Karsten Thurfjell Podcasts
-
True music project bakom det namnet gömmer sig skådespelaren Reuben Sallmander och konsertpianisten Tania Naranjos gemensamma musikprojekt där deras ursprung och rötter står i fokus.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
BOTOXADE SKÅDESPELARE RISKERAR ATT MISSA ROLLERVilken yrkesmässig risk löper en skådespelare som förändrar sitt utseende med botox eller fillers? Flera rollbesättare berättar nu att många regissörer väljer bort skådespelare som gjort skönhetsingrepp.
FEM NOMINERADE DIKTSAMLINGAR TÄVLAR OM LYRIKPRISETIdag avslöjades vilka fem diktsamlingar som nominerats till Sveriges radios lyrikpris 2023 – hör juryns Ann Lingebrandt om de fem omistliga böcker från förra året.
VI MINNS TOM VERLAINE (OCH HANS GITARRSPEL)I helgen gick gitarristen och sångaren Tom Verlaine bort. Som fronfigur i New York-bandet Television blev han i slutet av 1970-talet en föregångare som ledde den nyfödda punkscenen vidare – inte minst genom sitt sätt att spela gitarr. Kultruredaktionens Karsten Thurfjell har gjort en djupdykning i klassikern Marquee moon från debutalbumet med samma namn.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson -
De fyra nominerade titlarna till Sveriges Radios Romanpris 2023 presenteras av kulturredaktionens Lina Kalmteg och Nina Asarnoj.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2023 är:
”Ovanjorden” av Mikael Berglund,
”Björnjägarens döttrar” av Anneli Jordahl
”Natten” av Sara Gordan
”Hemsökelse” av Khashayar Naderehvandi.
Utvalda bokcirklar från Östergötland och Gotland utgör årets Lyssnarjury, som har i uppdrag att bestämma vilken bok och författare som ska tilldelas Sveriges Radios Romanpris, när vi delar ut det för trettionde året i rad.
Under Litteraturveckan i P1 den 24-30 april hör vi Lyssnarjuryns diskussioner i P1 Kultur och får veta vilken roman och författare som vinner.
Romanprisets programledare och producent, Lina Kalmteg och Nina Asarnoj, presenterar idag de fyra nominerade romanerna som konkurrerar om lyssnarjuryns gillande.
TALMAN ANDREAS NORLÉN: JAG KAN LEVA MED ATT KALLAS INFLUENCERÄr Sveriges talman också en influencer? Följarantalet på instagram har mer än fördubblats sedan valet för riksdagens Andreas Norlén. Han läser dikter, visar upp sina tomatodlingar och förklarar vad som händer innanför riksdagens väggar. När vår reporter Nina Sjöman frågar, går han lite motvilligt med på att han kanske ändå är en slags influencer.
REPORTAGE: BILDNINGSRESAN – WIENReportageserien Bildningsresan tar dig till kulturens huvudstäder. Här får du en guide till de klassiska besöksmålen som är värda en omväg. Följ med Karsten Thurfjell till Wien.
ESSÄ! UTROPSTECKNET! DET SIGNALERAR BÅDE ILSKA OCH GLÄDJEEtt uteblivet utropstecken i ett sms kan få förhållanden att krascha. Utropstecknet är ett tecken som både väcker och uttrycker känslor. Kulturskribenten Kristina Lindquist berättar i dagens avsnitt av OBS, utifrån egna erfarenheter, om hur det också kan representera något mycket större än så.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Anna Tullberg -
Norska FHI gillar inte att man kallar en ny smittsam variant av omikron för Kraken. Vi går på djupet med sjöodjuret och reder ut dess relation till Norge. Och så pratar vi om vitsen med en vit månad.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Idag är det Karsten Thurfjell som kliver in i programledarskorna. Igår var han och firade att författaren och patafysikern Claes Hylinger fyllde 80 år. Simon Sorgenfrei, professor i religionsvetenskap, ger oss en snabb lektion i patafysik och drar paralleller till sufismen.
Vi ägnar oss åt det mytologiska sjöodjuret som är först med att ge en covidvariant ett klassiskt egennamn, nämligen Kraken. Vad är Kraken och var och när dyker Kraken upp i historien? Vi får hjälp av Tommy Kuusula, forskare vid Institutet för språk och folkminnen som kan allt om det mytologiska sjöodjurets historia och hur Kraken gång efter annan har dykt upp i populärkulturen.
I januari är det många som tar en vit månad. Vad får den för effekter och bör den bli en vana? Åsa Magnusson, läkare i psykiatri och beroende och forskare vid KI, reder ut vad som händer i kroppen under en vit månad och om det är något för alla. Och så pratar vi om den uppsjö av alkoholfria alternativ som nu för tiden finns att tillgå.
Programledare: Karsten Thurfjell
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Amanda Rydman -
Kulturtomtarna tar sig denna gång över Kölen till Trøndelag som omger Trondheim, Norges hjärta.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Många högskolepoäng verkar vara en viktig faktor när det gäller att slippa drabbas av demens. Dessutom pratar vi om självhushållning, och om en norrbottnisk by som fått lösa allting på egen hand.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I dagens program ska vi prata om självhushållning. Extra viktigt i dessa tider kanske, att kunna göra mer själv i sitt hushåll och på så vis spara pengar. Men också leva hälsosammare och med högre livskvalitet. Vi pratar med Anders Rydell, en av författarna till boken "Modern självhushållning".
Vi storstadsbor tar ju många delar av samhällsservicen för givet. Vi litar på att vägarna ligger där de ska, och att det finns mat i butikerna. Men det finns många platser där det här inte är en självklarhet. Vi ringer upp Erik Lindberg i byn Vitvattnet, norr om Kalix, och får senaste nytt från byn som själva driver matbutik, hemtjänst, taxiservice och värmeverk.
Dessutom ska det handla om demens. En stor undersökning visar att sannolikheten för en i övrigt frisk 85-åring att drabbas av demens är hälften så stor som på åttiotalet. En av anledningarna är att dagens äldre har högre utbildning och därmed mer effektivt arbetande hjärnor. Vi pratar med Hanna Wetterberg, doktorand vid Göteborgs universitet.
Programledare: Karsten Thurfjell
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman -
Existerar kärlek vid fösta ögonkastet? Och varför är våldsbrott med koppling till gängkriminalitet så svåruppklarade? Dessutom: tidernas bästa barnprogram.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I dagens program ska vi prata om årtiondets kärlekshistoria. Historien om hur syster Mary Elisabeth och broder Robert, båda djupt troende katoliker i kloster – efter 20 år av tystnad och celibat – råkar snudda vid varandras armar och ögonblicklig förälskelse uppstår. Vi pratar om kärlekens kemi med Fredric Bohm, psykolog och återkommande i SVT:s succédokusåpa, Gift vid första ögonkastet.
Men vi ska också prata om gängkriminaliteten och den senaste tidens våldsvåg i Stockholm. Åklagare Lisa dos Santos har drivit flera av dessa fall, och hon har nu också kommit ut med boken "Älskade bror – rapport från gängvåldets Sverige". Vi undrar hur det är att jobba med de här fallen och varför de är så svåra att klara upp?
Det ska även handla om barnprogram. SVT lägger ner populära Bolibompa, och vi försöker utse tidernas bästa barnprogram tillsammans med DN:s Johan Croneman.
Programledare: Martin Wicklin
Bisittare: Karsten Thurfjell
Producent: Ulrika Lindqvist -
Fler och fler vill ge sig ut på själavårdande vandringsfärd vad är grejen? Dessutom: dryckesvisor och halka.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I dagens program pratar om vi pilgrimsvandringar – ett från början katolskt fenomenet som blivit allt mer populärt. Varför vill så många ge sig ut på själavårdande långpromenad? Vi samtalar med Martin Lind, biskop emeritus och ordförande i riksförbundet pilgrim i Sverige.
Vi pratar även om dryckesvisor, något som vi alltid haft gott om i Sverige. Vill man chockera en utländsk gäst är det ju bara att stämma upp i en snapsvisa, så framstår vi som ytterst exotiska. Men hur, när och var uppstod denna vana, och vilka traditioner stöder vi oss på? Vi bjöd in visforskaren Kristina Mattsson, för att reda i detta.
Så undrar vi ju förstås vad som händer i USA, och särskilt hur den republikanske politikern George Santos kunnat ljuga om så många olika saker innan han blev upptäckt. Detta får vi svar på av Ekots egna Usa-kommentator och utrikeschef Ginna Lindberg.
Programledare: Karsten Thurfjell
Bisittare: Martin Wicklin
Producent: Fabian Asserbäck -
Vargfrågan upphör aldrig att engagera men kommer de båda sidorna någonsin att kunna mötas? I dagens Talkshow i P1 pratar vi dessutom om att hålla ordning digitalt, och om svenskarnas porrvanor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vargjakten inledsI dagens program avhandlas en figur som går under många namn, exempelvis gråben och ulv – det handlar såklart om vargen. Idag startar nämligen vargjakten, och där finns det mycket att prata om. Vargfrågan diskuteras på många håll, och årets vargjakt blir den största i modern tid där 75 vargar ska skjutas. Sofia Billebo som forskar om vargattityder, kommer till studion, och vi undrar om de båda sidorna – varghatarna och vargkramarna – någonsin kommer att kunna mötas?
Stockholm blir Europas gastronomiska huvudstad 2023Det ska även handla om ett ämne som både Martin och Karsten håller väldigt kärt – nämligen mat och dryck. Stockholm blir ju Europas gastronomiska huvudstad 2023, och vi ska prata om vad det kommer att innebära. Vad kommer vi äta under året, och är det några särskilda trender som gäller? Om detta pratar vi med kocken Ulrika Brydling.
Få ordning på dina bilder i mobilenNytt år innebär för många nya vanor. Men hur ska man egentligen hålla ordning i den digitala delen av sitt liv? Vi ringer upp Hampus Brynolf, digital expert, och ber om hjälp.
Dessutom pratar vi om svenskarnas porrvanor med sexologen Kalle Norwald, samt får senaste rapport om vildsvinen som tagit över Rom från SVT:s italienkorrespondent Jennifer Wegerup.
Programledare: Martin Wicklin
Bisittare: Karsten Thurfjell
Producent: Ronnie Ritterland
-
Kulturtomtarna tar sig denna gång över Kölen till Trøndelag som omger Trondheim, Norges hjärta, där de utforskar julseder i skuggan av såväl branta fjäll som Nidarosdomen och längs Nidälvens kajer.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Meteoritjägarna fick rätt. De får behålla meteoriten de hittade i grevens skog. Men vad har domen för betydelse för vetenskapen? Vad händer i djurparkerna? Och vem ska dricka upp ölkyrkogården?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Igår kom domen i striden om grevens sten - och det fastslogs att meteoriter ska tillfalla den som hittat dem. Men hur vet man att det är en rymdsten man har hittat, och inte vilken simpel gammal bit gnejs som helst? Och vilken roll spelar meteoritjägarna och deras fynd ur ett vetenskapligt perspektiv? Vi frågar Årets geolog 2022, Erik Jonsson, som är statsgeolog på Sveriges geologiska undersökning (SGU) samt professor i mineralogi vid Uppsala universitet. Och han berättar att grevestenen minsann inte är någon vanlig sten.
-Den består i princip bara av nickeljärn. Och det är väldigt häftigt, för var hittar man nickeljärn i en planet? Jo, i kärnan, säger Erik Jonsson.
Och så här på årets mörkaste dag funderar vi över hur varmt det är på södra halvklotet. Och hur törstiga är argentinarna, när de nu ska fortsätta att fira VM-segern i fotboll med hjälp av ölkyrkogården i Qatar?
Det har hänt så mycket mystiskt i svenska djurparker på sistone. Vi diskuterar vilda djur i fångenskap med Lars Berge, journalist och författare, som har skrivit reportageboken "Vargattacken" och just nu är aktuell med poddserien "Simma med delfiner". Han spår att det blir färre rovdjur och fler karuseller på djurparkerna i framtiden, i takt med att besökarna blir alltmer medvetna och kritiska.
Och så har de nya ministrarna fått betyg av svenska folket, precis som skoleleverna, lagom till jul. Vi får en analys av Fredrik Furtenbach, inrikespolitisk kommentator på Ekot. Och frågan är: Om regeringen vore en högstadieelev, skulle den då kunna komma in på gymnasiet?
Programledare: Karsten Thurfjell
Bisittare: Hélène Benno
Producent: Amanda Rydman -
Textroboten Chat-GPT blir allt smartare och bättre på svenska. Men vill den hjälpa oss människor att fuska på våra tentor? Vi ställer frågan direkt till roboten själv. Dessutom: Juljazz och snaskteve.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I förra veckan pratade vi om textroboten Chat-GPT, som skriver så bra texter att det kan bli svårare att upptäcka fusk. Än så länge är den bäst på att skriva engelska, även om den klarar att producera enklare text på svenska också.
Nu är tanken att den ska bli ännu bättre på svenska. Hur går träningen till? Och hur kul tycker roboten själv att det är att bli utnyttjad i fusksammanhang? Vi intervjuar roboten själv, samt Francisca Hoyer, från AI Sweden, som arbetar med projektet.Jazzbandet The Syndrome har gjort jazzarrangemang till kända jullåtar. Hur ser möjligheterna och riskerna ut med att ge sig i kast med en välkänd jullåt, som All I want for Christmas is you? Det frågar vi musikerna som gjort arrangemangen, Fredrik Hermansson, piano, och Fredrik Lindborg, saxofon och basklarinett.
De bjuder också på smakprov live i studion, tillsammans med Nils Jansson, trumpet, Daniel Fredriksson, trummor, och Niklas Fernqvist, kontrabas.
Och så ska vi prata om skillnaden mellan bra och dåliga dokusåpor. Hur mycket kan deltagarna egentligen skrika och svära om tittarna inte ska tappa intresset? Louise spår att dokusåpans framtid ligger i de existentiella frågorna.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Karsten Thurfjell
Producent: Fabian Asserbäck -
I dagens program avhandlar vi julkalendrar av olika slag, och får höra allt om dansbandsskandalen som skakade Svensktoppen. Dessutom pratar vi om Anselm Kiefer, aktuell på konsthallen Artipelag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är den första december och vi kan såklart inte låta bli att frossa i adventskalendrar och julkalendrar, både i papper och på TV. I år har det släppts, förutom kalendrar i de mer bekanta formaten, även en riktig kulturkalender, där varje dag kan lysas upp av verk med hög konstnärlig halt – om man kan hålla sig och inte öppna för tidigt, förstås. Vi har bjudit in Margareta Pettersson, som står bakom en ny konst- och litteraturkalender i bokformat.
Vi dyker även ner i Svensktoppens rafflande historia, och får höra allt om när Bert Karlsson kuppade in en armé av dansband som tog över listan – men kanske också räddade Svensktoppen. Om detta pratar vi med journalisten Carolina Norén, aktuell med en dokumentärserie om Svensktoppens historia.
I dagens program blir det även poesiläsning och klassisk gitarr med Johannes Kellerman och Hannes Meidal. Vi pratar nämligen om den blytunge tyske titanen bland konstnärer – Anselm Kiefer, som just nu fyller konthallen Artipelag på Värmdö.
Programledare: Karsten Thurfjell
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Olle Björkman -
Genom ett sammanträffande av kosmiska mått hittades Skansens förrymda avelsuggla Percy i förmiddags av Mikael Uggla, handläggare på Lidingö stad.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi har med oss ugglefantasten och handläggaren på Lidingö stad, Mikael Uggla, som själv får resonera om vad det säger om hans relation till ugglor att just han hittade Percy.
Sedan har vi med oss kostymören Bente Rolandsdotter. Hon har gjort en naken fat suit eller tjockisdräkt till operasångerskan Katharina Karnéus som hon använder sin roll i Hoffmanns äventyr på Göteborgsoperan. Men är det kroppspositivism eller sexism?
Och så pratar vi om förra årets rekordfå motioner i riksdagen. Varför vill ingen skriva motioner längre? Och vilka var de konstigaste förra året? Ekots politikreporter Lova Olsson berättar mer.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Karsten Thurfjell
Producent: Fabian Asserbäck -
Hur kan miljarder kronor kronor gå upp i rök över en natt? I dagens program pratar vi om kryptovintern. Vi testar även argentinsk asado grilltraditionen som ska rädda det argentinska fotbollslandslaget.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Asado
Igår förlorade Argentinas favorittippade fotbollslandslag sensationellt mot bottenrankade Saudi-Arabien. Kan den traditionella grilltraditionen asado vara räddningen? Argentinarna har nämligen med sig 900 kilo kött som de tänkt grilla under VM. I dagens program pratar vi fotboll och grillning tillsammans med Riki Caceras, fotbollsskribent, och Florencia Abella, asadoexpert som skrivit en bok om den argentinska grillkonsten.
Kryptovinter
Är det synd om dem som förlorat pengar på handel med kryptovalutor, eller är de idioter som helt enkelt får skylla sig själva? Vi reder ut detta tillsammans med ekonomijournalisten Gunnar Harrius.
Lappuggla på rymmen
Vi ringer även upp Linda Törngren på Skansen i Stockholm, för att höra senaste nytt om hur det går för lappugglan Percy som rymt från sin bur.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Karsten Thurfjell
Producent: Olle Björkman - Show more