Ken Podcasts
-
I vår andra podd under Melodifestivalen 2023 har Ronny pratat med veckans artister Eden och THEOZ. Vi går som vanligt igenom veckans låtar och försöker gissa ett resultat efter en första lyssning, samt sammanfattar vad som hände under Göteborgsveckan. Dessutom pratar vi om vad som hände i Norges och Spaniens finaler, kikar på vad Europa har för sig Eurovision-mässigt denna veckan, och så får Ken ett mindre bryt på orimliga schlagernördar.
-
Ken Kvist har varit verksam som boxningstränare i Höllvikens Boxningsklubb i 38 år. Där coachar han både bredd och elit och tränat boxare som tagit mängder av mästerskapsmedaljer både nationellt och internationellt. Förutom att vara boxningstränare både föreläser, utbildar och inspirerar Ken andra ledare, föreningar och företag.
Ken blev 2019 utsedd till årets eldsjäl på Eldsjälsgalan.
I det här avsnittet pratar vi bland annat om:
* vad som är överförbart från boxning till tennis
* hur man engagerar volontärer på ett framgångsrikt sätt
* vad en bra ledare är och hur det auktoritära ledarskapet var vanligare förr
* hur man bygger kultur i en förening
* värdegrundsarbete
* hur man sätter en disciplin
Stötta Linus på baslinjen podcast genom att bli patreonsupporter här: https://www.patreon.com/linuspabaslinjen/membership -
Hoppas ni överlevde midsommar allihop, det gjorde tyvärr inte vi. Vårt beteende har fått Michelle att bli filosofisk och undra: var är alla autentiska personer på sociala medier, kanske är det på Joe & The Juice's TikTok? Max kan inte släppa att Barbie filmatiseras med objektivt snygga Ryan Gosling som Ken, anser att Khloes rumpa är mindre pga långkonjukturen och oroar sig för Ezra Miller (igen). Hur står det till med Scott Disicks planer på att gifta sig med Rod Stewarts dotter och vad är egentligen house-trender ett tecken av?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det sista avsnittet innan sommaruppehållet snackar vi k-drama, film och en herrans massa Final Fantasy!Jonas, Niklas och Tove håller låda i den sista reguljära podden innan sommaruppehållet, och vi börjar som vanligt med ett nyhetssvep. I spelvärlden har Square Enix presenterat det nästkommande Final Fantasy Remake-spelet, Final Fantasy VII Remake: Rebirth, som beräknas att släppas vintern 2023. Totalt ska det bli tre delar av FFVII-Remakes. Square presenterade även en remaster på det gamla PSP-spelet Final Fantasy VII: Crisis Core och fler detaljer kring världen i kommande Final Fantasy XVI. Vi pratar även mer om Blizzards mobilspel Diablo Immortal som redan har tjänat 24 miljoner dollar på sina mikrotransaktioner och om svenska Stunlock Studios vampyrbyggarspel V Rising, som nu sålts i över 2 miljoner exemplar!Bland TV-nyheterna diskuterar vi de kommande Game of Thrones-spinoff-serierna utöver House of the Dragon, bland annat en som planerar följa Jon Snow efter händelserna i säsong 8. Vi pratar också om en eventuell säsong 2 av Obi-Wan Kenobi och att Amazons The Boys fått grönt ljus för en 4:e säsong.Bland filmnyheterna denna vecka pratar vi om Ryan Gosling som Ken (!) i den kommande Barbie-filmen, tre kommande långfilmer baserade på Avatar: Legenden om Aang, att Guy Ritchie ska regissera live-action-versionen av Disneys Hercules, spännande Dune part 2-casting: Christopher Walken som Emperor Shaddam IV, Florence Pugh som princessan Irulan och Léa Seydoux som Lady Margot.Vidare har Niklas sett Netflix-rullen Spiderhead med Miles Teller och Chris Hemsworth. Det blir också Koreakoll med tema kärlek på jobbet; Tove har sett romcomsen Touch Your Heart och Business Proposal.Tack & Förlåt, Puss Hej!
-
Vi snackar om Ryan Gosling som Ken, ikoniska roller som nästan spelades av någon annan, Beyonces nya singel, Gustav Martners aktivism på Cannes Lions, Guccis nya musa och en ny bröllopstrend i Los Angeles. Bland annat!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur ser du till som ledare att se alla och att få alla du leder att växa?
Låt mig presentera dagens gäst! Han började med boxning vid 20 års ålder och kom med i landslaget 5 år senare. Sedan starten av Höllvikens boxningsklubb 1984 har han varit med och tränat själv så väl som blivit tränare. Genom åren har han utvecklat ett ledarskap som smittar av sig. Han blev årets ledare och eldsjäl på Eldsjälsgalan 2019. Klubben blev 2021 en av fyra nominerade till årets förening. Han är en karismatisk ledare som ser allas behov och önskemål. Han tränar allt ifrån knattar till elitboxare och pensionärer på Höllvikens BK. Jag pratar såklart om Ken Kvist som är huvudtränare och sportchef i Höllvikens Boxningsklubb!
Här kommer lite höjdpunkter i samtalet:
5.30 - Första idrottsminnet
11.30 - Livet kring byggjobb och pappan
19.30 - Började med boxning vid 20 års ålder och sedan landslaget
30.05 - Förståelse för ledarrollen
34.10 - Livet med rökning
40.35 - Skillnaden på ledarskapet då och nu
49.15 - Vad som är viktigt som ledare
56.45 - Vad betyder det att vara eldsjäl?
59.10 - Varför har Ken lyckats utveckla Höllvikens BK?
1.11.00 - Hur engagerar man ungdomar och volontärer?
📚Boktips: Fina Fisken
Kontaktinfo Ken Kvist
Instagram | LinkedIn
Samarbetspartner: Sportidealisten, jobbplattformen bara för idrottsvärlden, hitta jobb, rekrytera smart eller få hjälp av ett virtuellt idrottskansli
Vill du följa med bakom kulisserna?
Vill du även se mer bakom kulisserna och mer om våra gäster så kan du hitta allt detta på Instagram, vi finns på @sportviewspodcast.
Har du feedback eller vill tipsa oss om gäster så kan du höra av dig via Instagram eller maila oss på [email protected]
Vi kommer släppa ett avsnitt varje måndag från det att du hör detta, så prenumerera så att du inte missar något. Och är du på gott humör får du gärna lämna ett betyg, det hjälper oss att nå ut till fler.
Podden finns där poddar finns, sök på Sport Views Podcast.
Connecta med oss!
Jakob - LinkedIn | Twitter | Instagram
Filip - LinkedIn | Instagram | WWW
Logga: Markus Wikenstål (www.markuswikenstal.se)
Vi säger så! Ses i nästa avsnitt!
-
För att beskriva vår tids ekonomiska system talar många om senkapitalismen. Katarina Bjärvall funderar på vad som gör dagens kapitalism till den sena kapitalismen, samt vad som väntar härnäst.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jag kan ha varit åtta nio år. En dag när jag och min familj kom hem hängde det en kasse på handtaget till ytterdörren och i kassen låg en Barbiedocka, en Ken, en Skipper och massor av kläder till dem. Detta guld, visserligen begagnat, hade lämnats av en rebellisk faster. För Barbie betraktades med misstänksamhet i min familj eftersom dockorna – ja vad? Idag kan jag undra, men ett skäl var nog att de förmedlade osunda skönhetsideal. Ett annat var kanske att de var amerikanska. Och var det också för att de var produkter av kapitalismen? Nej knappast, det sa ingen. Ordet kapitalism var alldeles för politiskt laddat för användas i ett medelklasshem på 70-talet.
I mitt minne är kapitalistisk inte en beskrivning utan en beskyllning. Ordet användes under 1900-talets sista decennier bara på 1 maj-demonstrationer och då i det led som tågade längst ut till vänster. Som ett mer neutralt uttryck fanns "den fria marknaden". Det har nu förändrats. På senare år har k-ordet tagit mark i sin neutrala betydelse: det system där kapital i olika former styr beteenden. Till och med professorer i nationalekonomi använder nu ordet när de med myndig basröst lyfter fram fördelarna med den modell som Karl-Bertil Jonsson försökte punktera med sin naiva givmildhet.
När kapitalismen som begrepp har förlorat sin laddning har systemets kritiker fått hitta nya ord. Då har senkapitalism blivit det nya arga. Vad är det som definierar senkapitalismen? Vilka yrken exempelvis? Bitcoinspekulant, elbilskonstruktör och influerare förstås. Och Voijägare, alltså att samla ihop övergivet elskrot på nätterna. Mystery shopper, alltså att testa servicepersonal i skarpt läge genom att rya om varmare havremjölk. Och så det gamla hederliga lastbilschaufför, alltså att ratta runt prylar som någon köpare blivit besviken på och som därför ska tillbaka till en lagerhangar någonstans i vildmarken.
Exemplen är inspirerade av Tommy Sundvalls serienovellsamling Äventyr i senkapitalismen. Men varje gång jag ser det ism-ordet, eller hör det, tänker jag: Varför sen? Är det en optimism, att snart slår denna kapitalistiska parentes över i något nytt och uppfriskande? Eller är det en pessimism, snart har kapitalismen kört slut på mänskligheten och då följer apokalypsen?
Det sägs ju att det är lättare att föreställa sig jordens undergång än slutet på kapitalismen, så vad är det som tyder på att denna -ism nu ska ha nått sitt sena stadium?
Faktum är att senkapitalism inte alls är något nytt ord, en tysk ekonom vid namn Werner Sombart myntade det redan vid sekelskiftet 1900. Ett sextiotal år senare etablerades det av en annan tysk, Ernest Mandel, i hans bok Spät Kapitalismus, översatt till svenska på 1970-talet och utgiven i två mastiga band. Marxisten Mandel skriver redan i förordet att han beklagar att han inte har hittat något bättre ord – senkapitalism refererar ju endast till kronologin och säger inget om hur sammansatt denna ism är. Men som nödbegrepp får det duga.
Senkapitalismen kännetecknas enligt Mandel av att marknadsföring och krediter har fått fritt spelrum. Det leder, menar han, till internationalisering och centralisering av kapital, snabb teknologisk förnyelse och en expansion av servicesamhället. Och, som han också noterar, permanent upprustning, förgiftning av vatten och luft och förödd ekologisk balans. Samtidigt är de konkreta uttrycken av den senkapitalism Mandel tyckte sig se nästan rörande: Den privata skräddaren ersätts av masskonfektionsindustrin, skomakaren ersätts av skoaffärernas och skofabrikernas reparationsavdelning och tjänsteflickan eller städfrun av dammsugare, tvättmaskiner och diskmaskiner. Bra grejer ju! Lättare liv inte bara för de rika utan för alla, inte bara för män utan för kvinnor. Inte konstigt att senkapitalismen blev hegemonisk.
Mandel skriver också, med symtomatiskt marxistiskt språkbruk, att varje enskild senkapitalist betraktar alla proletärer som potentiella konsumenter. Och det är där det syns att tiden har sprungit ifrån begreppet senkapitalism.
För dagens starkaste kapitalägare, de digitala stormakterna, betraktar inte längre massan av människor som konsumenter utan som råvara. Det visar amerikanska Shoshana Zuboff i sin bok Övervakningskapitalismen. Hon beskriver hur de digitala jätteföretagen lägger beslag på alla former av mänskliga erfarenheter och säljer dem vidare till företag som vill förutse och styra människors beteenden. Detta har lett till en koncentration av rikedom, kunskap och makt som har höjt sig över allt demokratiskt grundat beslutsfattande.
Övervakningskapitalismen är med andra ord luften vi andas, genom datorer, mobiler och surfplattor, genom övervakningskameror, smarta hem och sakernas internet.
Och genom snedsprång som den uppkopplade dockan Cayla. Hon var en kommersiell succé 2014 – och hon var något annat än barbiedockorna i kassen på ytterdörren hemma hos mig. Genom sin uppkoppling kunde hon tala med den som lekte med henne. Men det hon hörde barnet säga såldes också som rådata till marknadsföringsindustrin och bland det hon själv sa till barnet fanns köpta reklambudskap från till exempel Disney. När det dessutom avslöjades att vilken hacker som helst kunde bryta sig in i tekniken och lyssna på barnet floppade den. Idag ställs Cayla ut på det digitala Museum of failure, misslyckandets museum.
Zuboff skriver om övervakning, men digitaliseringen har också andra skadeverkningar, till exempel på vår hälsa. Detta är något som tänkande människor har anat i ett par årtionden men som forskning först på senare tid har kunnat belägga. Nu vet man att överanvändning av digitala medier är en viktig orsak till att allt barn och unga drabbas av olika former av psykisk ohälsa. Bland annat eftersom de inte får tid att sova. "Vi konkurrerar med sömnen – och vi vinner", som Reed Hastings, Netflix vd och medgrundare, har sagt.
Så varför vinner inte sömnen, människans kanske allra mest grundläggande behov? Varför verkar de kritiker som kämpar mot den digitala kapitalismen vara chanslösa? Därför att kampen förs enligt kapitalismens spelregler, där pengar trumfar etik och där de som avtäcker dessa strukturer är dömda att förlora just eftersom de visar upp teknikens överlägsna styrka. Ett moment 22.
Det handlar alltså inte bara om att övervaka människan utan om att kapa henne. Övervakningskapitalism blir följaktligen ett alltför smalt ord för att beteckna vår tid. Så vad ska vi kalla den? Den digitala stormaktstiden vore nog det mest rättvisande – men det är för långt. Så kanske är senkapitalism ändå det minst dåliga alternativet. Man kan ju stava det med z om man vill, zenkapitalism, för att visa hur kapitalet genom meditationsappar försöker tjäna pengar även på vårt alltmer förtryckta behov av att komma till ro. Eller så kan man stava det med sc – scenkapitalism, för att visa att vi lever våra liv på en digital scen för alla att ta del av.
Men vad kommer då efter senkapitalismen? Ja, det måste väl bli sistkapitalismen. Då när vi alla har ett chip inopererat som gör att kapitaliserade upplevelser och erfarenheter spelas upp inuti våra kroppar och själar. Då behöver inget barn leka med något så primitivt som dockor, uppkopplade eller inte, det räcker att barnet känner en tillstymmelse till leklust så händer leken inom henne. Och då har hon – och vi alla – blivit marionettdockor som dinglar i de digitala strängarna.
Katarina Bjärvall, författare och journalist
-
Ken sätter sig i studion för sista gången denna första säsong... Ett avsnitt med reflektioner och tankar kring hur det har varit att skapa en podd om sex, diskutera intimitet med er lyssnare, prata med experterna och såklart hur det känns att ha EXPOSED oneself... Cuz the whole city knows his business now - that's for sure!
Följ podden på @x.fordom
Maila din confession till [email protected] och kom ihåg, vi kan alltid anonymisera din röst!
Sex & fördom produceras av AF Produktion, en produktion som har möjliggjorts av LELO
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Äntligen kommer avsnittet Ken längtat efter att göra... Det stora porravsnittet! Med i studion är Ninja Thyberg, regissören bakom svenska filmen Pleasure som porträtterar 19-åriga Bella Cherrys resa från Sverige till LA för att bli porrstjärna. Ett samtal om queer vs. straight porr, arbetsvillkor och såklart sex.
Följ podden på @x.fordom
Maila din confession till [email protected] och kom ihåg, vi kan alltid anonymisera din röst!
Sex & fördom produceras av AF Produktion, en produktion som har möjliggjorts av LELO
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ken har märkt att kontot @QueerlyBlack han följer på sistone börjat prata monogami och polyamorositet... Tänk om svaret på den perfekta relationen inte ligger i tvåsamheten? Självklart bjöd han in Rosie och Marilyne, personerna som driver kontot!
Följ podden på @x.fordom
Maila din confession till [email protected] och kom ihåg, vi kan alltid anonymisera din röst!
Sex & fördom produceras av AF Produktion, en produktion som har möjliggjorts av LELO
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Att dejta... Att dejta som svart... Att dejta som svart queer... Att dejta som svart queer i STOCKHOLM?! I veckans avsnitt funderar Ken på varför det ska vara så svårt, så fullt av utmaningar och rädslor. Kanske kan Paulo Saka komma med några svar om svart kärlek?
Följ podden på @x.fordom
Maila din confession till [email protected] och kom ihåg, vi kan alltid anonymisera din röst!
Sex & fördom produceras av AF Produktion, en produktion som har möjliggjorts av LELO
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Denna vecka har Ken bjudit in Are Norrhava, präst i Katarina församling, för ett samtal om tro, hopp och homofobi.
Följ podden på @x.fordom
Maila din confession till [email protected] och kom ihåg, vi kan alltid anonymisera din röst!
Sex & fördom produceras av AF Produktion, en produktion som har möjliggjorts av LELO
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi sammanfattar första veckans appastrof-sändning och pratar med Melodifestivalens Anette Brattström om hur det skall undvikas i framtiden. Dessutom så pratar vi en hel del om helgens Eurovision-uttagningar (framförallt Italien, men Ken lyckas också blanda ihop de baltiska länderna och Ronny rasa över Norge) och kollar med svenska Anna Sahléne om hur det känns att vara en av favoriterna i Estlands kommande final. Och så tittar vi såklart framåt genom att ta ett snack med Tone Sekelius om hennes förväntningar på veckans deltävling.
-
Denna vecka har Ken bjudit in skådespelaren Carlos Romero Cruz för att prata all things feminine! Och vem vet, kanske gör även Carnita Molida ett litet besök...
Följ podden på @x.fordom
Maila din confession till [email protected] och kom ihåg, vi kan alltid anonymisera din röst!
Sex & fördom produceras av AF Produktion, en produktion som har möjliggjorts av LELO
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Du har klätt upp dig, är lite berusad, dj:n spelar otrolig musik du börjar whinea... Plötsligt hör du en välbekant stämma skrika att alla bögar ska skjutas. Vad är grejen med dancehall egentligen? Kan en stolt batty boy få twerka i fred? I detta avsnitt undersöker Ken musiken som får hans kropp att vilja dansa för att sedan fyllas med ångest, med sig har han dansaren och grundaren till Stockholm Dance Agency, Adjani Benita.
Följ podden på @x.fordom
Maila din confession till [email protected] och kom ihåg, vi kan alltid anonymisera din röst!
Sex & fördom produceras av AF Produktion, en produktion som har möjliggjorts av LELO
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Show more