Gästrikland Podcasts
-
Historier från Hälsingland presenterar årets julkalender – I väntan på Hustomten. I väntan på hustomten är en programserie i 25 delar, ett avsnitt varje dag ända fram till juldagen. Avsnittsteman varierar med allt från folktro och väsen till märkliga livsöden och kallblodiga mördare. Varje avsnitt innehåller en eller flera historier vars gemensamma nämnare är landskapet Hälsingland.
I dagens avsnitt gör vi ett besök i Gästrikland och får möta hustomtar, råttfångare och självaste gruvgubben.
Producent och programledare Robert Fors. Inläsare Fredrik Bäck. Grafiker Thomas Evensson. Låten "Kling klang klockan slår" framfördes av Miranda Samuelsson och mer av henne hittar du här https://www.youtube.com/@MirandasVisbok
Vill du stödja podden? SWISH 1235672431 Bankgiro 5111-9261
Ett nytt avsnitt av julkalendern släpps varje dag kl. 06:00 ända fram till juldagen. Följ oss gärna på Instagram och facebook samt besök vår hemsida historierfranhalsingland.se
ERBJUDANDE! Den 3 februari 2023 släpps boken "Gåtfulla Hälsingland" vilket är en fristående uppföljare till succéboken ”Mytomspunna platser i Hälsingland”. Boken är en guide till några av landskapets mest mystiska, hemsökta och sägenomspunna besöksmål. Vi besöker spökhus och avrättningsplatser, tar del av lokala sägner och märklig folktro. Dessutom innehåller boken också ett avsnitt om smältgummor från Alfta.
Erbjudande 1. Boken ”Gåtfulla Hälsingland” + bonushäfte (fler besöksmål) 280 kr.Erbjudande 2. Boken ”Gåtfulla Hälsingland” + bonushäfte (fler besöksmål) + boken ”Mytomspunna platser i Hälsingland” 450 kr. Frakt ingår i priset. Köper du båda böckerna levereras båda samtidigt.SWISH 1235672431 Bankgiro 5111-9261 (glöm ej namn + adress) Mer info pp vår hemsida.
Vill du boka in oss för en berättarkväll privat, för din förening eller ditt företag? Mejla oss på [email protected] eller ring 0739937451
-
Aspen är både vanlig och viktig. Över tusen arter är knutna till den. Vi sänder från Långängarnas naturreservat utanför Sandviken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Norrlands ädellövträd - så brukar trädet asp ibland kallas.
Ett av Sveriges vanligaste lövträd, och ett av de viktigaste för den biologiska mångfalden. Inte minst i norra Sverige där det normalt sett inte växer ädellövträd som ek, bok eller lind. Över tusen andra arter är knutna till aspen.
Vi ägnar ett helt program åt aspen och sänder från Långängarnas naturreservat strax utanför Sandviken i Gästrikland, ett reservat som är känt för sina gamla och stora aspar. Här kan man till exempel se den ovanliga och vackra aspfjädermossan.
Förhoppningsvis kommer vi att få höra de gulnande löven darra i vinden och spillkråkan som flyger mellan olika håligheter i de gamla asparna.
Medverkar gör Lena Gustafsson, professor emeritus i naturvårdsbiologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet, Lotta Delin, Naturskyddsföreningen Gävleborg, Magnus Stenmark, entomolog från Gävle och fågelfotograferna Lennart och Lasse Pettersson. I programmet hörs också entomolog Bengt Ehnström, Tändsticksmuseets intendent Ann Johnsson och botanist Berit Berglund.
Programledare är Joacim Lindwall och fältreporter är Jenny Berntson Djurvall.
-
Podden tar sig norrut för att tillsammans med Johann Bernövall och Jonatan Pinheiro Diamant scouta det kommande motståndarlaget för Sirius i svenska cupen, Sandvikens IF Samtidigt passar vi på att dricka öl, njuta som neutrala åskådare och få uppleva ett fantastiskt derby mellan Gefle-Sandviken i Division 1 norra. Dessutom pratar vi om framtiden för matchvinnaren Antonio Yakoub och vår andra utlåning till Gästrikland, Hannes Sveijer, samt Carrickläktaren.
-
Enligt gammal folktro är midsommarnatten den absolut bästa tiden på året för att söka efter skatter, så också i Hälsingland. Men för att komma åt skatten är det viktigt att följa vissa regler.Reglerna kan variera en aning, så det gäller att höra sig för med lokalbefolkningen. I Sjuberget vid Galvsjön finns en enorm spricka som sägs rymma både enorma rikedomar och livsfarliga troll… Historier från Hälsingland vill önska er alla en Glad Midsommar med två sägner, en från Arbrå i Hälsingland och en från Ovansjö i Gästrikland.
Kommande berättarkvällar och sägenvandringar sommaren 2022
24 juli kl. 16 Sägenvandring upp på Blacksås. Pris: 110 kr (upp till 5 år gratis i målsmans sällskap).26 juli kl. 18 Sägenvandring upp på Hårgaberget. Pris: 110 kr (upp till 5 år gratis i målsmans sällskap).27 juli 19:30 Kolare, skogsrån och småfolk – berättarkväll vid milan. Varje år reser Utomskogens bygdegårdsförening en kolmila några kilometer från bygdegården. Under en dryg vecka arbetar man dygnet runt för att se till att milan kolar som den ska. Kring dessa dagar arrangeras olika evenemang.Tider: från kl. 18 serveras kolbulle, kl. 19:30 börjar berättarkvällen.Pris: Entré + kolbulle 150 kr Enbart entré 100 kr.Förboka gärna plats via 0702565203 (OBS! Historier från Hälsingland sköter inte bokningen för detta arrangemang).28 juli kl. 18 Sägenvandring till Norrholm, Harmånger. Pris: 110 kr (upp till 5 år gratis i målsmans sällskap).2 aug kl. 19 Avrättningar, mylingar och spöken – berättarkväll vid Mostigshällorna. Pris 110 kr per person.6 aug kl. 17 Giftmord, skogsfinsk trolldom och farliga väsen – berättarkväll vid Järbo Hembygdsgård. Pris: 100 kr per person (upp till 5 år gratis i målsmans sällskap).
Flera berättarkvällar har begränsat antal platser. Vill du vara säker på att du får plats kan du boka i förväg via Swish 1235672431 (Glöm ej namn samt vilken berättarkväll du ämnar besöka) exemepl "Robert Sara 28 juli" eller mejl på historierfranhalsingland(@)gmail.com Det går också bra att använda bank-giro 5111-9261 (Hälsinglans Sparbank).Mer information kring varje evenemang hittar du på www.historierfranhalsingland.se samt via vår Facebook och Instagram.
Vill du boka in oss för en berättarkväll eller evenemang? Mejla till [email protected]
-
Varje dag i december fram till jul kommer det komma ett avsnitt av podden med en saga. I år har kalendern dessutom ett tema, varje avsnitt utgår från ett av Sveriges 25 landskap, och sagan i avsnittet har en anknytning till landskapet.
Dagens berättare: Bea Edsvik
Dagens landskap: Gästrikland
Dagens landskapsdjur: Tjäder
Dagens landskapsblomma: Liljekonvalj
Kända orter i landskapet: Gävle, Ockelbo, Storvik
Dagens saga: Med döden som fadder, hittad av mig i Sagor från Svenska landskap av Ulf Palmenfelt -
I detta avsnitt av Vardagsprat möter vi den alltid intressanta Kristian Ekenberg. Vi pratar bland annat om kulturen i Gästrikland efter pandemin, konstnärlig kvalité och frisbeegolf
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur gör man för att få sin bygd att leva och lyfta? Och vilken betydelse har engagemang och gemenskap för platsen, människorna och en själv?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Emma Knyckare besöker Österfärnebo i Gästrikland, en plats som för inte så länge sedan var ökänt för sina mygg - där de boende inte ens kunde dricka kaffe på sina egna altaner. Nu är myggen borta och det sjuder av initiativ, men också av utamningar. Tillsammans med lokalborna Paulina Lingers, Annelie Våhlin och Elias Regelin diskuteras vikten av engagemang och kampvilja för att få en bygd som deras att leva och blomstra. Om ideella krafter, gemenskap och om hur små saker kan få stor betydelse för många.
Och så besöker Byrådet Sollerön i Dalarna där det pågår ett projekt för att utveckla bygden. Och där de drömmer om att omvandla en parkeringsplats till ett italienskt torg.
-
I veckans program frossar vi insekter och spanar efter rariteten sidenlövmätare. Också går vi på jakt efter favoritsvampen, för den som är född i Syrien eller Italien kanske det inte alls är kantarell. Programledare: Mats Ottosson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sommartider är småkrypstider och det kommer att märkas i Naturmorgon på lördag. Fältreporter Jenny Berntson Djurvall finns vid Kullaberg i nordvästra Skåne där biologen och småkrypsexperten Moa Pettersson ska inviga henne och lyssnarna i insekternas myllrande och mångformiga värld. Moa hoppas på sidenlövmätare som är en raritet. Jenny undrar hur man tar sig an sexbeningarna? Bara skalbaggarna är 4500 svenska arter!
Vi letar också efter en utrotningshotad dagfjäril i Gästrikland och ringer myggexperten Anders Lindström och ställer frågorna han önskar att han fick av journalister men aldrig får. Som vilken är den snyggaste stickmyggan? Och hur gör grodmyggan för att hitta sina offer?
Även veckans kråkvinkel av Lisa Henkow går i myggornas tecken. Hon har hittat en orsak att vara tacksam för myggmolnen, påstår hon.
Sommartider kan också vara kantarelltider, och så verkar det sannerligen vara i år. Sociala medier flödar av inlägg om skogens guld, svampen som svensken älskar att plocka. Men hur ser det ut i andra länder? Vilken är favoritsvampen nummer ett i till exempel Ryssland, Italien och Syrien?
Programledare är Mats Ottosson. -
Podden besökte Sandviken för att intervjua rödvästarnas unga tränare tillika sportchef Martin Falk. Vi diskuterar de två utlånade spelarna, och hur samarbetet klubbarna emellan fungerar. Dessutom värmer vi upp med Sandvikens supportrar och gästas av Mattias från SIF-podden för att prata upp den kommande matchen på Jernvallen, och om den heta rivaliteten mellan klubbarna i Gästrikland!
Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices -
Hur kan företag i mindre orter ställa om för att klara krisen? Och hur utvecklar man sitt nätverk när alla möten är digitala? Det ska vi ta reda på veckans avsnitt av #företagarpodden.
Günther samtalar med Eva Cooper, Företagarnas regionchef i Gävleborg och Dalarna som berättar om hur småföretagare i länen hanterat krisen. Den nuvarande situationen slår olika hårt mot olika regioner. Hur har Dalarna och Gävleborg drabbats? Och hur har de stöd som regeringen tagit fram mottagits. Det får vi höra mer om i veckans avsnitt.
Microsoft och Google etablerar nu gigantiska datahallar i Gästrikland. Vad innebär det för regionen och vilka fördelar kan småföretagare få av det? I podden för du svar. Lyssna nu! -
Hockeystudion är tillbaka med ett färskt avsnitt. Den här veckan pratar vi bland annat namn på ishallar i Gästrikland samt presenterar en teori om hur Stockholmslagen missgynnas av domare på hemmais. Med Ros, Tellan och Norberg.