avgörande för att nå ut med information om hjälp till nödställda.
SR och beredskapsuppdragetVid en militär attack som i Ukraina har tv- och radiotorn varit måltavlor och sändningar har påverkats och i vissa fall stundtals tystnat. Så hur ska Sveriges Radio då genomföra sitt tilldelade beredskapsuppdrag att sända information i kris och krig? Björn Löfdahl, programdirektör svarar.
Medverkande:
Anna Teljfors, risk- och kriskommunikatör MSB
Björn Löfdahl, programdirektör Sveriges Radio
Beredskap med P4 Extras Erik BlixBeredskap är en podd med Erik Blix om att förbereda sig för en kris. Vid naturkatastrofer, stora strömavbrott och i värsta fall ett krig finns det sånt som du måste veta för att klara vardagen.
Tipsa oss gärna
Har du som lyssnar tankar om vilka ämnen vi ska ta upp i programmet så mejla [email protected] -
När krisen eller kriget kommer är information livsviktig. Erik Blix reder ut varför radion är så viktig. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Vid en kris behöver du veta hur länge vattnet, maten och medicinen måste räcka. Och det finns en plan för att ge dig rapporter. Men den planen vilar helt och hållet på att du har vad som krävs.Såväl cyberattacker som naturkatastrofer kan slå ut elnätet och med det våra vanligaste kommunikationsvägar. Och när det digitala slås ut kan det vara bra med en plan B.Stormen Gudrun och skogsbrändernaI januari 2005 gjorde stormen Gudrun hundratusentals hushåll strömlösa och för många innebar det att tv och internet var utslaget i 1,5 månad. Lokala P4-stationer var avgörande för att nå ut med information om hjälp till nödställda.SR och beredskapsuppdraget Vid en militär attack som i Ukraina har tv- och radiotorn varit måltavlor och sändningar har påverkats och i vissa fall stundtals tystnat. Så hur ska Sveriges Radio då genomföra sitt tilldelade beredskapsuppdrag att sända information i kris och krig? Björn Löfdahl, programdirektör svarar.Medverkande:Anna Teljfors, risk- och kriskommunikatör MSBBjörn Löfdahl, programdirektör Sveriges RadioBeredskap med P4 Extras Erik BlixBeredskap är en podd med Erik Blix om att förbereda sig för en kris. Vid naturkatastrofer, stora strömavbrott och i värsta fall ett krig finns det sånt som du måste veta för att klara vardagen.Tipsa oss gärnaHar du som lyssnar tankar om vilka ämnen vi ska ta upp i programmet så mejla [email protected]