Klint Podcasts

  • År 2021 lämnade Else Byskov in en uppsats med titeln “The Best Available Evidence for the Survival of Human Consciousness after Permanent Bodily Death” till en uppsatstävling som anordnades av The Bigelow Institute for Consciousness Studies (https://www.bigelowinstitute.org/). I den här intervjun med Mary McGovern och Micael Söderberg presenterar hon några av dessa bevis och täcker ämnen som nära-döden-upplevelser, minnen från tidigare liv hos barn, regressionsterapi, återfödelseprocessen och multipel personlighetsstörning.

    Hennes uppsats finns på engelska på: https://www.amazon.com/Available-Evidence-Survival-Consciousness-Permanent/dp/B09KN2LSQ2 och på danska på: https://www.saxo.com/dk/de-bedst-tilgaengelige-beviser-for-at-menneskets-bevidsthed-overlever-doeden_bog_9788743034094

    Else Byskov har skrivit och gett ut nio böcker på engelska om Martinus Kosmologi vilka inkluderar Life After Death in a Nutshell, Fate and Karma in a Nutshell, Reincarnation in a Nutshell (with Maria McMahon), Death is an Illusion and The Art of Attraction. Se vidare på hennes websida: http://newspiritualscience.com/

    Denna podcast spelades in av Mary McGovern och Micael Söderberg på Martinus Center Klint, Danmark den 3 augusti 2021 som ett samarbete mellan The Martinus Cosmology podcast och Kosmologipodden.

    Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.

    Språk: OBS engelska.

    Martinus litteratur finns tillgänglig online på Martinus instituts webbplats: www.martinus.dk/sv. Här hittar du också information om internationella sommarkurser på Martinus Center i Klint, Danmark.

  • Teologerna Petra Carlsson och Susanne Wigorts Yngvesson tar sig an fyra 1900-talsprofiler som alla har gått sin egen väg. Hur ser de på livets stora frågor och vad har de att säga oss idag?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I det tredje avsnittet av Att söka sin egen väg går radioteologerna i dialog med konstnären Hilma af Klint. Petra Carlsson är professor i systematisk teologi och Susanne Wigorts Yngvesson professor i etik, båda verksamma vid Enskilda högskolan i Stockholm.

    Hilma af Klint - bakgrund och historia

    Hilma av Klint föddes 1862 på Karlbergs slott i Solna. Under perioden 1882–1887 studerade hon vid Konstakademien i Stockholm. Hon var starkt inspirerad av det andliga och sökte sig tidigt till spiritistiska rörelser som teosofin, antroposofin, Rosenkreutzarna och Edelweissförbundet. 1906 målade hon sin första abstrakta serie med 26 målningar.
    Hilma af Klints tavlor är inte bara estetiska konstverk, utan fyllda av symboler. Verken kan betraktas som blickar ut mot andra dimensioner eller som budskap från andevärlden. Bland återkommande motiv finns snäckan och spiralen, som står för evolution och utveckling. 1986, visades några av hennes abstrakta verk för första gången i en utställning i Los Angeles. Utställningen kom att bli Hilma af Klints internationella genombrott. Hilma av Klint dog 1944 och efterlämnade omkring 1200 konstnärliga verk och 124 anteckningsböcker på runt 26.000 sidor.
    Programledare: Tithi Hahn
    Producent: Marie Liljedahl

  • Människor har i alla tider behövt samarbeta för att säkerställa överlevnad i kampen för tillvaron. Men vi befinner oss alla i en utvecklingsprocess där vi ska börja samarbeta på helt andra grunder än tidigare. Ett mänskligt samarbete kräver en utvecklad förmåga att kompromissa och en vilja att ge avkall på sin egen ståndpunkt om det kan gynna helheten. Detta förutsätter god självkännedom och en ödmjuk inställning till sin egen förståelse och förmåga.

    Det utvecklade samarbetet sker i en god och respektfull atmosfär och det är samtliga parter i ett samarbetsförhållande som bidrar till denna atmosfär. Om man ger uttryck för kamplust eller känslor av att vara förorättad om det inte blir som man själv önskar så är man fortfarande kvar i ett gammalt förhållningssätt som vi håller på att utvecklas bort från. Samtidigt är det viktigt och värdefullt att uttrycka sin ståndpunkt och vara ärlig. Annars riskerar samarbetet att präglas av dolda konflikter. Djupast sett är det Gud vi samarbetar med.

    I detta avsnitt samtalar kosmologipoddens redaktörer Micael Söderberg och Lars Palerius med Sören Grind om förutsättningar för det goda samarbetet. Samtalet berör vilka utmaningar det kan finnas att samarbeta i det frivilliga arbete som utförs inom Martinusverksamheten.

    Detta poddavsnitt spelades in i Martinus Center Klint, Danmark, den 8 augusti 2021.

    Medverkande: Sören Grind, Lars Palerius och Micael Söderberg.

    Språk: Svenska

    Musik: komponerad och framförd av Lars Palerius

  • I samband med att den kosmiska världsbilden fyller hundra år så har kosmologipodden träffat Ole Therkelsen som under många år har arbetat med att sprida kunskap och information om Martinus världsbild. Ole berättar om Martinus invigning som ledde fram till det kosmiska medvetandet. Denna invigning bestod av två upplevelser som Martinus kallar för det vita elddopet och det gyllene elddopet. I det senare såg han en guldgloria där alla levande individers medvetande smälte samman till ett – Guds jag. Martinus påbörjade därefter sin mission där han på ett logiskt sätt med sina analyser förklarar och rättfärdigar kristusmissionen. Martinus kallar sitt verk för Tredje testamentet som uppfyller profetian om Kristi återkomst – talsmannen den helige ande.

    Ole berättar om sitt eget arbete med att hålla föredrag i olika delar av världen. Han har också skrivit ett antal böcker med anknytning till den kosmiska världsbilden och har planer på ytterligare någon bok. Ole är aktiv på sociala medier där han presenterar världsbilden på olika sätt.

    Detta poddavsnitt spelades in i Martinus Center Klint, Danmark, den 13 juli 2021.

    Medverkande: Ole Therkelsen, Lars Palerius och Mary McGovern.

    Språk: Svenska och danska

    Musik: komponerad och framförd av Lars Palerius

  • I år firar vi Martinus världsbild 100 år. I år firar vi Martinus världsbild 100 år. Det var år 1921 som Martinus genomgick sin kosmiska födelse, som satte honom i stånd till att skriva ner sitt verk och därmed förmedla sin andliga världsbild.

    I detta avnitt samtalar Kosmologipodden med Solveig Langkilde, som har varit engagerad som undervisare och frivillig på Martinus Center Klint i snart 50 år. Solveig berättar bland annat om sina personliga möten med Martinus och om utvecklingen av undervisningen i Klint. Solveig berättar också om den vördnad hon känner inför Martinus andliga vetenskap, om den unika beskrivning han ger av jaget och om detta att vara ett med Gudomen.

    Vi samtalar också om att man kan se Martinus andliga världsbild om ett allomfattande fredsarbete, där var och en av oss måste börja med det inre fredsarbetet innan vi kan ta itu med det yttre., samt om mycket annat.

    Detta poddavsnitt spelades in i Martinus Center Klint den 14 juli 2021.

    Musik: Lars Palerius

    Martinus Institut och Stiftelsen Martinus Kosmologi i Stockholm uppmärksammar 100-årsjubiléet genom flera gratis online-evenemang som fokuserar på historiska aspekter av av Martinus liv och betydelsen av hans världsbild, både historiskt och framöver. Du hittar länkar till dessa evenemang på YouTube och Martinus Instituts Crowdcast-kanal:

    Martinus världsbild 100 år - tretimmarsjubileum med Anne Pullar, Per Ragnar, Olav Johansson, Solveig Langkilde och Sören Grind, samt musik och bildspel.

    Martinus världsbild 100 år (föredrag av Willy Kuijper, tolkat till svenska av Anne Pullar)

    Samtal om Martinus liv och verk (på danska) med Inger Sørensen och Willy Kuijper:

    Del 1

    Del 2

    Del 3

    Här hittar ni mer information om jubileumskonferensen i Martinus Center Klint den 7 augusti, med Öppet Hus den 6-8 augusti:

    https://www.martinus.dk/da-dk/aktivitet/aabenthusogkonference/?occurrence=2021-08-06

    På Martinus Instituts webbplats kan du också läsa delar av Martinus verk online på svenska: https://www.martinus.dk/sv/tt/index.php

  • "Om jag i framstegets tid lärt mig att underskatta livet måste jag ju ha överskattat pressen". Karl Kraus var en skriftställare, intellektuell kättare och tidskriftsmakare som från slutet av 1800-talet och fram till 1936, då han dog, utgav tidskriften Die Fackel. Föremålen för hans sarkasmer och vivisektioner var framförallt militarismen, pressen, psykoanalysen, nationalismen och sin tids hyckleri runt prostitutionen. Hans frispråkighet och gå-mot-strömmen-filosofi skaffade honom många sedermera berömda anhängare, filosofen Wittgenstein, arkitekten Loos, kompositörer som Mahler och Schönberg, konstnärer som Klint och Kokoschka, författare som Canetti. Och ännu mer framgångsrik var Kraus när det gällde att skaffa sig fiender. I dagens K1 försöker Göran Sommardal med hjälp av bl.a. Gabriella Håkansson och Håkan Lindgren att använda Karl Kraus som österrikisk fackla i det svenska ljuset. Uppläsare: Anders A. Rosendahl, EwaMaria Björkström-Roos, Lena Endre.

    Karl Kraus var en skriftställare, intellektuell kättare ochtidskriftsmakare som från slutet av 1800-talet och fram till 1936, då han dog, utgav tidskriften Die Fackel. Föremålen för hans sarkasmer och vivisektioner var framförallt militarismen, pressen, psykoanalysen,nationalismen och sin tids hyckleri runt prostitutionen. Hans frispråkighet och gå-mot-strömmen-filosofi skaffade honom många sedermera berömda anhängare, filosofen Wittgenstein, arkitekten Loos, kompositörer som Mahler och Schönberg, konstnärer som Klimt och Kokoschka, författare som Canetti. Och ännu mer framgångsrik var Kraus när det gällde att skaffa sig fiender. I dagens K1 försöker Göran Sommardal med hjälp av bl.a. Gabriella Håkansson och Håkan Lindgren att använda Karl Kraus som österrikisk fackla i det svenska ljuset.Uppläsare: Anders A. Rosendahl, EwaMaria Björkström-Roos, LenaEndre.