Ingrid Engstedt Edfast Podcasts
-
Hur ska Östersjöns grunda vikar må bättre? Vi sänder från Gräsö. Och söker ledtrådar i ett vargrevir på gränsen mellan Sverige och Norge.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Östersjöns grunda vikar är viktiga som havets barnkammare. Men det är också där vi vill bada, åka båt, bygga bryggor och muddra. Tillsammans med övergödningen blir det ett hårt tryck på vikarna. Men i projektet Levande vikar ska forskare ta reda på allt från hur motorbåtstrafik påverkar vegetationen - och i förlängningen fiskföryngringen - till om aluminiumbehandling av bottnarna kan minska övergödning.
Morgonens fältreporter Lena Näslund följer med en av forskarna, Linda Kumblad från Stockholms universitet, till Östanfjärden på Gräsö i Upplands skärgård. Det är en av de fyra vikar där målet är göra allt som går för att förbättra vattenkvaliteten, och att göra en handbok där människor själva kan göra bra saker för "sin" vik.
Hur vet man att en det är en varg som ätit på en död älg? Och om det också är en varg som dödat den? Vi följer med vargforskarna Camilla Wikenros och Barbara Zimmermann på en detektivtur i ett vargrevir som ligger både i Sverige i Norge.
Så här på hösten är det rätt så tyst i skogen - men det knäpper! Det kan vara rödhaken, det kan vara gärdsmygen. Vi lär oss skillnaden mellan deras knäppanden i en ny fågelsånglektion.
Hur vanligt är det att en berguv tar ett så stort byte som en häger? Per Stanser undrar och Arne Hegemann från Skånes ornitologiska förening svarar.
Ibland får vi oväntat besök. Någon hade hälsat på hemma hos veckans kråkvinklare Ingrid Engstedt Edfast. Men vem var det?
Programledare är Jenny Berntson Djurvall.
-
Hur skyddar man både asp och bäver i en nationalpark? Och hur påverkas de inhemska fiskarna av förrymda regnbågar i Storsjön?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi ger oss ut på bäverspaning i Färnebofjärdens nationalpark. Här syns många grova stubbar med märken efter mejlseltänder, och kanske får vi höra ett plask från en bäver som drämmer till vattenytan med sin platta svans.
Bävern utrotades ur den svenska naturen på 1800-talet. Men för precis hundra år sedan återintroducerades den och idag finns en livskraftig bäverstam i Sverige. Bävern skapar livsmiljöer för andra arter och är ett fascinerande djur, med sin superpäls och sina hyddbyggen. Men det kan också uppstå problem när bävern omdanar landskapet. Och hur resonerar man i en nationalpark där det både finns unika lövträdsmiljöer och hungriga bävrar med aptit på asp? Morgonens ciceroner är Karin Haulin, nationalparksguide och Ingemar Södergren, förvaltare på Länsstyrelsen, tillsammans med fältreporter Erik Kohlström.
Efter att tusentals regnbågar rymt från en fiskodling så har den inhemska fisken i Storsjön i Jämtland fått svår konkurrens både vad gäller lekplatser och föda. Länsstyrelsen försöker nu begränsa antalet regnbågar och uppmanar alla att fiska upp så många som möjligt - dessutom sätter de sitt hopp till glupska gäddor. Reporter Ingrid Engstedt Edfast har varit i Svenstavik i södra Storsjön.
Vattennäbbmus är vår största näbbmus och dessutom vårt enda giftiga däggdjur. Lyssnaren Tina Jonsson på Alnön har den här sommaren lagt märke till att detta lilla rovdjur fullkomligen älskar solrosfrön.
Fiskars ögon är inte kalla, det är vår egen blick som saknar värme. Mats Ottosson försöker i veckans kråkvinkel förstå varför vi känner större empati för landlevande djur än de som lever på planeten "Vatten".
Programledare är Jenny Berntson Djurvall.
-
Även på den människotätaste av vandringsleder kan man ha fina och nära naturupplevelser. Det gäller bara att vara uppmärksam.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Jämtlandstriangeln, vandringsleden i Jämtland som går från Storulvån via Sylarna och Blåhammaren åter till Storulvån, är 47 kilometer lång.
En procent är alltså 470 meter. Den modesta sträckan tänker vår fältreporter Ingrid Engstedt Edfast förflytta sig under sändningen på lördag. Men att skynda långsamt kan ha sin poäng, om man letar efter naturupplevelserna som andra riskerar att missa. Bland gästerna finns fjällbiologen Lisa Öberg som vet var man ska titta och vad man ska lyssna efter för att uppfatta det finstilta.
Även i Thomas Öbergs reportage om revirkarteraren Roger Book bjuds det på fjällnatur. Varje vår återvänder Roger till Ammarnäs i Västerbotten för att rita en karta över hur de sjungande småfåglarnas revir är placerade i ett visst terrängavsnitt. Ett sätt att upptäcka förändringar i naturen. På köpet lär man sig mycket om vad fåglarna menar när de låter.
En helt annat slags fågelupplevelse kan Liselotte Wiberg i Alberga i Sörmland berätta om. Tidigt i mars varje år dyker de upp, gråhägrarna som bor i en koloni alldeles utanför villatomten.
Vi hör också biexperten Göran Holmström reda ut varför ett litet bi sitter i en blomma och blåser något som ser ut som tuggummibubblor. Och så följer vi en fladdermus på en vig klättring uppför en trädstam till bohålets trygghet.
För veckans kråkvinkel står författaren Mikael Niemi och programledare är Karin Gyllenklev.
-
Hur påverkas djur och växter när det inte blir nattmörker? Vi hör också reportage om hur vilda lokala växter i trädgården bidrar med värdväxter för fjärilar och andra insekter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fältreporter Ingrid Engstedt Edfast är i midnattssolens land i Abisko i Laponia och söker reda ut hur livet påverkas när solen inte går ner tillsammans med forskare från Abisko naturvetenskapliga station.
Utställningen Varannan vild vill inspirera till mer biologisk mångfald i trädgårdarna. Reporter Lena Pettersson har träffat Lena Ansebo, trädgårdshistoriker och trädgårdsutvecklare och Jakob Sandberg biolog på Fredriksdal museer och trädgårdar
Vi berättar om Artdatabankens rapport om dagfjärilar. Miljöanalytiker Mikael Svensson på Artdatabanken berättar varför dagfjärilsfaunan utarmas, och vad som skulle krävas för att hindra utdöenden.
Vi ringer upp veterinär Gustav Averhed på SVA och frågar varför de vill att vi ska skicka dem döda grodor som vi hittar, och hur skicka en död groda på posten?
Esmeralda har så störiga koltrastar runt husknuten, just nu blir vi galna av deras läten berättar hon. Vi tar hjälp av fågelexperten Annika Rastén för att reda ut vad som pågår.
Programledare är Karin Gyllenklev.
-
Vi besöker ett torp där fågeltrivseln maxas och en slalombacke där lupinerna ska rotas ut. Och så är vi nyfikna på arten nyfiken blomfluga.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nära Åkulla bokskogar i Halland har Lars Hellsborn ett torp där han på olika sätt har försökt maximera fåglarnas trivsel, bland annat genom att sätta upp otaliga holkar. För vår fältreporter Lena Näslund kommer Lars bland annat att berätta om allt som hunnit förändras under de mer än femtio år han följt fågellivet i och kring trädgården. Anna Stenström från Naturskyddsföreningen i Varberg är också med vid torpet för att prata om ängar och pollinatörer.
Om ängens växter är allmänt älskade så är vår relation till blomsterlupinen desto mer kluven. Denna vackra men invasiva art bekämpas nu hårt, bland annat i Fränsta i Medelpad där privatpersoner, myndigheter och den regionala botaniska föreningen gått samman för att gräva, rycka och slå med lie. Reporter Ingrid Engstedt Edfast följde med för att få veta hur och varför.
Apropå blommor så firas De vilda blommornas dag nu på söndag med mängder av guidade utflykter runt om i landet. Joacim Lindwall har träffat den eminenta Berit Berglund, Naturmorgons egen drottning av vilda blommor, och fått sig till livs ett botaniskt kvartssamtal.
Från trädgårdar och vilda blommor är steget inte långt till blomflugor, dessa älskvärda pollinatörer som ofta härmar getingar med sin gulsvartrandiga teckning. En art med ett särskilt älskvärt namn är nyfiken blomfluga. Entomologen Linda Strand förklarar varför den heter så och varför mångfaldsprojektet Rikare trädgård just korat den till årets trädgårdskryp 2022.
I veckans kråkvinkel påminner Lisa Henkow om att naturen utanför Naturmorgon verkligen inte alltid är så rik och myllrande som den är under sändningstid.
Programledare är Jenny Berntson Djurvall.