IVL Svenska miljöinstitutet Podcasts
-
Över en natt slopades klimatbonusen till elbilar. Fler länder väntas göra som Sverige och stoppa miljardrullningen till elbilar. Samtidigt förbjuder EU all nyförsäljning av fossildrivna bilar om tolv år. Är det piskan istället för morot som ska få branschen att ställa om?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Claes Aronsson
Röster och medverkande i programmet
Romina Pourmokhtari, klimat och miljöminister (L)
Richard Wisemark, bilhandlare, Skaraborg
Mats Ola Larsson. projektledare IVL Svenska miljöinstitutet
Victor Jensen, reporter, Ekot
Isak Öhrlund, handläggare Klimatklivet, Naturvårdsverket
Jim Rowan, vd Volvo Cars
Producent:
Olof WijnbladhTekniker:
Hanna Melander
[email protected] -
Politiker och makthavare pratar ofta om tillväxt som något som alltid skapar mer arbetstillfällen och som med några justeringar ska göra omställningen till ett grönare samhälle inte bara möjlig, utan även lönsam. Men fungerar det egentligen? Är tillväxt alltid eftersträvansvärt? Och om allt alltid ska växa kommer inte resurserna någon gång ta slut?
Det här är ett avsnitt i vår serie Inblick där vi tittar närmare på de begrepp och idéer som utgör byggstenarna i internationell politik och internationella relationer.
Medverkande:
Mikael Malmaeus, forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet
Victoria Veres, associerad medarbetare till programmet för Global politik och säkerhet vid UI, nationalekonom med inriktning på utvecklingsekonomi och journalist som skrivit om utvecklingsfrågor i över 20 år
Programledare och redaktör: Jonas Löfvenberg
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Att återbruksmarknaden kommer explodera när trycket på koldioxidreducerande åtgärder i byggbranschen ökar är ingen högoddsare. Miljöanpassning blir en allt vanligare parameter i börsvärderingen av fastighetsbolag och i plan- och bygglagen återfinns nu krav om återbruksinventering. Programledaren Viktor Ginner diskuterar var affärsmöjligheterna finns med: Marianne Hedberg, miljöexpert på Byggföretagen, Jan Axlund-Horneij, återbrukskonsult och försäljningschef på Kompanjonengruppen, Johanna Andersson, från IVL Svenska miljöinstitutet, ansvarig för Centrum för cirkulärt byggandes nätverk.
Tidskoder:
3.45 Så mycket återbrukas
5.18 Lönsamhetspotentialen i återbruk
18.00 Kompetensbehovet
22.25 Nytt versus gammalt
25.50 Lagar och regler
27.50 Standarder och digitaliseringspotentialen -
EU:s gröna utrikespolitik sätts på prov när COP26 inom kort inleds i Glasgow. Unionen har höjt sina ambitioner och ser sig gärna som en global ledare i klimatförhandlingarna. Men resultaten har tidigare varit blandade. Hur bör EU agera för att Glasgow ska bli en framgång?Detta avsnitt av Sieps Podcast gästas av Åsa Romson och Mats Engström. Romson var Sveriges klimat- och miljöminister under Parismötet 2015 och är i dag verksam vid IVL Svenska miljöinstitutet. Hon lyfter fram god förståelse för omvärlden, tekniska innovationer och skickligt alliansbyggande som framgångsfaktorer vid klimatmötet i Paris 2015. Mats Engström, senior rådgivare på Sieps, menar att ökande globala spänningar kan försvåra förhandlingarna i Glasgow och att EU:s styrka ligger i att unionen enas i gemensamma klimatpolitiska positioner, trots interna meningsskiljaktigheter.Programledarna Annika Ström Melin och Göran von Sydow tar också åter upp det heta ämnet rättsstatens principer inom EU. Frågan har ställts på sin spets sedan den polska författningsdomstolen kommit fram till att vissa delar av EU:s fördrag är oförenliga med den polska grundlagen.De publikationer från Sieps som nämns i avsnittet finns för nedladdning på sieps.se.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.