Carl-Johan Ulvenäs Podcasts
-
Veckans avsnitt är ett rafflande radioderby där P1-profilerna Fredrik Furtenbach och Parisa Höglund drabbar samman med P3:s Babs Drougge och Carl-Johan Ulvenäs!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Och vilken vecka vi har haft, hörni! Ålefeskarns vals, gotländsk lasagne med släke, Annies avtackning i Riksdagen och ett stänk av EU-franska är bara några ingredienserna i denna nyhetsfrågesport.
Dessutom sjösätts den splitternya ronden "Vad handlar ljudet om?" medan både UFO:n och administrativa monster spökar i bakgrunden.
Varmt välkomna till ännu en fredag med Lantzkampen!
Redaktör: Alexandra Andersson
Producent: Tommie Jönsson
Ljudtekniker: Brady Juvier
Lantzkampen i P1 är en frågesport om veckans nyheterSå går det till: Två lag, med två personer i varje, tävlar om vem som mest hängivet har följt med i veckans nyhetsrapportering.
Programledare är som alltid Annika Lantz och vår ständiga domare heter självklart Sara Lövestam!
Hör du något lustigt i nyheterna som du tycker skulle passa i Lantzkampen - hör av dig till oss! Mejl: [email protected]
-
Filmstjärnan som sadlade om till en både avgudad och hånad livsstils-entreprenör.
Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.
Gwyneth Paltrow är kändisbarnet blev en av nittiotalets it-girls.
Med roller i filmer som Emma, The Talented Mr Ripley och Shakespeare in Love blev hon en uppburen karaktärsskådespelare, men bytte filmkarriären mot en framtid som livsstils-entreprenör med företaget Goop. Ett företag som även kritiserats hårt för vilseledande marknadsföring.
Hon fick sin skådespelarkarriär delvis uppbyggd av den sexbrottsdömde filmproducenten Harvey Weinsten och blev senare en bidragande orsak till hans fall.
Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022
Programledare: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare: Klara Fredén
Producent: Carl-Johan Ulvenäs & Axel Winqvist
Ljudmix: Fredrik NilssonMedverkande: Caroline Hainer kulturjournalist och författare och Helena Kopp Kallner gynekolog och forskare.
Klippen i avsnittet är hämtade från: BBC, New Line Cinema, AP, Universal, Oscars, Coldplay, New York Times, Sveriges Radio, Netflix, Jimmy Kimmel, Howard Stern Show, CBS, AP archive, Holly Willoughbys podcast: By the light if the moon, Entertainment tonight, NBC Today, Entertainment tonight, Cityline, ABC, New York Times Events, CBS Morning, Netflix, Aftonbladet TV, Spence School
Boken She said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement av Jodi Kantor och Megan Twohey har varit stor hjälp i researcharbetet.
-
Han har varit Italiens rikaste och mäktigaste man med stort inflytande över såväl politiken och medierna, som fotbollsvärlden. En historia om en underhållare och entreprenör som aldrig är uträknad.
Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.
När högernationalistiska Giorgia Meloni blir Italiens premiärminister 2022, är Silvio Berlusconi nästan 90 år gammal. Men han är fortfarande ledare för sitt egenstartade, liberalkonservativa parti Forza Italia – som ingår i regeringskoalitionen.
Under sina dryga 60 år som yrkesverksam i ett Italien där politiken många gånger präglas av kaos, har Berlusconi bland annat gjort Milan till en storklubb och stöpt om ett helt lands tv-kultur. Därtill har han varit inblandad i ett otaligt antal rättsprocesser, lekt tittut med både Vladimir Putin och Angela Merkel och gett uttrycket bunga bunga ett ansikte. Hur gick det till?
I avsnittet medverkar författaren och Italienkännaren Anders Bergman samt dokumentärfilmaren Erik Gandini.
Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten och vintern 2022
Programledare: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
Producent: Carl-Johan Ulvenäs & Vendela Lundberg
Ljudmix: Fredrik NilssonKlippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, AP Archive, CNN, CBS, Corriere della Sera, Youtube-kontot AC Milan, RAI, BBC, VICE, australiensiska Today, Silvio Berlusconis Twitter
Böckerna "Italienaren" av Kristina Kappelin och "Berlusconi – miljardären som skakade om världen" av Alan Friedman har varit till särskilt stor hjälp under researcharbetet.
-
Hon är konstnärssjälen som vunnit Big Brother, kallats skandaldrottning och blivit folkkär. En berättelse om glamour, ensamhet och självporträtt.
Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.
Carolina Gynning (f. 1978) blir tidigt modellscoutad och bestämmer sig för att lämna Skåne, och ge sig ut i världen. När hon går in i Big Brother-huset i början av 2000-talet har hon gjort nedslag i bland annat Milano, Paris och Playboy mansion i Los Angeles.
Sedan dess har hon blivit programledare, framgångsrik konstnär och entreprenör. Ett mångbottnat liv, som samtidigt präglats av rastlöshet, ensamhet och ångest.
I avsnittet medverkar Carolina Gynning, skulptören Agneta Gynning, mediapersonligheten Hannah Widell, fotografen Elisabeth Ohlson Wallin samt filmregissören och manusförfattaren Jesper Ganslandt.
Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022
Programledare: Carl-Johan Ulvenäs
Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
Producent: Carl-Johan Ulvenäs & Vendela Lundberg
Ljudmix: Fredrik NilssonKlippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, Kanal 5, TV4, NRJ samt filmerna "Blondie", "Triangle of Sadness" och "Ils se marièrent et eurent beaucoup d'enfants".
Böckerna "Ego girl" och "Ego woman" av Carolina Gynning och Ingrid Carlqvist har varit till särskilt stor hjälp under researcharbetet.
-
En kort nyhet och lite om vad som väntar i framtiden
Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.
Vendela försvinner på tjänstledighet en tid och ersätts av Carl-Johan Ulvenäs.
-
Christopher Garplind har hittat ett nytt intresse: gåtor. Vilken gåta, hmm... Katten Piss gör Emma Molins liv till ett rivigt helvete. Ekots techreporter Sven Carlsson uppdaterar Twitter-läget under det nya ägandet av Elon Musk. P3 ID:s Carl-Johan Ulvenäs kommer förbi och summerar hunken eller icke-hunken David Beckham. Christopher och Emma blickar tillbaka till när Rosa Mannen blev avstängd från YouTube. Nu är han det igen! Vi kollar läget med honom!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Christopher Garplind och Emma Molin.
-
Emma Molin söker vän! Hon sänder tillsammans med Christopher Garplind från mörkret, där pinsamheter man gjort när man varit själv - eller? Annizeth Åberg rapporterar om talmansomröstningen från riksdagen. Carl-Johan Ulvenäs gör comeback i P3 och snackar nya P3 ID om Kung Charles. Astrologen Eric Stemples snackar nytt rymdprojekt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Christopher Garplind och Emma Molin.
-
Historien om monarken som fått stryk av skolkamrater, manglats av tabloidpressen, sökt andlig tröst hos gurus och stått i centrum för en enormt uppmärksammad otrohetsskandal.
Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.
När Storbritanniens drottning Elizabeth II dör i början av september 2022, är hennes äldsta son Charles 74 år gammal. Prinsen av Wales ska bli kung.
Han är en man som fått vänta i decennier på sitt livs kärlek. Han har kallats för både blyg och känslig, för en action man och en affärsman som ofta talar först och tänker sen. Kommer Charles klara av jobbet?
I avsnittet medverkar James Savage, chefredaktör för webbtidningen The Local i Sverige, hovreportrarna Sara Ericsson och Roger Lundgren samt arkitekten Aleksander Wolodarski.
Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare: Patrick Stanelius, Vendela Lundberg, Carl-Johan Ulvenäs & Alice Dadgostar
Producent: Carl-Johan Ulvenäs
Ljudmix: Fredrik NilssonLjudklippen är hämtade från BBC, Sveriges Radio, AP Archive, Reuters, CBS, Sky News
-
För första gången sedan 1939 skickar Sverige nu vapen till en krigszon. Vad betyder några tusen pansarskott för Ukraina och hur förändrar det här läget för Sverige?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sveriges riksdag har beslutat att gå in med militärt stöd i Ukraina i form av 5000 pansarskott 86.
- De kan användas för att stoppa eller hindra och fördröja en framryckning av bepansrade fordon. Men de skulle också kunna användas i strid inne i städerna, säger Björn Fägersten, chef för Utrikespolitiska Institutets Europaprogram.
Kan stoppa 2.500 ryska stridsfordonVapnet är lätt att använda och kan sättas i händerna på en person utan någon längre militär utbildning. För att stoppa ett fordon krävs en träff från 1-2 pansarskott.
- Det innebär ju i teorin att 2.500 fordon kan stoppas av de här pansarskotten, säger Fredrik Jacobsson, arméns vapenofficer.
Men för att göra skillnad krävs att de här vapnen som nu utlovas från länder i och utanför Europa, når fram. Och här ser Björn Fägersten många och allvarliga risker längs vägen.
Medverkande: Fredrik Jacobsson, arméns vapenofficer och Björn Fägersten, seniorforskare och chef för Utrikespolitiska Institutets Europaprogram.
Av:
Bo Torbjörn Ek, programledare
Ulrika Bergqvist, programledare, reporter
Carl-Johan Ulvenäs, producent
Per Vallgårda, reporter och research. -
Kriget har nått Ukraina i full skala. Nu förändras hotbilden i hela Europa snabbt och det här får konsekvenser också för Sverige och vårt försvar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det som händer i Ukraina har redan ritat om den säkerhetspolitiska kartan i Europa.
- Det vi ser nu är ju det värsta scenariot som man har spekulerat i på förhand, en massiv attack från många olika håll, säger Jacob Westberg, docent i krigsvetenskap på Försvarshögskolan.
Nytt läge i EuropaKriget i Georgien 2008 och annekteringen av Krim 2014 förändrade säkerhetsläget och Sverige ställde om politiken för att återigen satsa på ett nationellt försvar i nära samarbete med andra som Nato och länderna kring Östersjön. Sverige ska ställa upp solidariskt om andra blir angripna. Vad betyder detta nu?
- Vi har ju länge sagt att vi inte ska stå passiva om något annat EU-land eller nordiskt land blir angripet. Så bara för att vi själv inte har någon landgräns mot Ryssland så betyder det ju inte att Sverige kan se på sin egen säkerhet från ett isolerat svenskt håll, säger Jacob Westberg.
Hur långt sträcker sig den där solidariteten i ett läge där Baltikum nu känner sig hotat och oron växer även i Finland, Sveriges närmaste försvarspartner?
Medverkande: Jacob Westberg, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, Oscar Jonsson, forskare på Försvarshögskolan.
Av:
Bo Torbjörn Ek, programledare
Ulrika Bergqvist, programledare, reporter
Carl-Johan Ulvenäs, producent
Per Vallgårda, research. -
Vladimir Putin erkänner områden i östra Ukraina som självständiga och beordrar in ryska styrkor. En försämring av säkerhetsläget, som ökar risken för strider.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk förklaras som självständiga av Ryssland, och det handlar även om områden som Ukraina kontrollerar.
In i detta skickar Vladimir Putin "fredsbevarande styrkor", alltså rysk militär.
– Det innebär ju att man riskerar nu ganska snart att få en direkt kontaktyta mellan ukrainska och ryska stridskrafter, säger Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker.
Större ryska målRyssland hotas med sanktioner, men det här påverkar inte Putins strategi för Ukraina, tror bedömare.
– Det handlar om hela Ukraina så att han kommer att använda det här på något sätt för att skapa en regimförändring eller att tillskansa mer territorium från Ukraina, säger Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska Institutet.
Medverkande:
Gudrun Persson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet, Katarina Engberg, säkerhetspolitisk analytiker och doktor i freds- och konfliktforskning.
Av:
Bo Torbjörn Ek, programledare
Ulrika Bergqvist, programledare
Carl-Johan Ulvenäs, producent -
USA går ut med att en rysk attack kan komma inom dagar. Vad är syftet med det och kan man lita på underrättelsetjänsternas uppgifter?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ett ryskt anfall mot Ukraina kan inledas i mitten av februari 2022.
De här uppgifterna har kommit från Vita huset, både från officiella och inofficiella källor.
– Jag har svårt att ta det på riktigt allvar, det där exakta, men däremot ett fönster på kanske två, tre veckor. Det tar jag på stort allvar, säger Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet.
Ryssland har hela tiden dementerat uppgifter om en attack och säger att de drar tillbaka delar av trupperna nu. Men ordkriget fortsätter parallellt med de diplomatiska ansträngningarna.
Sanningen oklar– Vi kan inte lita på någon utav sidorna. Men västsidans information ligger närmare en rimlig sanning än ryssarnas information, säger Jan Hallenberg.
Men vad är USA:s syfte med att gå ut med det här? Hallenberg tror att det handlar om taktik och erfarenheter från Georgien 2008 och annekteringen av Krim 2014.
– Då hade den amerikanska säkerhetstjänsten mängder med information men de gick nästan inte ut med någonting. Och detta har både politikerna i Washington och underrättelsetjänsterna lärt sig. Denna gången kommer vi att varna på förhand.
Medverkande: Tidigare försvarsattachén i Washington Bengt Svensson och Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet.
Av:
Bo Torbjörn Ek, programledare
Ulrika Bergqvist, reporter
Carl-Johan Ulvenäs, producent
Ansvarig utgivare: Nils Eklund
-
Annika och Sara bjuder på smaskiga radiosnittar och lagom stark radiobål med ingredienser från året som gått. Vem spritar! Folkdräktsbingo! Svordomar i P1! Dessutom några av årets alla nya glosor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkar gör ett gäng av årets alla underbara tävlande i form av Lili Assefa, Per Schlingmann, Jenny Strömstedt, Henrik Johnsson, Camilla Kvartoft, Christoffer Carlsson, Anders Holmberg, Parisa Amiri, Tara Moshizi, Soraya Lavasani, Mian Lodalen, Erik Videgård, Petrina Solange, Isak Jansson, Babs Drougge, Carl-Johan Ulvenäs, Fouad Youcefi, Carolina Neurath, Victor Malm och Linda Jerneck.
Lantzkampen i P1 är en frågesport om veckans nyheterSå går det till: Två lag, med två personer i varje, tävlar om vem som mest hängivet har följt med i veckans nyhetsrapportering.
Programledare är som alltid Annika Lantz och vår ständiga domare Sara Lövestam!
Hör du något lustigt i nyheterna som du tycker skulle passa i Lantzkampen - hör av dig till oss! Mejl: [email protected]
-
Hemliga uppgifter om svenska idrottare publiceras på ett ökänt hackernätverks hemsida. Svensk Antidoping visar sig ha utsatts för ett omfattande dataintrång. Vem ligger bakom det här och varför?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ett cyberangrepp kan ta sig in i det mest privata eller nå ett samhälles viktigaste funktioner. Det här gör att hotet mot Sverige idag ser helt annorlunda ut än för 50 år sedan, enligt kammaråklagare Mats Ljungqvist.
- Då skickade man hit agenter som på olika sätt kartlade våra militära anläggningar. Man åkte upp till Boden och smög i skogarna. Så ser inte världen ut längre, säger han.
Idag är det annan information främmande makt vill åt och den som vill skada har andra verktyg.
- Genom att i sina respektive hemländer hacka sig in på svenska myndigheter och företag går det att nå den information man vill åt, och det är naturligtvis väldigt oroväckande, säger Ljungqvist.
Flytande gränserBåde kriminella hackergrupper och stater ägnar sig åt den här typen av intrång och det tillhör själva spelet att gränserna där emellan är flytande. Det gör det ofta svårt att slå fast vem som ligger bakom ett så kallat cyberangrepp säger Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson.
- Det är både tekniskt komplicerat, metodmässigt komplicerat och självklart också politiskt komplicerat. Och det gör sammantaget att det här är en stor utmaning.
Medverkande: Försvarets insatschef Michael Claesson. Han har nyligen gett ut boken Vägval: Framtiden för svensk säkerhet tillsammans med Zebulon Carlander på Folk och Försvar. I programmet hörs även Tommy Forsgren, tidigare tf chef för Svensk Antidoping, kammaråklagare Mats Ljungqvist och Anne-Marie Eklund Löwinder, it-säkerhetsexpert på Internetstiftelsen.
Ljud i avsnittet är från: ABC News, CBC News, Amerikanska Justitiedepartementets YouTube-kana och Sveriges Radio.Av:
Bo Torbjörn Ek, programledare
Ulrika Bergqvist, reporter
Carl-Johan Ulvenäs, producent
Ansvarig utgivare: Nils Eklund
Tekniker: Mats Jonsson
-
USA ertappades att med hjälp av Danmark avlyssna svenska försvarsintressen och politiker. Hör om spelet bakom signalspaningen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tidigare i år avslöjade Danmarks Radio och SVT att USA med hjälp av Danmark har avlyssnat svenska politiker. Vem eller vilka den här avlyssningen var inriktad mot, är fortfarande inte klarlagt.
USA:s avlyssning av SverigeHistorien har många frågetecken, och det har aldrig kommit någon officiell version av vad som hände.
Men avlyssning, eller signalspaning som man säger, pågår egentligen i den här världen mer eller mindre hela tiden.
Sverige håller också just nu på att få en ny lagstiftning i de här frågorna. Något som i framtiden kan förbättra Sveriges position på marknaden för underrättelseinformation.
Nyhetsljud i programmet är taget från: Sveriges Television och France24
Medverkande:
Lisbeth Quass, journalist på Danmarks Radio
Knut Kainz Rognerud, journalist på SVT
David Lindahl, it-säkerhetsforskare vid FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut
Björn Fägersten, chef för Europaprogrammet vid Utrikespolitiska Institutet
Jan Thörnqvist, viceamiral och tidigare insatschef i Försvarsmakten
Ett program av:
Bo Torbjörn Ek, programledare
Ulrika Bergqvist, reporter
Carl-Johan Ulvenäs, producent
Ansvarig utgivare: Nils Eklund
- Show more